Dodaj do ulubionych

Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - opinie

27.09.11, 11:37
Zastanawiam się nad wyborem szkoły podstawowej dla dziecka na rok szkolny 2012/2013. Najbliżej mam do Zaruskiego - tzw rzut beretem. Nie znam tej szkoły, nie wiem jacy są tam nauczyciele, jak działa świetlica, czy dzieciaki tak się dobrze odnajdują (te najmłodsze). Jak działa stołówka (jedzenie znośne ?) ?
Będę bardzo wdzięczna za opinie rodziców dzieci tam uczęszczających. :)
Do innych szkół jest strasznie daleko. Przy osiedlu Ruda jest straszna posucha jeśli chodzi o podstawówki ...
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Zaruski 27.09.11, 12:15
      Jest git!
      Pasierbica chodziła do klas 4-6 i nie ma przykrych wspomnień.
      Syn obecnie jest w 5-tej i jest mu dobrze. Zresztą chodzi do klasy w połowie składającej się z jego grupy w przedszkolu ...
      Je wszystko poza rybą w piątki.

Najmłodsze dzieci są eskortowane do stołowki i mają czas aby zjeść zanim pojawią się te olbrzymy z klasy trzeciej i starszych :)

Świetlica jest do 5-tej albo wpół do szóstej (przestałem się interesować).
      Jest segregacja wiekowa.
      Jest możliwość odrabiania lekcji w szkole, pod nadzorem i z pomocą.

• Gość: e. Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.10.11, 01:08
      Chodziłam co prawda skończyłam 5 lat temu, ale brat koleżanki chodzi więc często tam goszczę razem z nią, nauczyciele nie można narzekać była okropna Pani od muzyki lecz w szkole już nie uczy, obiady pamiętam zajadałam zawsze ze smakiem a ze świetlicy nie korzystałam bo wracałam do domu, ale naprawdę gorąco polecam
      • elfkabezhaltera okropna Pani od muzyki 03.10.11, 03:20
        Pani Osowska to i mnie uczyła w latach 70-tych :)
        Okropna?
        Ja ją zapamiętałem jako "wyrazistą postać" :)
        • Gość: e. Re: okropna Pani od muzyki IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.10.11, 14:50
          no ja niestety jako dość nieśmiałe dziecko zapamiętałam ją jako koszmar z dzieciństwa ponieważ Pani Osowska odkryła we mnie talent do śpiewania i kazała mi występować na każdym przedstawieniu/apelu itp..
    • Gość: Anula Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.aster.pl 03.10.11, 10:36
      Nie jest źle, mam tu jedno dziecko, drugie idzie za rok, może się spotkają?
      Złe wrażenie robi jedynie świetlica, w której są dzieci z dwóch klas, czyli razem jakieś 50-60 dzieciaczków w niewielkiej sali.
      Obiady mogą być.
      O nauczycielkach nie mogę zbyt wiele powiedzieć, my trafiliśmy bardzo dobrze, ale jakie są inne, nie wiem.
    • beata_z_rudy Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 05.10.11, 08:22
      Chodzi tam w tej chwili trzecie już nasze dziecko. Uważam, że w szkole zmienia się na lepsze. Przy pierwszym dziecku bywało "tak sobie".
      Syn jest niejadkiem, więc obiady mu czasem nie podchodzą, ale generalnie nie jest najgorzej (w sprawie obiadów).
      W świetlicy faktycznie jest głośno. Wszystko zależy od wychowawcy, do którego trafi dziecko. Z pierwszym dzieckiem było źle, klasa się nie zgrała i tak było do końca szkoły, nie było tam też za bardzo atmosfery nauki. Drugie dziecko z kolei trafiło świetnie i był to bardzo miły okres w jego i naszym życiu. Skończył szkołę z b. dobrymi wynikami, dostał się do dobrego gimnazjum. Czego chcieć więcej?
      Nie ma idealnej szkoły. Wszędzie jest coś na tak i coś na nie. My świadomie wybraliśmy po raz trzeci tę szkołę i na razie nie żałujemy.

B.
      • loginmail Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 27.06.19, 15:02
        ja mam zupelnie przeciwne zdanie. Edukacja wczesnoszkolna to Kompletna porażka. Szczególnie złe doświadczenia mam z panią Małgorzatą Ch. Reprezentuję bardzo słaby poziom nie potrafi złapać kontaktu z dziećmi a dodatkowo kwestiach estetyki pozostawia wiele do życzenia
    • Gość: gość Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.01.12, 10:01
      Czy dzieci z pierwszej klasy mają oddzielną świetlicę (chodzi mi o to, czy są tam razem ze starszymi dziećmi) ?
      Czy obiady dla pierwszaków są wydawane w tym samym czasie co dla starszych klas ? Ktoś z nauczycieli to nadzoruje ?
      Czy szatnie dla pierwszaków są jakoś odseparowane od starszych klas ?
      • Gość: Beata Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.lukman.pl 12.01.12, 22:40
        Czy dzieci z pierwszej klasy mają oddzielną świetlicę (chodzi mi o to, czy są tam razem ze starszymi dziećmi) ?

w zeszłym roku była to oddzielna sala, ale przed 8 rano i po południu (chyba od 16 lub 16.30) dzieci z różnych klas były łączone w jednej sali. Nie wiem jak jest w tym roku.

Czy obiady dla pierwszaków są wydawane w tym samym czasie co dla starszych klas ? Ktoś z nauczycieli to nadzoruje?

w zeszłym roku dzieci z pierwszych klas jadły obiady tylko w swoim towarzystwie, pod opieką wychowawcy klasy lub pracownika świetlicy. Również nie wiem, jak to jest rozwiązane w tym roku.

Czy szatnie dla pierwszaków są jakoś odseparowane od starszych klas ?

nie; rano (przed 8) w szatni są dyżury nauczycieli.
    • Gość: kaka Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.158.216.6.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.07.13, 11:53
      Proszę Pani. Ja sam chodziłem do tej szkoły i ukończyłem ją wykończony psychicznie. Non stop mi dokuczano. Wiele razy zgłaszałem to nauczycielom jednak oni po prostu się ze mnie śmieli. Nie wiedziałem do kogo się zwrócić o pomoc. Więc jeżeli chce mieć pani psychicznie zdrowe dziecko to proszę go tam nie posyłać. Mówię to z perspektywy ucznia gdyż w tej placówce nikt mu nie pomoże jeżeli będzie bite i wyśmiewane
      • Gość: jaska Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 09:03
        Mnie do szału doprowadza jak na zebraniu kolejny rok słyszę - proszę Państwa, nie mam do pracy z dziećmi nic, w szkole nie ma nic....żeby z dziećmi pracować potrzebuję1...2...3... proponuje składkę 20zł co miesiąc na zakup pomocy. Lekcja w-fu w sali, nie mamy nic do ćwiczeń- tylko woreczki.
        To jest kpina dla mnie.
        Gdyby nie to,ze dziecko jest wrażliwe, lubi kolegów, koleżanki...zabrałabym do innej szkoły, gdzie maja jednak jakieś pomoce i możliwości pracy z dziećmi.

jeszcze zapomniałam:
        kolejny przykład. platnosc za swietlice 200zł rocznie (20zł miesięcznie) - ok, tak jest wszędzie.
        płatność na pomoce, materiały itp. ale w piatki Pani planuje dla dzieci zajecia plastyczne w ramach świetlicy - składka (nie pamiętam jaka), czyli podwójnie zapłacę za świetlicę.

A i tak nie ma pomocy.
        W zerówce puste półki - brak gier, pomocy...kupowaliśmy z rodzicami co mogliśmy...
        Porażka.
        Nie rozumiem jak jedna szkoła w tej samej gminie może mieć wszystko, a inna nic?
        • Gość: mazurek25 Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.09.13, 15:56
          Niestety, potwierdzam
          Widzę zasadę- rodzicu zapłać za wszystko bez gadania i o nic nie pytaj.

Mam wrażenie, że w szkole mało się dzieje, świetlica to przechowalnia.
          I to co mnie najbardziej razi w klasach I-III, że dzieci przerwy spędzają w klasie- siedząc na krzesełkach. Gdzie tu mowa o higienie pracy, rozruszaniu się...
          • Gość: ta co wie Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.13, 23:28
            no a co mają robić na przerwach? biegać po korytarzu, by sobie łby powybijały? tam biegają starsze dzieciaki, wiec młodsze bezpiecznie siedzą w salach. nauczycielki w klasach 1-3 mają prawo zrobić przerwe w ciagu lekcji na tzw. cwiczenia śródlekcyjne (wiec to, że siedzą w klasie na przerwie to nie znaczy, że w ogóle tej przerwy nie mają, bo mogą mieć w ciągu lekcji hehe)

