Dodaj do ulubionych

Most Północny +++++++++++

IP: *.acn.waw.pl 15.03.06, 06:24
Mieszkańcy Bielan pozdrawiają mieszkańców Białołęki .Spotkamy się za 5 lat
jak zacznie sie budowa mostu północnego.Na razie możemy sobie pomachać ręką z
przeciwnych brzegów rzeki.A teraz wyciągnąć trzeba wnoiski po przegranej
sprawie w sądzie.
1.Niech firmy które wygrały konkurs ale które faktycznie nie wygrały go
odadzą pieniążki z nagrody to chyba było ok 450000zł X 2
2.Niech ten ,,spec'' od budowy mostu poda się do dymisji albo niech go
wykopią z tego ratusza.
3.No i zmienić komisje konkursową skoro nie wie jakie dokładnie kryteria
powinny być brane pod uwagę przy ocennie projektów.
Obserwuj wątek
    • adamb7 Re: Most Północny +++++++++++ 15.03.06, 07:15
      no coz, urzednicy sie nie popisali obstając przy swoim zdaniu..szkoda ze bedą
      na tym cierpiec mieszkancy ale mam nadzieje ze ratusz cos wymysli bo czekac juz
      nie mozna...brak tego mostu paralizuje te czesc warszawy....Borowski i BNAM
      powinni tzymac sie od nastepnego konkursu z daleka...
    • nascendi szansa na wyprostowanie tramwaju ? 15.03.06, 08:10
      Gość portalu: w temacie napisał(a):

> A teraz wyciągnąć trzeba wnoiski po przegranej
      > sprawie w sądzie.
      > 3.No i zmienić komisje konkursową skoro nie wie jakie dokładnie kryteria
      > powinny być brane pod uwagę przy ocennie projektów.

I nie dostrzega oczywistych wad rozwiązania projektowego, które faworyzuje.

"Przewiduje ono kuriozalny przebieg tramwaju po serpentynach, co niepotrzebnie
      wydłuża czas przejazdu. Takie rozwiązanie może tworzyć jedynie atrakcję
      turystyczną i być przedmiotem tzw. polskich dowcipów. Wszyscy inni uczestnicy
      konkursu potrafili zaprojektować tramwaj prosto."

patrz czt.zm.org.pl/op.php?article=15

• kazuyoshi78 Re: szansa na wyprostowanie tramwaju ? 15.03.06, 10:04
        Trafne uwgi, popieram całym sercem.

A tak swoją drogą, to ten most bardziej jest potrzeby Białołęce, niż Bielanom.
        Bielany dotaną z tego tylko zwiększony ruch samochodowy wzdłuż Lasu
        Bielańskiego i nic więcej.

Jeśli już ma być tam most, to ja osobiście wolałbym w tamtym miejscu most dla
        linii metra (przedłużonej spod Huty na Tarchomin zamiast tramwaju i
        konieczności przesiadki), pieszych i rowerzystów. Dla samochodów nie.
        • mizumia Re: szansa na wyprostowanie tramwaju ? 15.03.06, 19:27
          Popieram, choć wiem, że Tarchominowi ten most jest bardzo potrzebny. Dla mnie
          zwiększony ruch samochodowy będzie zmorą... Ale cóż... póki co mamy jeszcze
          trochę czasu...
          Ciekawa tylko jestem ile jeszcze zniesie Most Grota-Roweckiego, który cały się
          trzęsie jak przejeżdżają po nim samochody ciężarowe...
      • Gość: goja Re: szansa na wyprostowanie tramwaju ? IP: 195.42.249.* 16.03.06, 08:32
        a ja mam nadzieje, ze w koncu ktos sie przyjrzy projektowi polaczenia TMP z
        wezlem komunikacyjnym Mlociny.
        Pomysl by nad wezlem gdzie bedzie codzienninie wielu ludzi budowac na wiadukcie
        trase jakby tej trasy nie mozna bylo budowac tuz za wezlem na plasko.
        Ludzie czekajacy na tramwaje beda mieli nad glowa pedzace samochody a jak
        bedzie taki wypadek jak na trasie torunskiej to spadajacy samochod bedzie
        ogromnym zagrozeniem.
        Kto projektowal ten wezel? Nigdy nie udalo mi sie znalezc chocby wzmianki o tym
        co przyswiecalo pomyslodawcy by trase umiescic pomiedzy osiedlem a petla i na
        dodatek na wiaduktach.
        Przez taki pomysl tramwaj bedzie musial sie krzyzowac z TMP dwa razy raz przy
        Marymonciej a raz przy Wolczynskiej
        po to tylko by zajechac na petle.
        To jest chory pomysl. Niestety jakos tego nikt nie chce zauwazyc.
        • tarantula01 Re: szansa na wyprostowanie tramwaju ? 19.03.06, 16:26
          Nie to było przedmiotem konkursu. Ten odcinek realizowany ma być z użyciem
          normalnego przetargu.
          Więcej, a właściwie prawie cała konkurosowa historia:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=27563082
          • Gość: goja Re: szansa na wyprostowanie tramwaju ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.06, 23:21
            Mi chodzilo o to kto ustalil jak bedzie wygladal wezel komunikacyjny Mlociny i
            jego polaczenie z TMP?

Od jakiegos czasu publikowane sa obrazki jak to bedzie wygladalo a kto o tym
            zdecydowal, ze trasa ma sie krzyzowac z wezlem, i ze trasa ma isc po wiaduktach
            50m od blokow w miejscu gdzie mozna odsunac trase pod hute bez uciazliwosci dla
            mieszkancow.
            Przeciez w Polsce remnot wiaduktow to pieta achillesowa wiec lepiej byloby
            gdyby TMP omijala Wezel od polnocy tak by ja zaslanial od blokow.
            Wtedy nie trzeba by bylo ponosic dodatkowych kosztow utrzymania a ludzie
            czekajacy na tramwaj i mieszkancy osiedla nie musieliby byc narazeni na huk i
            spaliny z wiaduktu za to tramwaj moglby miec perony bezposrednio nad wyjsciami
            z metra i nie trzeba by bylo biegac po petli.
            Kto jest autorem tego wezla??!
            Dlaczego TMP ma biec przy samym osiedlu Wrzeciono jesli moze przy hucie?
            Moze dzieki temu, ze trzeba robic jeszcze raz przetarg może ktos sie opamieta i
            w koncu pomysli jak zrobic by polaczenie metra i KM bylo jak najbardziej
            optymalne. Bo do tej pory to mam wrazenie, ze projekty byly tworzone tak jakby
            architekci nie byli w stanie sobie wyobrazic jak ludzie beda z tego korzystali.
            Jako przyklad plac Wilsona koszmarek komunikacyjny bo wychodzac z metra w
            kierunku Bielan trzeba od razu decydowac czy chce sie jechac tramwajem czy
            autobusem chociaz przystanki sa obok siebie. Ale ktos postawil plotek
            unimozliwiajacy przejscie z jednego przystanku na drugi.

Dlaczego nikt nie wyciaga wnioskow z poprzednich pomylek
    • Gość: szalkowski Re: Most Północny +++++++++++ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 23:31
      Czy mieszkancy Pragi Polnoc sa zadowoleni jak sie o nich mowi per mieszkancy
      Bialoleki? Albo Pragi Poludnie: mieszkancy Wawra. Fascynuje mnie to...
      • Gość: Kos Re: Most Północny +++++++++++ IP: *.aster.pl 26.03.06, 20:56
        mieszkanka Białołęki pozdrawia mieszkańców Bielan :)) jeszcze nam wybudują ten
        most, nie martwmy się..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka