Dodaj do ulubionych

ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA

11.01.05, 19:53
Zainspirowani dyskusjami na forum, zżerani ciekawością, co też kryje kolekcja
Mefracko, postanowiliśmy stworzyć okazję do wspólnego pooglądania zebranych
przez niego zdjęć. I tak w poniedziałek, 24.01.2005, w kawiarni „Kotłownia”
na ulicy Suzina (w budynku kotłowni WSM, przylegającym do dawnego kina Tęcza)
o godzinie 18.30 odbędzie się pokaz tychże zdjęć.

Zapraszamy!

W imieniu organizatorów, Roody :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Oio Dziekujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:35
      Hehe... powiedzialem Mamie ;) Bedzie.
    • Gość: jota.40 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.chello.pl 11.01.05, 21:36
      Znam takich, co przyjdą na pewno! ;)))...
    • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 12.01.05, 10:51
      Powiedziałabym, że tematem wiodącym będą stare zdjęcia Starego Żoliborza.
      :-))))
      Ja np. dzięki takiemu jednemu zdjęciu dowiedziałąm się jakie firaneczki w
      kuchni mieli moi dziadkowie ponad pół wieku temu...
      A może niektórym coś się poprzypomina?

Ot - magdalenka...!
    • Gość: staryzoliborz.com Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:11
      dobrze, ze takie inicjatywy sa realizowane.

z duza przyjemnoscia sie tam przejde.
    • mefracko Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 12.01.05, 22:40
      Witam

Mam nadzieję, że pokaz, a właściwie prezentacja części zdjęć, jaki posiadam
      odbędzie się w atmosferze rozmów, dyskusji ,wyjaśniania nieścisłości, jakie
      mogą być w związku z nieprecyzyjnym odczytem zdjęć a nie ze sztywnym
      wysłuchaniem tego co prelegent na do powiedzenia.

Prezentację wstępnie podzieliłem na kilka części
      -Żoliborz z lat 30
      -Wojna (czekam na zgodę na prezentację kilku bardzo ciekawych zdjęć)
      -Ruiny
      -Żoliborz od lat 50
      -Niespodzianka (jak uda mi się ją do końca przygotować).
      -Rozmowa o przyszłej stronie www (kto wykona czarną robotę i przygotuje projekt
      strony i kto ją wcieli w życie, kto dysponuje miejscem na serwerze i wiele
      innych ustaleń).
      Tematów dużo, a czasu dla nas będzie około 2 godzin.

Liczę na to, że prócz mnie ktoś jeszcze przyniesie płytkę ze swoimi zbiorami
      fotograficznymi, i też podzieli się nimi. Byłoby miło.

Mam nadzieję na obecność osób pamiętających Żoliborz z okresu wojny i
      odbudowy. Te osoby są kopalnią wiedzy o Żoliborzu, a niejednokrotnie w swoich
      albumach rodzinnych, przechowują zdjęcia, które przynajmniej dla mnie są
      bezcenne. Trzeba zacząć wertować albumy w poszukiwaniu ciekawych zdjęć,
      nawiązać kontakt w tej sprawie z sąsiadami i pożyczać zdjęcia do skanowania i w
      przyszłości umieścić je na stronie www, która mam nadzieję powstanie niedługo.

Żadna dzielnica Warszawy tak na dobrą sprawę nie posiada w pełni historycznej
      strony www. Te co są w sieci to są fragmentaryczne. Brakuje strony opisującej
      dzielnicę całościowo, z uwzględnieniem historii poszczególnych spółdzielni, i
      to nie tylko WSM-owskich. I mam nadzieję, że taka będzie nasza strona.

Rozpisałem się. Pora kończyć.

Pozdrawiam
      Tomek

• roody102 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 18.01.05, 22:03
      Podciągam wątek i przy okazji prezentuję Państwu plakat zrobiony przez Donkę:

www.acn.waw.pl/roody/plakat_maly.jpg
      • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 18.01.05, 22:14
        Zostawiłam plakacik w Kotłowni, a pan stamtąd powiedział, że wczoraj już ktoś
        był i pytał o ten pokaz...
        Kto się pomylił? :-)
      • q22 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 18.01.05, 22:56
        > www.acn.waw.pl/roody/plakat_mal y.jpg

śliczny jest

q
        • Gość: bujek Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.chello.pl 19.01.05, 14:18
          Bardzo fajna inicjatywa! Chyba zarwiemy z narzeczoną kurs przedmałżeński
          (akurat w poniedziałek o 19 - pech!), żeby wpaść chociaż na chwilę :)
          • Gość: szalkowski Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 20.01.05, 22:06
            czy ten przybytek pomiesci duzo osob z naszego szacownego grona? bo
            zainteresowanie chocby samych moich znajomych jest spore. zeby sie nie okazalo,
            ze trzeba bedzie postawic bramkarza i wprowadzic karty klubowe;)
            duza ta hawira?

.t
            • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 20.01.05, 22:10
              Trochę pomieści - jakby co, wdrapiecie się na antresolę i będziecie nogami dyndać:-)
              • Gość: jota.40 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.chello.pl 21.01.05, 08:55
                Poza tym - wszyscy chętni mogą sobie wpaść do Kotłowni wcześniej - na herbatkę -
                i obejrzeć, co i jak. Spora sala, no i jest jeszcze antresola, też niemała.
    • sqh Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 15:25
      Widziałem zaproszenie w "CJG".

Czy to taki krwisty kolor szminki, czy wynik retuszu komputerowego
      zdjęcia...? :-)))
      • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 15:42
        he he - porównaj ze zdjęciami z wycieczki - ja po prostu z natury mam takie
        usteczka różane.

Mam nadzieję, że bardzo nie przekręciłam.
        Uwaga - mogą być tłumy!
        • Gość: r2d2 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.acn.waw.pl 21.01.05, 16:16
          faktycznie, masz.
          wyprawa.leibk.com
          galeria "donkej"
          • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 17:21
            O cholera, ale się narobiło....
          • sqh Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 19:08
            No faktycznie... Zwrócę jeszcze na nie szczególną uwagę na Cytadeli... :-)

Bo na pokazie zdjęć raczej mnie nie będzie, nad czym szczerze boleję. Ale po
            pierwsze mam dość daleko na Żoliborz, a po drugie w poniedziałkowe popołudnia
            zarabiam i trudno by mi było to wszystko poprzekładać :-(
        • jota.40 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 16:17
          Nieważne, szminka, czy korekta - wyszłaś bombowo!...
          Niech sobie przychodzą tłumy - po prawdzie, jeszcze chwila, a będę zawiedziona,
          jak "Wyborcza" nie zda sprawozdania z każdego naszego kroku ;))).
          Ale myślę, że dla pewności - lepiej przyjść nieco wcześniej.
        • roody102 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 17:00
          Z tymi tłumami to ostrożnie. Nie przereklamuj ;)
          • liloom Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 17:32
            faaaaaajnie, szkoda ze mnie tam nie bedzie
          • Gość: Oio Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:58
            No to kolejny news od mojej rodzinki :>
            Mama skontaktowala sie ze swoja kolezanka, ktora mieszka na Zoliborzu
            [niedaleko pl. Wilsona] od lat trzydziestych... Umowily sie na spotkanie w
            Kotlowni...

To jak bedzie z ta strona? Ja sie moge zajac warstwa "graficzna"
            [przygotowanie, obrobka zdjec], tudziez udostepnic troche miejsca na
            serwerze... No ale przydalby sie ktos, kto zrobi ladna, przejrzysta stronke...
            • jota.40 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 19:38
              Oio, a ty przyjdziesz do Kotłowni, czy tylko wysyłasz emisariuszki (mama)? Bo
              tam mamy obgadać m.in. sprawę strony - a przynajmniej zorientować się, kto jest
              zainteresowany i umówić się na osobne spotkanie.
              • Gość: Oio Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:08
                Przyjde.
                Ale jak juz pisalem - przy stronie moge co najwyzej pomagac. Robie juz jeden
                duzy serwis i boje sie zabierac za cos nastepnego. Moge jednak udostepnic
                miejsce na serwerze...
                Ja bym to widzial w takiej formie: www.starawarszawa.pl :> Oczywiscie
                wszelkie flashowe bajery nie sa potrzebne, ale Mapa z zaznaczonymi punkcikami
                to jest to. Po kliknieciu na fotke: zdjecie wczesniej, zdjecie teraz +
                szczegolowy opis.
                • roody102 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 20:37
                  Strona jest super i oczywiście każda pomoc jest cenna, ale my chyba najpierw
                  musimy opracować jakąś koncepcję całości. Rzecz bowiem w tym, że to nie tylko
                  bniblioteka zdjęć ma być, ale też słowo pisane ma całości dopełniać. I tu
                  potrzebny jest, nie wiem, zespół redakcyjny... Na razie werbalizujemy pomysły i
                  zobaczymy co nam z tego wyjdzie.
                  • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 20:56
                    Też tak sądzę.
                    Żeby się nam koncepcja za bardzo do ryszardowej nie zbliżyła
                    • sqh Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 21:04
                      > Żeby się nam koncepcja za bardzo do ryszardowej nie zbliżyła

Czemu nie? Schemat jest sprawdzony i - chyba - przyswajalny dla potencjalnego
                      czytelnika, a Rysio bardzo niechętnie wykracza poza Wały Lubomirskiego... Co mi
                      osobiście się nieszczególnie podoba, bo najbardziej lubię architekturę
                      międzywojenną, która powstawała jednak głównie poza owymi Wałami. Więc nie mam
                      gdzie się spełniać ;-)))

Gdy przejdziecie od słów do czynów, deklaruję pomoc tekstowo-ilustracyjną
                      zwłaszcza w zakresie budownictwa wojskowego, w tym Żoliborza Oficerskiego i
                      osiedla FKW. Bo Cytadelę to już macie na dłoni podaną :-)
                      • Gość: r2d2 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.acn.waw.pl 21.01.05, 21:11
                        myślę, że najlepiej oprzeć to na jakimś CMS,
                        będzie możliwość redagowania treści przez wiele osób,
                        bo nie ma być to chyba jedno tematyczna strona, ale o wszystkim związanym z
                        Żoliborzem.
                        • roody102 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 22:59
                          O nie, ja zdecydowanie myślałem o czymś mniej rozczłonkowanym niż takie wspólne
                          wrzucanie co tam kto uzna za stosowne. Myślałem raczej o jakimś zespole
                          redakcyjnym, który będzie co jakiś czas szykował aktualizację czy uzupełnienie.
                          Oczywiście do współpracy zaproszeni byliby wszyscy, ale jednak ktoś by to przed
                          opublikowanie czytał, redagował, wykonywał korektę. W tym sensie to, kto
                          fizycznie będzie upgrejdował stronę ma najmniejsze znaczenie - kluczowe wydaje
                          mi się stworzenie przynajmniej podstawowego składu redakcji. Przy czym nie
                          chodzi mi o formalizację - bardziej o to, żeby ktoś odpowiadał za poziom,
                          selekcję materiałów, żeby poganiał autorów do pracy itd.
                        • Gość: Oio Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 12:34
                          > ale o wszystkim związanym z Żoliborzem.

...i Marymontem :>
                          Kolejne wielkie zrodlo wiedzy to ksiazka "My z Marymontu" oraz jej kolejne 2
                          czesci... Mama wlasnie czyta bratu ;)
                      • donkej Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 21.01.05, 21:24
                        Ale mnie oczywiście chodziło o to, żebyśmy nie robili tego samego, albo
                        konkurencji. Zgadzam się, że to może być uzupełnienie. Ale to faktycznie wymaga
                        planowego działania.
                    • Gość: Ryszard.Mączewski Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.neologic.pl 24.01.05, 14:12
                      donkej napisała:

> Też tak sądzę.
                      > Żeby się nam koncepcja za bardzo do ryszardowej nie zbliżyła

Ja nie mam nic przeciwko temu żeby się zbliżyła. Koncepcja pokazania jak coś
                      kiedyś wyglądało oraz rownocześnie jak to miejsce wygląda teraz, jest jak
                      najbardziej do wykorzystania.
                      Ponadto, ale to już jest kwestia obgadania szczegółów, możemy pomyśleć nad
                      jakimś połączeniem linkowym fotoplanu z mojej strony ze stroną, która mam
                      nadzieję w wyniku tej całej dyskusji powstanie.

Niestety z góry ostrzegam, że mój wkład w powstawanie tej strony nie będzie
                      zbyt duży, jedna sroka pod tytułem warszawa1939 już mi zdecydowanie wystarczy.
                  • Gość: Oio Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 00:07
                    Oczywiscie: nie tylko biblioteka zdjec. Slowo pisane bedzie tu rownie wazne i
                    moim zdaniem winno tworzyc cos w rodzaju pamietnika. Dla przykladu: przy
                    zdjeciu domu ze sklepem pani P. winna byc adnotacja kiedy i w jakiej formie on
                    funkcjonowal [od lat 60 byl to juz sklep Spolem, nie pani P.], kiedy +/- zostal
                    wybudowany, co innego sie w nim miescilo i kiedy... Nawet urywki wspomnien jak
                    ta pani X. z Rajszewskiej ktora miala krowy :>
                    • jota.40 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 22.01.05, 10:09
                      Dokładnie coś takiego mi się marzy. Zeby gdzieś skanalizować nasze liczne
                      wspomnienia, te wędrówki sentymentalne po rozmaitych epokach żoliborskich.
                      Można to zorganizować wokół zdjęć. Wydaje mi się, że zawsze strukturę można
                      dopracować jeszcze później, grunt, żeby zacząć już pomału zbierać kompetentnych
                      ludzi i materiały.
                      Strona Ryszarda jest bezcenna, ale to rzecz historyczna, solidna, po prostu
                      encyklopedia starej Warszawy. Ja mam wizję jakby mniej oficjalną. Historia -
                      tak, choćby WSM-u... ale i wspomnienia, to, co tu - na forum - pisujemy czasem
                      na temat starych sklepów, kin, barów, ulic... Żeby zatrzymać to, co najbardziej
                      ulotne, po prostu.
                    • roody102 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 22.01.05, 14:45
                      Rzecz w tym, że ja - ale to jest propozycja, nie żadne narzucanie formy - widzę
                      to raczej jako coś więcej, niż tylko strona poświęcona historii Żoliborza i
                      Bielan. Myślałem raczej o serwisie, którego ważną i dużą, ale jednak tylko
                      częścią byłaby historia. Marzy mi się, żeby powstał tam dział z recenzjami
                      książek dotyczących naszej dzielnic, z publicystyką na jej temat, także tą
                      najbardziej aktualną. Kto wie, jeśli się rozkręcimy to być może dział z
                      aktualnościami (to wymaga stosunkowo najwięcej wysiłku, największej
                      systematyczności). To miałem na myśli, mówiąc że myślę o czymś więcej.
                      • roody102 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA 22.01.05, 14:47
                        Choćby szczegółowe, ale nie długie relacje z wycieczek. Albo wywiady z tymi
                        starszymi mieszkańcami, którzy mogą powspominać na przykład czasy Powstania -
                        to się domaga uwagi, bo naprawdę coraz mniej czasu jest, by z nimi rozmawiać,
                        by ich pytać.
                        • Gość: JOTA.40 Re: ZAPROSZENIE - POKAZ ZDJĘĆ ŻOLIBORZA IP: *.chello.pl 22.01.05, 15:06
                          Myślę, że jedno nie przeczy drugiemu. Aktualności rzeczywiście wymagają
                          trzymania ręki na pulsie. Warto sobie te rzeczy przemyśleć i może zanotować
                          nawet przed poniedziałkiem? Nie wiem, czy będzie na to czas, żeby sobie
                          nawzajem wszystko przedstawić - mam na mysli poszczególne projekty strony i jej
                          zawartości. Dobrze by było, żeby nam się zorganizowała w miarę zróżnicowana
                          grupa ludzi (od spraw technicznych, od zdjęć, ao historii etc.)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka