Dodaj do ulubionych

Problem dzieci niepełnosprawnych

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.05, 17:04
PRAGA PÓŁNOC Trzeci przetarg na transport uczniów

Kto zawiezie do szkoły niepełnosprawne dzieci

Rodzice niepełnosprawnych uczniów z Pragi Północ nie chcą, by ich dzieci
dowoziło do szkoły MPT

Protestują, bo uważają, że miejski przewoźnik nie zapewnia wystarczającej
opieki uczniom.

MPT wykonuje tę usługę tymczasowo - do tej pory w dzielnicy nie udało się
rozstrzygnąć przetargu na przewóz niepełnosprawnych dzieci w czasie roku
szkolnego.

Dlaczego? Firma Dormobile, dotychczasowy przewoźnik i monopolista w tego typu
przewozach w całym mieście, w tym roku nie spełniła warunków konkursu i
odpadła w lipcowym, a potem sierpniowym przetargu. Do 20 września w dzielnicy
ma się zakończyć trzeci przetarg. Dormobile nie zgodziło się na wożenie
dzieci tylko przez miesiąc. Dlatego władze dzielnicy zadecydowały, że do tego
czasu dzieci do szkoły na Pradze będzie wozić MPT, które nie brało udziału w
przetargu.

Firma Dormobile przepadła w dwóch przetargach, bo nie przedstawiła oferty na
usługi objęte podatkiem. Przewoźnik zgłosił się jako prowadzący transport
sanitarny (taka działalność jest zwolniona z podatku).

- Urząd Praga Północ odrzucił naszą ofertę, argumentując, że nie spełniamy
warunków przetargu. W tym roku zmienił klasyfikację i zażądał 7 proc. VAT na
tę usługę, wcześniej nie było takiego wymagania - opowiada Marek Mantley,
szef firmy.

Dzielnica ogłosiła przetarg na "świadczenie usług transportowych w zakresie
dowożenia dzieci niepełnosprawnych (...) z domu do szkoły i z powrotem wraz z
zapewnieniem im opieki w czasie dowożenia (...)".

- Ta usługa jest objęta siedmioprocentową stawką VAT - tłumaczy Agnieszka
Maciejowska z dzielnicy Praga Północ.

Dzielnice same ustalają warunki przetargu. Na Ursynowie np. w specyfikacji w
ogóle nie ma mowy o podatkach, zaznaczone jest tylko, że personel przewoźnika
musi mieć skończony kurs pierwszej pomocy. Urzędnicy z Pragi Północ nie
chcieli komentować, dlaczego skonstruowali ofertę akurat w taki sposób. Na
razie na Pradze do trzeciego przetargu nikt się nie zgłosił.

Magda Lemańska
Obserwuj wątek
    • f.l.y Re: Problem dzieci niepełnosprawnych 07.09.05, 21:00
      dzisiaj ok 19stej na prejściu dla pieszych przy Wincentego róg Kołowej stało
      dwóch chłopców w wieku 8-9 lat, jeden z nich był na wózku inwalidzkim...
      stałam na Kołowej czekając na skręt w prawo....przejechało chyba ze 20cia
      samochodów i ŻADEN nie zatrzymał się, aby dzieciaki przepuścić...
      na szczęście jeden z nich skręcał w Kołową i przytrzymał na chwilę ruch,
      skręciłam i zatrzymałam sie przed pasami, żeby te dzieciaki przepuścić...

na miłość boską - kierowcy jadący w stronę Bródna - czy aż tak jesteście ŚLEPI
      i macie pieszych głeboko gdzieś????
    • Gość: siwy Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.05, 19:18
      Cena czy serce? atrykuł z NGP

20 września o godz. 12.15 w sali konferencyjnej Urzędu Dzielnicy Praga Północ
      nastąpi otwarcie ofert w kolejnym przetargu na dowóz dzieci niepełnosprawnych
      do szkoły i ze szkoły. Wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z
      warunkami oferowanymi przez firmy transportowe i przesłankami wyboru, jakimi
      kieruje się urząd. Trzeba mieć nadzieję, że cena nie będzie jedynym kryterium
      rozstrzygnięcia przetargu.

O tych sprawach nazajutrz po sesji Rady Dzielnicy rodzice niepełnosprawnych
      dzieci rozmawiali z przedstawicielami Urzędu Pragi Północ, Delegatury Urzędu
      Zamówień Publicznych i Miejskiego Przedsiębiorstwa Taksówkowego. Przybyło 2/3
      rodziców, powiadomionych przez wydział oświaty. Padło pytanie: dlaczego nie
      zostali zaproszeni dyrektorzy szkół i firma "Dormobile"?

Burmistrz Robert Sosnowski podtrzymał swe stanowisko, że świadczenie usług
      transportowych w zakresie przewożenia dzieci niepełnosprawnych do szkoły i z
      powrotem objęte jest 7% podatkiem VAT. Wyraził zadowolenie z usług MPT, które
      podjęło się transportu dzieci przez miesiąc, gdy z dnia na dzień zrezygnowało z
      tego "Dormobile".

Wypowiedzi rodziców były zróżnicowane. Niektórzy wyrażali zadowolenie z usług
      sprawdzonej firmy "Dormobile"; wskazywali, że dzieci bardzo źle znoszą zmianę
      znanych im osób na inne, przewożące je do szkoły i ze szkoły; wdzięczni byli
      starej firmie, że jej pracownicy podprowadzali dzieci pod same drzwi.

O tym, jak z zadania wywiązuje się nowy przewoźnik, zdania były podzielone.
      Pracownikom zarzucono, że nie mają przygotowania w zakresie ratownictwa
      medycznego; siedzą obok kierowcy, a nie między dziećmi; nie pomagają rozebrać
      się dzieciom dowożonym do szkoły, a interesują się tylko "pieczątką"; przejazd
      odbywa się dłuższą trasą niż trzeba. Jedna z matek dopiero po "upierdliwych"
      telefonach dowiedziała się nazwiska kierowcy i numeru jego telefonu, inna
      wyrażała obawy o złe skłonności młodego opiekuna wobec swej 17-letniej córki.

Były też inne głosy. Zadowolenie z usług MPT wyraziły m.in. mamy I-klasisty i
      gimnazjalisty, brat niepełnosprawnego chłopca. Ojciec Andrzeja, chorego na
      porażenie mózgowe, zachęcał, by dać szansę firmie, która dopiero od kilku dni
      świadczy usługi. Janusz Deneka, dyrektor MPT ds. sprzedaży, deklarował gotowość
      uwzględnienia uwag rodziców. Obiecał starania o spełnienie postulatu
      zatrudnienia opiekunów z przygotowaniem w zakresie ratownictwa medycznego i
      opracowania dla nich instruktażu. Obiecał też, że w razie potrzeby spełniona
      zostanie, zgłoszona telefonicznie, potrzeba dodatkowego kursu. Odpowiadając
      autorce listu na temat kierowcy MPT, który był "w stanie wskazującym", podał
      wynik badania alkomatem: 0%.

Odpowiedzialna w MPT za kontakty z rodzicami Anna Mroczek obiecała, że postara
      się tak zorganizować przewozy, by dziecko było przypisane do jednej (co
      najwyżej ? dwóch) załóg. poprosiła o pilne przekazanie planów lekcji i
      zakończenia zajęć dzieci. Pod numer 572 81 33 można też zgłaszać, że dziecko
      jest chore i nie trzeba po nie przyjeżdżać.

Na spotkaniu nie udało się wyjaśnić niektórych spraw, np. kto (zgodnie z
      przepisami) ma przewożone dzieci rozbierać: opiekun przewoźnika czy osoby
      zatrudnione w szkole m.in. do tych celów. Bez odpowiedzi pozostało pytanie:
      jaka jest prawidłowa klasyfikacja przetargu na omawiane usługi? Na spotkaniu
      przedstawicielka rodziców i burmistrz podawali zupełnie odmienne numery
      klasyfikacyjne.Czy ubezwłasnowolnione w tylu decyzjach dzielnice mogą dowolnie
      interpretować warunki przetargu dotyczące podatku VAT? Jeśli nie wiadomo, co
      mówi Prawo, nie warto pytać, kto wymierzy Sprawiedliwość tym co są z prawem na
      bakier.

• Gość: hanna wojtasik Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:08
        jestem matkąniepełnosprawnej Asi i nie pozwolę aby ktokolwiek eksperymentował
        na moi dziecku , trzeba było się przygotować wcześniej do tak ważnego zadania,
        nasze chore dzieci nie będą służyć firmie MPT , jako króliki
        doświadczalne.Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ......... .
        dośc prywaty i kolesiostwa ,tu chodzi o bezpiczeństwo naszych chorych dzieci i
        tak już poszkodowanych, one są chore bo natura tak chciała i trzeba zrobić
        wszystko aby zapewnić im jak najlepsze warunki życia a nam rodzicom nie
        utrudniać i tak trudnego życia.

mam pytanie dlaczego dziecim niepełnosprawnym z Pragi Północ nie jest potrzebny
        specjalistyczny transport w drodze do szkoły- co państwo o tym myślą
        pozdrawiam mama Asi
        • Gość: DAR~~ Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:14
          No to teraz już kolega Kaczyńskiego z MPT tylko zostanie do prania ...
    • Gość: gość Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:35
      Oczywiście wygrało MPT. Ale jak miało przegrać kiedy przetarg został ustawiony
      pod tę firmę. MPT i "pełne zaplecze transportowe" dla dzieci niepełnosprawnych.
      • Gość: absolwent Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:00
        oo
        • rene8 Re: Problem dzieci niepełnosprawnych 17.11.05, 23:33
          Dlaczego inne dzielnice nie maja tego problemu?
          Mało tego!
          Dormobile ich wozi.

Chciałam napisac ,ze "ktoś ma w tym interes"(ad.MPT), ...ale sie wstrzymałam.
          • Gość: Gość Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 02:44
            rene8 zapytaj Pana Kaczyńskiego dlaczego przetargi wygrywa MPT (brak
            wszystkiego do przewozu i opieki dzieci niepełnosprawnych).
    • tarantula01 Re: Problem dzieci niepełnosprawnych 05.12.05, 11:22
      Ciekawi mnie sposób w jaki dzieci wysiadają z pojazdów MPT w docelowym miejscu.
      Czy są należycie traktowane w przypadku, gdy rodzice opiekunowie już im nie
      towarzyszą? Czy kierowca umie pomóc wysiąść?
      • Gość: ojciec Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 19:06
        Widziałem z boku jak to wygłąda. Opiekun otwiera dżwi samochodu,
        dzieciaki "wysiadają" i dalej jedno dziecko jest prowadzone za rękę a reszta
        idzie gdzie chce (dzieci chodzące) Pan opiekun nie wie co się dzieje. Jes
        zbulwersowany zachowaniem dzieci. Najważniejszy jest podpis na papierku, co tam
        dzieci.
        Taka jest "fachowa opieka".
        Przedstawiono wątpliwości na radzie Dzielnicy ale burmistrz tylko stwierdził,
        że MPT będzie woziło dzieci (jak barany) bez względu na wszystko. I nieważne za
        ile. Oczywiście transport oficjalnie jest "tańszy" od innych firm jak zapewnia
        burmistrz. Jako rodzić dziecka niepełnosprawnego mam dość kolesiostwa i
        bogacenia się kolegów Pana K.
        Miało być Prawo i Sprawiedliwość. Na szczęście nie głosowałem na nich lecz nic
        nie pomogło.
    • Gość: Ania Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.chello.pl 05.12.05, 21:19
      Kwestia, o której chcę napisać nie jest co prawda związana z problemem
      transportu niepełnosprawnych uczniów, jednak jak najbardziej dotyczy dzieci
      niepełnosprawnych. Otóż dowiedziałam się, iż od stycznia 2006 w domu
      kultury "Świt" przy ul. Wysockiego 11 rusza fenomenalna inicjatywa skierowana
      do dzieci i młodzieży widzącej i słabo widzącej - czyli wszystkich tych, które
      mają jakieś problemy czy schorzenia wzroku! Mają to być zajęcia inetgrujące
      sprawne i niepełnosprawne dzieciaki, zajęcia łączące taniec nowoczesny,
      gimnastykę artystyczną i sztukę cyrkową!Oferta jest skierowana do dzieci i
      młodzieży w wieku 7 - 18 lat. Jest to zupełnie nowatroska propozycja,z której
      na pewno warto skorzystać! Więcej informacji anna.marek@poczta.onet.pl
    • Gość: obiektywnie Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.praganet.pl 06.12.05, 00:10
      MPT tonic innego jak spolka 100 % miasta, więc do tych "bogacących" się kolesiów
      zaliczasz kogo? piszesz tak boś nie ze stolycy czyco?
      kazda złotówka zarobiona przez MPT jest zarobiona przez miasto Warszawa
      wyjątkowo złośliwy wpis
      a wciąganie w polityke dzieci niepełnosprawnych trąci konferencją w hospicjum
      gadzinowska podłość
      • Gość: ojciec Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 21:12
        Do obiektywnie
        Proszę powiedz, która złotówka jest dla miasta ?!!! To tak na marginesie a o
        pieniądzach mówił Pan burmistrz, który był zadowolony, że będzie MPT.
        Odpowiedz na pytanie czy Pan Sosnowski nie znający tematu dzieci
        niepełnosprawne może decydować za rodziców, który przewoźnik ma większe
        doświadczenie wtransporcie dzieci niepełnosprawnych ?
        Jest to ubeswłasnowolnienie a nie polityka. I wypraszam przypisanie mnie do SLD.
        Na szczęście nie należę do żadnej opcji.
        Może sprawdź co się dzieje w dzielnicy (i nie tylko) a porozmawiamy.
        • Gość: ciekawy Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:00
          Czy coś się zmieniło w transporcie dzieci niepełnosprawnych ?
          Są ferie może małe podsumowanie firm.
    • memenka Re: Problem dzieci niepełnosprawnych 06.12.05, 11:24
      Mojego syna od 3 lat wozi Dormobile. Różnie to z nimi bywalo. Zastanawia mnie,
      czy zatrudniając kierowców i opiekunów przeprowadzają jakąś selekcję (nie kazdy
      sie nadaje do tego, nie mowiąc już, że to sa dzieci z różnymi schorzeniami i
      moze sie zdarzyć,ze trzeba takiemu dziecku udzielic pomocy - np. atak padaczki)
      bo ja mam co do tego wątpliwości. Przeżyłam kilku kierowców i kilku opiekunów i
      większość jest ok. ale zdarzają sie gbury robiące łaske i panie, której nie
      powierzyłabym nawet swojego zwierzątka pod opiekę. Trzeba walczyc o prawa swoje
      i swoich dzieci, oni też mają swoją godność. A tak na marginesie to mają często
      problem z dograniem trasy przejazdu i godzin odbioru, np nie będzie mój syn
      jezdził o 7 rano skoro ma do szkoły na 8.55 a muszę dodać ze do szkoły jedzie
      sie 10-15 min. Pozdrawiam wszystkich rodziców i dzieciaczki.
    • Gość: głodnyw Re: Problem dzieci niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 19:22
      df

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka