Dodaj do ulubionych

Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew

14.02.12, 09:51
Witam wszystkich,

Zapewne część z mieszkańców osiedla jeszcze nie zna planów "dogęszczenia" osiedla Wawrzyszew.

Owo "dogęszczenie" czyli wybudowanie nowych osiedli ma się odbyć kosztem trzech wielkich parkingów znajdujących się przy ulicach: przy Reymonta 23, Szekspira 4 i Balzaka 2, które spółdzielnia postanowiła zlikwidować. Wyżej wymienione parkingi mieszczą przynajmniej kilkaset samochodów, a spółdzielnia nie proponuje innych rozwiązań dla właścicieli samochodów i dotychczasowych mieszkańców. Łatwo wyobrazić sobie jak będzie wyglądał Wawrzyszew po wyburzeniu tych parkingów zwłaszcza że już teraz znalezienie wolnego miejsca parkingowego wieczorem graniczy z cudem.

Obecnie trwa akcja protestacyjna przeciwko tym planom, są zbierane podpisy w siedzibie Rady Osiedla /Petofiego 3 - pawilon/, w godzinach:
- poniedziałki i czwartki 18.00 - 20.00,
- wtorki, środy, piątki 9.00 - 11.00
oraz na parkingach strzeżonych społecznie.

O pozostałych planach inwestycyjnych proponuję poczytać na stronie
Rady Osiedla:

Obserwuj wątek
    • Gość: Kryśka Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 11:15
      No rewelacja. Nasza administracja jest coraz bardziej twórcza. Słyszałam również o przedłużeniu ul. Andersena od Reymonta do Wolumenu pomiędzy dwoma blokami.
      Nic to dziwnego, że nikt nie myśli o mieszkańcach.
      • very_famous Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew 14.02.12, 11:47
        Z tego co wiem to administracja nie ma zbyt wiele do powiedzenia.
        Plan zagęszczenia to pomysł Spółdzielni mieszkaniowej, która chce wycisnąć jeszcze trochę pieniędzy z osiedla.
        Ponoć jeśli Rada osiedla zbierze 3 tysiące podpisów w akcji protestacyjnej o której pisałam wyżej to WSM będzie skłonne odstąpić od planów. Czy tak się stanie? Tego nikt nie wie, ale warto iść i podpisać się.
        • Gość: ewka-pozytywka Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 12:17
          a czemu akurat 3000 tyś a nie 5000 albo 1000? i niby czemu WSM miał by odstąpić?to jest ewidentna strada dla spółdzieli a zarazem jej mieszkanców
    • Gość: ewka-pozytywka Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 12:15
      Ja chyba czegoś nie rozumiem. Projekt planu zagospodarowania przestrzennego chyba tylko daje możliwość budowania bloków na miejscu parkingów ale nie znaczy to ze będa budować?Czy WSM zapowiedzial budowę jakiś blokow??Jako Rada osiedla chyba takie informacje powinniście posiadać???chyba lepiej aby w planie zagospodarowania było to zaznaczone tzn możliwość budowania bloków bo w przeciwnym wypadku nie bedzie odwrotu.
      Co do parkingów to one maja być dla mieszkańcow wawrzyszewa a wiele jest przypadków gdzie te miejsca są podnajmowane innym, to jest ewidentny skandal.
      • very_famous Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew 14.02.12, 12:43
        Myślę że więcej informacji zdobędziesz w Radzie osiedla. Oni mają kontakt z WSM-em. Na spotkaniu jakie ostatnio się odbyło między mieszkańcami, radą i bodajże strażą miejską (niestety nie wiedziałam o nim) podano informację, że jest 3 deweloperów, którzy mają budować na tych miejscach, więc to już nie są wyłącznie plany czy spekulacje.

A czemu 3 tysiące podpisów a nie 5 lub więcej? Nie wiem - pytaj w tych instytucjach (ja bynajmniej nie pracuję w żadnej z nich jak to sugerujesz). Nagłaśniam sprawę bo to co się dzieje jest ważne i dotyczy bardzo wielu osób, a jednak niewiele osób wie o tych planach. Póki można coś zrobić to chyba warto. W przeciwnym razie kilka setek samochodów będzie parkować nie wiem gdzie.
        • Gość: Małgorzata Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: 193.201.167.* 14.02.12, 13:49
          No tak, nabudują bloki, a przecież likwidują szkoły .
          I znowu będzie masakra z przedszkolami i szkołami. Już nie wówiąc o przychodniach lekarskich. Chomiczówka ma przychodnię, wrzeciono ma nawet dwie, a na Wawrzyszewie nie ma ż a d n e j.
          I gdzie tu logika. Będzie jak na Tarchominie. Nabudowali osiedli, a dzieci teraz tam chodzą na 3 zmiany do szkoły. Nikt nie myśłi.
      • Gość: Witek Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 14:07
        Każdy, kto trzyma samochód na parkingu przy ul. Reymonta 23 płaci do administracji stałą miesięczna opłatę w przeciwieństwie do tych, którzy trzymają samochody pod blokiem. Sądzę, że nie ma w tym nic złego, że ktoś odpłatnie odstępuje swoje miejsce. W swoim czasie musiał za nie wnieść przecież opłatę. Poza tym płaci dodatkowo za prąd i sprzątanie parkingu. Może dlatego ludzie pobierają kasę od tych, którym odstępują miejsca.
        • Gość: renata Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 12:41
          jesli ktoś posiada miejsce na parkingu a nie posiada juz samochodu powinnien zglosić info o rezygnacji z miejsca zarządowi parkingu . Oni powinni oddać pieniadze poniesione za miejsce postojowe i poinformowac o wolnym miejscu kolejną osobę na liscie oczekujących. Wszyscy mówią ze brakuje miejsca do parkowania a w taki sposob udostępniajac miejsc osobie nie mieszkającej na naszym osiedlu zabieramy miejsce mieszkancowi.
          Rada osiedla powinna poprosic zarząd WSM o info dot planów budowania bloków na terenie wawrzyszewa. Wydaje mi się, że to rozwieje wszystkie plotki bo jak narazie te wszystkie info opieraja się tylko na plotkach typu "ktoś powiedział" "slyszalem od kogoś" "bo oni mówili". Nie łatwiej napisac jedno pisemko do zarzadu i wtedy odp opublikowac na stronie internetowej rady osiedla aby wszyscy wiedzieli jaka jest oficialana odpowiedz dot budowy budynków i likwidacji parkingów. Jesli faktycznie odp ze za rok lub dwa powstaną jakieś bloki to wtedy mozna działac. Jak narazie to ludzie rozsiewaja popeline a jak dochodzi do robienia jakis konkretow to siedza cicho.
          • very_famous Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew 20.02.12, 09:30
            To nie ludzie rozsiewają plotki. Rada podjęła ten temat i powiadomiła mieszkańców o planach.

Poza tym jak zapadnie decyzja odnośnie budowy czegokolwiek w miejscu parkingów to będzie za późno na działanie, ponieważ to będzie oznaczało że projekt zagospodarowania przestrzennego jest uchwalony a tereny sprzedane deweloperom.
          • Gość: wawrzyszewianka Re:Klub seniora IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.12, 23:14
            DLACZEGO ZOSTAŁY ZMIENIONE GODZ. OTWARCIA KLUBU SENIORA NA OŚ. WAWRZYSZEW? SENIORZY SKARŻĄ SIĘ, ŻE KLUB JEST CZYNNY TYLKO DO GODZ. 17. WIĘKSZOŚĆ Z NICH CHCIAŁABY DŁUŻEJ WIECZOREM SPĘDZAĆ CZAS W KLUBIE, DO GODZ. 19 -20. DZIWIĘ SIĘ, ŻE DYR.OŚ.WAWRZYSZEW WYRAZIŁA NA TO ZGODĘ.
            PRZECIEŻ "KLUB SENIORA" CHOCIAŻ PODLEGA ADMINISTRACJI, NIE JEST BIUREM, TYLKO LOKALEM DLA SENIORÓW, KTÓRYCH LISTA JEST CAŁKIEM SPORA. MOŻE TRZEBA BARDZIEJ SŁUCHAĆ SENIORÓW I DOSTOSOWAĆ SIĘ "TROSZKĘ" DO NICH. PRZECIEŻ TO WŁAŚNIE ONI GŁÓWNIE POPOŁUDNIA I WIECZORY MAJĄ WOLNE. POZDRAWIAM.
    • Gość: Paweł Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.ipredator.se 02.12.12, 04:35
      Nie rozumiem paru wątków w waszej dyskusji:

- pytanie nie powinno brzmieć, czy godzić się na te budowy (o ile w ogóle naprawdę deweloperzy chcą), tylko kto taki miałby kupić w tym miejscu mieszkania? Dookoła jedne z największych blokowisk Warszawy minionej epoki, już teraz można mówić o przeludnieniu, poza metrem taka sobie komunikacja i nawet w nowym bloku głupio mieć ścianę wielkiej płyty zamiast wschodu/zachodu słońca?
      - czy ci rzekomi deweloperzy nie widzą, że jest zastój, mieszkania czekają na właścicieli, wątpię, by się rwali do tych inwestycji
      - piszecie, że miejsca parkingowe podnajmowane są nie-mieszkańcom? To kto taki parkuje na Wawrzyszewie, mieszkańcy Żoliborza, Ursynowa a może Wesołej? I jaki ma w tym cel? Bo wydawało mi się, że jeśli ktoś używa parkingu pod blokiem, to raczej należy do mieszkańców albo pracuje na osiedlu i też chce mieć gdzie zaparkować.
      Chyba mi nie powiecie, że tam parkują ludzie z Tarchomina, przesiadający się do metra?
      • Gość: Sąsiad Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.dynamic.mm.pl 02.12.12, 10:24
        Pawle, a którego dewelopera obchodzi, jak w przyszłości będą mieszkać ludzie - ci nowi w wybudowanych przez nich budynkach i ci ze starych budynków w otoczeniu tych nowych.

Dewelopera obchodzi tylko wybudowanie budynku i opylenie jak najszybciej znajdujących się lokali z jak największym zyskiem. Przykro, że i spółldzielnie czyli zarządy i rady nadzorcze też wyznają ten pogląd, że wszystko, co się da, należy sprzedać - w tym działki dewelpoerom - zamiast myśleć o swoich członkach. najczęściej za takim postępowaniem kryją się oczywiście pieniądze i własne korzyści.

I nie jest tak tylko w WSM - wystarczy poczytać co wymyśla spółdzielnia Piaski C. Tylko szeroka mobilizacja członków może zapobiec tym chorym pomysłom.
        • Gość: Paweł Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.com 03.12.12, 02:14
          Zastanawiam się, jakim cudem potem deweloper wciska cuda-wianki nabywcom, którzy płacą potem gigantyczne pieniądze i po fakcie będzie im głupio stwierdzić, że źle wybrali.
          Jak kogoś nie stać na porządne mieszkanie, to już lepiej na zabitej dziurze gdzieś na końcu Tarchomina kupić mieszkanie w niskim bloku, niż pchać się do nowego bloku wciśniętego między takie molochy jak na Bielanach. Tym bardziej, że nie wiadomo, ile wielka płyta postoi i co wybudują w zamian w razie wyburzeń.
          Miałem taki przypadek w rodzinie - blicy kupili full wypas apartament w nowym bloku w pewnej nieciekawej dzielnicy Warszawy, mają mega duże mieszkanie z mega tarasem z widokiem na panoramę molochów niczym w H-Kongu. Ile mają okien do których mogą zaglądać i na odwrót niesposób policzyć - są liczone nie w dziesiątkach, a w setkach.
          • Gość: karotka Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.12, 21:54
            Szczerze drogi Pawle z wielką chęcią wolalabym kupić mieszkanie tam, wśrod tych mołochów, gdzie mieszkałam od dziecka a i lokalizacja jest dobra, poza tym wiezowce nocą wygladaja pieknie.
            Teraz mieszkam na nowym strzeżonym osiedlu, za oknem mam widok na psie kupy, bloki dzieli odleglosc 200 m i widze dokladnie co robia sasiedzi z naprzeciwka. tam jak mieszkalam to widok noca na stawy brustmana i oswietlone blokowiska, to bylo coś. Tutaj czegoś takiego nie mam, oprocz "prestizu", że jest ogrodzone osiedle, no i mam obrzygane klatki schodowe.
            • Gość: gość Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.aster.pl 09.12.12, 07:59
              Zmusili Cię do przeprowadzki????
              • Gość: karotka Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 09:55
                Sytuacja mnie zmusiła, wyszłam bowiem za mąż, a z rodzicami nie będę mieszkać ;)
                • Gość: gość Re: Dogęszczenie osiedla Wawrzyszew IP: *.aster.pl 09.12.12, 22:11
                  Właśnie o to chodzi. Zamiast wylewać teraz żółć na forum trzeba było rozważnie wybrać miejsce na wspólne gniazdko.
                  PS.Gratuluję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka