Dodaj do ulubionych

Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadrans

IP: *.crowley.pl 09.10.06, 09:52
Następna stacja po stacji Marymont ma się nazywać Słodowiec, a nie Kaskada...
Kiedyś miała się nazywać Park Kaskada, ale to szczegół przecież...
Obserwuj wątek
    • jurek_dzbonie Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami 09.10.06, 11:44
      Wiec dzieki takiej polityce bedziemy miec na szlaku metro co 4 minuty w
      szczycie a nie co 3 jak to jest teraz. Dziekujemy Ci Kaziu!
      • Gość: mia tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 13:39
        proponowalabym jeszcze przy okazji zlikwidowac kolejny tramwaj z ulicy
        Marymonckiej, skoro JUZ Z POTOCKIEJ bedzie kursowalo metro, a pozostale wysylac
        co 20 minut (jak w sobote i swieta)

przeciez ludzie tak uwielbiaja tracic czas nadrobiony w metrze czekajac na 6 i
        15

• Gość: j Re: tramwaje IP: 194.246.106.* 09.10.06, 14:43
          no co ty.... cudow i zrozumienia oczekujesz??

np w piatkowe popoludnie, korki wszedzie jak trzeba, wychodze z empiku na
          marszalkowskiej i widze jak 515 mi wlasnie odjezdza z przystanku... myslalam ze
          dogonie albo przegonie go metrem.... i jakie bylo moje zdziwienie, gdy ja
          wychodze z metra na plac wilsona, a 515 wlasnie odjezdza z przystanku... i
          napewno nie bylo to wczesniejsze, bo na 515 niskopodlogowy przegubowy solaris
          nie jezdzi na kazdym kursie... i gdzie to metro jest takie szybkie
          czasooszczedne i wogole porawne??
          • Gość: ... Re: tramwaje IP: *.chello.pl 29.10.06, 17:45
            Eee... 515 z Centrum na Pl. Wilsona jedzie 11-12 minut (dane ZTM), metro - 7
            minut 50 sekund.
            A więc dodaj do tych prawie 8 minut przejazdu metra czas potrzebny na przejście
            z Empiku do stacji Centrum (półtorej minuty), zjazd po schodach ruchomych na
            peron (30 sekund), poczekanie na pociąc metra (dajmy na to minutę) i potem
            wyjście z peronu na stacji Pl. Wilsona na powierzchnię... (1 minuta)
            Zgadza się?
      • Gość: felix Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami IP: *.chello.pl 10.10.06, 09:07
        Bezsens zupełny z tą częstotliwością co 15 minut!

Otwarcie stacji Marymont to oczywisty przykład decyzji politycznej związanej z
        wyborami do samorządów.
        W Polsce jednak to coś zupełnie na porządku dziennym :-(
        Nikt nie kieruje się potrzebami komunikacyjnymi pasażerów, a raczej własnymi
        doraźnymi potrzebami pozyskania elektoratu.
        Czy ktoś pamięta kiedy i w jakich okolicznościach otwierano stację Plac Wilsona?

Stację Marymont, jeśli nie może ona być włączona do linii metra i normalnie
        funkcjonować jak pozostałe stacje, powinno się przez kilka dni pokazać
        zwiedzającym i szybko zamknąć do czasu oddania stacji Słodowiec.
        Szkoda publicznych pieniędzy na wegetację takiego dziwoląga.
        Przez piętnaście czy dwadzieścia minut, pasażerowie zdążą piechotą przejść dalej
        niż osiemset metrów, a autobusami i tramwajami dotrą w tym samym czasie na
        północne obrzeża Warszawy lub dalej.

Pan Marcinkiewicz zrobiłby lepiej dla Warszawy wydając decyzję o zwiększeniu
        prędkości poruszania się pociągów metra z 60 do 90 km/h.
        Onegdaj gdy prasa rozpisywała się o planowanych stacjach Muranów i Plac
        Konstytucji, wspominano że jest to jak najbardziej możliwe...
        I co? W dalszym ciągu jeżdżą tak wolno, jak jeździły :-(

Zróbmy tylko komunikację zbiorową w połowie tak dobrą jak ta, którą ma Berlin, a
        Warszawa będzie najlepszym miejscem do życia pod słoncem!
        I niech to będą zmiany nawet spowodowane zbliżającymi się wyborami (obojętnie
        jakimi). Najważniejsze żeby po Warszawie można się było normalnie poruszać !
        • roody102 Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami 19.10.06, 10:14
          > Czy ktoś pamięta kiedy i w jakich okolicznościach otwierano
          > stację Plac Wilsona ?

Kto jak kto, ale forumowicze doskonale. Stacje otwaro po cichu, dajac tylko
          wiadomosc dzien wczesniej, wieczorem. To bylo w tygodniu po smierci Jana Pawla
          II i chodzilo o to, by dojazd do kosciola Kostki poprawic. Nie bylo fety.

Jakis czas pozniej byl nasz oddolny happening. Oficjalki nie bylo. Chyba, ze mi
          sie jakas dziura w mozgu zrobila od tego czasu... :)

A otwarcie stacji Marymont w ten sposob bylo planowane od dawna - wczesniej, niz
          termin wyborow byl znany, bylo wiadomo, ze przez jakis czas tak bedzie. I ja
          osobiscie uwazam, ze lepiej tak, niz gdyby miala rok stac gotowa, a zamknieta.
          Nie watpie, ze wiele osob skorzysta, szczegolnie ci, co akurat trafia do takiego
          pociagu, co jedzie do konca. I dzieki temu troche rozladuje sie tlok na pl. Wilsona.
          • Gość: stara lampucera Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:34
            Ściemniasz roody1002. To żałosne, że wkręcasz w to Jana Pawła II. Otwierano po
            cichu, bo była wielomiesięczna obsuwa i zadyma z Hb6 i nie miał kto zafundować
            bankietu!
            • wilson05 Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami 19.10.06, 10:59
              > Ściemniasz roody1002. To żałosne, że wkręcasz w to Jana Pawła II. Otwierano po
              > cichu, bo była wielomiesięczna obsuwa i zadyma z Hb6 i nie miał kto zafundować
              > bankietu!
              zajrzyj do gazet sprzed poltora roku: stacje Plac Wilsona otwarto w dniu
              pogrzebu papieza, zeby ulatwic dojazd na plac Pilsudskiego, gdzie stal telebim z
              transmisja pogrzebu. Decyzje podjal osobiscie owczesny prezydent - bo pierwotnie
              stacja miala byc otwarta kilka dni pozniej. Decyzje podjal dzien wczesniej
              wieczorem, dlatego nie bylo zadnej uroczystosci, zreszta dzien otwarcia nie
              nastrajal do swietowania. Zatem wkrecanie w to Jana Pawla II to osobista zasluga
              prezydenta Kaczynskiego
              • donkej Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami 19.10.06, 11:10
                Oczywiście Prezydent Wilson prawdziwie mówi.
                Było to w dniu pogrzebu papieża.
                Pamiętam, że niektórzy mieli do mnie pretensję, że pierwszy przejazd wykonałam
                sama, a nie w gronie żoliborskim. Pojechałam na uroczystości.
                Ale pamiętam, że od mojego wyjścia z domu do wyjścia na powierzchnię na pl.
                Bankowym minęło 14 minut.
                Byłam zachwycona

Królowa Marysieńka

;-)))
                • Gość: stara lampucera Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 17:29
                  Nie masz racji! Według deklaracji prezydenta i dyrekcji metra stacja miała być
                  uruchomiona nie kilka dni póżniej, tylko kilka miesięcy wcześniej, a dokładnie
                  w grudniu 2004 roku. A tak, każdą porażkę można przekuć w sukces.
                  • wilson05 Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami 19.10.06, 17:48
                    > Nie masz racji!
                    Mam racje dziecko. okolicznosci otwarcia stacji byly takie jak napisano powyzej
                    (sprawdz np. w archiwum gazety), po co sie obrazac na fakty?
          • Gość: ello Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami IP: *.poczta-polska.pl 06.11.06, 13:26
            taaa....planowany był wczesniej...coś ci pwoeim...od 3 tygodni całą góra jest
            zakończona stoją pzrystanki, posadzone kwiatki, nawet reklamay na pzrystamkach
            juz wiszą....i co?..zamkniete przejscie przy hali....a kedy
            otwieraja.......?...w SOBOTE dzień przed wyborami....i powiedz mi ze to nie
            kiełabacha wyborcza....buehhehehe
      • piotrmaslowski.pl Re: Kazio M musi otworzyc stacje przed wyborami 15.10.06, 12:27
        A skąd macie takie informacje?? Przecież to jest niedorzeczne, tutaj musi
        chodzić metro max co 3 minuty w godzinach szczytu. Jest to miejsce przesiadkowe
        dla wielkiej rzeczy osób jadących dlaje na Bielany, Hutę czy za miasto np.
        Łomianki
        • z-o-s-i-a Przeczytaj komentowany artykuł! 15.10.06, 12:38
          piotrmaslowski.pl napisał:
          > A skąd macie takie informacje??

Nad każdym nickiem w tym wątku jest taki napis "Przeczytaj komentowany
          artykuł". Kliknij w to, to będziesz wiedział o co chodzi :)
    • tommy2222 Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 09.10.06, 18:39
      a kto Ci powiedział, że będzie się nazywać Park Kaskada. Przecież jest napisane
      Słodowiec- jset dobra nazwa w tekście
      • geograf Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 09.10.06, 18:43
        Jeszcze rano była nazwa Kaskada.

Metro co 15 minut na Marymoncie? Głupi żart, z pewnością rano nie zdecyduję się na podjęcie ryzyka związanego ze skorzystaniem z najbliższej mi stacji...
    • nessie-jp Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 09.10.06, 19:51
      Ja może głupia jestem, ale nie rozumiem :) Metro nie może zawracać na
      Marymoncie, ale może zawracać na pl. Wilsona. Metro może przejechać z placu
      Wilsona na Marymont i z powrotem, jednym torem.

To nie można puscić wszystkich pociągów do Marymontu, a potem wycofywać je tym
      samym torem, robić zawrotkę na pl. Wilsona i wjeżdżać na właściwy tor??
      • geograf Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 09.10.06, 20:48
        Przy stacji Marymont nie wybudowano torów odstawczych, wagony moga się dopiero wyminąć za (jadąc od Centrum) Wilsonem.
        Czas przejazdu z Marymontu do Wilsona wynosi około 2 minuty. Czyli pewnie wyszłoby 5 minut w tę i nazad (z wymianą pasażerów). Jak wyobrażasz sobie częstotliwość 2:50 w szczycie w takim układzie?;)

I jeszcze jedno: nie da się zjechać na przeciwległy tor na stacji Plac Wilsona od strony Marymontu. Można to zrobić jedynie jadąc z Centrum.
        • Gość: Michal Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr IP: *.aster.pl 14.10.06, 18:33
          Ty geograf wez sobie chlopczyku zdejmij ten durny tekst o Lodzi dobrobkiewiczu
          malomiatseczkowy przez takich jak Ty to miasto pograzone jest w prostocie i
          korkach. Chcesz chwalic swoje miasteczko rob to na regionalnej gazecie miasta
          wlokniarzy!
          • geograf Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 14.10.06, 22:27
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> dobrobkiewiczu malomiatseczkowy

A skąd Ty albo Twoi rodzice przyjechali do Warszawy?
            • Gość: michal Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr IP: *.aster.pl 16.10.06, 22:25
              w przeciwienstwie do Ciebie ja sie tu urodzilem i jestem stad. Nasprowadza
              sie "paszportow" z calej Polski i potem mowia ze "warszafka" to samo chamstwo.
              • Gość: I-mac Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr IP: *.chello.pl 16.10.06, 23:40
                > w przeciwienstwie do Ciebie ja sie tu urodzilem i jestem stad. Nasprowadza
                > sie "paszportow" z calej Polski i potem mowia ze "warszafka" to samo chamstwo.

I jesteś z tego taki dumny, że przeszkadza Ci czyjaś sygnatura? Żałosne, bo
                przecież równie dobrze mogłeś się urodzić w Burkina Faso, albo w Sokołowie
                Podlaskim.

Niestety, ale patrząc na Twoje wpisy prawie uwierzyłbym że "warszafka to samo
                chamstwo", na szczęście wiem, że Ty i Tobie podobni stanowią w tym gościnnym
                mieście zdecydowaną mniejszość.
              • Gość: cuteass28 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 16:20
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • very_famous Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 09.10.06, 23:30
      Żart jakiś???
      W kwadrans to mozna przejść piechotą ten kawałek.
    • gwait Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 10.10.06, 14:56
      Jeszcze jedno, w Rzepie się doczytałem, że w pociągu wahadłowym ma być dwóch
      maszynistów, z przodu i z tyłu, żeby nie musieli przechodzić i żeby szybciej
      mógł jeździć:-)
    • Gość: stara lampucera Metro do Marymontu to kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 22:26
      Metro do stacji A19 to kompromitacja dla miasta i p.o. komisarza, zmajstrowana
      osobiście przez Jerzego L., obecnego prezesa zarządu metra. Pomijając paskudne
      okoliczności, które wyniosły go na tę posadę, to co ten gostek wyczynia,
      powinno skutkować natychmiastowym wyrzuceniem go na zbity pysk. Cała nadzieja,
      że uczyni to niezwłocznie prezydent Warszawy.
      • piotrmaslowski.pl Re: Metro do Marymontu to kompromitacja 15.10.06, 17:59
        Nie uczyni, bo PiS raz zdobytej władzy nie odda nigdy
        • nasze.bielany Opinie kandydatów na radnych-szybsza budowy metra 15.10.06, 20:02
          Trzeba pytać wszystkich kandydydatów do Rady Warszawy i dzielnic co zrobią dla
          przspieszenia budowy metra - szczególnie SLD ze względu na Jerzego Lejka. Ale
          też PO i PIS.
    • samulakm Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 21.10.06, 22:46
      Generalnie z tego co pamietam to Marymont i Slodowiec/Kaskada mialy sie
      otwierac ajkos tak jednoczesnie zeby nie bylo problemu z torami odstawczymi.
      Wyszło jak zwykle.

PS. A przy okazji to moim zdaniem metro z piatku na sobote i z soboty na
      niedziele winno jezdzic cala noc. Nawet jakby kurs byl co kwadrans albo co
      dwadziescia minut to i tak by sie znalazlo sporo amatorow i na Ursynowie i na
      Zoliborzu (i niedlugo Bielanach) szybkiego i bezpiecznego powrotu do domu z
      imprez :)
      • roody102 Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 22.10.06, 10:58
        Problemy z kursowaniem całą noc są dwa:

* Obsługa ruchu metra, to nie tylko maszyniści, ale też mechanicy, straż
        pożarna, policja itd. Ci wszyscy ludzie musieliby być na nogach tak samo, jak w
        dzień, co oznacza konieczność stworzenia dodatkowych etatów. A z tym wiadomo jak
        bywa.

* Noc to jedyny moment, gdy w metrze mogą odbywać się prace konserwacyjne.

Oczywiście nie ma rzeczy niemożliwych - obie te przeszkody są do pokonania. Ale
        do tego potrzebna jest wola, a tej nie ma. Władze Warszawy nie rozumieją, że
        najpierw trzeba komunikację uruchomić, by znaleźli się pasażerowie. A nie odwrotnie.

Co do głównego tematu wątku - nie rozumiem oburzenia. Mam wrażenie, że większość
        z Was nie doczytała, że jest to rozwiązanie tymczasowe: tylko na okres do
        wybudowania kolejnej stacji. Czy naprawdę uważacie, że lepiej byłoby, gdyby
        przez kilka miesięcy stracja Marymont stała gotowa, lecz zamknięta?

Oczywiście rację mają ci, którzy zwracają uwagę, że miało być tak, że dwie
        stacje będą otwarte na raz. To się nie udało. No ale jak już tak się stało -
        lepiej co kwadrans, niz w ogole.

A jesli chodzi o stacje pl. Wilsona, to racje maja obie strony: rzeczywiscie,
        otwarto ja z opoznieniem i rzeczywiscie mimo to wladze miasta planowaly fete.
        Ale umarl Jan Pawel II i sie opamietaly - otworzyly po cichu.
        • lepus42 Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 22.10.06, 14:17
          Nie wiem w czym jest problem z brakiem torów odstawczych na
          Marymoncie.Wystarczyłaby jedna zwrotnica przed Marymontem,żeby składy miały
          gdzie przejechać z toru na tor. Jeżeli to ma trwać rok, to dlaczego na ten czas
          nie można takiego przejazdu zrobić?
          • donkej ?? 22.10.06, 14:59
            A nasz okręg nie ma nr 5 ?
            • samulakm Re: ?? 22.10.06, 15:35
              Okręg nr V – Osiedla: Wawrzyszew, Radiowo, Wólka Węglowa, Placówka

(granica biegnie od granicy Gminy Izabelin i Dzielnicy Bielany do ul. Trenów i
              dalej duktem leśnym, ul. Dziekanowską, między osiedlem Młociny o granica Huty
              ul. Improwizacji i Encyklopedycznej do ul. Pstrowskiego do bramy Huty, dalej
              ul. Kasprowicza,
              ul. Oczapowskiego, ul. Grodeckiego, ul. Skalbmierską, ul. Przybyszewskiego, ul.
              Żeromskiego, ul. Wólczyńską, ul. Conrada,
              ul. Kwitnącą, po granicy Dzielnicy Bemowo, do ul. Estrady, po granicy Stare
              Babice i dalej po graznicy Gminą Izabelin do styku
              z Okręgiem IV)

zas Okręg nr III Osiedla: Piaski, Chomiczówka

(od skrzyżowania ul. Wólczyńskiej – Conrada i Sokratesa granica biegnie ul.
              Wólczyńską, ul. Reymonta, ul. Broniewskiego, ul. Galla Anonima, ul.
              Kochanowksiego, ul. Rudnickiego, po granicy Dzielnicy Bemowo, ul. Kwitnącą, ul.
              Conrada do ul. Wólczyńskiej)
        • samulakm Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 22.10.06, 15:44
          No drogi roody, niby masz racje... Ale na dwa dni, a w zasadzie noce, można by
          sobie z przegladami dac spokoj. A co do spokoju. Latwiej, i taniej jest chyba
          opanowac przadek w metrze niz w kilkudziesieciu liiach autobusowych kursuacych
          noca po Warszawie...
          • donkej Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr 22.10.06, 16:49
            Faktycznie - mówiłam o radzie miejskiej
            • Gość: nasze.bielany Stały nacisk na szybkie tempo budowy metra IP: *.chello.pl 01.11.06, 22:07
              mimo, że metro dotarło już na Bielany trzeba robić stały nacisk na szybkie
              tempo zakończenia I etapu i rozpoczęcia II etapu. Radni wszelkiej maści do
              roboty od 12 listopada.
    • Gość: x Re: Metro do Marymontu ma kursować tylko co kwadr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 13:40
      a po co na wieś ma jeździć częściej - przecież tam się zaraz warszawa kończy...
      a z ta nazwą to faktycznie przegieli - powinno być "Hala Marymoncka" (a zamiast "Pole Mokotowskie" - "SGH", a gdzieś tam dalej pewnie też "Polskie Radio")...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka