Gość: łowca_andrutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:37 Tak, zwłaszcza z Kabat będą dojeżdżać tłumy. Jak zwykle - przesada. A sama wiadomośc o remoncie - miła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: łowca_andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 23:57 ... i nie "kono Wisła", a "kino Wisła" ; ). Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 16.02.05, 00:07 Z Żoliborza i Bielan do Multikina jeździli, to i w drugą stronę się pewnie czasem trafi - tak czy tak, metrem będzie szybciej, choćby z Centrum. Ja się właściwie boję tylko jednego - że z wielkiego holu zniknie stylowy wzór na ścianie. Trzeba go czym prędzej udokumentować fotograficznie! I trzeba tego pilnować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:32 Tyle, że na Żoliborzu i Bielanach kina multipleksów w zasadzie nie było. Cinema City Bemowo - ale dojechać tam z Żoliborza, to faktycznie juz bliżej do Multikina. A teraz pojawiła sie Arkadia. I osobiście watpie, by Wisla po remoncie mogła liczyć na tłumy przyjezdnych z Kabat, Ursynowa, Mokotowa. Oni mają swoje Multipleksy. Jeżeli juz - to przyjadą jednostki, dla których od wielkie lady z popcornem bardziej liczy sie klimat. Ale Wisle zyczmy jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagherrra Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.paiz.gov.pl 16.02.05, 13:17 A czy na prawde musi byc multipleks. Nawet jesli to sie za bardzo nie oklacalo, to teraz, po otwarciu stacji metra moze sie zmienic. Ja mam dosc tych kinowych molochow, z tlumem i smrodem popcornu, czy hot-doga. Czy na prawde nie mozna zostawic kilku kin mniejszych i klasycznych? Nawet jesli filmy wyswietlane sa z opoznieniem, to i dobrze bo obejrza Ci co nie zdazyli. Po za tym czy zmieni cos remont? Moze warto pomyslec o oryginalnym repertuaze, jak Luna, czy Muranow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca_andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:47 Oczywiście, że nie musi. Może i uda sie wpisać Wisle w kinową mape stolicy jako kino łaczące tradycje z nowoczesnością? Repertuar offowy z klasyką i "hitami"? Jednak uwazam, ze wygodne fotele, dobre nagłośnienie i estetyczne wnętrza w tym nie zaszkodzą ( o ile takie będą). Ja sam osobiście, nawet gdy wybieram sie na jakąś aktualnośc, czasami wolę mniejsze kino. Bardziej "kinowe". Ale komercjalizacji nic nie zatrzyma. Warto zatem, zamiast walczyć z wiatrakami , wiatraki remontować. I zachowac ich klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sajer Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:02 praktycznie kazde nastepne zdanie twojej wypowiedzi jest sprzeczne z poprzednim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca_andrutów Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:34 Możesz uzasadnić? Uważasz, iż w jednym kinie nie mogą być wyświetlane - zwłaszcza przy kilku salach - filmy i "ambitne" i zwykła komercja? Że jedno miejsce nie może przyciągac różnych osób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 01:34 Ahoj! Czytam - zamiast 740 w trech salach, będzie 700 w sześciu. Nie wiem czy dla mnie nie będzie to oznaczało skreślenie tego kina. I tak i tak chadzałem do Wisły wyłącznie do Sali A, tej największej. Jeśli mam oglądac filmy w salce na 120-150 osób, gdzie mi ryk z głośników łeb urywa, to juz chyba wolę w domu, na komputerze sobie filmy pooglądać. Taka mała salka to już nie jest kino ... Borys Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić 16.02.05, 09:35 A w Kinie.Lab albo w Rejsie nie bywasz? Mniejsze sale to mniej popcornu, może ambitniejsze studyjne filmy (mam nadzieję), a przede wszystkim inny komfort oglądania, bo stu osobom na sali dzwonią komóry, a nie siedmiuset :-) A poza tym, głośniki zawsze można przyciszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Nie jestem kinomanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:34 Ahoj! Nie, do tamtych kin nie chadzam. Zresztą rzadko chadzam do kina - raz lub dwa w roku. Popcorn lubię :) Nie zauważyłem zciszania - w Feminie mało co mi łba nie urwało i się na to kino obraziłem. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Re: Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:52 Atmosfera napewno inna, ale też trudniej wypracować zysk. Mniej widzów = mniej "dudków". To samodotyczy repertuaru. Kina w stylu Rejsu mają małe szanse na samodzielne istnienie. Szczególnie jeśli sitwa przegłosuje podatek "na kinomatografię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Re: Nie wiem, czy nie przestane tam chodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:55 Zawsze zostają ci Multipleksy: Kinoteka, Silver Screen czy Multikino. Wszystkie niebawem kilka minut drogi metrem od placu Wilsona. Ciekawi mnie jedynie, czy aby te filmy na komputerze są legalnymi kopiami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:14 Ahoj! > Ciekawi mnie jedynie, czy aby te filmy na komputerze są legalnymi kopiami. Jakiś ty ciekawski. Dwa kupiłem, a większość jest kradziona - koledzy mi ściągnęli z Osiołka i takich podobnych. I powtórzę, abys na pewno zrozumiał o co mi chodzi - ja chodzę do kina, aby w ciemności, w jakim takim skupieniu, z dzwiękiem dolby i bóg wi co jeszcze, na wielkim ekranie, obejrzeć film. Za to płacę. Bez mrugnięcia okiem. Jeszcze popcorn zeżrę. Jeśli zaś kino ma ekran jak ściana w moim pokoju i łeb mi pęka od ryku głośników, to wówczas mnie takie kino nie interesuje. W ogóle nie pójdę do żadnego kina. I obejrzę kradziony film na swoim 17 calowym monitorze (niekradzionym). Borys Odpowiedz Link Zgłoś
miron_jedyny Re: :) 18.02.05, 13:25 Słusznie, to twoje święte prawo: twoje pieniądze - ty wybierasz na co i gdzie je wydajesz. I niech Bog broni, by ktoś to próbował zmieniać. A wybór, jak napisałem, masz. A czy okradanie jest takim powodem do dumy, by chwalić się tym publicznie? To już kwestja posiadania standrdów moralnych. Pozdrawiam "i to by było na tyle" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Biedny ten Pl.Wilsona IP: 64.28.22.* 16.02.05, 09:54 a juz szczegolnie biedni i bezradni wlasciciele mieszkan w domu , w ktorym miesci sie kino Wisla.Nikt nie zamierza ich pytac o zdanie a kino korzysta ze wspolnej infrastruktury jak np. wodociag,kanalizacja,chodniki i parkingi.Elewacja tego budynku nigdy nie byla remontowana i tynk pada ludziom na glowy-skonczy sie to kiedys nieszczesciem.Zarzadzajacy budynkiem prawem kaduka WSM zamierza wystawic tych wlascicieli do wiatru i prowadzi polityke spalonej ziemi-az przechodza ciarki. Moze ktos z kolegow pamieta kiedy otwarto kino i jaki szedl tam pierwszy film? Mam wrazenie ,ze mogly to byc radzieckie "Martwe Dusze" ale mogla tez byc amerykanska "Wojna i Pokoj" i ze wszystko to odbyla sie gdzies okolo 1958-1959?? Kto ma informacje?Z gory serdeczne dzieki. Ps.Jednym z pierwszych filmow byli "Krzyzacy" ale z pewnoscia nie pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 16.02.05, 10:18 A cóż to za Kono Wisła, które - cytuję - "Ma być wygodniejszA, nowocześniejszA i oczywiście bardziej dochodowA"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:38 Boże! Ratujcie ! Tylko nie multipleks! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepie Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: 195.187.106.* 16.02.05, 12:46 A co z żoliborską "Tęczą"? Brak nowego właściciela i postępująca ruina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.chello.pl 16.02.05, 14:20 ostatnio i ja publicznie wyrażałam żal z tego powodu i ktoś mi na to powiedział, że niebawem ma tam powstać sala do gry w squasha!!! Sic transit gloria mundi...;((( Ale nie można rzec, żeby radni nie dbali o mieszkańców... W końcu sport to zdrowie...;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilgore_trout Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.chello.pl 16.02.05, 15:52 chyba nie ma co sie oszukiwac w tym miejscu nie powstanie dochodowy multipleks bo a) Wisła jest troche za male na sciaganie tlumow i rywalizacje z gigantami w centrum czy na pd warszawy b) nawet po otwarciu metra i tak nie zmieni sie (nieprwadziwego) stereotypu ze plac Wilsona jest daleko od centrum Rozwiazaniem jest chyba raczej zmiana repertuaru (czesto mam ogromna ochote poksc do wisly ale taki chlam jest grany ze czesto nic nie da rady wybrac) i proba stworznia czegos na ksztalt muranowa, troszke ambitniej moze jakies przeglady?. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 16.02.05, 21:55 Lubię kino Wisła, czasem mam ochotę spontanicznie wybrać się na jakiś seans, tylko, ze nie zawsze jest na co. boję się, że kiedy Wisła stanie się multipleksem, zostanie w całości zdominowana przez repertuar najniższych lotów. no i ceny z pewnościa wzrosną. poza tym uwazam, że wiara w przyjezdnych kinomaniaków jest trochę na wyrost. jeżeli będzie komuś z Ursynowa czy Mokotowa chciało się ruszyc w te strony, to raczej pójdą do Arkadii - zakupy, kawiarnie i kino pod jednym dachem, a nie będą sie tłuc na Pl. Wilsona, gdzie tylko banki i zamknięty park... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:40 noooo, i znowu rewolucyjnie, qrna. rzeczywiscie z Kabat i Mokotowa maja po drodze i w wisle na pewno bedsie duzo ciekawszy repertuar niz w innych kinach w wa-wie..... wszystko opada nie tylko rece RATUNKU!!! mam nadzieje, ze wsm sie nie zgodzi na przebudowe holu.... ojej, znowu jestem przeciw! sama ze soba juz nie moge wytrzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks IP: 217.17.35.* 17.02.05, 17:19 Szkoda. Z fajnego kina zrobia syf. Nic juz nie zostanie na Żoliborzu. Szajs, plastik, chołota... Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 17.02.05, 18:31 Dziś dopiero wpadło mi w oczy, że na czas remontu "Wisła" zostanie zamknięta na DZIEWIĘĆ miesięcy!!! W tym czasie niedobitki miłośników Wisły przeniosą się już na dobre do Arkadii... Zupełnie nie rozumiem tej teorii bardziej opłacalnego multipleksu. Wisła powinna konkurować z Arkadią nie ilością sal - tylko klimatem i ciekawszym repertuarem!!! Ale podejrzewam - tak to sobie wyobrażam - że dla właścicieli stylowy hol jest tylko przedpotopowym rupieciem ;(((... Wyremontują - a jakże, więcej pleksi, więcej neonów i więcej maszyn do popcornu... Odpowiedz Link Zgłoś
miron_jedyny Re: Kono Wisła zmieni się w multipleks 18.02.05, 13:32 Niestety - więcej sal = wiekszy repertuar. Większy repertuar = więdzej widzów itd. Na to, by był ciekawszy to nie liczę. Dziwne, że nie próbowano zgrac ponownego otwarcia kina z "uruchomieniem" placu Wilsona. Twoja prognoza co do ucieczki widzów i mnie wydaje się realna. Ale to właśnie Arkadia wymusiła działania właściciela kina, radykalnie obniżając ruch w Wiśle. Pozdrawiam "i to by było na tyle" Odpowiedz Link Zgłoś