Dodaj do ulubionych

Kono Wisła zmieni się w multipleks

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:37
Tak, zwłaszcza z Kabat będą dojeżdżać tłumy. Jak zwykle - przesada.
A sama wiadomośc o remoncie - miła.
Obserwuj wątek
    • Gość: łowca_andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:57
      ... i nie "kono Wisła", a "kino Wisła" ; ).
      • Gość: LULU NIE MÓWI SIĘ KONO tylko KONIO!!! IP: 83.230.121.* 16.02.05, 10:33
    • roody102 Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 16.02.05, 00:07
      Z Żoliborza i Bielan do Multikina jeździli, to i w drugą stronę się pewnie
      czasem trafi - tak czy tak, metrem będzie szybciej, choćby z Centrum. Ja się
      właściwie boję tylko jednego - że z wielkiego holu zniknie stylowy wzór na
      ścianie. Trzeba go czym prędzej udokumentować fotograficznie!
      I trzeba tego pilnować!
      • Gość: łowca andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:32
        Tyle, że na Żoliborzu i Bielanach kina multipleksów w zasadzie nie było. Cinema
        City Bemowo - ale dojechać tam z Żoliborza, to faktycznie juz bliżej do
        Multikina.
        A teraz pojawiła sie Arkadia.

I osobiście watpie, by Wisla po remoncie mogła liczyć na tłumy przyjezdnych z
        Kabat, Ursynowa, Mokotowa. Oni mają swoje Multipleksy. Jeżeli juz - to przyjadą
        jednostki, dla których od wielkie lady z popcornem bardziej liczy sie klimat.

Ale Wisle zyczmy jak najlepiej.
        • Gość: bagherrra Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.paiz.gov.pl 16.02.05, 13:17
          A czy na prawde musi byc multipleks. Nawet jesli to sie za bardzo nie oklacalo,
          to teraz, po otwarciu stacji metra moze sie zmienic. Ja mam dosc tych kinowych
          molochow, z tlumem i smrodem popcornu, czy hot-doga. Czy na prawde nie mozna
          zostawic kilku kin mniejszych i klasycznych? Nawet jesli filmy wyswietlane sa z
          opoznieniem, to i dobrze bo obejrza Ci co nie zdazyli. Po za tym czy zmieni cos
          remont? Moze warto pomyslec o oryginalnym repertuaze, jak Luna, czy Muranow?
          • Gość: łowca_andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:47
            Oczywiście, że nie musi. Może i uda sie wpisać Wisle w kinową mape stolicy
            jako kino łaczące tradycje z nowoczesnością? Repertuar offowy z klasyką
            i "hitami"?

Jednak uwazam, ze wygodne fotele, dobre nagłośnienie i estetyczne wnętrza w tym
            nie zaszkodzą ( o ile takie będą).

Ja sam osobiście, nawet gdy wybieram sie na jakąś aktualnośc, czasami wolę
            mniejsze kino. Bardziej "kinowe".

Ale komercjalizacji nic nie zatrzyma. Warto zatem, zamiast walczyć z
            wiatrakami , wiatraki remontować. I zachowac ich klimat.
            • Gość: sajer Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:02
              praktycznie kazde nastepne zdanie twojej wypowiedzi jest sprzeczne z poprzednim.
              • Gość: łowca_andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:34
                Możesz uzasadnić?
                Uważasz, iż w jednym kinie nie mogą być wyświetlane - zwłaszcza przy kilku
                salach - filmy i "ambitne" i zwykła komercja?

Że jedno miejsce nie może przyciągac różnych osób?
    • Gość: Borys Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 01:34
      Ahoj!
      Czytam - zamiast 740 w trech salach, będzie 700 w sześciu.
      Nie wiem czy dla mnie nie będzie to oznaczało skreślenie tego kina. I tak i tak
      chadzałem do Wisły wyłącznie do Sali A, tej największej. Jeśli mam oglądac filmy
      w salce na 120-150 osób, gdzie mi ryk z głośników łeb urywa, to juz chyba wolę w
      domu, na komputerze sobie filmy pooglądać.
      Taka mała salka to już nie jest kino ...

Borys
      • sierzant.podsiadlik Re: Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić 16.02.05, 09:35
        A w Kinie.Lab albo w Rejsie nie bywasz? Mniejsze sale to mniej popcornu, może
        ambitniejsze studyjne filmy (mam nadzieję), a przede wszystkim inny komfort
        oglądania, bo stu osobom na sali dzwonią komóry, a nie siedmiuset :-) A poza
        tym, głośniki zawsze można przyciszyć...
        • Gość: Borys Nie jestem kinomanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:34
          Ahoj!
          Nie, do tamtych kin nie chadzam.
          Zresztą rzadko chadzam do kina - raz lub dwa w roku.
          Popcorn lubię :)
          Nie zauważyłem zciszania - w Feminie mało co mi łba nie urwało i się na to kino
          obraziłem.

Borys
        • Gość: Miron Re: Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:52
          Atmosfera napewno inna, ale też trudniej wypracować zysk. Mniej widzów =
          mniej "dudków". To samodotyczy repertuaru. Kina w stylu Rejsu mają małe szanse
          na samodzielne istnienie. Szczególnie jeśli sitwa przegłosuje podatek "na
          kinomatografię".
      • Gość: Miron Re: Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:55
        Zawsze zostają ci Multipleksy: Kinoteka, Silver Screen czy Multikino. Wszystkie
        niebawem kilka minut drogi metrem od placu Wilsona.
        Ciekawi mnie jedynie, czy aby te filmy na komputerze są legalnymi kopiami.
        Pozdrawiam
        • Gość: Borys :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:14
          Ahoj!
          > Ciekawi mnie jedynie, czy aby te filmy na komputerze są legalnymi kopiami.

Jakiś ty ciekawski.
          Dwa kupiłem, a większość jest kradziona - koledzy mi ściągnęli z Osiołka i
          takich podobnych.

I powtórzę, abys na pewno zrozumiał o co mi chodzi - ja chodzę do kina, aby w
          ciemności, w jakim takim skupieniu, z dzwiękiem dolby i bóg wi co jeszcze, na
          wielkim ekranie, obejrzeć film. Za to płacę. Bez mrugnięcia okiem. Jeszcze
          popcorn zeżrę.
          Jeśli zaś kino ma ekran jak ściana w moim pokoju i łeb mi pęka od ryku
          głośników, to wówczas mnie takie kino nie interesuje. W ogóle nie pójdę do
          żadnego kina. I obejrzę kradziony film na swoim 17 calowym monitorze
          (niekradzionym).

Borys
          • miron_jedyny Re: :) 18.02.05, 13:25
            Słusznie, to twoje święte prawo: twoje pieniądze - ty wybierasz na co i gdzie
            je wydajesz. I niech Bog broni, by ktoś to próbował zmieniać. A wybór, jak
            napisałem, masz.
            A czy okradanie jest takim powodem do dumy, by chwalić się tym publicznie? To
            już kwestja posiadania standrdów moralnych.
            Pozdrawiam

"i to by było na tyle"
    • Gość: Grisza Biedny ten Pl.Wilsona IP: 64.28.22.* 16.02.05, 09:54
      a juz szczegolnie biedni i bezradni wlasciciele mieszkan w domu , w ktorym
      miesci sie kino Wisla.Nikt nie zamierza ich pytac o zdanie a kino korzysta ze
      wspolnej infrastruktury jak np. wodociag,kanalizacja,chodniki i
      parkingi.Elewacja tego budynku nigdy nie byla remontowana i tynk pada ludziom
      na glowy-skonczy sie to kiedys nieszczesciem.Zarzadzajacy budynkiem prawem
      kaduka WSM zamierza wystawic tych wlascicieli do wiatru i prowadzi polityke
      spalonej ziemi-az przechodza ciarki.
      Moze ktos z kolegow pamieta kiedy otwarto kino i jaki szedl tam pierwszy film?
      Mam wrazenie ,ze mogly to byc radzieckie "Martwe Dusze" ale mogla tez byc
      amerykanska "Wojna i Pokoj" i ze wszystko to odbyla sie gdzies okolo 1958-1959??
      Kto ma informacje?Z gory serdeczne dzieki.
      Ps.Jednym z pierwszych filmow byli "Krzyzacy" ale z pewnoscia nie pierwszym.
    • potomar Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 16.02.05, 10:18
      A cóż to za Kono Wisła, które - cytuję - "Ma być wygodniejszA, nowocześniejszA i
      oczywiście bardziej dochodowA"?
    • Gość: anka Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:38
      Boże! Ratujcie ! Tylko nie multipleks!
    • Gość: Lepie Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: 195.187.106.* 16.02.05, 12:46
      A co z żoliborską "Tęczą"? Brak nowego właściciela i postępująca ruina!
      • Gość: jota.40 Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.chello.pl 16.02.05, 14:20
        ostatnio i ja publicznie wyrażałam żal z tego powodu i ktoś mi na to
        powiedział, że niebawem ma tam powstać sala do gry w squasha!!! Sic transit
        gloria mundi...;(((
        Ale nie można rzec, żeby radni nie dbali o mieszkańców... W końcu sport to
        zdrowie...;((
    • Gość: kilgore_trout Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.chello.pl 16.02.05, 15:52
      chyba nie ma co sie oszukiwac w tym miejscu nie powstanie dochodowy multipleks
      bo a) Wisła jest troche za male na sciaganie tlumow i rywalizacje z gigantami w
      centrum czy na pd warszawy b) nawet po otwarciu metra i tak nie zmieni sie
      (nieprwadziwego) stereotypu ze plac Wilsona jest daleko od centrum
      Rozwiazaniem jest chyba raczej zmiana repertuaru (czesto mam ogromna ochote
      poksc do wisly ale taki chlam jest grany ze czesto nic nie da rady wybrac) i
      proba stworznia czegos na ksztalt muranowa, troszke ambitniej moze jakies
      przeglady?.
    • katmoso Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 16.02.05, 21:55
      Lubię kino Wisła, czasem mam ochotę spontanicznie wybrać się na jakiś seans,
      tylko, ze nie zawsze jest na co. boję się, że kiedy Wisła stanie się
      multipleksem, zostanie w całości zdominowana przez repertuar najniższych lotów.
      no i ceny z pewnościa wzrosną.
      poza tym uwazam, że wiara w przyjezdnych kinomaniaków jest trochę na wyrost.
      jeżeli będzie komuś z Ursynowa czy Mokotowa chciało się ruszyc w te strony, to
      raczej pójdą do Arkadii - zakupy, kawiarnie i kino pod jednym dachem, a nie
      będą sie tłuc na Pl. Wilsona, gdzie tylko banki i zamknięty park...
    • Gość: grarza Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:40
      noooo, i znowu rewolucyjnie, qrna.
      rzeczywiscie z Kabat i Mokotowa maja po drodze i w wisle na pewno bedsie duzo
      ciekawszy repertuar niz w innych kinach w wa-wie.....

wszystko opada nie tylko rece
      RATUNKU!!!

mam nadzieje, ze wsm sie nie zgodzi na przebudowe holu....

ojej, znowu jestem przeciw! sama ze soba juz nie moge wytrzymac!
    • Gość: BP Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: 217.17.35.* 17.02.05, 17:19
      Szkoda. Z fajnego kina zrobia syf. Nic juz nie zostanie na Żoliborzu. Szajs,
      plastik, chołota...
      • jota.40 Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 17.02.05, 18:31
        Dziś dopiero wpadło mi w oczy, że na czas remontu "Wisła" zostanie zamknięta na
        DZIEWIĘĆ miesięcy!!! W tym czasie niedobitki miłośników Wisły przeniosą się już
        na dobre do Arkadii...
        Zupełnie nie rozumiem tej teorii bardziej opłacalnego multipleksu. Wisła
        powinna konkurować z Arkadią nie ilością sal - tylko klimatem i ciekawszym
        repertuarem!!! Ale podejrzewam - tak to sobie wyobrażam - że dla właścicieli
        stylowy hol jest tylko przedpotopowym rupieciem ;(((... Wyremontują - a jakże,
        więcej pleksi, więcej neonów i więcej maszyn do popcornu...
        • miron_jedyny Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 18.02.05, 13:32
          Niestety - więcej sal = wiekszy repertuar. Większy repertuar = więdzej widzów
          itd. Na to, by był ciekawszy to nie liczę. Dziwne, że nie próbowano zgrac
          ponownego otwarcia kina z "uruchomieniem" placu Wilsona. Twoja prognoza co do
          ucieczki widzów i mnie wydaje się realna. Ale to właśnie Arkadia wymusiła
          działania właściciela kina, radykalnie obniżając ruch w Wiśle.
          Pozdrawiam

"i to by było na tyle"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka