Dodaj do ulubionych

Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi

17.12.10, 20:33
A jednak...
Cóż za urocza tabelka w ostatnim Informatorze - w wersji elektronicznej na stronie 5: www.infzoliborza.waw.pl/185/5.html
Proponuję zrobić jeszcze kilka takich.
Np. dotyczących pochodzenia i orientacji seksualnej: a co - przecież wyborca ma prawo wiedzieć, prawda?!
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Mi się podoba 17.12.10, 22:52
      donkej napisała:
      > Proponuję zrobić jeszcze kilka takich.
      > Np. dotyczących pochodzenia i orientacji seksualnej: a co - przecież wyborca ma
      > prawo wiedzieć, prawda?!
      Tak, wyborca ma prawo wiedzieć.
      • jacek1f no coz, kojarzy misie tylko dowcip 18.12.10, 00:12
        jak jedno dziecko w przedszkolu chwali sie, ze u nich w domu przed kazdym posilkiem odmawiaja modlitwe..
        A Jas odpowiada, ze u nich nie, bo ich Mama dobrze gotuje...

:-) nie urazajac i nie obrazajac z pozdrowieniem
        • Gość: weterynarz prawa Re: no coz, kojarzy misie tylko dowcip IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 10:01
          Cóż, być może pisemko nie miało czym zapełnić strony, to zamieściło wspomnianą tabelkę. Radni są osobami publicznymi i to co robią w ramach wykonywania swojego mandatu, o ile nie jest zastrzeżone tajemnicą, może być komentowane, podlicznie i umieszczane w tabelkach oraz wykresach. Być może, jak zwykle pojawią się i w tej kadencji Państwo z Uniwersytetu Warszawskiego, by przeprowadzić anonimowe ankiety wśród radnych i tam mogą, ale nie muszą znależć się zagadnienia o których wspominała Donkej. Ale ankiety są dobrowolne i anonimowe - wnioski zaś naukowe, unikające stereotypów. Każdy radny ma prawo potem zapoznać się z wynikami ankiety i porównać profile radnych z Żoliborza, z tymi z wszystkich dzielnic. Czasem wśród pytań są też kwestie związane ze stosunkiem do wybranych stereotypów. Tak przynajmniej dotąd bywało. Może coś się zmieni. Może przyjdą też z innych uczelni.
          To, że przykładowo jedna z najsympatyczniejszych radnych ma w tabelce napisane "nie" ,nie oznacza, że przestała być najsympatyczniejsza i szanowana. Przecież mamy rozdział kościołów od Państwa, jakkolwiek kwestią wyjątkową jest unormowanie sytuacji Kościoła Katolickiego, aż w dwóch aktach prawnych, w Konkordacie i ustawie. Oczywiście pamiętam powiedzenie Polak i Katolik", ale nie wszędzie ten stereotyp ma swoje uzasadnienie. Choćby na Śląsku Cieszyńskim Protestantami byli Polacy, Katolikami inne nacje. Pamiętajmy o ziemiach Wielkiego Księstwa Litewskiego i wschodnich ziemiach Korony. Mieliśmy tam i potomków Chazarów, i Rusów, i Ormian i innych. Dlarego powiedzenie "Polak i Katolik" jest wprawdzie chwytliwe, ale jest tylko stereotypem. Radnych powinno stać na wzniesienie się ponad poziom stereotypów i pochylenie nad zagadnieniami z góry, bardziej dokładne. Czasem zaś, kiedy zajdzie potrzeba, i z dzieleniem włosa na czworo. Być może efektem zamieszczenia tej tabelki, będzie to, że Wierzący, będą się bardziej modlić za tych, którzy mają we wspomnianej tabelce wpisane "nie". Na szczęście Polska jest państwem prawa i dane osobowe podlegają ochronie.
          Dlatego przejdźmy też do porządku dziennego z powyższą tabelką!
          Pozdrawiam!
      • Gość: antywista Re: Mi się podoba IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 10:17
        posiedzenia rady są publiczne (jest nawet video) żaden z radnych nie musiał wypowiadać tej formuły część to zrobiła głośno część nie. pytanie jednak czy coś z tego wynika?
        Czy można uznać, że Ci którzy tego nie powiedzieli głośno są niewierzący?

dla mnie za to ciekawa jest inna manipulacja informatora:

CYTAT
        "Informator" poparł konkretne osoby: Dariusza Figure (głosowało na niego 3455 osób), Beatę Zasadę-Wysocką (398 głosów), Roberta Rogalę (516 głosów), Ryszarda Mazurkiewicza (420 głosów) i Grzegorza Hlebowicza (400 głosów).
        Razem na osoby cieszące się poparciem "Informatora" zagłosowało ponad 5 tys. osób! Żoliborz był jedyną warszawską dzielnicą, gdzie PiS zwiększył liczbę uzyskanych mandatów
        KONIEC CYTATU

Jest to manipulacja bo Rogala i Figura startowali do Rady Warszawy z bielańsko żoliborskiej listy natomiast pozostała trójka kandydowała do rady dzielnicy. Można więc było głosować równocześnie na w.w osoby (osobne listy rada warszawy i rada dzielnicy). Realnie więc tylko 1218 Żoliborzan a nie ponad 5 tyś poparło żoliborskich informatorowych dzielnicowych kandydatów.
        • donkej Re: 18.12.10, 12:14

Oczywiście, że to jest publiczne i każdy może posłuchać.
          To sam pomysł zrobienia tabelki jest kuriozalny, przypomina metody klasyfikowania ludzi przez peerelowskie służby.
          Ale też mam skojarzenia humorystyczne - jakiś Monty Python.
          Swoją drogą Informator powinien jednak dociekać o jakiego Boga właściwie chodzi każdemu z radnych - czy tego, który jak wiadomo jest Polakiem, czy może o Światowida?
        • Gość: ano.. Re: Mi się podoba IP: 91.216.160.* 21.12.10, 08:25
          CYTAT
          > "Informator" poparł konkretne osoby: Dariusza Figure (głosowało na niego 3455 o
          > sób), Beatę Zasadę-Wysocką (398 głosów), Roberta Rogalę (516 głosów), Ryszarda
          > Mazurkiewicza (420 głosów) i Grzegorza Hlebowicza (400 głosów).
          > Razem na osoby cieszące się poparciem "Informatora" zagłosowało ponad 5 tys. os
          > ób! Żoliborz był jedyną warszawską dzielnicą, gdzie PiS zwiększył liczbę uzyska
          > nych mandatów
          > KONIEC CYTATU

Każde zdanie z cytowanego tekstu jest PRAWDZIWE.

> Jest to manipulacja bo Rogala i Figura startowali do Rady Warszawy z bielańsko
          > żoliborskiej listy natomiast pozostała trójka kandydowała do rady dzielnicy

To zdanie jest NIEPRAWDZIWE!
          polecam lekture pkw.gov.pl
          lub zoliborz.org.pl

Życzę ci antywisto z okazji świąt ..oswiecenia i odrobiny staranności!
          ..nim
          • Gość: antywista Re: Mi się podoba IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 09:30
            Jest to manipulacja bo Rogala i Figura startowali do Rady Warszawy z b> ielańsko
            > > żoliborskiej listy natomiast pozostała trójka kandydowała do rady dzielni> cy[/i]

> To zdanie jest NIEPRAWDZIWE! polecam lekture pkw.gov.pl lub zoliborz.org.pl
            >
            > Życzę ci antywisto z okazji świąt ..oswiecenia i odrobiny staranności!

Bije sie w piersi moj blad. Robert Rogala tak jak pozostala 2 kandydowal do rady dzielnicy. Jednak Radny Figura kandydowal do Rady Warszawy z sukcem (i bardzo dobrze) wiec nadal nie mozna sumowac glosow bo sa to zbiory laczne. Mozna jedynie powiedziec ze okolo 1700 Zoliborzanach oddalo glosy na radnych dzielnicowych popieranych przez informator oraz 3,5 tys Zoliborzano Bielanczykach glosujacych na Pana Figure ;-)

Wesolych Swiat

• Gość: ano.. Re: Mi się podoba IP: 91.216.160.* 21.12.10, 09:51
              Czy jesteś aptekarzem?
              ...nim
              • donkej Re: Mi się podoba 21.12.10, 10:03
                O zbiorach łącznych uczy się w pierwszych klasach szkoły podstawowej, a nie na studiach wyższych (farmaceutycznych np.)
                • Gość: antywista Re: Mi się podoba IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 10:15
                  apteki staram sie omijac szerokim lukiem ;-)
                  do bolu bedac jednak precyzyjnym nie mozna jednak jednoznacznie stwierdzic czy to sa zbiory laczne czy rozlaczne ;-) Malo prawdopodobne wydaje sie by osoby, ktore glosowaly na dzielnicowych kandydatow informatora nie glosowaly rownoczesnie na Pana Figure stad tez uwazam, ze stwierdzenie glosowalo na nas ponad 5 tysiecy osopb jest manipulacja.
                  • Gość: ano.. Re: Mi się podoba IP: 91.216.160.* 21.12.10, 11:08
                    > do bolu bedac jednak precyzyjnym nie mozna jednak jednoznacznie stwierdzic czy
                    > to sa zbiory laczne czy rozlaczne ;-)

Pełna zgoda

ale by the way to jednak jesteś mentalnym aptekarzem lub kelnerem z CocodeOro
                    • Gość: Antywista Re: Mi się podoba IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 12:20
                      To jaka metafora okreslisz autora artykulu? On dopiero wylapuje szczegoly i tworzy tabele z ktorych niby ma cos wynikac ...
                      • Gość: ano.. Re: Mi się podoba IP: 91.216.160.* 23.12.10, 10:41
                        TALIB, MAHDI
                        ..nim
    • k.mieszkowski Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi 18.12.10, 09:04
      Prawda.Tabelka nt. przysięgi TAK MI DOPOMÓŻ BÓG jest żenująca.
      Na miejscu radnych odpowiednio skomentował bym ją do Jego twórcy..
      • rock-1 przewodniczący i informator 18.12.10, 15:58
        Przypominam "redakcji" informatora, że przewodniczący rady ma dwa nazwiska. Wertenstein-Żuławski. Ciekawe dlaczego nie zapominają o dwóch nazwiskach żony właściciela i kierownika swojej gazetki. Proponuję, żeby zaglądający tu radni zaczęli nazywać ją Zasadą.
    • Gość: Misio Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi IP: 178.73.48.* 18.12.10, 19:23
      Uważam, że informator winien opublikować listę, który z radnych kupił żywego karpia na święta, żeby wyborcy mieli wiedzę - który z radnych, imiennie - jest zwolennikiem tej okropnej tradycji ....
      • Gość: weterynarz prawa Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 22:12
        Rzeczywiście tradycja jest okropna. Już Papcio Chmiel z nią walczył, co skończyło się tym, że karp o imieniu Grubcio został wypuszczony do rzeki, cały i zdrowy.
        Z tym Światowidem zaś, to Donkei chyba troszeczkę przesadzasz, choć kto wie, gdzie przenieśli się bywalcy kina Światowid.
        A poważnie dodanie słów " tak mi dopomóż Bóg!" wskazuje, że mamy do czynienia z osobą wierzącą i to jest dla przeważającej większości oczywiste. I doskonale o tym Wiesz. Nie mamy do czynienia z osobą religijnie obojętną albo wrogą wszelkim lub niektórym wyznaniom. Grek i Rzymianin w Starożytności, jeżeli byli politeistami przywoływali wielu bogów. I to też Wiesz!
        Pozdrawiam!
        • Gość: do Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.10, 22:58
          Wybierając radnych, którzy mają podejmowć mądre decyzje w kwestiach dzielnicy, w której mieszkam, naprawdę guzik mnie obchodzi kwestia ich religijności, publikowanie więc takiej tabelki jest dla mnie jedynie skrajną głupotą!
          • lepus42 Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi 18.12.10, 23:23
            Ale to jednak jest interesujące czy delikwent liczy na swój rozum czy też konieczna jest mu pomoc Boga.
            mleczko.interia.pl/zdjecia/rysunki-kolorowe,10561/zdjecie,621986
            • Gość: weterynarz prawa Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 10:13
              Jeden z wielkich cadyków zalecał "Módl się, Pracuj i Ucz się!"
              To jest bardzo nadal aktualne.
              Pozdrawiam!
              • michel9 Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi 19.12.10, 21:55
                To bardzo ważna informacja! Przynajmniej wiemy, kto chce pracować, a kto jest patentowanym leniem liczącym jedynie na cud!
                • Gość: Grisza Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi IP: 91.186.72.* 20.12.10, 11:13
                  W takiej tabelce powinna znalezc sie dodatkowa informacja czy slubowanie odbylo sie zgodnie z nauka kosciola lagiewnickiego i o.Wisniewskiego, czy kosciola torunskiego i biskupa Michalika, albowiem bycie w szeregach katofaszyzmu-soft jest troche bardziej niwinne niz katofaszyzm-hardcore.
                  • Gość: weterynarz prawa Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 11:31
                    Jeszcze na czworo rozdzielając włos, że w innych wyznaniach niż chrześcijańskie są też boginie. Wyznawcy mogą się więc także zwracać do nich o dopomożenie. To tak sobie trochę w ramach overlapingu do zbioru wypowiedzi na tym forum.
                    Pozdrawiam!
                    • michel9 Re: Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi 21.12.10, 17:27
                      Rozumiem, że radni, którzy złożyli te bogobojne deklaracje, będą pracować za Bóg zapłać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka