palker Re: Wieża 09.02.02, 21:31 beata_ napisał(a): > W co 'wieżasz'? Przytrafił mi sie falstart postowy. Ale to ze wzruszenia :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Wieża 09.02.02, 21:34 Zrozumiałam, jak przeczytałam - też się wzruszyłam i gotowam zaraz polecieć oglądać to cudo:-)) Ps Póki co lecę po dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Wieża 09.02.02, 21:30 Kiedy jadę Radzymińską a póżniej al.Solidarności w stronę centrum, rzadko patrzę w tą stronę. Nie ma na co, chyba, że ktoś przepada za widokiem Zakładów Przemysłu Tłuszczowego, stacji benzynowej i bałaganu ciągnącego się wzdłuż linii kolejowej. Tym bardziej nie robie tego wieczorową porą. Wiem, że gdzieś tam śpi Szmulowizna zapomniana przez Boga i ludzi, piękna we snach i brzydka na jawie. Ale dzisiaj było zupełnie inaczej. Uderzajaco nadrealistycznie. Oto, na tle oceanu ciemności, w załzawionym dżdżem powietrzu, ukazała się wieża zdajaca się unosić w przestworzach. Sam nie wiem czemu, ale od razu przypomniała mi sie wieża z okładki powieści Williama Goldinga o tym samym tytule, zaś ja miałem wrażenie, iż przeniosłem się w świat wykreowany przez pisarza. Gdy minęło pierwsze oszołomienie uświadomiłem sobie, że to co widzę jest wieżą dzwonnicy praskiej bazyliki na Michałowie - kościoła Najświętszego Serca Jezusowego, zwanego też Bazyliką Mniejszą. Prawie klaskałem z zachwytu. Ten, kto wpadł na pomysł podświetlenia dzwonnicy, zasłużył sobie na mój szacunek. Toteż kłaniam mu sie do samej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Wieża 09.02.02, 21:36 Masz rację. To dobry pomysł, aby nocą podświetlać coś interesującego. Otoczenie, przez ciemność jest wyretuszowane, bądź niewidoczne, staje tłem nienachalnym, dyskretnym i miękkim. Kłopot tylko z tym, że świt i tak nadejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Wieża 09.02.02, 21:40 ALe przecież to działa na okrągło - noc znów nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Wieża 09.02.02, 21:44 Tylko to dziala tak: ładnie, brzydko, ładnie, brzydko, a mogloby być ładnie caly czas. I we dnie, i w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Wieża 09.02.02, 21:47 lelu napisał(a): > Tylko to dziala tak: ładnie, brzydko, ładnie, brzydko, a mogloby być ładnie > caly czas. I we dnie, i w nocy. Cudnie mówisz Lelu, chciałabym zeby tak było, oj chciała... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Wieża 09.02.02, 21:51 Obawiam się, czy aby nie jest to iluminacja okolicznościowa. Wszak 10 lutego 1648 r. Władysław IV wydał stosowny akt lokacyjny (w oparciu o prawo magdeburskie) nadajac Pradze prawa miejskie. Może nasi współcześni prascy rajcowie kupili trochę prądu, finansując ten eksces z dziurawego budżetu, aby uczcić 354 rocznicę utworzenia miasta Praga. Może jednak nie. Liczę na to po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Wieża 09.02.02, 22:31 Daj spokój, nie mów że to cudo zgaśnie zanim zdążę je obejrzeć:-( Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Wieża 09.02.02, 22:35 beata_ napisał(a): > Daj spokój, nie mów że to cudo zgaśnie zanim zdążę je obejrzeć:-( Moje przypuszczenie może nie być bezpodstawne. Niejedno zgasłe cudo juz w życiu widziałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Wieża 09.02.02, 22:36 Nie bądź Pękalska, Palker zawsze wieszczy czarno. Ja Ci, jakby co latarką oświtlę. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Wieża 09.02.02, 22:38 Dzięki Lelu, wiedziałam że kto jak kto, ale bliźniak bliźniaka nie zawiedzie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaroS Re: Wieża IP: *.ipartners.pl 11.02.02, 09:06 Wieza jest podswietlana od poczatku istnienia czyli od jakis dwoch lat. Ostatnio podobno podswietlanie bylo dodatkowo zmodernizowane jak juz pisalem na innym watku to wieze mozna zobaczyc nawet z placu zamkowego. A czy bedzie swiecic to zalezy oczywiscie od szczodrosci parafian jak narazie nie bylo przerw i miejmy nadzieje ze tak zostanie. Podobno zdazaja sie "drobne" kradzieze w Bazylice typu kradziez miedzianych rynn czy tez pioorunochronu nie wspominajac od skarbonkach ale tych lamp nikt jeszcze nie probowal ukrasc (przynajmiej mi nic na ten temat nie wiadomo). Jeszcze jedna sprawa piszesz o Michalowie a na tablicach w tej okolicy miejskiej informacji jest napisane Szmulowizna Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Wieża 11.02.02, 21:07 Gość portalu: YaroS napisał(a): > Wieza jest podswietlana od poczatku istnienia czyli od jakis dwoch lat. > Ostatnio podobno podswietlanie bylo dodatkowo zmodernizowane jak juz pisalem na > > innym watku to wieze mozna zobaczyc nawet z placu zamkowego. A czy bedzie > swiecic to zalezy oczywiscie od szczodrosci parafian jak narazie nie bylo > przerw i miejmy nadzieje ze tak zostanie. Podobno zdazaja sie "drobne" > kradzieze w Bazylice typu kradziez miedzianych rynn czy tez pioorunochronu nie > wspominajac od skarbonkach ale tych lamp nikt jeszcze nie probowal ukrasc > (przynajmiej mi nic na ten temat nie wiadomo). > Jeszcze jedna sprawa piszesz o Michalowie a na tablicach w tej okolicy > miejskiej informacji jest napisane Szmulowizna > Pozdr Tak to widzisz jest! Nieraz latami przechodzimy obok czegoś obojętnie, by nagle doznać olśnienia czyli iluminacji :-)) Dzięki za informację - już wiem komu mam się kłaniać do samej ziemi. Teraz i ja będę wypatrywał wieży będąc wieczorową porą na pl.Zamkowym :-) Co do Michałowa: są na tym forum zacni obywatele , którzy mają swoje korzenie właśnie na Szmulowiźnie np. Chaladia, Lesio-lelesio, michal, w jakimś sensie Sloggi , którzy precyzyjniej mogą ci odpowiedzieć, skad się nazwa Michałów wzięła. Wedle mojej skromnej wiedzy, zakątek Szmulowizny, mniej więcej od Podlaskiej- Wojnickiej, w stronę lini kolejowej obwodowej, został nazwany Michałowem, dla upamiętnienia księcia Michała Radziwiłła, męża fundatorki bazyliki NSJ przy Kawęczyńskiej (wówczas jeszcze Kawenczyńskiej). PS Na poczatku lat 70-tych, jak przysłowiowy "Filip z konopi", wyskoczyła skądś nazwa Szmulki. Należy się tylko cieszyć, że włodarze Pragi Płn. mają szacunek dla historycznych nazw i na tablicach informacyjnych piszą Szmulowizna. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Wieża 11.02.02, 23:48 palker napisał(a): > Tak to widzisz jest! Nieraz latami przechodzimy obok czegoś obojętnie, by nagle > > doznać olśnienia czyli iluminacji :-)) > Dzięki za informację - już wiem komu mam się kłaniać do samej ziemi. Teraz i ja > > będę wypatrywał wieży będąc wieczorową porą na pl.Zamkowym :-) > Co do Michałowa: są na tym forum zacni obywatele , którzy mają swoje korzenie > właśnie na Szmulowiźnie np. Chaladia, Lesio-lelesio, michal, w jakimś sensie > Sloggi , którzy precyzyjniej mogą ci odpowiedzieć, skad się nazwa Michałów wzię > ła. > Wedle mojej skromnej wiedzy, zakątek Szmulowizny, mniej więcej od Podlaskiej- > Wojnickiej, w stronę lini kolejowej obwodowej, został nazwany Michałowem, dla > upamiętnienia księcia Michała Radziwiłła, męża fundatorki bazyliki NSJ przy > Kawęczyńskiej (wówczas jeszcze Kawenczyńskiej). Dla pełnego obrazu warto dodać, że była nią wielce pobożna matrona, księżna Maria z Zawiszów Radziwiłłowa, fundatorka kościołów i działaczka filantropijna. W latach 80-tych ubiegłego wieku założyła na Pradze kilka szkółek, schronisk i ochron dla ubogich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaroS Re: Wieża IP: *.ipartners.pl 12.02.02, 09:23 Mi chodzilo o nazewnictwo, ze poprzez te tabilce informacyjne, na ktorych brak jest historycznej nazwy Michalow to nazwa ta za kilka lat zniknie. Zwlaszcza, ze jest to ladna nazwa oklicy bo chyba przyznasz, ze Michalow brzmi ladniej niz Szmulowizna (ew. Szmulki) nie dosc, ze nie jest to teren zbyt mily to jeszcze brzydka nazwa. Natomiast jestem zdziwony nazwa Szmulowizna wg mojej skromnej wiedzy to nazwa wlasciwa to Szmulki i pochodzi od imienia wlasciciela tego terenu pochodzenia zydowskiego Szmula (to chyba zdrobnienie od imienia Samuel) natomiast nazwa Szmulowizna sugruje, ze byla to kiedys wioska, czy tak? Granica pomiedzy oboma obszarami to ulica Otwocka. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Wieża Babel 12.02.02, 09:28 Szmulowizna nie była nigdy typową wsią. Materiały mam w domku, wieczorem w nich poszperam. Zastanawia mnie napis na tramwajach "Kawęczyńska-Bazylika" - czy Michałów nie byłoby krócej ? Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Wieża 12.02.02, 21:19 Myślę, że Szmulowiznę wywiść można od ojcowizny, czyli to co po Szmulu/ojcu pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś