ditka2 12.04.06, 17:06 prosze o opinie o Akademii Usmiechu na ul. Popieluszki, pragene wyslac tam swego synka od wrzesnia, sprawiaja prifesjonalne i mile wrazenie, ale co mysla o nch rodzice i dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Stołeczna o 12.04.06, 19:23 Mieszkam obok: Trochę niemiłe to robi wrażenie: strasznie nowobogackie - rodzice parkują drogimi samochodami na trawnikach. No i trochę przerażający jest ten BigBrother - podgląd dzieci i nauczycieli. A nie lepiej wybrać korczakowskie przedszkole Kajtuś Czarodziej? jest tuż obok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:14 a moze bys poslala dziecko do zielonej ciuchci na bielanach? ul. klaudyny. polecam w 100%. dla mnie bez zastrzezen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 14.04.06, 19:15 moje dziecko chodzi na Suzina niedaleko ,fajne,kameralne przedszkole- polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alvaro Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.itpp.pl 21.04.06, 16:13 Też odradzam Akademię. Mnie odstraszylo to, co wielu przyciaga. Gigantyczna lista zajęc i nauki jaka mają tam dzieci, co godzina angielski, muzyka, logika, rytmika. przeciez to nie studia! no i wielkie grupy - bo jest popularne to fakt. Polecałbym kajtusia - za fantastyczną atmosferą domową ale z tego co wiem nie ma już miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 03.05.06, 17:25 mieszkam w klatce z Kajtusiem Czarodziejem. te dzieci nie mają się gdzie bawić! ich salka ma z 10 metrów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 03.05.06, 23:31 nie maja wlasnego placu zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 04.05.06, 11:05 No tak, ale to wszystko się dzieje na naprawdę zielonym Żoliborzu: przedszkole jest właściwie w Parku. Czy dzieci koniecznie muszą mieć plac zabaw odgrodzony zasiekami - jak ta nieszczęsna Akademia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 04.05.06, 22:28 uwazam ze jest to istotne z punktu widzenia bezpieczenstwa dzieci i ich naturalnej potrzeby swobody na podworku Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 04.05.06, 23:22 No to właśnie tam, gdzie ogrodzenia tam swobody nie ma:-) Dobra atmosfera jest o niebo ważniejsza dla rozwoju dziecka. To nie naiwny idealizm, to nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 06.05.06, 00:18 moje dziecko będąc w przedszkolu na wydzielonym placu zabaw czuje sie swobodnie pewnie i bezpiecznie a i panie mają pełen wgląd na dzieci poza tym na zamykany plac nie nie wchodzą psy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 06.05.06, 19:27 uważam, że najlepszym żoiborskim przedszkolem jest integracyjne, kiedyś na Wyspiańskiego, teraz przy Bieniewickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 06.05.06, 21:28 co rozumiesz pod pojeciem najlepsze przedszkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 06.05.06, 21:37 przyjemne miejsce dla rodziców i dla dzieci, bezpieczne, grupy są mieszane wiekowo, w każdej z nich jest jedno, dwoje dzieci niepełnosprawnych, np z zespołem downa. przedszkole uczy tolerancji i rozwiązywania problemów. a po jego skończeniu wielu nie chce się z nim rozstawać, w związku z czym powstał Klub Absolwenta. ja sama chodziłam jeszcze na Wyspiańskiego i przez sześć lat na klub, a niedługo wybieram się na wielki zjazd absolwentów:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 06.05.06, 23:24 to fajnie ze jest takie przedszkole na Zoliborzu słyszałam tez ze dostanie się tam graniczy z cudem. Moj synek chodzi do mysle rownie fajnego przedszkola rejonowego w ktorym wspaniale sie czuje a dla mnie to jest kryterium tego , najlepszego , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.gprspla.plusgsm.pl 07.05.06, 23:15 Moja córka chodzi do Akademii Usmiechu na Lindego(Bielany). Jak wszędzie, równiez w tym przedszkolu, zdarzaja sie wpadki ale ogólnie sa to bardzo fajne przedszkola. Nie zgadzam sie, ze posyłaja tam dzieciaki tylko bogaci rodzice lub dzieci maja za duzo zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 08.05.06, 12:44 >Nie zgadzam sie, ze posyłaja tam dzieciaki tylko bogaci rodzice To znaczy jakie jest miesięczne czesne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karotka Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 14.05.06, 13:03 okolo 1000 zl, jasne - kazdy przecietny czlowiek moze tam poslac dzieciaka... Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 15.05.06, 23:32 przepraszam, a jak ktos jest w stanie wydac na przedszkole 1000 zl, to jestes tak pewna musi byc bogaty? Sa tacy co wola wydac na plazme lub kanape, a sa tacy co wola nwestowac w dziecko! a moze nie wiesz tez, ze czesto na to czesne dla dziecka skladaja sie rodziny z obu stron rodzicow... a moze tez tego nie wiesz, ze nie ma nic wazniejszego i wartego do wydania pieniedzy jak DOBRE PRZEDSZKOLE I DOBRA SZKOLA PODSTAWOWA. potem - od gimnazjum poczawszy wzwyz - to juz dla ksztaltowania tych najwazniejszych pierwocin czlowieka - nie ma edukacja wielkiego znaczenia. wtedy to mlody czlowiek przyswaja juz tylko WIEDZE. a w dobrym przedszkolu i dobrej podstawowce cos o wiele bardziej cennego: wielostronny rozwoj: emocjonalny, inteleketualny itp. naprawde sa jeszcze ludzie dla ktorych to nie jest oczywiste? moje dziecko konczy wlasnie znakomite przedszkole na bielanach "zielona ciuchcia" - niestety za podobna kase.. ale ja wiem, ze ono nie rozwinelo by sie tak jak dzieki temu przedszkolu sie rowinelo...juz w tej chwili nie chce mi sie tu pisac o tym rozwoju o tych mozliwosciach, ktore poznalo, ale dlugo bym mogla. I INIGDY TEJ WYDANEJ KASY NIE ZALOWALAM. i nie zalowalam ze czasami trzeba bylo z innych rzeczy rezygnowac..by oplacic przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 15.05.06, 23:44 No cóż, moi synowie skończyli państwowe przedszkole, które teraz jest na Bieniewickiej. Fakt, świetne. Córka jest na placu Henkla. Też bardzo fajne przedszkole. Za dwie stówy. Do podstawówki chodzą państwowej, publicznej. I do państwowego gimnazjum. Ja akurat uważam, że najwięcej dziecku daje po prostu własny dom i rodzice - o ile w tym domu są. Taki był mój wybór. Ważni są ludzie, którzy dziecko otaczają. Przyjaciele, rodzina... Nie twierdzę, że przedszkole i szkoła nie są ważne - zawsze bacznie się przyglądałam, jakie dziecko ma warunki w grupie, jaką opiekunkę, nauczycielkę... Ale przedstawianie prywatnych przedszkoli i szkół - jako jedynego słusznego wyboru, to chyba lekka przesada. Łagodnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 16.05.06, 00:09 > Ale przedstawianie prywatnych przedszkoli i szkół - jako jedynego słusznego > wyboru, to chyba lekka przesada. Łagodnie mówiąc. No właśnie. A z całym postem Maggi się zgadzam głęboko, tylko... Tylko z niego bije przekonanie, że to wszystko można kupić, a im wyższa cena, tym towaru więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 16.05.06, 10:51 fajnie-tylkopo co taka kretyńska pretensjonalna nazwa. bachory wychowane w takich warunkach już ze startu traktują się jako coś lepszego od zwykłej hołoty.a czesto gęsto jest to balon-tylko przytknąć szpilkę. nie róbcie krzywdy swoim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 16.05.06, 22:53 wielostronny rozwoj emocjonalny dzieci zapewniaja przede wszystkim rodzice a ta super bogata oferta edukacyjna skierowana jest przede wszystkim do rodzicow dziecko w wieku przedszkolnym potrzebuje spontanicznej zabawy a nie kieratu od kolyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 16.05.06, 22:55 moje dziecko chodzi do panstwowej placowki przedszkolnej z naszego swiadomego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:35 panstwowa placowka jak to brzmi..., chocby z tego powodu twoj wybor nie byl swiadomy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:34 nie masz pojecia o czym mowisz...wiwat peereleowskie wychowanie. zobacz najpierw te dzieciaki ich SPONTANICZNA radosc a potem uzywaj slow kierat...pracujacy rodzice (przez co najmniej 8 godzin) zapewnia z pewnoscia przez te 2-3 wieczorne godziny wszechstronny rozwoj emocjonalny i intelektualny dziecka..!!! gratuluje! mozna zabijac spontanicznosc, a mozna tez (o czym w swojej ignorancji nie wiesz)pokazac dziecku rozne mozliwosci, by spontanicznie dokonalo wyboru. Uwielbiam takie wypowiedzi osob, ktore nie poznaly, nie widzialy, ale wtracaja swoje 3 grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 23.05.06, 11:17 Przyznam, że trochę nie rozumiem Twojego postu. W porządku, nie znamy rozkładu zajęć w Akademii Uśmiechu. Może jest absolutnie wspaniały. Zirytowało mnie obecne w tym wątku przeciwstawienie przdszkoli prywatnych i państwowych. Co ma do tego spontaniczność? Uważasz, że w państwowych jej nie ma? Proponuję nie dzielić jednak i nie upraszczać. Nie ma czegoś takiego, jak monolit pt "Przedszkole Prywatne" i "Prezdszkole Państwowe", pierwsze - lepsze, drugie gorsze albo na odwrót. Każde jest inne - mało tego, w dowolnym przedszkolu wszystko zależy od KONKRETNEJ opiekunki. Nawet osławiona Bieniewicka ma - i zawsze miała - takie grupy, w których było lepiej i takie, w których bywało ciut gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 23.05.06, 12:43 Zgadzam się z Jotą. Co więcej, jako osobę, która zawodowo jest związanna z pedagogiką, drażnią mnie takie demagogiczne pseudoeksperckie teoryjki. A tak jak pisałam: owa Akademia Uśmiechu jest tuż przy moim domu i robi wrażenie czegoś, czego głównym zadaniem jest właśnie robienie wrażenia i nic więcej. Moje znajome po fachu również nie zdecydowały się na to przedszkole dla swoich dzieci, choć z początku to rozważały. Po bliższym przyjrzeniu się temu przybytkowi stwierdziły, że nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 23.05.06, 22:13 Moze rzeczywiscie mam dziwne doswiadczenie, ale wszystkie bielanskie "placowki" przedszkole nalezace do miasta - czyli publiczne (a nie panstwowe) sa beznadziejne... Wiem, co mowie, bo poznalam je troche z bliska.. Beznadzieja: szorstkie, "doswiadczone" (mocno..) panie przedszkolanki, zaduch w sali, martwota i...pani z gar kuchni, ktora mnie okrzyczala po prostu, bo przeszlam nie tym kortarzem co powinnam... no jak za komuny...Ja tak w moim przedszkolu mialam, ale czemu moje dziecko bym miala na takie "placowki" skazywac to nie rozumiem. Dla mnie miara przyjaznego przedszkola jest takie, z ktorego dzieci trzeba na sile z placzem o godz 18 wyciagac, bo nie chca wychodzic.. A tak jest wlasnie w modelowym - IMHO - przedszkolu "Zielona Ciuchcia" na Bielanach. Polecam, polecam, polecam! Zarzutow brak! Akademii Usmiechu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 23.05.06, 22:36 twoje dziecko przebywa w przedszkolu do 18 ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:47 nie tylko ona inne dzieci tez - i ZADNE nie chce wychodzic. Najwiekssze dla niej nieszczescie - jak zachoruje i nie moze isc do przedszkola. Taka jest Zielona Ciuchcia. Jesli ktos nie pracuje, albo woli opiekunke za 1000 zl miesiecznie, bo mysli, ze jakas przypadkowa osoba lepiej sie dzieckiem zajmie niz przygotowana do tego przedszkolanka, to moze sobie zabierac dziecko i o 13 z przedszkola - jego sprawa. A ze mniej nauczy sie funkjonowac w grupie rowiesnikow i nie pozna roznych fascynujacych rzeczy to juz niewazne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 23.05.06, 23:27 jestes bardzo kategoryczna w swoich wypowiedziach nt panstwowych przedszkoli a takze uderza twoja roszczeniowa postawa rozumiem ze tam gdzie placisz 800 zl mozesz swobodnie penetrowac całą placowkę łącznie z kuchnią i nikt nie zwroci ci uwagi ,piszesz o ciasnych salach przyjrzyj się swoim .a tak na koniec , to swiat nie dzieli sie na białe i czarne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 00:06 nie penetrowalam kuchni:))) Gdziez bym smiala...Szlam korytarzem do wyjscia - a nie wiedzilama na Boga, ze TYM korytarzem byle komu isc nie mozna, a owa urocza "pani" wyleciala ze smierdzacej zreszta kuchni i napadla na mnie jak za dobrych ROSZCZENIOWYCH czasow prl.. Jest gorzej: place wiecej niz 800 za przedszkole, ale przez cale 4 lata nie mialam zadnego najmniejszego "roszczenia" i pretensji do Ciuchci. Wiec sorry nie znam tej Twojej anegdotycznej postawy roszczeniowej. Po prostu jak mam do wyboru: kulture i chamstwo - wybieram kulure - takie male niegrozne mam dziwactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 00:12 Sorry nie doczytalam do konca twojego postu: czytaj na przyszlosc uwazniej pls: NIE NAPISALAM ze w przedszkolach publicznych (no kurde 2 raz powtarzam one nie sa panstwowe ale miejskie lub gminne!!) jest ciasnota...wrecz przeciwnie - sale tam maja ci ogromne (jak we wszystkich publicznych) - ale napisalam, ze byl ZADUCH - pewnie z powodu nie wietrzenia. Oczywiscie, ze lokalowo Ciuchcia nie jest imponujaca - ale wlasnie nie lokalami przedszkole stoi ale wychowawczyniami/wychowawcami. Wiec mi male salki ciuchciowe nie przeszkadzaja, bo dzieci w grupie tam jakby nieco mniej niz w publicznych molochach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 24.05.06, 22:56 nie znam dobrze bielanskich przedszkoli tych publicznych i nie znam tylko to do ktorego chodzi moje dziecko nie znam dobrze bielanskich przedszkoli ,znam tylko to do ktorego chodzi moje dziecko na temat innych nie osmielam sie wypowiadac tym bardziej krytycznie ,duzo krytyki i pogardy niosa twoje stwierdzenia...beznadziejne publiczne molochy ,szorstkie panie,zaduch,smierdzaca garkuchnia ,sale MAJA CI TAM ogromne i tym podobne...zastanow sie troche ,NO KURDE POWTARZAM Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 24.05.06, 23:28 droga anonimowa iii. a czy to moja wina, ze w publicznych tak jest?? bylam i widzialam.. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 25.05.06, 01:03 Chyba jednak nie we wszystkich?... Może w bielańskich tak jest, na Żoliborzu jest naprawdę kilka bardzo dobrych przedszkoli gminnych, państwowych, jak zwał, tak zwał - takich za 200, nie za 800 czy 1000. Daruj, ale na kategorycznych sądach Ci nie zbywa, to fakt. Fakt, moje państwowe przedszkole, z którego zabieram dzieko o 13 - działa do 17 chyba. Myślę, że prywatne mają choćby tę prozaiczną przewagę, że działają do 18. Muszę przyznać, że czułabym się lekko zaniepokojona, gdyby moje dziecko niechętnie wychodziło o tej porze z przedszkola do domu. W sumie to trochę smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.wardynski.com.pl 25.05.06, 16:44 Dlaeczego smutne? Nieprawda. To tez widzisz kwestia podejscia i stereotypow w mysleniu, ktore mnie zarzucasz. WSZYSTKIE dzieci nie chca wychodzic z Ciuchci, to nie tak, ze tylko niektore...Nawet smielismy sie z rodzicami,ze moze im jakies narkotyki daja:))). Jest tam im po prostu wesolo, sa z rowiesnikami, z ktorymi dobrze sie czuja, robia ciekawe rzeczy, panie wychowuja ale nie narzucaja im nic na sile. nie wiem czy to przypadek, ale nie ma tam dzieci agresywnych, wiec to pewnie stad! Przeciez Ty gdy gdzies Ci jest dobrze i przyjemnie, to tez nie chcesz stamtad wychodzic. Do Ciuchci trafia zreszta wiele dzieci z przedszkoli publ. - z Bielan. I okazauje sie, ze dziecko, ktore kazdego dnia rano protestowalo placzem przeciw wyjsciu do przedszkola, bo mu tam zle bylo, protestuje teraz gdy wychodzi z przedszkola.A z roznych powodow je rodzice zabieraja z przedszkoli publ., z reguly z powodu niewlasciwego podejscia wychowawczyn do dzieci i w ogole do wychowania, generalny zarzut jest taki, ze panie sprawiaja wrazenie jakby to robily z laski, sa sfrustowane (bo grosze zarabiaja)przelewaja te frustracje na dzieci i rodzicow. Niby publiczne przedszk. ma byc czynne do 17. Znajomi mowia o manifestacyjnie okazywanym niezadowoleniu wychowawczyn, gdy ktos odbiera dziecko pozniej niz o 16.. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 25.05.06, 18:17 Cały czas generalizujesz. Zupełnie, jakbyś nie chciała słyszeć wypowiedzi (co najmniej kilku) osób, które tu się wypowiadały poztywnie na temat przedszkoli państwowych. Naprawdę szkoda, że nie widziałaś, co się działo w sobotę na Bieniewickiej, gdzie był jubileusz (15 lat przedszkola) i spotkało się wiele roczników absolwentów! Powiesz może, że Bieniewicka jest jedna, jedyna - otóż nie, nie całkiem. Jest parę innych przedszkoli, gdzie ludziom się chce zrobić dla dzieci coś fajnego, chociaż za psie pieniądze. Nie wiem, czy jest sens dalej ciągnąć tę wymianę zdań, bo z dziwnym uporem wracasz do swojej wizji przedszkola państwowego, która przypomina mi najlepsze, peerelowskie koszmary. Nie chce mi się udowadniać Ci, że nie jestem wielbłądem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:53 A ja sie wstawiam za magga, z róznych źródeł wiem, że w państwowych przedszkolach naprawde zatrzymał się czas, i nie uważam że magga jest jakąś specjalnie kąsliwą obserwatorką. Wszystko co napisała jest prawdą rzucającą się natychmiast w oczy, nawet powierzchownemu obserwatorowi. NIe znam Bieniewickiej, być może jest to jakiś unikatowy wyjątek, ale jak to wyjątek, niezaprzeczalnie potwierdza regułę. Poza tym, Jota, to raczej w Twoim języku zauważam jakieś usilne niezmienne przekonanie a posądzasz innych o upór. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 25.05.06, 19:17 Bo Jota jest doświadczoną kobietą, co odchowała już niejedno dziecię, a nie emocjonalną podfruwajką, co niniejszym zaświadczam:D Poza tym brała też udział w licznych zajęciach dla rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:31 No to ciekawe te zajęcia. Nie chce być tutaj psychologiem forumowym, ale jak tylko zobaczyłam napis o smutku z powodu zadowolonego dziecka, to przeszedł mnie dreszcz i w oczach stanął mi ten typ matki, która zwalnia opiekunke, bo jak wraca do domu to dziecko nie umiera z rozkoszy na widok mamusi (są takie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 25.05.06, 20:24 mysle podobnie jak ty Jota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:24 a sama też coś myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 25.05.06, 22:02 na prowokacyjne zaczepki nie odpowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 25.05.06, 22:12 Ja też wychodzę z tego "pokoju". Żenująca wymiana zdań kiedy jedna strona dyskusji pozwala sobie non-stop na demagogiczne chwyty poniżej pasa, a jednocześnie zarzuca drugiej stronie, że nie umie dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:02 chwila, moment, jaka demagogia? Konkrety prosze, a jeżeli nie ma, to bez takiej prostackiej argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o 25.05.06, 23:30 Brawo Fizia! A juz myslalam, ze sama tu bede osaczona przez te obronczynie nieslusznej sprawy! Kobiety znalazly jakies cudowne przedszkole publiczne i upieraja sie (naprawde z uporem godnym lepszej sprawy!), ze takie przedszkole, oktorym pisze jota to norma.. Gdy zrobisz rekonesans po znacznej ilosci publicznych przedszkoli, to bedziemy mogly porozmawiac... Czy naprawde metoda jest chowanie glowy w piasek? Jak male dziecko - gdy zamknie oczy to mysli, ze go tez nikt nie widzi... Prosze, nie odwracaj kota ogonem i nie udawaj greka...W polsich przedszkolach publicznych w wiekszosci jest zle lub co najwyzej miernie.. A i tak Warszawa to na tle innych malych miescin, to w ogole rewelacja. Nikomu sie (z reguly - poza Bieniewicka :)))) nic nie chce..Powiedz, czemu niby mialo sie zmienic? Czemu mialo by byc inaczej niz w przedszkolach z poprzedniego systemu? Czy je jakas reforma chocby musnela? Czy panie zarabiajac tak malo raptem wuszlachetnialy?? Czy nie inaczej jest publicznych szkolach i w publicznej sluzbi zdrowia? Gdzie sobie leczysz zeby? W przychodni na Szajnochy, czy moze pryawtnie? Nie widzisz, czy udajesz, ze przeciez wszedzie dziala ten sam schemat: to co "w rekach publicznych" i niezreformowane to po prostu nie zyje ale wegetuje byle jak - z nasza sluzba zdrowia na czele. Chcesz to powierzaj wychowanie, edukacje i zdrowie dziecka polskim placowkom publicznym. Jesli masz szczescie i Twoje dziecko jest b. zdolne i ma swietnie zdrowie, to taka edukacja i opieka zdrowotna byc moze mu nie zaszkodza.. Ale czy to naprawde o to chodzi w edukacji nie rozwijac, nie wychowywac dziecka tylko by utrzymac jego status quo - czyli nie pogorszyc jego psychiki i umyslu? Cos mieszasz z poplataniem i jeszcze tego nie widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a do "magga4" 26.05.06, 08:58 magga4 napisała: > Brawo Fizia! A juz myslalam, ze sama tu bede osaczona przez te obronczynie > nieslusznej sprawy! Kobiety znalazly jakies cudowne przedszkole publiczne i > upieraja sie (naprawde z uporem godnym lepszej sprawy!), ze takie przedszkole, > oktorym pisze jota to norma.. Powiedz mi, w którym fragmencie wypowiedzi, ktoś się przy tym upiera! Czytając Wasze wypowiedzi, można zauważyć, że „jota.40” i „iii” za każdym razem podkreślają, że mówią o kilku przedszkolach, a NIE O WSZYSTKICH. Ani razu nie dały do zrozumienia, że to z czym spotkały się w przedszkolach, do których chodzą ich dzieci, to norma!! Jota napisała nawet, że każde przedszkole jest inne. Jak więc można tu mówić o jakimkolwiek generalizowaniu?? „Magga4”, to Ty piszesz, że WSZYSTKIE te publiczne placówki są beznadziejne. Za każdym razem wrzucasz je do jednego wora. I kto tu generalizuje i się upiera? Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: do "magga4" 26.05.06, 09:13 A tak właściwie to śledzę sobie ten wątek, bo zaciekawiły mnie w nim Twoje wypowiedzi, szczególnie jak je porównać z postem w poniższym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=41709591 W tym wątku (o przedszkolach) chwalisz instytucje jako coś dobrego w procesie wychowania dzieci, a w tamtym krytykujesz organizowanie czasu wolnego dla dziecka przez inne instytucje. W przedszkolu dziecko spędza pewnie ponad 8h dziennie, a na takich zajęciach sportowych, o które pytała się „kola240703”, tylko kilka w tygodniu. Czytając wątek o przedszkolach, aż trudno mi uwierzyć, że Ty mogłaś napisać te słowa: „Dokladnie! czy w dzisiejszych czasach jesli sie instytucja jakas nie zajmie dzieckiem, to juz rodzice sa bezradni "jak dzieci" i nie wiedza co z nim robic?” Chyba, że Ty właśnie czujesz się bezradna… A może uważasz, że dziecko może spędzać w przedszkolu tyle godzin, ale jak ktoś chce zapisać go na jakieś inne zajęcia zorganizowane, czyli tylko na kilka godzin w tygodniu, to to już według Ciebie świadczy o bezradności rodziców? Na takich zajęciach nie może już razem z innymi rówieśnikami rozwijać swojej spontaniczności? Czegoś tu nie rozumiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: do "magga4" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:42 Nie no, paranoja, widzę że niektóre osoby które tu tkwią bez przerwy straciły trudną sztukę czytania ze zrozumieniem, na rzecz frontu jedności i poparcia. Szkoda czasu, ale jeszcze wymodze ten post. Żeby było śmieszniej, sama jestem wielką fanką publicznej edukacji,uważam jednak, że przechodzi ona teraz naprawde trudny okres, i bedzie sie musiała w końcu zmierzyć i z jakims rewolucyjnymi zmianami. Sądze także, że udane prywatne inicjatywy też pewnie mogłabym policzyć na palcach czterech kończyn. Tak się akurat składa, że mam dość dobry przegląd środowiska przedszkolnego w warszawie. Sama odradzałam jednej osobie Akademie uśmiechu (podobnie jak wy nie mając o niej pojęcia, a jedynie ze względu na absurdalny cennik), dziewczyna jest zadowolona, dziecko super szczesliwe, i moglam sie wypchac ze swoimi radami. I bardzo dobrze, nie wszystko co drogie jest be, uważajcie kochane dziewczęta na pułapke resentymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magga Re: do "magga4" IP: *.wardynski.com.pl 26.05.06, 17:31 Droga Zosiu, po prostu wydawalo mi sie, ze jest roznica w tym gdy ktos chce 2 latka zapisac na np. pilke nozna-karate-siatkowke-koszykowke, od tego, ze dziecko w wieku przedszkolnym bedzie bedzie chodzilo do dobrego przedszkola, ktore pozwoli mu sie rozwinac, a nie do takiego, z ktorego nic nie wyniesie. Albo ja czegos nie rozumiem, ale wydaje mi sie, ze 2 latki nie chodza do przedszkola. A zeby nie bylo nieporozumiem: przedszkole tak, zlobek nie. Ale pls!! To jest tylko moje zdanie - matki, ktora non stop przebywala z dzieckiem zanim nie poszlo do przedszkola.. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: do "magga4" 26.05.06, 21:09 Tylko, że Ty tam skrytykowałaś rodziców, za to, że chcą, żeby ich dziećmi zajmowały się jakieś instytucje. A ja nie widzę różnicy w tym czy 3-latek (bo o dziecko w tym wieku pytała się autorka tamtego wątku) uczęszcza na zajęcia ruchowe w przedszkolu czy poza przedszkolem. I nie mówimy tu o publicznych placówkach, bo akurat takie dodatkowe zajęcia dla dzieci organizowane są w większości przez prywatne firmy czy kluby. Wiadomo też, że nie chodzi tu o jakieś treningi sportowe koszykówki czy karate, bo tego się dla dzieci w tym wieku nie organizuje, tylko o zajęcia ruchowe, dostosowane do ich rozwoju psychomotorycznego. Najczęściej odbywa się to wszystko w formie gier i zabaw z ELEMENTAMI danej dyscypliny sportu (gimnastyki, piłki nożnej, judo, tenisa). Są osoby, które na przykład nie posyłają swoich dzieci do przedszkola (z różnych powodów) i chcą żeby one chociaż przez kilka godzin w tygodniu spedziły aktywnie czas z rówieśnikami. Chyba nie ma w tym nic złego? Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: do "magga4" 26.05.06, 21:17 To dlaczego skrytykowałaś chęć zapisania na takie zajęcia? :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=41709591&a=41727510 Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: do "magga4" 26.05.06, 21:24 Ojej strasznie mnie meczysz.. Wydalo mi sie, ze tak male dziecko i jakies tam regulane zajecia sportowe (chyba byla mowa o pilce?) to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: do "magga4" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 21:50 Dopiero teraz zrozumiałam o co chodzi z tą bieniewicką, pomyliłam ją, ponieważ zawsze określałam to przedszkole jako integracyjne, albo w parku Kaskada. To przedszkole znam, jakby to powiedziec, na wylot, w poprzek i wzdłuż i przez wszystkie poziomy. Mówienie o nim jako o reprezentatywnym dla przedszkoli publicznych jest kpiną. Zwłaszcza do matki, której sie wydaje potem że może po prostu wysłać tam dziecko (bez zapisywania go na etapie kołyski). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: do "magga4" IP: *.chello.pl 27.05.06, 00:06 przykro czytac te wszystkie posty oczerniajace publiczne przedszkola ,moge jedynie dodac ze Bieniewicka nie jest wyjatkiem jezeli chodzi o dobra edukacje przedszkolna,wiem co pisze gdyz mam dziecko w jednym z zoliborskich przedszkoli i jestesmy wszyscy bardzo zadowoleni.wlasciwie czego oczekiwac wiecej;serdeczna,zyczliwa pani dyrektor ,w grupie mojego dziecka fajne cieple otwarte ,lubiane przez dzieci panie zawsze majace czas dla dzieci i rodzicow zajecia adaptacyjne dla 3latkow,zajecia otwarte dla rodzicow,rodzinne pikniki w ogrodzie podczas ktorych; kielbaski z grila,ciasto pieczone przez panie,soki itd,nastepnie coroczne spotkania wigilijne podczas ktorych wystepy oplatek,poczestuek i ogromne ,ogromne ,paczki dla dzieci,liczne imprezy w ciagu roku teatrzyki,koncerty,pokazy clowna,majowa calodzienna wycieczka,kucyki w ogrodzie ,dla chetnych zielone przedszkole i dlugo by wymieniac ale jedzmy dalej oczywiscie zajecia dodatkowe typu tance, rytmika, korektywa,bardzo dobry angielski(moje dziecko deklamuje wierszyki i spiewa w tymze)panie bardzo zywo i ciekawie prowadza zajecia rodzice sa z reszta na nie zapraszani poza tym przedszkole jest propagatorem akcji cala Polska czyta dzieciom dodam do tego urozmaicone wyzywienie ilubiane przez dzieci smakolyki na podwieczorek owoce slodycze jogurty i co kto lubi widac i czuc dbalosc o dziecko na kazdym kroku i ciepla atmosfere jednoczesnie podziw za mobilizacje sil bo wiadomo ograniczenia finansowe,w przedszkolu powoli ale sukcesywnie przeprowadza sie modernizacje,to wszystko w publicznym zoliborskim przedszkolu,lepiej bym nie znalazla. Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: do "magga4" 26.05.06, 22:25 magga4 napisała: > Ojej strasznie mnie meczysz.. Wydalo mi sie, ze tak male dziecko i jakies tam > regulane zajecia sportowe (chyba byla mowa o pilce?) to przesada. Po prostu chciałam zrozumieć o co Ci chodzi, bo w dwóch miejscach napisałaś dwie sprzeczne ze sobą opinie na temat instytucji zajmujących się opieką nad dziećmi. Właśnie o to chodzi, że nie skrytykowałaś tam zapisywania dziecka w tym wieku na piłkę nożną, tylko znowu generalizując, oceniłaś rodziców za to, że w ogóle chcą skorzystać z zorganizowanych przez kogoś zajęć. Zrobiłaś to na dodatek w mało uprzejmy sposób... Skoro dyskusja tutaj tak Cię męczy, to już w takim razie nie będę oczekiwać odpowiedzi na moje pytanie zadane w pierwszym poście. Męczyć nikogo nie zamierzam ;) Pozdrawiam! Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: przedszkole IP: *.chello.pl 27.05.06, 22:18 chcialabym jeszcze dodac do mego poprzedniego postu ze zanim moje dziecko poszlo do przedszkola zrobilam spory srodowiskowy rekonesans przedszkoli na Zoliborzu ,rozmawialam z paniami dyrektorkami o rozkladzie zajec, zasadach funkcjonowania,oferowanych zajeciach itp.obejrzalam sale,plac zabaw itd.i w zdecydowanej wiekszosci wyszlam z pozytywnymi odczuciami ,oczywiscie jakies roznice w wyposazeniu sal,wielkosci ogrodu i sprzetu w nim ale generalnie wszedzie zajecia adaptacyjne dla trzylatkow ,ciekawy rozklad imprez,wycieczki,zaj dodatkowe gdzieniegdzie brak lezakowania i wszedzie zyczliwosc pan dla ,,zwiedzajacych,,rodzicow... Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: przedszkole 01.06.06, 18:59 hej wszystkim, niestety nie znam obecnych zoliborskich przedszkoli zeby porownac, sama chodzilam na Suzina i mam do tego przedszkola sentyment a co do Akademii Usmiechu na Stolecznej/Popieluszki chodzila tam corka mojej przyjaciolki, wiec moge tylko powtorzyc, ze OBIE byly zachwycone. Musze wam powiedziec, ze przyjaciolka jak wiele moich kolezanek pracuje na odpowiedzialnym stanowsku od rana do nocy, wiec wydaje mi sie ze jest osoba wymagajaca. To nie o to chodzi zeby sie pokazac, ale zeby dziecko mialo zajecie odpowiednie do temperamentu, zeby bylo przygotowane do pozniejszego zycia (czesto do prywatnej szkoly) etc. etc. Nie umniejszam znaczenia panstwowych szkol i przedszkoli bo w kraju ktorym mieszkam wyglada to inaczej niz w Polsce, ale do prywatnego przedszkola dziecko czesto idzie "z polecenia", tzn. bo jakas znajoma miala tam dziecko i byla zadowolona. A skoro dziecko potem jest najlepsze w szkole badz zyskuje na tym intelektualnie to w sumie dlaczego nie? Jak swiat swiatem rodzice starali sie dawac dziecku najlepszy start. Musze wam jeszcze powiedziec, ze w Wiedniu wiekszosc Polakow wysyla dzieci do najlepszych renomowanych czesto drogich szkol. Ja uwazam, ze to jest swietne ze chcemy by nasze dzieci byly madre, nie uwazacie? Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: przedszkole 01.06.06, 22:16 Liloom, to jest zupełnie jasne. Nie neguję tego, że w Akademii Uśmiechu, czy w Zielonej Ciuchci mogą być świetne zajęcia. Twierdzę tylko, że znam co najmniej kilka państwowych przedszkoli na Żoliborzu, które z pewnością w/w nie ustępują. Nie podoba mi się podział czarno-biały: państwowe - złe, obleśne, nudne, śmierdzące; prywatne - cudne, cudne, cudne. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: przedszkole 02.06.06, 17:46 i masz racje!!! gdyby mi ktos polecil swietne przedszkole panstwowe to nie ma to znaczenia. nie wypowiadam sie dalej bo kocham MOJE przedszkole na suzina;) J tylko a pisalam o przeslankach wybrania przez moja kolezanke akademii usmiechu. Nikogo nie atakuje, a juz najmniej ciebie, bo jestem twojego zdania. Ludzie sa nietolerancyjni i dla tych co maja mniej i dla tych co maja wiecej. Wybieranie przedszkola ze snobizmu to glupota, ale tak bylo jest i bedzie. A znam ludzi bogatych i na poziomie, ktory ucza dzieci wartosci pieniadza odmawiajac im wielu rzeczy np. ciuchow z metkami - bo do tego sie takie towarzystwo czesto sprowadza;) Poczytajcie sobie jak wychowuje dzieci Roza Thun. Imponuje mi,jesli to prawda co pisza. Wazne to co w glowie a nie to co na zewnatrz. To nie takie proste w sumie. jota.40 napisała: > Liloom, to jest zupełnie jasne. Nie neguję tego, że w Akademii Uśmiechu, czy w > Zielonej Ciuchci mogą być świetne zajęcia. Twierdzę tylko, że znam co najmniej > kilka państwowych przedszkoli na Żoliborzu, które z pewnością w/w nie ustępują. > Nie podoba mi się podział czarno-biały: państwowe - złe, obleśne, nudne, > śmierdzące; prywatne - cudne, cudne, cudne. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELL Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.chello.pl 02.06.06, 11:31 popieram ,bardzo dojrzała i mądra wypowiedź, dodam jeszcze, iż dziecko jak zechce się uczyć czy w przedszkolu czy w szkole ta będzie zależało wyłącznie od niego i wspierajacej go rodziny. Za pieniądze nie wszystko można kupić. Moje dzieci również chodzą do publicznego przedszkola, do Zielonego Zakątka przy ul.Kochanowskiego, które mogę spokojnie polecić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do joty Re: przedszkoleAkademia Usniechu,ul.Popieluszki o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 15:38 Jota, w takim razie odważnie podaj choć jeden cytat z tego wątku, który upoważnia Cię do napisania, że ktoś wyrażał pogląd, który krytykujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna 02.06.06, 16:06 Ja podaję - pierwszy z brzegu cytat. >Prosze, nie odwracaj kota ogonem i nie udawaj greka...W >polsich przedszkolach publicznych w wiekszosci jest zle lub co najwyzej >miernie.. A i tak Warszawa to na tle innych malych miescin, to w ogole >rewelacja. Nikomu sie (z reguly - poza Bieniewicka :)))) nic nie chce.. Poza tym: To niegrzecznie nie logować się i pisać ciągle pod nowymi nickami, zwłaszcza jeśli rozmawiasz z kimś, kto zawsze się loguje. Nie podoba mi się taka wymiana zdań, w której jedna strona cały czas obraża rozmówcę, a sama pisze cały czas niegrzeczne i obraźliwe teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodonkejczylifizia Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:16 Nigdy sie nie loguje, nie chce mieć tutaj konta, nie jestem też magga jak być moze sadzisz. Miałam chwile, wiec tylko szybko rzuciłam pytanie konkretne (tu chciałabym uciąć dyskusje na temat wyzszosci logujących nad nielogującymi itp, chodzi o spójność i treść wypowiedzi, reszta jak dla mnie to dziecinada) Uzgodnijmy, w przytoczonym przez siebie cytacie widzisz potwierdzenie tezy ze WSZYSTKO co publiczne jest be, a WSZYSTKO co prywatne, cudne( x3)? Jezeli tak, to po raz kolejny stwierdzam, że logiki uczyłyśmy się prawdopodobnie na innych uniwersytetach. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna 03.06.06, 10:55 Kwestię logowania pozostawiam na boku - gdybyś miała wątpliwości,w czym rzecz, zawsze możesz zajrzeć do netykiety. Muszę przyznać, że mniej mi przeszkadza brak konta i konkretnego nicka, a bardziej - napastliwość, którą w tej dyskusji zaprezentowało parę osób. Apodyktyczne opinie, autorytatywny ton wyższości etc. - nijak się to ma do merytorycznej rozmowy. Proponuję, żeby każdy został przy swoim zdaniu - ani ja nie przeniosę mojego dziecka do Akademii Uśmiechu, ani nie namawiam nikogo na przedszkole państwowe. Autorka wątku już chyba uzyskała kilka informacji, o które prosiła. PS. Liloom, nie poczułam się zaatakowana, sorry, jeśli warknęłam ;). Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna 03.06.06, 11:32 Powiem, ze po tym poscie, ktory wyslalas jota mam wrazenie, ze powinns chyba isc do psychoterapeuty.. Jak mozna wyrazanie wlasnego zdania (ok zdecydowanego) od razu oceniac jako: 1)napastliwe, 2) agresywne 3) apodyktyczne.. To naprawde ociera sie o paranaje.. Czy ja lub inne osoby majacy ten sam poglad co ja atakowaly Ciebie personalnie? Nikt tu na Ciebie naprawde nie nastaje ani nie ZMUSZA Cie bys zabrala dziecko z publicnzego przedzkola i poslala do prywatnego.. Proponuje te dyskusje zamienic na dyskusje o tym, czym jest subiektywizm sadow, do ktorego kazdy ma prawo IMHO.. Nie ma czegos takiego jak absolutny obiektywizm. Kazdy czlowiek (i to jest jedna z cech czlowieka) jest subiektywny i ma prawo - do czasu gdy kogos nie obraza - wyrazac swoje poglady! Czemu to chesz zanegowac? Czy musi je wyrazac w ten sposob: no...wlasciwie to nie wiem, wszystkie przedszkola sa takie same, maja wady i zalety..No pomysl, co warta jest taka wymina pogladow? Ktos cos sie dowie z takeij dyskusji? No nic, kompletnie nic nikt z niej nie wyniesie, jesli kazdy cos rzuci, a okazuje sie, ze tak jak by nic nie powiedzial. Powtarzam jasne wyrazanie swojego stnowiska jest moim zdaniem zaleta. A nikogu (w tym Ciebie) nie obrazalysmy personalnie.. Podsumowujac: wszyscy jestesmy nerwowi, przewrazliwieni na swoim punkcie, nie tak calkiem siebie pewni, z chybotliwym poczuciem wlasnej wartosci, bo WSZYSCY KONCZYLISMY SWIETNIE PANSTWOWE PRZEDSZKOLA Z EPOKI PRL-u. PS. Ww. opinia wyraza jedynie poglady jej autorki - zdeklarowanej zwolenniczki prywatnej edukacji i prywatnej sluzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna 03.06.06, 11:54 Ach zapomnialam. Jota zostawilas bez odpowiedzi moje niegdysiejsze pytanie, gdzie leczysz zeby: w panstwowej placowce np. na Szajnochy, czy masz moze (brr.) prywatna dentystke? I czy uwazasz, ze panstwowe leczenie zebow jest rownie dobre jak prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna 03.06.06, 16:13 Na temat dentysty i psychoterapeuty nie będę się wypowiadała. Moje poczucie własnej wartości ma się naprawdę doskonale, może dlatego, że nie chodziłam do przedszkola w PRL-u. W ogóle nie chodziłam do przedszkola! :D... Myślę, że temat tej dyskusji już się nieco wyczerpał. Ponawiam propozycję jej zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 16:57 Tak jak się spodziewałam, konkretów nie ma. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak w temacie "obraźliwych i niegrzecznych", tudzież niemerytorycznych wypowiedzi, polecić Jocie i donkej ponowną lekture ich własnych postów tego wątku. Nie bede już dyskutować z osobami, które po prostu nie wiedzą na czym polega odpowiedź na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
magga4 Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna 03.06.06, 21:04 Jesli Jota odebralas moje (czy tez innych) posty jako pisane - jak to okreslilas - z pozycji wyzszosci (mojej oczywiscie..)to sorry ale Twoje poczucie wartosci ma sie jednak raczej kiepsko..I to niezaleznie od tego, czy Ty masz inne zdanie. To po prostu wyszlo z Twoich wypowiedzi, ze tak powiem samo i byc moze wbrew Twojej intencji. Stad te wszystkie nieporozumienia i poboczne watki dyskusyjne. A dlaczego "autorytarnie" :))) nakazujesz zakonczenie tej dyskusji, Ty, ktora tak walczysz z apodyktycznoscia? Moze ktos ma ochote na taka dyskusje, wiec nie decyduj za innych :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: Przedszkole Akademia Usmiechu, ul.Stołeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:25 jota pisze: >Myślę, że temat tej dyskusji już się nieco wyczerpał. Ponawiam propozycję jej >zakończenia. na co magga: > A dlaczego "autorytarnie" :))) nakazujesz zakonczenie tej dyskusji, Ty, ktora > tak walczysz z apodyktycznoscia? Moze ktos ma ochote na taka dyskusje, wiec nie > decyduj za innych :))) i tak cały wątek wygląda. nie żywcie trolla Odpowiedz Link Zgłoś