a świetlice są przepełnione, wszak z tłumem dzieci niewiele da się zrobić, zorganizować ciekawe zajęcia. a i jeszcze jedna kwestia- jak mało rodziców płaci na świetlice to i nie ma środków na materiały plastyczne do zajęć, sprzęt sportowy dla dzieci, gry i zabawki itp itd
            ciesz sie, że wogóle szkoła jest ogólnodostępna i funkcjonuje w niej ta przechowalnia twoim zdaniem ŚWIETLICA, bo w przeciwnym razie musiałabyś płacić grube pieniądze opiekunce. tutaj w szkole masz ZA DARMO opieke wykwalifikowanej kadry pedagogicznej. a składka na świetlice jest nieobowiązkowa hehe
            • Gość: kambodża Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.14, 19:02
              Szkoła jest bardzo dobrze zorganizowana bo w czasie świetlicy dzieci mają dużo zajęć dodatkowych do wyboru (płatnych): karate, judo, ang, szachy, zuchy, teatr, gitara, korektywa...Rozplanowane tak żeby się zajęcia nie nakładały. Mało w której szkole tak jest generalnie rodzice jeżdżą z dziećmi po szkole i koczują pod salami, tu odbierasz dziecko po zajęciach. Sama świetlica funkcjonuje super, podzielona na kilka sal, opieka bardzo dobra.
              Przechowalnią jest samotne dziecko przed komputerem, na świetlicy spędza czas z koleżankami i kolegami.
              • Gość: jaska Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.14, 18:55
                No tak, szkoła zorganizowana, bo są zajęcia płatne ;) ???
                A możesz mi powiedzieć, gdzie idą pieniążki za wynajem tych sal na zajęcia płatne?
                Bo na razie to rada rodziców kupuje wyposażenie do szkoły, na sale gumnastyczną, rzutniki i cuda wianki...tylko to powinna kupować szkoła. A rada rodziców kupuje (co mnie dziwi) i we wrześniu przyborów brak...więc gdzie są?
                Jak rada rodziców może wyposażać szkołę? Nasze pieniądze na to idą, a powinny gminne.
                Rada rodziców powinna finansować inne rzeczy - bal, nagrody za konkursy? Może zamiast tylu płatnych zajęć zorganizować zajęcia dla dzieci utalentowanych? Zajęcia wyrównujące dla dzieci z problemami w nauce? Trening umiejętności społecznych (w szkole zdaje się przybywa dzieci z problemami )są takie zajęcia? bo z mojej wiedzy wynika, że nie.
                Kiedy szkoła skorzystała z dotacji unijnych? Było tyle pieniędzy do wzięcia i co? Maleńki plac zabaw, o który i tak walczyli przede wszystkim rodzice?
                A rodzice jak "jelenie" (przepraszam za wyrażenie) w tej szkole płaca na rzutniki, sprzęt do ćwiczeń...bo dotacji szkoła i tak nie dostanie - jak to mówi Pan dyrektor.
                Świetny dyrektor, tylko nie dla szkoły, a dla gminy. Dobry dyrektor to taki, który nie chce za dużo pieniążków od gminy - czyż nie?

Czy szkoła uczestniczy w programie Szkoła z klasą? Szkołą bez przemocy? Darmowe programy, tylko wybrani nauczyciele powinni pójść na BEZPLATNE szkolenie, czy ktoś poszedł? Chyba nie, bo programy nie zostały wdrożone w szkole. Chyba nikogo to nie interesuje.
                Tylko dziwi mnie, że rodzice nie zwracają na to uwagi. Wrzucają dziecko do przechowalni, dopłacają za judo, karate, robotykę i jest super, bo dzieciak do 17tej zajęty w szkole. Oby kasa na koncie była i jest ok. A nie o to chyba chodzi.
                • Gość: kamyk Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.blue.kundencontroller.de 03.09.14, 12:07
                  A w tym roku było tak moim 6-latkiem:
                  Gdy były drzwi otwarte wiosną to wszystko wyglądało pięknie. Sale dla 6-latków na parterze blisko stołówki, sali gimnastycznej i szatni, daleko od starszych klas które są wyżej. W salach dywaniki, rzutniki, kąciki zabaw, książki na półeczkach i uśmiechnięte Panie zapewniające jak to szkoła jest przygotowana na 6-latki.

A teraz we wrześniu okazuje się że zrobili sobie eksperyment na naszych dzieciach i nasze 6-latki są na 1 piętrze a na parterze m.in. 7-latki.
                  Nasza sala jest kompletnie łysa. Nie ma ani dywaników ani kącika zabaw a dzieci siedzą albo w ławkach albo bezpośrednio na podłodze.
                  Wychowawczyni też się okazała wygodnicka bo nie chce się jej schodzić z dziećmi na śniadania na stołówkę motywując że to "strata czasu". Więc lepiej żeby dzieci jadły kanapki z zimnym sokiem zamiast zjeść ciepłe śniadanie przygotowane przez kuchnię ? Gdyby były na parterze to by nie było straty czasu ! Ale o czym tu mówić skoro nawet nie wiedziała że nasze dzieci nie są po zerówce więc nie mają pewnych umiejętności i rodzice musieli ją wyprowadzać z błędu. Na zebraniu gdy jakiś rodzic zadawał trudne pytania potrafiła robić osobiste przytyki zamiast prowadzić merytoryczną rozmowę... Nawet e-maila do siebie nie dała, jak sądzę żeby przypadkiem taki np pracujący rodzic czegoś od niej nie chciał...
                  Podsumowując: Brak sensownego przygotowania na 6-latków, zachowawczość, dezinformacja i indolencja...
                  • Gość: Maryla Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.14, 17:39
                    Mam pytanie czy dziecko jest w zerówce czy w pierwszej klasie?
                    Bo pierwsze klasy zawsze były na pierwszym piętrze, a na dole tylko zerówki.
                    śniadania w tej szkole są beznadziejne, dlatego mimo, że większość klasy chodziła, to moje dziecię jadło swoje.
          • Gość: tk Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.58.144.230.bredband.tre.se 20.10.14, 00:59
            w SP53 jest sporo rzeczy kore moglyby dzialac lepiej ale czesciowo jest to kwestia przepelnienia i na to bycmoze niewiele da sie poradzic. sa nauczyciele/wychowawcy swietni i sa tacy, ktorych metody i sposob myslenia jest rodem z czasow slusznie minionych. Natomiast to co mi bardzo przeszkadza to upodobanie szkoły do przetrzymywania dzieci w dusznych swietlicach... musi byc naprawde ladna pogoda zeby dzieci zamiast siedziec w pomieszczeniu n-tą godzinę po lekcjach wyszly poganiać przy orliku lub z tyłu szkoły. zupelnie tego nie rozumiem. czasem oczywiscie wychodzą ale zdecydowanie za mało. Po kilku godzinach lekcji powinny wiekszosc czasu po obiedzie spedzac na powietrzu. zupelnie nie rozumiem tej sytuacji.
            • wspinaczka73 Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 23.10.14, 12:41
              Czy rodzice podejmowali ten temat w rozmowach z nauczycielami? Jestem ciekawa czy w tej szkole da się coś zasygnalizować nauczycielom i dyrekcji tak aby mieć wpływ na to co się dzieje z dziećmi?
          • loginmail Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 27.06.19, 15:08
            prawda. a edukacja wczesnoszkolna to masakra. nauczyciele z lapanki zatrudniani po najnizszych mozliwych stawkach no to tak to wyglada. i jeszcze im sie strajkow zachciewa.
      • Gość: Anka Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.18, 11:45
        Święte słowa! Ta szkoła powinna po pierwsze mieć zmienionego dyrektora. Wiele razy olewal to z czym przychodzilam.
    • wspinaczka73 Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 07.10.14, 07:17
      Byłabym wdzięczna za kolejne opinie o tej szkole. Rozważam zapisanie córki do tej szkoły i chętnie zapoznam się z kolejnymi pozytywnymi i negatywnymi opiniami. Dobrze wiedzieć czego można się spodziewać. Z góry dziękuję!
      • mamajasia30 Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 15.01.15, 18:58
        własnie wróciliśmy z zebrania na którym dowiedzieliśmy sie, że ajent stołówki zabiera nam swietlice!!!! nasze sześciolatki będą siedziały w klasie CAŁY DZIEŃ!!!! ich klasa nie jest przystosowana do miejsca na wypoczynek, ledwo mieszczą się ławki, świetlica była idealna, super Panie i wiele miejsca. Dyrektor nie chce z nami rozmawiać, w ferie wchodzi ekipa. Nas powiadomiono dzień przed feriami. Super co?!!! Nie polecam!!!
        • Gość: ola Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: 91.224.144.* 16.01.15, 11:59
          Ta świetlica to sala 12, w której dzieci (również z innych klas) przebywają przed lekcjami i po 16.30? Mam nadzieję, że nie, bo to jedyna sala, gdzie dzieci mają więcej przestrzeni. Moje dziecko czasem musi zostać dłużej w szkole i wtedy chętnie się tam bawi.
          • mamajasia30 Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op 20.01.15, 12:54
            Tak, to TA świetlica.
            Szkoda, że są ferie, bo nie wiadomo co dzieje się na miejscu....
            Nie było nawet czasu zareagować... brak mi słów na takie działanie.
            • Gość: ajent Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.15, 00:30
              Jakiś powód musiał być, że świetlicę przekazano ajentowi. A jak się komu nie podoba to przecież może zapisać dziecko do innej szkoły. W Warszawie szkół dostatek.
              • Gość: sowa Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.01.15, 14:04
                Ajenta też można zmienić...
              • Gość: o Re: Szkoła Podstawowa nr 53 im M. Zaruskiego - op IP: 91.224.144.* 30.01.15, 09:41
                Mam zapisywać dziecko do innej szkoły, bo rządzi w niej jakiś ajent? Szkoła jest dla dzieci, a nie dla ajenta zarabiającego zresztą na dzieciach. Biorąc też pod uwagę cenę obiadów (w wielu szkołach na Żoliborzu prawie o połowę tańszych - proszę sprawdzić) i fakt, że często dzieci ich po prostu nie jedzą, może by tak zmienić ajenta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka