Dodaj do ulubionych

kolory nowych elewacji starych blokow!?

IP: 195.42.249.* 11.03.06, 10:03
Niedawno byla wielka dyskusja o tym, ze architekt nie chcial sie zgodzic na
zmiane elewacji na Zoliborzu.
Dzisiaj jechalam i zobaczylam na osiedlu blok, ktory po remoncie scian
szczytowych ma kolor: wscieklo rozowy - wyglada to koszmarnie, kto wyraza
zgode na takie koszmarki czy kolorystyka osiedla nie powienna byc przez kogos
zatwierdzana?
Ten blok stoi przy samym lasku Lindego wyglada jak ogromne swiatlo odblaskowe.
Az sie boje co bedzie jak pomaluja caly blok i sasiednie na rownie zarowiaste
kolory.
Z tego co wiem gdy buduje sie dom to w pozwoleniu na budowe czy w projekcie
dostaje sie ograniczenia kolorystyczne dla danego rejonu dlaczego nie ma
czegos takiego dla odnawianych blokow ??
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 13:15
      Dla mnie to temat co się zowie - żywotny, bowiem ocieplanie Sadów Żoliborskich
      styropianem ruszy niechybnie w tym roku. Chyba, że im zabraknie kasy, na co
      liczę, bo już wolę ruinę od styropianowego tortu! Niestety, przy okazji ustaleń,
      czy wolno rzucić styropian na nasze bloki - od zarania dziejów szaro-białe i
      żółtawo-kremowe, z oryginalnymi dodatkami w cegle silikatowej, plus drewno -
      dowiedziałam się, że trzeba pomyśleć o NOWEJ KOLORYSTYCE. Bo kto to powiedział,
      że trzeba się sztywno trzymać projektu. I co z tego, że jest w encyklopedii...
      Niestety, sądząc po barwnych Sadach III czy IV (tych przy Włościańskiej) - nasi
      domorośli projektanci z administracji WSM kształcili swe gusta, kolorując
      książeczki o Barbie. Majtkowy błękit, dziwny róż... Czyżby i nas to czekało?
      Strach d... ściska.
      • Gość: łepus42 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? IP: *.chello.pl 11.03.06, 14:04
        Zmobilizujcie p.Skibniewską żeby ograniczyła "radosną tfurczość" w renowacji
        osiedla.
        • kazuyoshi78 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 14:23
          Tak tak, a ludzie niech dalej marzną i mają grzyb w domach...
          • wilson05 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 14:41
            > Tak tak, a ludzie niech dalej marzną i mają grzyb w domach...
            Mialem szczescie mieszkac na Sadach i przez rok nie udalo mi sie znalezc sladow
            grzyba, a zima nie marzlem chociaz kaloryfer nie byl odkrecony na maksa. Dla
            mnie ocieplanie tych blokow to jakis dziwny pomysl (no chyba ze ten blok w
            ktorym mieszkalem byl wyjatkowy)
            • kazuyoshi78 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 13.03.06, 12:49
              > Mialem szczescie mieszkac na Sadach i przez rok nie udalo mi sie znalezc
              > sladow grzyba, a zima nie marzlem chociaz kaloryfer nie byl odkrecony na
              > maksa.

A inni mieszkańcy Sadów narzekali na zimno, wilgośc i grzyb. Nie wiem, nie
              mieszkałem tam, ale z palca sobie chyba tego nie wyssali.

A może po prostu wszystko zalezy od usytuowania mieszkania i twoje było
              usytuowane od tej "lepszej" strony?
              • wilson05 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 13.03.06, 15:39
                > A może po prostu wszystko zalezy od usytuowania mieszkania i twoje było
                > usytuowane od tej "lepszej" strony?
                Jezeli uwazasz strone polnocno-wschodnia za lepsza, to tak - moje mieszkanie
                bylo od tej "lepszej" strony ;)
          • lepus42 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 14:41
            Przeczytaj sobie tytuł wątku. Chodzi o kolorystykę osiedli i o to aby przy
            okazji ocieplania nie robić malinowych ścian, tylko takie jak zostały
            zaprojektowane przez prof. Skibniewską.
            • jota.40 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 18:48
              No tak, ale Wilson odpowiedział na to, co napisał Kazuyoshi. Nota Bene -
              mieszkaliśmy w tym samym bloku :)). Widać rzeczywiście musi być jakiś wyjątkowy,
              bo i ja grzyba nie posiadam, a grzejniki mam na amen zakręcone. Nie chce mi się
              powtarzać tych argumentów - był tu długi wątek niedawno na ten temat i na temat
              styropianu chyba już wszystko zostało powiedziane.
              • roody102 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 19:20
                Lepsus tez odpowiedzial do Kazuyoshi.
                • lepus42 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 19:53
                  Może jest jakaś szansa negocjacji zasad remontu Sadów. Od niedawna jest nowy
                  prezes WSM. Może on jest bardziej otwarty na propozycje mieszkańców tego
                  osiedla.Niedawno remontowano połowę XI kolonii i połowę XII i udało się
                  ustrzec zarówno przed styropianem jak i idiotycznymi kolorami.
                  Problem tylko w tym czy udałoby się wypracować wspólne stanowisko mieszkańców
                  Sadów
                  • wilson05 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 20:08
                    Sady to inny WSM, w ktorym niepodzielnie rzadzi pani Szerszeniewska i nic nie
                    zapowiada zmian (szczegolnie ze to olbrzymia spoldzielnia, w takiej najtrudniej
                    cos zmienic ;)
                    A WSM o ktorym wspominasz to WSM-Zoliborz Centralny, do ktorego nalezy 12
                    kolonii miedzy Slowackiego, Krasinskiego i Stoleczna, kolonia Mickiewicza przy
                    Mickiewicza i bloki na Kepie Potockiej

> Problem tylko w tym czy udałoby się wypracować wspólne stanowisko mieszkańców
                    > Sadów
                    No wlasnie, obawiam sie ze wiekszosci mieszkancow jest wszystko jedno co
                    administracja zrobi z ich budynkami... :(
                    • Gość: Lepus42 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? IP: *.chello.pl 11.03.06, 20:16
                      Sorry! myślałem że Sady mają wspólny zarząd z WSM ŻC
              • nascendi termodynamika 15.03.06, 09:41
                jota.40 napisała:

> bo i ja grzyba nie posiadam, a grzejniki mam na amen zakręcone.

Może sąsiedzi za to grzeją na full? ;-)

Ciepło nie bierze się z niczego, a styropian bardzo skutecznie powstrzymuje
                jego straty i tę zaletę niewątpliwie ma.
                A co się położy na nim, to chyba już inna sprawa. Trzeba by zapytać fachowców,
                czy nie ma rady na monotonię faktur i kolorystyk elewacji. Cegła ma więcej
                uroku niż tynk.

Swoją drogą, dość zabawnie brzmi, gdy Wilson mówi "nie udalo mi sie znalezc
                sladow grzyba" ;-)
                [kajam się od razu za głupi i marny dowcip]

• wilson05 Re: termodynamika 15.03.06, 14:08
                  > [kajam się od razu za głupi i marny dowcip]
                  Dowcip zaiste glupi ;)
                  A ja jeszcze dodam, ze jesli ktos ma nowe szczelne plastikowe okna i zapomina je
                  co jakis czas otworzyc, to grzyb bedzie mial, nawet w ocieplonym budynku (a moze
                  tym bardziej) - tu styropian nie pomoze
            • kazuyoshi78 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 13.03.06, 12:50
              > Przeczytaj sobie tytuł wątku. Chodzi o kolorystykę osiedli i o to aby przy
              > okazji ocieplania nie robić malinowych ścian, tylko takie jak zostały
              > zaprojektowane przez prof. Skibniewską.

Nie jestem fanem ścian malinowych, ale te Skibniewskiej też bez rewelacji.
              Takie szaro-bure, siermiężne.
          • pstrys Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 11.03.06, 21:26
            kazuyoshi78 napisał:

> Tak tak, a ludzie niech dalej marzną i mają grzyb w domach...

Różowe ściany (w odróżnieniu od np. białych) same grzeją i zwalczają grzyb?
            Ciekawa hipoteza.
            • donkej Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 12.03.06, 00:32
              WSM - ZC, czyli stary wsm ma właściwie 14 kolonii- nie ma co prawda X, od razu
              po IX jest XI. XIII to budynek Stołecznej 16.Potem jest tzw. Kolonia Mickiewicza
              i wreszcie Kępa Potocka - czyli kompleks przy Promyka.
              Na stronie mieszkańców WSM - ŻC, która ma zacząć działać chcemy umieścić mapę
              "zasobów"...

Gdzieś mi się rzucił w oczy w dzisiejszej gazecie tekst o panience, która sobie
              obiła sypialnię różowym futerkiem. Pewnie takie było skojarzenie Kazujoszi?
              • Gość: rafal zbielan Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? IP: *.chello.pl 12.03.06, 11:26
                > Gdzieś mi się rzucił w oczy w dzisiejszej gazecie tekst o panience, która sobie
                > obiła sypialnię różowym futerkiem. Pewnie takie było skojarzenie Kazujoszi?

to doda elektroda ;)
            • kazuyoshi78 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 13.03.06, 12:48
              > Różowe ściany (w odróżnieniu od np. białych) same grzeją i zwalczają grzyb?
              > Ciekawa hipoteza

Nie, ale zrobi to styropian.

Choć oczywiscie można zrobić szaro-bury, nei musi byc koneicznie różowy.

Inna sprawa, że te bloki na Sadach zupełnie mi się nie podobają. Wiem, znowu
              się narażę :)
    • very_famous Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 12.03.06, 14:33
      U mnie w tym roku mają ocieplać blok. Zapewne pomalują go w efekcie na 15
      różnych wściekłych kolorów tak jak to zrobili choćby na budynku Szekspira 2. Ohyda.
      • Gość: :> Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 15:55
        Jak dla mnie rekord biją śliczne paseczki dziesięciopiętrowców przy Broniewskiego.
        • Gość: goja Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? IP: 195.42.249.* 13.03.06, 09:24
          przejedz sie na Wrzeciono przy Lindego od strony Wolumenu,
          ten kolor bije wszystkie na glowe to jest kolor wscieklego rozu,
          taki odblaskowy okropienstwo. Zupelnie tego nie rozumiem,
          przeciez cena nie zalezy od koloru, wiec nikt nie moze powiedziec, ze to z
          oszczednosci albo braku odpowiednich srodkow.
          Rozumiem jakosc materialow, ze ktos ociepla styropianem a nie klinkierem ale
          kolor jest jak najbardziej demokratyczny wiec czemu ktos kto jest
          odpowiedzialny za wyglad miasta nie zrobi szlabanu na ten 'malinowy gust"
          Przeciez kazde osiedle powinno wiec swoja kolorystyke i stylistyke malowania
          tak by panorama osiedla ladnie sie komponowala. To tez wplywa na urode miasta a
          szczegolnie, gdy bloki maja tak ogromna powierzchnie.
          • kazuyoshi78 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 13.03.06, 14:51
            Wydaje mi się, że ludzie, przytłoczeni przez lata kolorystyką szaro-buro-
            sraczkowatą, chcą teraz jakoś odreagować. Stąd te odpustowe kolory. Jak im się
            znudzi, to może przy następnym malowaniu da się wybrać jakieś neutralner
            kolorki - nie siermiężne, ale i nie odpustowe.
    • laminja Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 14.03.06, 17:06
      u nas (pl. Henkla) było głosowanie - zaproszono chętnych członków wspólnoty
      było kilka opcji do wyboru. Większość podjęła decyzję i elewacja jaka jest
      każdy widzi ;) Mam nadzieję, że inne wspólnoty z pl. Henkla i Wyspiańskiego
      wybiorą podobne kolory, bo lubię spójność ;)

Gmina jest właścicielem 20% naszego budynku. Na spotkaniu dotyczącym
      kolorystyki elewacji nikt się nie pojawił.
      • azejda Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 15.03.06, 11:01
        Nie wiecie kiedy beda malowac bloki na osiedlu ruda? gwiazdzista, klaudyny?
        pozdr,az
        • roody102 Re: kolory nowych elewacji starych blokow!? 15.03.06, 16:23
          A maja je w ogole malowac?
          Warto o to zapytac w spoldzielni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka