Dodaj do ulubionych

Apartamenty Podleśna

26.01.12, 13:02
Co sądzicie o tej lokalizacji/budowie ??? Warto bliżej się tym zainteresować ???
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Re: Apartamenty Podleśna 26.01.12, 15:13
      Wschód - ściana z bloków na Rudzie.
      Zachód - okno w okno z blokami
      Północ - pod oknem dość ruchliwa Podleśna i jedno z głośniejszych miejsc, bo tam jest "najszybciej"; hałas odbija sie od lasu
      Południe - powinna być cisza i spkój

Mógłbym w tej kamienicy zamieszkać.
      • Gość: gość Re: Apartamenty Podleśna IP: 212.160.91.* 26.01.12, 16:00
        apartament 51m2.....
        • agulha Re: Apartamenty Podleśna 26.01.12, 18:14
          No właśnie, co to znaczy "apartament"? 51 metrów to może być super mieszkanie, ale nie "apartament". Poniżej artykuł na ten temat.
          A co do meritum, dawniej te okolice były jakoś upośledzone komunikacyjnie, wszędzie daleko i nie po drodze. Czy teraz jest lepiej? Pracowałam kiedyś mniej więcej tam i to było skaranie Boskie.

Poniżej przedstawiamy zasady jakie odgrywają kluczową rolę w zakwalifikowaniu danej oferty do segmentu luksusowych apartamentów.

Jednym z najważniejszych kryteriów, jakie powinien spełniać lokal mieszkalny, aby mógł zostać nazwany apartamentem jest jego odpowiedni rozkład. W apartamencie powinny się znaleźć co najmniej następujące pomieszczenia: kuchnia, salon (lub salon połączony z kuchnią), główna sypialnia z prywatnym wejściem do łazienki i garderoby, gabinet/pokój gościnny/druga sypialnia, łazienka ogólna, pralnia lub pomieszczenie gospodarcze oraz osobna łazienka do każdej kolejnej sypialni. Konieczność zaprojektowania wygodnych, ustawnych pomieszczeń oraz ich odpowiedni rozkład z wyraźnym podziałem na część dzienną (dostępną także dla gości) i nocną (zapewniającą mieszkańcom pełną prywatność), pozwala na określenie minimalnej powierzchni luksusowego lokalu na poziomie około 100 m2. W szczególnych przypadkach analitycy mogą dopuścić uznanie za apartament mieszkania o nieco mniejszej powierzchni, np. 95 m2, pod warunkiem jednak, że jego funkcjonalność oraz pozostałe kryteria pozostaną zachowane. Spotykane często na rynku określenie apartamentu w odniesieniu do 50- czy nawet 30-metrowych mieszkań, jest już wyraźnym nadużyciem.

Istnieją również liczne wymagania, jakie powinien spełniać budynek, aby znajdujące się w nim mieszkania mogły zasługiwać na miano prawdziwych apartamentów. Wśród najważniejszych aspektów wymienić należy: występowanie w budynku windy (również w przypadkach, gdy nie jest ona wymagana przepisami prawa), garaż podziemny, ochrona, recepcja w budynku lub na osiedlu, wysoki standard wykończenia oraz bliskość infrastruktury usługowej.

Poza zapewnieniem odpowiedniego standardu budynku apartamentowego, istnieją również pewne wymagania, które powinny zostać spełnione przez konkretny lokal mieszkalny, aby mógł zostać uznany za luksusowy apartament. Do najważniejszych z nich zaliczyć należy: wysoki standard wykończenia, instalację klimatyzacyjną, odpowiednie doświetlenie światłem dziennym, minimalną wysokość na poziomie 2,9 m oraz zabezpieczenie przed hałasem.

Aby lokal mieszkalny mógł być nazwany apartamentem, powinien spełniać następujące warunki, określające minimalne wymagania:
          Rozkład mieszkania:

kuchnia,
          salon lub salon połączony z kuchnią,
          główna sypialnia z prywatnym wejściem do łazienki i garderoby,
          gabinet/pokój gościnny/druga sypialnia,
          łazienka do części dziennej plus łazienka do każdej następnej sypialni,
          pralnia/pomieszczenie gospodarcze,
          prawidłowy rozkład mieszkania - wydzielenie części dziennej i nocnej,
          w/w wymogi oznaczają, że musi to być mieszkanie min. trzypokojowe.

Powierzchnia mieszkania:

Minimalna powierzchnia apartamentu min. 100 m2, co wynika z układu funkcjonalnego w/w pomieszczeń (w szczególnych przypadkach dopuszcza się dopuszczenie lokalu o mniejszej powierzchni, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymaganych kryteriów).

Charakterystyka budynku:

winda w budynku,
          garaż podziemny,
          teren osiedla strzeżony, recepcja w budynku lub na osiedlu, ochrona,
          wysoki standard wykończenia części wspólnych.

Charakterystyka mieszkania:

zabezpieczenie przed hałasem – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U Nr 75, poz. 690 z 2002 r.) oraz polską normą PN 87/B-02151/02, dopuszczalny poziom hałasu w pomieszczeniu mieszkalnym w ciągu dnia nie powinien przekroczyć 40 dB, a w nocy – 30 dB,
          centralna instalacja klimatyzacyjna,
          wysoki standard wykończenia,
          odpowiednie doświetlenie światłem dziennym,
          wysokość – min. 2,9 metra.
          • elfkabezhaltera Upośledzenie komunikacyjne 27.01.12, 03:30
            agulha napisała:

> A co do meritum, dawniej te okolice były jakoś upośledzone komunikacyjnie,
            > wszędzie daleko i nie po drodze. Czy teraz jest lepiej? Pracowałam kiedyś mniej
            > więcej tam i to było skaranie Boskie.

50-100m od tego budynku są przystanki autobusowe z 6-cioma liniami.
            Natomiast gorzej wygląda sprawa codziennych zakupów. O ile się nie mylę, to najbliżej będzie do skupiska sklepików wokół globiego. Ale to i tak bliżej niż mają mieszkańcy tego osiedla za Tczewską ...

• anna-krol Re: Apartamenty Podleśna 09.06.14, 11:53
        Niestety nie ma spokoju bo inwestor zaoszczedzil na oknach, wstawiajac najprostsze, zle dpoasowane i z bardzo cinkimi szybami. Sprobojcie zapytac o specyfiacje okien, na pewno nie dostaniecie odpowiedzi.
    • elfkabezhaltera Aparatmenty ... 26.01.12, 17:05
      ... w zasadzie przestałem zwracać uwagę na to słowo.
      Równie dobrze mogliby to nazwyc "złożenie pałacowo-parkowe Ogrody Semiramidy Podleśna", a i tak bym zarejestował "kamienica/blok przy Podleśnej".
      • Gość: Gosciu Re: Aparatmenty ... IP: *.aster.pl 26.01.12, 20:14
        Ciekawe, że nie ma na ich stronie żadnej informacji ile za metr???
        • remislanc Ceny............. 27.01.12, 10:06
          Wysłałem do nich maila. Ceny 11 - 12 tys/m2.
          62 m2 - 680 tys (3 pok)
          85 m2 - 1050 tys. (3 pok)
          112 m2 - 2 pok + antres - 1335 tys
          Dodatkowo płatne schowki - 30 tys
          Garaż podziemny - 40 tys
          Brak 4 pokojowych.
          KOSMOS
          • sibeliuss Re: Ceny............. 27.01.12, 10:23
            Za taką lokalizację? Śmiech na sali, szkoda, że nie zaokrąglili do 20 tys.
            • Gość: marek Re: Ceny............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 10:48
              Ceny kosmiczne biorąc pod uwagę lokalizację. Od wschodu okno w okno z domami, od południa to samo z 5 piętrowym blokiem odl na oko może 10- 12m, zachód to samo 6 piętrowe bloki z lat 70 i oddalone o ok 15m, koszmarnie, chyba, że ktoś chce traktować to jako sypialnię. od zachodu ul Podleśna no i las oczywiście , to jedyny "+", ale wyjście z tego "apartamentowca" niemal wprost na podleśną! Jak ktoś by nie chciał mieć "sąsiadó" za oknem to tylko chyba ostatnie piętro zostaje... Do sklepu niezły kawałek. Nazywanie tego typu inwestycji "apartamentami" jest dość częste i moim zdaniem lekko słowo apartament traci na wartości... zresztą jest to dość modne ostatnio i sprzedaje się głownie nazwę: "rezydencja coś tam: "pałac, ogrody itd, Też rozważałem ten obiekt, ale po oględzinach live odpuściłem, no i w tej cenie można kupić znacznie bliżej...
          • m1lpk1 4 pokoje 18.07.12, 11:24
            A widzieliście na ich stronie, że tworzą nowe mieszkania 4 pokojowe? Łączą dwa mieszkania obok siebie i tworzą nowy projekt. Cena 4 pokoi jest w granicach 11 000zł/m2. Oglądałem to mieszkanie z tarasem na 3 piętrze od Podleśnej i poważnie zastanawiam się nad zakupem bo wzięliby moje 2 pokoje w rozliczeniu. Jedyne co mnie powstrzymuje to żona która pracuje na Ursynowie i woli tam zamieszkać. Co sądzicie Podleśna czy Kabaty? Całe życie mieszkam na Bielanach i chyba ciężko mi będzie się rozstać z tą okolicą.
            • elfkabezhaltera Bez chwili wahania 18.07.12, 16:50
              wybieram Bielany.
              Odnoszę wrażenie, że ruch na Podleśnej po otwarciu mostu Północnego się zmniejszył (albo to wakacje?).
              Ja się wyprowadziłem z Bielan na dwa lata i z dziką radościa wróciłem :)

A czy z tego budynku będzie wyjście "od tyłu" na Kiwerską? To by nieco ułatwiło piesze wycieczki po zakupy. Albowiem odkąd spożywczy stał się weterynarzem to miejsce to wyjątkowe zadupie jesli chodzi o sklepy.

• Gość: ula Re: Bez chwili wahania IP: *.180.100.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 19:59
                No własnie tak sie zastanawiałam jak z infastrukturą... Ale w sumie jesli chodzi o most północny to i tak nie ma on znaczenia bo prowadzi na drugą strone Wisły... Ale to zawsze plus jesli ktoś pracuje po tamtej stronie i chce sie przedostac. A uwazam ze Bialny to nie jest złe miejsce na zamieszkanie.
                • elfkabezhaltera Infrastruktura 08.10.12, 08:44
                  Wzięty weterynarz tuz obok :)
                  Blisko do przystanku z tabunem autobusów
                  Co pewien czas nowy sklep/punkt usługowy na rogu Kierwskiej i Klaudyny
                  Cała reszta to okolice Globiego ...
    • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.army.mil 29.05.13, 08:48
      A ja sie niedlugo wprowadzam wlasnie tam ... i sie dopieor okaze :)
      • remislanc Re: Apartamenty Podleśna 29.05.13, 09:18
        Jakie będziesz miał widoki z okna ? Na ruchliwą Podleśną, na bloki przy Kiwerskiej ?
        Ja czekam na nową inwestycję przy Lektykarskiej. Intraco sprzedało dizalkę z biurowcami po Szwedach i mają tam powstać 3-4 piętrowce. Konkretów jeszcze nie ma. Jest duużo spokojniej niż przy Podleśnej
        • lewana77 Re: Apartamenty Podleśna 30.05.13, 18:35
          tylko kiedy powstanie?
          Tez bym sie chetnie zmienila nasze na Rudzie, nawet na mniejszy metraz tam.
        • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.army.mil 31.05.13, 06:50
          POludnie i wschod z tarasem na poludniony wschod... da sie zyc... postawie sobie doniczki z wysokimi kwiatkami na stronie od 'Bloku' a z drugiej same dachy wiec tak jakwszedzie
          • Gość: adele Re: Apartamenty Podleśna IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 19:33
            Panie Boże chroń przed tą inwestycją wszystkich porządnych ludzi. Hipoteki, pozwolenia, rozbiórka budynku, trasa maczka co tam jeszcze jest nie tak?
            • Gość: nn Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.army.mil 30.06.13, 09:57
              Czy mozesz rozwiac troche temat jesli mozna? Jakies eventualnie doswiadczenia?
              Dziekuje
              • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.army.mil 17.07.13, 16:17
                Kamienica oddana do uzytku... czas sie remontowac i sie wprowadzac!
                • Gość: :) Re: Apartamenty Podleśna IP: *.cdb.pl 24.07.13, 10:11
                  kamienica? ;)
                  no i nie oddana do użytku tylko na razie ma wreszcie pozwolenie na użytkowanie - a to nie to samo chyba, zwłaszcza w kontekście wprowadzania się - jeszcze np. muszą uzyskać rozdzielność (czy jakoś tak się to nazywa) lokali - bo jak na razie to Twój lokal nie jest wyodrębniony formalnie od pozostałych. Myślę że wprowadzisz się tak gdzieś w marcu przyszłego roku jeśli nie będą mieli jakiś kolejnych poważnych problemów prawnych, ja bezpiecznie zakładam że wprowadzę się w kwietniu...
                  • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.ds.army.mil 24.07.13, 10:24
                    remont mojego mieszkania zaczyna sie w pierwszym miesiacu Sierpnia, bo wszystkie dokumnety na to juz zostaly uzupelnione. Zreszta zobaczymy, mieszkac mam gdzie wiec mi nie spieszno, a czekanie nic mnie nie kosztuje;)
                    • Gość: Rewe Re: Apartamenty Podleśna IP: *.static.chello.pl 24.07.13, 10:40
                      A ile miesięcy ma sierpień ?
                      • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.ds.army.mil 24.07.13, 10:45
                        Sierpien ma jeden miesiac i w nim zacznie sie remont
                        • Gość: Rewe Re: Apartamenty Podleśna IP: *.static.chello.pl 24.07.13, 11:01
                          Ale napisałeś " remont mojego mieszkania zaczyna sie w pierwszym miesiacu Sierpnia," więc się pytam. Może jakiś inny kalendarz ?...:)
                          • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.ds.army.mil 24.07.13, 16:02
                            . Pierwotnie miesiąc wywodził się z cyklu księżycowego, i trwa 29 dni 12 godzin 44 minuty i 2,9 sekundy jest to czas jakie Księżyc potrzebuje na przejście wszystkich swych faz, czyli miesiąc synodyczny. W Sierpniu sa 31 dni. Pierwszy miesiac Sierpnia to koncowka miesiaca syndonicznego z Lipca i konczy sie 6 Sierpnia w tym roku. Skoro zaczynam remont w pierwszym miesiacu Sierpnia to znaczy ze zaczynam przed 6 Sierpnia bo jest to pierwszy ksiezycowy miesiac w tym miesiacu kalendazowym.
                    • Gość: :) Re: Apartamenty Podleśna IP: *.cdb.pl 24.07.13, 11:09
                      no to odważnie działasz skoro bez aktu własności inwestujesz w wykończenie, w szczególności w kontekście ich problemów ze złośliwym sąsiedztwem, które skutecznie opóźniło proces inwestycyjny sprawami sądowymi...
                      ja jednak wole poczekać z wykończeniem do podpisania ostatecznego aktu notarialnego, co prawda 3-4 miesiące później się wprowadzę (pewnie tyle trwać będzie wykończenie pod klucz) ale też nie zamrożę pieniędzy na niewiadomo jak długo gdyby się miało okazać że sąsiedztwo jednak znajdzie kolejną lukę prawną uniemożliwiającą ostateczne przeniesienie własności w grudniu...
                      • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.ds.army.mil 24.07.13, 16:07
                        Moj remont jest zaplanowany na okolo miesiac. Ekipa remontowa 'wprowadza sie' wlasciwie do mieszkania i bedzie pracowac pod projekt. Co do 'sasiadow' i calej tej sprawy jestem dobrej mysli chociasz zgadzam sie z tym ze "pewnie znowu bedzie cos", ale sie zbytnio nie zamartwiam (choc zawsze jest mozliwosc kolejnych uciazliwosci z strony zyczliwych sasiadow). Konstrukcja stoi, oddana do uzytku i akt z Sadu Administracyjnego jest zatwierdzony... moj przedstawiciel prawny/finansowy mowi ze wszystko jest OK, architekt mowi ze wszystko jest OK, wiec dla odmiany jestem pozytywnie nastawion do sytuacji :)
                        • Gość: :) Re: Apartamenty Podleśna IP: *.cdb.pl 25.07.13, 10:16
                          zatem do zobaczenia na sąsiedzkiej parapetówce... ;)
                          • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: *.afghan.swa.ds.army.mil 25.07.13, 11:28
                            ... a i owszem :)
                            • Gość: gosc Re: Apartamenty Podleśna IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.13, 11:10
                              czy ktos ma jakies informacje o developerze Podlesnej? Czy budynek jest solidnie wybudowany?
                              • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: 214.26.128.* 29.07.13, 11:49
                                Kupilem tam mieszkanie. Z tego co rozumieme jest bardzo solidnie wykonany. Na architekturze sie nie znam, tymbardziej na murarstwie lub innych pracach tego typu, ale 'moj architekt' (rodzina) zaswiadcza ze wszytko jest OK. Na poczatku byly jakies problemy z pozwoleniami, lokalni "przyjazni sasiedzi' skarzyli do Sadu powstawanie budynku jakotakiego, ale ta sprawa zaostala juz wyjasniona i jest ok... jak zapewnia mie moj doradca finasowo/prawny (tez rodzina), a bank nie mial zadnych przeciwskazan w wyplacie ostatniej transzy,wiec wszystko wyglada OK... :)
                              • Gość: ja Re: Apartamenty Podleśna IP: 212.160.91.* 29.07.13, 12:48
                                niektórzy nawet twierzą, że to kamienica :))
                                • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: 214.26.128.* 29.07.13, 13:13
                                  Kamienica – miejski budynek mieszkalny, murowany z cegły, kamienia lub innego budulca, przynajmniej jednopiętrowy. Kamienicą określa się zazwyczaj budynek stojący w zwartym szeregu innych domów, jeśli tak nie jest, to kamienica odróżnia się brakiem dużych okien na jednej z jej ścian (jest to związane z tym, że podczas budowy przewidywano w tym miejscu inny budynek lub taki budynek istniał, ale został wyburzony)- wiec to kamienica bo wszystkie aspekty sie zgadzaja.
                                  • Gość: ja Re: Apartamenty Podleśna IP: 212.160.91.* 29.07.13, 15:22
                                    Jeżeli już cytujesz Wikipedię to tam jest ciąg dalszy :)

Kamienice były podstawą miejskiego budownictwa mieszkaniowego od średniowiecza po drugą połowę XX wieku. Obecnie w Polsce kamienice buduje się zazwyczaj jako plomby do istniejących już pierzei, kwartałów lub w czasie odbudowy zniszczonych starych miast.
                                    • Gość: MM Re: Apartamenty Podleśna IP: 214.26.128.* 29.07.13, 16:14
                                      czyli zgadza sie... kamienica
                                      • Gość: zainteresowany Re: Apartamenty Podleśna IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.14, 15:29
                                        widzę, że dalej sprzedają mieszkania, chyba nie rozeszły się jak świeże bułeczki skoro dalej pół budynku puste. jak wrażenia ze strony obecnych mieszkańców? trochę przeraża mnie wizja od razu remontu - tak się sypie ten budynek, że już remontujecie?
    • Gość: elka Re: Shiraz Trio IP: *.146.4.75.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.13, 18:57
      Ja słyszałam dużo dobrego na temat tego dewelopera. Byłem u znajomych i osiedle robi wrażenie, eleganckie willowe apartamentowce z fitnessclubem i basenem. A oni mieszkaja na osiedlu Ogrody Shiraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka