Dodaj do ulubionych

Nocznickiego bez przebudowy do...2033

IP: *.devs.futuro.pl 08.10.12, 20:38
źródła zbliżone do Urzędu Dzielnicy podają, że ul. Nocznickiego nie zostanie przebudowana.
Za to plan budowy debilnego ronda na Arkuszowej/Wólczyńskiej ma być realizowany.
To kuriozalne, że na przeniesienie jednej latarni i zrobienie lewoskrętu nie ma kasy przez następne 20 lat!!!
Wkurza mnie to, że urząd dzielnicy nie potrafił doprowadzić do tego, żeby jezdnia na Arkuszowej zniszczona przez ciężarówki Budimexu została doprowadzona do stanu używalności. Ludzie, na Rokowej ma stanąć nowe osiedle, przy Bogusławskiego kolejne 4 bloki z wyjazdem na Wólczyńską.
A niech to, miarka się przebrała. Startuję w najbliższych wyborach samorządowych, z hasłem: Bielany - najbardziej zaniedbaną dzielnicą Warszawy - czas to zmienić.
Bielany - dzielnica bez kina! Bielany, dzielnica bez placu zabaw! Bielany, dzielnica bez centrum handlowego! Wiem, wiem, metro jest. I Biedronka. Nawet trzy biedronki. I cmentarz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.com 08.10.12, 22:24
      Radzę podawać sprawdzone źródła, może te "źródła zbliżone" to plotki?
      Co nie tak jest z Nocznickiego, bo nie wiem? Wiem za to, że to lokalna uliczka osiedlowa, tymczasem Wólczyńska/Arkuszowa to drogi dojazdowe, ostatnio popularne od otwarcia mostu...
      No, ale może się nie znam. W każdym razie, jeśli narzekasz na urzędników Bielańskich, to pocieszę cię, na Żoliborzu nie jest lepiej. Tu urząd w ścisłej tajemnicy przygotował np. plan trzech stacji roweru publicznego i za nic w świecie nie ujawni ich lokalizacji, zanim nie będzie to na tyle pewne, że żadne protesty nie pomogą. Resztę stacji dobudują - na święte nigdy tzn. "w przyszłym budżecie...".
      Na Żoliborzu, gdzie mieszkam, też mi się marzą markety, a niestety muszę się wozić aż do Arkadii. Z pocałowaniem ręki widziałbym Biedronkę czy Lidla na Elbląskiej. Kino Wisła to też nie jest kino na miarę Żoliborza, a Arkadia to już nie Żoliborz:-)
      • Gość: exaskazbielan Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.devs.futuro.pl 08.10.12, 22:54
        Nocznickiego to właśnie ta mała, lokalna uliczka prowadząca do Mostu Północnego i PR na Młocinach. Brak głupiego lewoskrętu z Arkuszowej w stronę Centrum powoduje, że Arkuszową ciągną się korki, a przejazd 2 km zajmuje 10 min. Nie można przez to szybko dojechać do metra. Stoją też autobusy. Arkuszową nawet motocykle jeżdżą chodnikiem, bo szybciej. Nie ma ścieżki rowerowej, a miejsca jest multum. Nie wiem co za jedni odpowiadają za rozwój dróg w dzielnicy Bielany, ale budowanie ronda jedynie zwiększy korki od strony Arkuszowej! No i w trakcie trwania budowy z Arkuszowej....nie będzie się jak wydostac.

A Wólczyńska to ta ulica, która bierze na siebie częściowy ruch z Łomianek, przechodzi w Arkuszową. Google maps - wyszukiwarka nie boli :-)
        • sibeliuss Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 08.10.12, 23:34
          Sęk w tym, że tam trzeba zerwać wszystko i zrobić jezdnię od Reymonta do granicy miasta od nowa. Tak naprawdę jeśli jest odwodnienie to tylko doprowadzone od przecznic. Chodniki w rozsypce, oświetlenie też marne. Od 1976 jest rezerwa pod drugą jezdnię, ale jak już wiemy Broniewskiego nie zostanie doprowadzona do Wólczyńskiej. Na chwilę obecną potrzebna jest rozbudowa skrzyżowań z Nocznickiego i Sokratesa. Pomijam fakt, że ktoś zapomniał o tym, że ulice te odbierają most z TMP. Chore.
          • mamadoktor Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 09.10.12, 08:46
            nie ktoś - tylko odpowiedzialne za to osoby w Urzędzie Dzielnicy oraz osoby odpowiedzialne za inwestycje w Urzędzie Miasta. Zgadzam się, to chore. Porównując Bielany do pozostałych dzielnic, są najbardziej zaniedbane i niedoinwestowane. Władze myślą o tym, jak opchnąć kolejną działkę pod bloki, nie inwestując w infrastrukturę. Na Bielanach przez 20 lat nie powstała nowa szkoła, przedszkole, żłobek. Basen zbudowali. Jeden. Na Chomiczówce. Na tyle ludzi. Kto nami rządzi? Nawet punktu przyjmowania paszportów nie ma w bielańskim urzędzie. Bemowo i Żoliborz mają.
            • Gość: gość Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.12, 09:38
              tylko wyjaśnię, że baseny powstały dwa: conrada, lindego i od tego roku na chomiczówce są dwie podstawówki.
              • mamadoktor Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 10.10.12, 12:11
                jedna podstawówka to filia 273 (przekształcona 79) , a druga powstałą na Conrada ( w gimnazjum) ? Czyli nic nowego nie powstało :-)
                Chodzi raczej o to, że powstają szkoły prywatne, a publiczne nie. W publicznych klasy liczą po 34 uczniów. Tragedia.
              • laminja Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 12.10.12, 23:08
                tylko basen na Lindego jest zajęty przez szkoły i szkółki w tygodniu do 20.
            • Gość: maciek Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 11:05
              Zgadzam sie ze " Władze myślą o tym, jak opchnąć kolejną działkę pod bloki, nie inwestując w infrastrukturę" U mnie na Nocznickiego tzw plomby buduje sie po miedzy starymi blokami na trawnikach.
              Zageszcza sie liczba mieszkanców , a nie zwieksza sie ilosc miejsc parkingowych nie poszerza jedni . Obecnie auta parkuja na wąskiej ul Nocznickiego kolo działek - jest cała zastawiona - trudno dojechac do domu , o wypadek nietrudno...
            • potomar Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 07.11.12, 12:47
              "Na Bielanach przez 20 lat nie powstała nowa szkoła, przedszkole"

Jak to nie? A szkoła przy ul. Smoleńskiego (chyba nawet dwie), przedszkole Zielona Ciuchcia?
        • Gość: Paweł Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.com 09.10.12, 03:02
          OK, źle cię zrozumiałem, myślałem, że chodzi właśnie o lokalną część Nocznickiego na pónocy. Dla jasności - Nocznickiego nie łączy się z Arkuszową i to nie z Arkuszowej skręcasz w lewo w Nocznickiego, tylko z Wólczyńskiej. OK, teraz rozumiem problem.
          Odnośnie Sibeliussa: nie ma zgody wielu mieszkańców Żoliborza na wydłużenie Broniewskiego w Wólczyńską. Takie działanie tylko zwiększy ruch na Żoliborzu i zakorkuje Broniewskiego. A Broniewskiego nie zakorkuje się tylko, jeśli dojdzie do jej poszerzenia tj. dobudowania brakującej nitki południowej. A dla jasności - do jej wybudowania nigdy nie dojdzie, ponieważ wraz z mieszkańcami bloków wzdłuż Broniewskiego będziemy kłaść się przed koparkami, przywiązywać do drzew, a wcześniej kląć w internecie i nie tylko na urzędników. Żoliborzanie nigdy się na to nie zgodzą, aby mieć ruch 2 m od okna. Podobnie nie ma zgody na most Krasińskiego. Pręczej mi kaktus na głowie wyrośnie, niż poszerzą Krasińskiego przy Przasnyskiej. Skoro miasto nie inwestowało tyle lat w zapewnienie dobrej jakości życia mieszkańców np. okolic Broniewskiego (i nie chodzi mi tylko o odcięcie nas od dobrej komunikacji miejskiej), nie widzę powodu, aby pomagać miastu w inwestycjach służących głównie przelotowo, a nie nam.
          • elfkabezhaltera Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego 09.10.12, 04:14
            Drugie jezdnie miały tam być "od zawsze" stąd też takie protesty żadnej mojej sympatii nie wzbudzą.

Mam jednak wątpliwości co do potrzeby rozbudowy Broniewskiego (kiedy wreszcie zmienią nazwę?) przy planowanym układzie ulic. Czy dwujezdniowa Maczka połączona z TMP i S7 na tyłach Chomiczówki nie przejmie większości ruchu?

A co do Akuszowej - będzie tam jeszcze ciekawiej po tym, jak w "Łomiankanch" przedłużą Brukową na południe aby umożliwić dojazd od tamtej strony do Auchana.

Co do kina - to nie sprawa "władzy" tylko prywatnego inwestora. Żyjemy w czasach gdzie kino jest opłacalne chyba wyłącznie jako multipleks. Nie ma CH na Bielanach to i kina nie będzie i tyle ...

• mons28 Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego 09.10.12, 07:09
              jak budowano osiedla wzdłuż Broniewskiego to juz było wiadome ze będzie druga nitka,wiec skoro tam zamieszkałeś to musiałeś to zaakceptować( chyba ze cie oszukał ten który cie tam sprowadził),a dzis utrudniasz bo ci sie odmieniło,to wyprowadź sie spowrotem na wies tam będzie luźniej.
              • Gość: Paweł Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego IP: *.com 09.10.12, 13:28
                Nie zamieszkałem na Broniewskiego, jestem trochę bardziej wymagający i nie zamieszkałbym przy ruchliwej ulicy. Mieszkam w głębi osiedla i mogą sobie Tiry jeździć dwupasmową Broniewskiego, a i tak będę miał ciszę i spokój. Mieszkam w takim miejscu, że jedyne co mi hałasuje to helikoptery i samoloty, a i to nie lata bezpośrednio nade mną. Tym nie mniej rozumiem pretensje mieszkańców Broniewskiego i będę z całą zaciekłością zwalczał próby rozbudowy tej ulicy. Miasto nic nie inwestowało ostatnio w poprawę jakości życia na naszej dzielnicy, tony wątków napisałem o problemach komunikacji miejskiej. Nie ma więc powodu by ułatwiać życie tzw. słoikom by zajeżdżali Żoliborz. Nie życzę sobie zwiększenia ruchu na Krasińskiego - obecnie autobusem jadę 4 min do metra, jeśli to się zwiększy do 6-7 minut to nie ma mowy na most Krasińskiego. Najpierw niech miasto zbuduje tramwaj z Broniewskiego do Wilsona i dalej na planowany most oraz da alternatywną linię przez Elbląską i Włościańską to pogadamy o możliwości poszerzania Krasińskiego, w innej kolejności - nie ma na to zgody i koniec.
                I dlaczego mieliby zmieniać nazwę Broniewskiego? Już były zakusy na Przasnyską i Rydygiera, ale nic nie wyszło - nie ma powodów do generowania kosztów, a przy wszystkich tych ulicach w chwili obecnej są juz zaawansowane zabudowania z adresami.
                • sibeliuss Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego 10.10.12, 11:50
                  Projektując ulicę Kawalerii - obecnie Broniewskiego w 1960 roku zakładano, że będzie to ulica dwupasmowa z torowiskiem po środku. Ci, którzy dostali tam mieszkania w 1967 i 1968 z WSM wiedzieli, ze tam powstanie ulica. Ty nie mieszkasz tam od początku.
                  • Gość: Paweł Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego IP: *.com 10.10.12, 14:14
                    Nie mieszkałem nigdy tam, ale zamieszkałem w pobliżu. I mam prawo krytykować. O poszerzaniu Broniewskiego możecie opowiadać dzieciom na dobranoc (no, Sibeliuss nawet i tego nie może-sorry).
                • valla-maldoran Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego 10.10.12, 11:53
                  Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Nie zamieszkałem na Broniewskiego, jestem trochę bardziej wymagający i nie zami
                  > eszkałbym przy ruchliwej ulicy. Mieszkam w głębi osiedla i mogą sobie Tiry jeźd
                  > zić dwupasmową Broniewskiego, a i tak będę miał ciszę i spokój. Mieszkam w taki
                  > m miejscu, że jedyne co mi hałasuje to helikoptery i samoloty, a i to nie lata
                  > bezpośrednio nade mną. Tym nie mniej rozumiem pretensje mieszkańców Broniewskie
                  > go i będę z całą zaciekłością zwalczał próby rozbudowy tej ulicy. Miasto nic ni
                  > e inwestowało ostatnio w poprawę jakości życia na naszej dzielnicy, tony wątków
                  > napisałem o problemach komunikacji miejskiej. Nie ma więc powodu by ułatwiać ż
                  > ycie tzw. słoikom by zajeżdżali Żoliborz. Nie życzę sobie zwiększenia ruchu na
                  > Krasińskiego - obecnie autobusem jadę 4 min do metra, jeśli to się zwiększy do
                  > 6-7 minut to nie ma mowy na most Krasińskiego. Najpierw niech miasto zbuduje tr
                  > amwaj z Broniewskiego do Wilsona i dalej na planowany most oraz da alternatywną
                  > linię przez Elbląską i Włościańską to pogadamy o możliwości poszerzania Krasiń
                  > skiego, w innej kolejności - nie ma na to zgody i koniec.

Rozbawiłeś mnie:) Dzięki:)
                  • Gość: Paweł Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego IP: *.com 10.10.12, 14:16
                    Nie tylko u ciebie wzbudzam uśmiech na twarzy:-) To jedno ekstremum, a drugie: są i tacy, co na hasło "pan Paweł przyszedł" kończą pracę wcześniej w UD Żoliborz i udają, że ich nie ma:D
            • mamadoktor Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego 09.10.12, 08:41
              S7 na Chomiczówce na razie nie będzie, nie ma pięniędzy, wszystko pochłonęło Euro2012, a kredyty na inwestycje trzeba spłacać. Chyba poproszę rosłych sąsiadów i pod osłoną nocy wytniemy tę jedną przeszkadzającą latarnię i wyasfaltujemy 3 m2 dodatkowego pobocza, żeby można było wyminąć tych skręcających z Wólczyńskiej w Nocznickiego. Praca dla 4 chłopa na 3 godziny. A niech nas aresztują. Za latarnię to nawet zapłacimy.
              • Gość: gość Re: Druga nitka Broniewskiego i Krasińskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.12, 09:41
                trasy nie będzie ale nie z powodu braku pieniędzy tylko tego, że sąd podważył decyzję i cała procedura rusza na nowo.
          • Gość: to sie zdziwią! Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.aster.pl 09.10.12, 16:52
            Dostaniecie parę razów po pysku, jak handlarze spod centralnego czy kdt i przeszkoda w rozbudowie ulic zniknie.
            • Gość: Paweł Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.com 10.10.12, 14:16
              Ktoś cię skrzywdził, czy jesteś z Tarchomina?:)
              • malenkie7 Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 13.10.12, 17:51
                każdy ma prawo do własnego zdania, na szczescie liczy się głos większości...
                troche smieszy mnie argumentacja typu "zrobie mamie na zlosc, nie zaloze czapki i odmrożę sobie uszy":)
        • Gość: rrrrrr Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.pool.mediaWays.net 20.10.12, 08:59
          to kiedy pospolite ruszenie? jedna latarnia do skoszenia i koniec korka
        • yag_a Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 24.10.12, 13:29
          Pomysł ronda nie upadł? Czytałam, że i na nie po cięciach w budżecie nie ma pieniędzy i to mnie akurat ucieszyło. Zastaawiam się jaka będzie organizacja ruchu na czas tej nieszczęsnej budowy, auta będą jeździć po chodniku czy trawnikach na Arkuszowej. Nie rozumiem, czemu gmina nie umie zaangażować do tej przebudowy (myślę o pasie do lewoskrętu na Nocznickigo) deweloperów stawiających bloki w pobliżu? Budimex umiał wydzielić pas na zjazd do swoich bloków na Wólczyńskiej...
          Kwesta frezowania Wólczyńskiej to kolejny dramat - w planach ZDM widnieje od 2 czy 3 lat, tylko zawsze magicznie jest przenoszone na kolejny rok ...
          • Gość: Asia Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.devs.futuro.pl 25.10.12, 22:41
            Zaobserwowałam, że jeżeli auto skręcające w Nocznickiego zatrzyma się na skrzyżowaniu mniej więcej przed samymi pasami, maksymalnie przy osi jezdni, to wjeżdżając na chodnik przy latarni można ominąć skręcającego w lewo. Dziś dało radę. Wystarczyłoby na jezdni wymalować linię, gdzie się ustawić do lewoskrętu, żeby jadący prosto mogli ominąć skręcającego, nie pakując się na latarnię.
            • Gość: Asia Re: Nocznickiego bez przebudowy do...2033 IP: *.devs.futuro.pl 07.11.12, 16:55
              coś zaczęli kopać, syf na jezdni, piachu pełno, koparka zawraca na skrzyżowaniu, zaczyna się niezły armagedon...
    • j666 HGW wyp... ! 15.10.12, 14:07
      I rowerowe ścieżki-widma jak ta, kończąca bieg wzdłuż Rudnickiego na torach tramwajowych Broniewskiego.
      Ale za to szwagrowi wymianę jednej kostki na drugą kostkę wzdłuż Broniewskiego zlecili, wiadomo szwagier musi na [nie]rządach PO zarobić.
      Ileż q...a mać za to scieżek można było rozbudować!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka