04.02.12, 11:43
Witam mieszkam na osiedle, a dokładnie na 7 etapie i ciekaw jestem jak u Was z grzejnikami.
W porównaniu z moim poprzednim mieszkaniem te grzeją dużo mniej.

Mam wrażenie czasem jakby w ogóle nie grzały tylko były letnie.
W pierwszej kolejności myślałem, że się zapowietrzyły albo co, ale sprawdziłem i z kaloryferami wszystko jest OK.

Napiszcie jak u Was.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 2_mia Re: Grzejniki 04.02.12, 12:23
      Hmmm również mieszkam w 7 etapie i nie ma problemu, pomijam to że przy grzejnikach na 2~2.5 w mieszkaniu jest 23oC:) i faktycznie grzejniki poza porą wieczorną/nocną są zimne. Ale przy rozkręceniu na max, bardzo szybko robią się tak gorące że dotknięcie grozi oparzeniem.

Łazienkowy mam cały czas rozkręcony na 5 i ładnie grzeje.
      • bolek175 Re: Grzejniki 04.02.12, 13:00
        Hmm to bardzo dziwne ponieważ u mnie nawet przy rozkręceniu na 5 nigdy nie ma tak żeby nie można było przytrzymać ręki na grzejniku. Być może to jednak problem z moimi grzejnikami. A czy po wprowadzeniu się wymieniał/a Pan/Pani te grzejniki ?

• 2_mia Re: Grzejniki 04.02.12, 14:07
          Tak mi się przypomniało ... sprawdźcie jeszcze jedna rzecz, pod każdym grzejnikiem są dwa zawory przepływowe, muszą być ustawione zgodnie z kierunkiem przepływu wody (wystarczy płaski śrubokręt) + otwarcie na max zaworów na klatce (obu, zwrotny też).

Grzejników nie wymienialiśmy, nie zdejmowaliśmy, są takie jak dostaliśmy od dewelopera:)
    • liftexplorer Re: Grzejniki 05.02.12, 00:49
      Witam,

Standardowe grzejniki w VII Etapie wyposażone są w regulatory termostatyczne (skala 2 - 5). Oznacza to, że konkretnym punktom na skali grzjenika odpowiadają określone temperatury w pomiesczeniu. Przykładowo. Ustawienie grzejnika na dwójce powinno pozowlić utrzymać temperaturę na poziomie 16 - 18 stopni. Temperatura 20 - 24 stopnie wystąpić powinna przy ustawieniu ok 3,5.

Jeśli grzejnik w pomieszczeniu ustawiony jest poiwedzmy na 2,5, a faktyczna temperatura w pomieszczeniu wynosi 20 stopni, to grzzjnik będzie najpradowpodobniej zimny. Zacznie grzać dopiero, kiedy temeratura spadnie poniżej 18 - 19 stopni.

Przy dsykusji o temperaturze warto pamiętać że najcieplejsze są mieszkania usytuowane między innymi mieszkaniani, a najzimniejsze mieszkania naroże (im więciej ścian mieszkania to ściay zewnętrzne budynku, tym zimniej)

Ja nie mam problemu z tempraturą w VII etapie. Grzejniki są odkręcone max na 3 a tempeeratura w pomieszczeniach to 20 - 22 stopnie
    • kasiakalin Re: Grzejniki 26.04.19, 13:13
      Ja mieszkam co prawda gdzie indziej, ale miałam podobny problem, aż w końcu wymieniłam grzejniki i zamontowali mi z dudik.pl/ co było bardzo korzystne. W zimie miałam saune w mieszkaniu, a dodatkowo przyszedł mi niższy rachunek niż w tamtym roku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka