Dodaj do ulubionych

Microsoft odcina piratów od sieci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 22:25
A z jakiego artykułu jest w Polsce przerabiane konsol nielegalne? nie
mogę sobie zrobić z moją rzeczą co chce? jak będę chciał to mój XBOX
będzie robił za wazon do kwiatów lub klatkę dla chomika, i nikomu nic
do tego. Umowy licencyjne są tylko umowami cywilnymi i z pewnością
odpowiedzialność karna grozić nie może. Pomyśl "dziennikarzu" drogi
zanim coś napiszesz.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja nie wiem! Microsoft odcina piratów od sieci IP: 83.151.43.* 12.11.09, 23:14
      prawo jest dla ludzi czy dla... ?
    • Gość: ja nie wiem! Microsoft odcina piratów od sieci IP: 83.151.43.* 12.11.09, 23:16
      prawo jest dla ludzi czy dla...?
    • konikoni Drogi diennikarzyno 12.11.09, 23:27
      w Polsce nie obowiązuje prawo USA, paniał?

Gwarancja dalej obowiązuje , gwarant może odmówić przyjęcia zepsutej rzeczy
      tylko pod warunkiem że bezpośrednio wynika te z "przeróbki".
      Jeśli padnie zasilacz, to chyba najbardziej tępe osoby nie wmówią że to
      poprzez modyfikacje oprogramowania.
      • Gość: anna Re: Drogi diennikarzyno IP: *.nott.cable.ntl.com 13.11.09, 00:39
        dziennikarzyna przepisal co mu kazali :) taki zawod :)
      • lambert77 Re: Drogi diennikarzyno 13.11.09, 08:26
        Co nie zmienia faktu, że mogą Cię odciąć od xbox live :) i też im nic nie
        zrobisz. Tak więc spokojnie graj na swojej przerobionej konsoli w pirackie gry
        tylko nie płacz, że z kolegami po sieci nie pograsz.
      • Gość: olecki Re: Drogi diennikarzyno IP: *.chello.pl 13.11.09, 10:08
        W d... byłeś, gó... widziałeś. Najpierw przeczytaj zapisy w karcie
        gwarancyjnej a pózniej się wypowiadaj. Gwarant po naprawie sprzętu
        zapewnia iż będzie on w 100% sprawny i zgodny ze specyfikacją, co
        przeróbki uniemożliwiają. Dlatego też po wyktyciu jakichkolwiek
        nieautoryzowanych i możliwych do udowodnienia przeróbek w sprzęcie
        elektronicznym KAŻDY serwis gwarancyjny odmówi naprawy, niezależnie
        od tego czy Ci się wydaje że usterka była spowodowana przeróbką czy
        nie.
        • maruda.r Re: Drogi diennikarzyno 13.11.09, 14:10
          Gość portalu: olecki napisał(a):

Gwarant po naprawie sprzętu
          > zapewnia iż będzie on w 100% sprawny i zgodny ze specyfikacją, co
          > przeróbki uniemożliwiają.

Coraz częstsza jest klauzula, że specyfikacja może ulec zmianie bez ostrzeżenia,
          o ile w ogóle jest. W przypadku urządzeń komputerowych jest to specyfikacja
          zgrubna - np. ograniczająca się do stwierdzenia, że w laptopie jest
          stereofoniczna karta dźwiękowa, rzadziej podawany jest producent tejże, a
          praktycznie nigdy konkretny model.

• Gość: gosciu Re: Drogi diennikarzyno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.09, 02:07
          > Najpierw przeczytaj zapisy w karcie
          > gwarancyjnej a pózniej się wypowiadaj.

Karta gwarancyjna nie stanowi prawa, to tak na marginesie. W karcie gwarancyjnej
          można napisać wszystko - i jeśli jest to poparte prawem, ma swą moc, a jeśli nie
          jest, to ma wartość papieru na którym zostało wydrukowane. Xboxa nie mam, jego
          karty gwarancyjnej nie czytałem - ale generalnie firmy starają się wprowadzić
          różne obpstrzenia licząc na to iż klient to łyknie i nie sprawdzi.
        • enro_n Re: Drogi diennikarzyno 25.11.09, 14:19
          Czyli jak sobie na laptopie zainstaluje linux'a to mi nikt go nie przyjmie do
          naprawy, bo oryginalnie był tam widnows ? Przeróbka konsoli jest sprzętowa więc
          nijak się ma do gwarancji.
    • ffs Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 07:43
      przestancie szczekac piraci tylko zacznijcie kombinowac jak oszukac i nie dac
      sie zlapac :-)
    • Gość: leszeke To jest chore ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 08:45
      Nie popieram piractwa !
      Ale takie postawienie sprawy jak przy konsolach MS lub np.
      produktach Apple jest dla mnie chore. Wyobraźcie sobie, że np.
      produceńcisamochodów nagle wylobbują prawo, że wolno uzywać tylko
      autoryzowanych części, niezależnie od tego czy masz gwarancję czy
      nie, czy mieszkasz w USA czy w Polsce ... Będziesz musiał kupować
      np. opony tylko jednego producenta, bo policja przy najblizszej
      kontroli odbierze ci pojazd i wytoczy sprawę ... Super ?
      • Gość: mg wawa ekonomicznie im się należy IP: *.subscribers.sferia.net 17.11.09, 20:54
        Konsole są sprzedawane poniżej kosztów. MS dokłada do sprzedaży każdej z
        nich i tak robią pozostali producenci sprzętu. Chodzi o to, żeby stworzyć
        duży rynek, na który potem opłaca się tworzyć gry.

Jedyny sposób zarobienia czy chociaż wyjścia na zero to odkuć to sobie na
        sprzedaży licencjonowanych gier, które są przez to droższe.

Sorry, ale nawet nie prawo, ale również sprawiedliwość jest po stronie
        MS.
    • alik666 Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 08:52
      Niedługo we własnym mieszkaniu nie będzie można zasłon powiesić, takich jakie my
      byśmy chcieli. Bo to nie jest nasze mieszkanie, kupione osobiście przez nas. O
      nie! To mieszkanie zostało nam tylko wylicencjonowane. Kiedyś oglądając
      Alternatywy 4 można było się pośmiać, między innymi z takiego Anioła. Ale powoli
      to się zmienia i za jakiś czas, nowe pokolenia nie będą rozumiały o co chodzi.

tak dla przypomnienia:

- No i co pan narobił? Wchodzi pan jak do siebie, trzaska drzwiami jak do
      stodoły... Och, zasłona mi sie podarła!
      - Przede wszystkim ja tu jestem u siebie. A co do zasłony, to nic nie szkodzi.
      - Jak to?
      - Czy pani zauważyła, jakie ja zasłony powiesiłem?
      - No, te... zielone.
      - Właśnie. A pani powiesiła żółte z brązowym. Jak to teraz wygląda? Ohyda.
      - A co to pana obchodzi, jakie ja mam u siebie zasłony?
      - Ja jestem odpowiedzialny za ten dom i wymagam społecznego podejścia. Ja
      powiesiłem zielone, pani brązowe. No i jak to teraz wygląda? Jak gó... w lesie.
      I ja się na to nie zgadzam.
      - Wie pan co? To niech pan też powiesi brązowe.
      - To jest chamstwo!
      • maruda.r Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 09:32
        alik666 napisał:

> Niedługo we własnym mieszkaniu nie będzie można zasłon powiesić, takich jakie m
        > y
        > byśmy chcieli.

Ależ tak już jest - np. w Kandzie. Jeżeli kupujesz mieszkanie na osiedlu
        deweloperskim, to musisz się zgodzić na przyjęty wcześniej sposób wykończenie
        okien: więc wszyscy muszą mieć żaluzje, albo zasłony, albo nic.

• krzych.ayanami Re: Microsoft odcina piratów od sieci 14.11.09, 11:41
        Złe porównanie. Przerabianie konsoli to raczej proceder porównywalny do
        zrobienia sobie kompletu wytrychów. Chcesz odnowić mieszkanie i co robisz? Włam
        do sklepu. Kradniesz kleje, farby potrzebne oprzyrządowanie - i niech sklep się
        o to martwi. Ty sobie zrobiłeś co chciałeś, remont przeprowadziłeś. Kogo
        obchodzi, że jesteś złodziejem.
        Bo kradzież jest przecież w porządku.
      • sportif Re: Microsoft odcina piratów od sieci 14.11.09, 13:19
        w Danii żeby pomalować ścianę w pokoju na inny kolor - musisz mieć zgodę spółdzielni
    • Gość: X360 Owner Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.katowice.agora.pl 13.11.09, 08:52
      Na wstepie warto byloby zaznaczyc chyba, ze XBox Live w PL nie ma
      dostepnego, wiec rodakom nic nie grozi. Rejestrowanie konta na adresy
      UK i USA jest zlamaniem regulaminu, wiec tak czy inaczej chcac byc w
      zgodzie z prawem/regulaminem i Bog wie czym jeszcze, Polak musi
      zapomniec o grze sieciowej na X360
      • Gość: misio Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.ip.netia.com.pl 13.11.09, 09:18
        Autor trochę się zagalopował. do 5 lat to grozi osobom przerabiającym konsole,
        jeśli robia to za kasę. mówi o tym art. 287. § 1. KK. a jeśli to ktoś zrobi za
        darmo, albo sobie sam zrobi to można go jedynie cmoknąć na 48h.

"Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej osobie
        szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub
        przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy
        zapis danych informatycznych podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do
        lat 5."
        • Gość: trevik Tu sie tez ktos zagalopowal IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.09, 09:44
          Art. 287 reguluje kary za wlamania, wandalizm i kradziez danych. To troche inna
          sprawa i zupelnie innego kalibru.

Konsole (sprzetowo) mozna modyfikowac, sobie, innym, zarabiac na tym, psuc
          modele biznesowe komu i jak sie podoba, czy to MS czy Eplowi zarabiajac na tym
          pieniadze jakie sie chce, konstruowac i opylac mody i generalnie wyczyniac ze
          sprzetem wszystko co sie chce, bo zyjemy w wolnych krajach.

Jedyne, co jest chore to brak sensownych uregulowan prawnych co do licencji na
          uzywanie S/W i co sprawia, ze sytuacja modowania moze byc ograniczona przez
          licencje S/W zawartego w konsoli - za sprzedawanie zmodyfikowanego S/W, czy
          uzytkowanie nawet oryginalnego S/W w sposob na ktory nie zezwala licencja mozna
          (przynajmniej teoretycznie) pojsc siedziec; z tej reguly mozna sie np. czepic
          zdejmujacych sim-locki.

T.
          • Gość: misio Re: Tu sie tez ktos zagalopowal IP: *.ip.netia.com.pl 13.11.09, 10:20
            przestępstwo, o którym piszesz to tzw. hacking (wlamania, wandalizm i kradziez
            danych) czyli art. 267 KK. Natomiast, tak na prawdę żeby ustalić czy mamy
            przestępstwo z 287 czy 118(1) ust. o pr. autorskim, trzeba rozróżnić czy mamy
            zmianę sprzętową czy tylko w sofcie.Moze byc sytuacja gdy znamie czynu wypełni
            wszystkie trzy hipotezy.

w przypadku 287 KK jest wpływ na urządzenie stworzone do zgodnego z prawem
            przetwarzania danych, dodatkowo dochodzi do usuwania i wprowadzenia nowych
            danych informatycznych, za pomocą których dochodzi do nielegalnego korzystania z
            zastrzeżonych pól eksploatacji programów. jedynym celem takich zmian jest
            uzywanie nielegalnego oprogramowania bez opłat dla ich twórców. w konsekwencji
            czynność jest dokonana w celu osiągnięcia korzyści materialnej lub wyrządzenie
            szkody twórcy.

nie są natomiast penalizowane przypadki przerobienia xboxa na wazon, czy inna
            zmiana sprzętowa, która nie będzie służyła nielegalnym działaniom.
            • Gość: maki Re: Tu sie tez ktos zagalopowal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 11:15
              czyli przerobienie samo w sobie nie może być na podstawie tego karane, ale
              przerobienie+używanie nielegali. A jeśli przerabiam aby grac w programy, które
              posiadam legalnie, a które bez tej przeróbki nie zadziałają? Jaki macie wtedy na
              mnie paragraf?
            • enro_n Re: Tu sie tez ktos zagalopowal 14.11.09, 09:02
              A dlaczego założenie, że chcę odtwarzać coś nielegalnego po przerobieniu? Mam
              filmy mojego syna jak był mały, a nie przerobiony xbox nie pozwala na ich
              odtwarzanie. To też przestępstwo ?
            • Gość: trevik Re: Tu sie tez ktos zagalopowal IP: *.dip.t-dialin.net 15.11.09, 15:43
              Prawnikiem nie jestem, ale z tego co widze w par. 287KK nie potrafie wyczytac
              DMCA (amerykanski pierwowzor ustawy, ktora w imieniu obrony interesow
              wlascicieli praw autorskich gwalci multum praw konsumenckich) - Polska chyba
              jeszcze do Stanow w prawodastwie nie dobila, choc w tej sprawie to akurat dobrze.

Warto sobie zdac sprawe, ze z tym prawem autorskim takie jezdzenie po bandzie
              dotyczy tylko roszczen mocnego - koncernu medialnego w stosunku do slabego (tzw.
              "pirata"). Warto jednak pamietac,ze gdy powstawaly pierwsze kopiarki roznej
              masci i przystepne cenowo to koncerny medialne rowniez chcialy ten segment rynku
              zniszczyc, z tym, ze w tamtym momencie staneli w sadach przeciw innym koncernom
              (elektronicznym) - oczywiscie "medialni" poprzegrywali praktycznie wszedzie,
              gdzie sie dalo, bo blokowanie rozwoju pewnych branz tylko dlatego, ze ktos
              korzystajacy z takich urzadzen moze byc tzw. "piratem" to gwalcenie praw innych.

Jestem pewien, ze w wypadku tego calego DMCA rowniez przegraliby a cala ustawa
              zostalaby skasowana gdyby tylko ktos rownie mocny stanal po drugiej stronie
              barykady broniac swoich interesow,

T.
    • tty0 Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 09:15
      > A z jakiego artykułu jest w Polsce przerabiane konsol nielegalne?

Art. 118 ustawy o prawie autorskim:
      1. Kto wytwarza urządzenia lub ich komponenty przeznaczone do niedozwolonego
      usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed
      odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworów lub przedmiotów praw
      pokrewnych albo dokonuje obrotu takimi urządzeniami lub ich komponentami, albo
      reklamuje je w celu sprzedaży lub najmu, podlega grzywnie, karze ograniczenia
      wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
      2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje urządzenia lub ich komponenty, o
      których mowa w ust. 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
      pozbawienia wolności do roku.
      • Gość: Senior Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: 195.117.118.* 13.11.09, 09:34
        Ja ostatnio zalałem wyświetlacz radia w moim samochodziku . W ASO kosztuje to
        980 zł więc kupiłem używane ze starszego modelu za 150 zł . Oczywiście musiałem
        zmienić w nim oryginalne kody aby działało z moją manetką spod kierownicy . I
        widzę że złamałem prawo , zmodyfikowałem , usunąłem zabezpieczenia przed
        montażem w innym pojeździe . Normalnie kryminał , te paragrafy można przełożyć
        na wiele dziedzin naszego życia i się okaże że sami kryminaliści.
        • Gość: trevik Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.09, 09:51
          Nawet jesli ktos moglby to wyczytac na upartego z przepisow to nie sadze, ze
          istnieje sila, ktora moglaby sprawic, abys za cos takiego zostal ukarany - prawo
          w postaci zapisu w papierze (ustawy, kodeksy) to nie wszystko, bo AFAIK liczy
          sie jeszcze tzw. litera prawa, zgodnie z ktora wydaje sie nieprawdopodobne, aby
          komus udalo sie za pewne zachowania ukarac, choc formalnie mozna je przypasowac
          do przepisow jako karalne,

T.
          • Gość: Senior Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: 195.117.118.* 13.11.09, 10:10
            To idzie w takim kierunku powoli że jak tylko działania obywatela są szkodliwe
            (generują straty finansowe) dla poszczególnych producentów to zostaną uznane za
            łamanie prawa .
            • Gość: Nemo Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: 192.193.116.* 13.11.09, 12:31
              Ciekawe, czy dla równowagi będą wprowadzane prawa że jak tylko działania
              producentów są szkodliwe (generują straty finansowe) dla poszczególnych
              obywateli to zostaną uznane za łamanie prawa?

Ja już znam odpowiedź.
            • maruda.r Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 14:30
              Gość portalu: Senior napisał(a):

> To idzie w takim kierunku powoli że jak tylko działania obywatela są szkodliwe
              > (generują straty finansowe) dla poszczególnych producentów to zostaną uznane za
              > łamanie prawa .

Nie kupuję pewnych rzeczy, ani nie używam pirackich. Czy jestem szkodnikiem i
              kryminalistą, którego należy zmusić do kupowania?

• Gość: msfan Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 10:09
        > komponenty przeznaczone do niedozwolonego
        > usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń

Skoro udało się je obejść to nie były skuteczne :)
        • tty0 Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 11:16
          > Skoro udało się je obejść to nie były skuteczne :)

W rozumieniu tej ustawy, zabezpieczenia skuteczne technicznie to jakiekolwiek
          zabezpieczenia, które umożliwiają kontrolę nad korzystaniem z utworu. Nie muszą
          być tak naprawdę w ogóle skuteczne. Jest to zapisane w art. 6.
          • maruda.r Re: Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 14:27
            tty0 napisał:

> > Skoro udało się je obejść to nie były skuteczne :)
            >
            > W rozumieniu tej ustawy, zabezpieczenia skuteczne technicznie to jakiekolwiek
            > zabezpieczenia, które umożliwiają kontrolę nad korzystaniem z utworu. Nie muszą
            > być tak naprawdę w ogóle skuteczne. Jest to zapisane w art. 6.

Sprawa jest niepewna, bo część zabezpieczeń działa na zasadzie błędów. Może więc
            mniej świadomy użytkownik uznać, że mechanizm lub program koryguje błędy.

Przypominam też nieszczęsną wtopę z klawiszem Shift. Przytrzymany przez kilka
            sekund podczas wkładania płytki dezaktywuje tryb autoodtwarzania, a tym samy
            oprogramowania zabezpieczające przed kopiowaniem. Niektórzy producenci uznali
            przytrzymanie klawisza za niedozwoloną ingerencję, choć mechanizm jest znany od
            Windows 95 - że o trwałej dezaktywacji trybu Autorun nie wspomnę.

• Gość: Kain Jak nie muszą? IP: 188.33.188.* 16.11.09, 16:59
            Chciałem tylko zauważyć, że zabezpieczenie jednak musi być skuteczne, bo inaczej
            ustawodawca po prostu napisałby "zabezpieczenie". Tak to już jest z
            interpretacją prawa, że nie można wyrywać fragmentów z kontekstu jak się komu
            podoba. Tak więc sorry.

Poza tym techniczna budowa konsoli uniemożliwia korzystanie ze świętego prawa do
            kopii zapasowej - a to jest wbrew ustawie. Stąd przeróbka jest jak najbardziej
            dopuszczalna. Więc drugie sory.

BTW to może wsadzimy wszystkich tuningujących auta? Oni też przecież
            przerabiając autko ingerują w chroniony prawem wzór towarowy (jakim jest
            konkretny wizerunek modelu samochodu) który mają na wyłączność.
    • Gość: dandi Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.radom.vectranet.pl 13.11.09, 09:44
      Oczywiście w W-wie, Krakowie czy Wrocławiu takich usług modyfikujących konsole nie wykryto. Radomianin z importu
    • Gość: the_quick Microsoft odcina piratów od sieci IP: 62.171.198.* 13.11.09, 10:29
      Po pierwsze pan dziennikarz nie sparwdzil pewnych danych, w xboxie zeby grac
      na piratach to sie modyfikuje firmware napedy DVD, a nie chip.
      Po drugie, sam ban to akuarat byl calkiem normalna reackcja MS, i ci co mieli
      konsole zmodyfikowane liczyli sie z takim ryzykiem. Nikt jednak nie
      podejrzewal ze przy okazji zablokuja twardy dysk. Ze zbanowanej konsoli nie
      mozna przeniesc zapisow gier, nie mozna zrzucac gier z krazka na HDD, no i nie
      dziala Media Center w polaczeniu z PC.

Sam dostalem takiego bana, w sumie nie m co narzekac, zlamalem zasady i
      dlatego sobie wiecej online nie pogram na tej konsoli. MS mial do tego pelne
      prawo. Mogli by lepiej zaaranazowac sposob na kopie zapasowe - obecnie padnie
      ci DVd z gra, musisz kupic nowa - jest kilka gier ktore mozna wymienic za
      kilka zlotych, ale jest ich na parwde kilka.
    • Gość: jp24 Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.milczanska.net 13.11.09, 10:42
      Parę dni temu przeczytałem artykuł o pewnym wirusie (robaku,
      trojanie, czy jakoś tak), który jest wyjątkowo złośliwy i potrafi
      nawet po sformatowaniu dysku i wgraniu systemu od nowa "odrodzic
      sie" na tym samym komputerze. Problem dotyczy tylko pirackich wersji
      systemów Windows, ponieważ legalne systemy zostały "załatane" przez
      Windows Update. To że Microsoft walczy z pirackim oprogramowaniem i
      nie tylko, nie powinno nikogo dziwić, Chłopacy używają do tego celu
      różnych metod i sposobów,skoro prawo im w tym nie bardzo pomaga.
      Jestem jak najbardziej za. Kiedyś jak na morzu złapano Pirata to
      gość kończył na szbienicy. Ludziska powinni w końcu zrozumieć,że jak
      nie zpałacisz, to nie pojedziesz. Odrębną kwestią pozostaje dyskusja
      o cenie.
      • Gość: atar Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.zone8.bethere.co.uk 14.11.09, 16:23

dziekuje Bogu za ludzi takich jak ty, dopoki bedziecie, dopoty bede zarabial na
        naprawianiu kompów.
        • Gość: zawodowiec Jakże się cieszę, że mogę poprawiać po takich... IP: *.pl 23.11.09, 19:23
          ...jak Ty.

Słaba jest Twoja wiedza, ale cóż.

Dwa tematy, które, mam nadzieję, zachwieją twoją pewnością siebie:
          1)
          www.chip.pl/news/bezpieczenstwo/wirusy/2009/01/adware-zainstalowany-w-bios-ie
          2) pl.wikipedia.org/wiki/Blue_Pill

Cieszę się, że twoja mała wiedza daje mi zarobić (i to dobrze) :>
    • Gość: 547 kupie xboxa za 100$ przerobionego z grami IP: 83.1.197.* 13.11.09, 15:20
      pisz na forum podaj meila
    • dzi.kus Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 15:23
      dlaczego szeroko reklamuje się w Polsce xbox live, skoro jest to usługa
      niedostępna w Polsce?
    • coppermind Microsoft odcina piratów od sieci 13.11.09, 20:24
      jakim cudem ktoś zabrania ludziom modyfikować ich własność.
      Mogą z nią robić co tylko zechcą, a 5 lat więzienia to powinien
      dostać idiota, który uważa, że właściciel konsoli nie może
      jej modyfikować.

• Gość: Xbox Fan Re: Microsoft odcina piratów od sieci IP: *.chello.pl 13.11.09, 22:12
        To nie do końca jest tak jak myślisz. Konsola jest Twoją własnością - możesz z
        niej zrobić jak ktoś wcześniej napisał wazon czy też klatke dla chomika, ale
        oprogramowanie w niej już nie należy do Ciebie. Software należy w tym wypadku do
        firmy Microsoft, która nie zgadza się na jego modyfikowanie przez kogoś innego
        jak pracowników tej firmy. Czyli to tak jakbyś komuś innemu zrobił wazon ;)
        Często gęsto występuje porównanie motoryzacyjne więc mogę porównać to mniej
        więcej tak: Jakbyś kupił samochód i myślał że wszystkie drogi należą do Ciebie i
        możesz jeździć po nich i robić co chcesz. Niestety należą do Państwa i tylko oni
        mogą zmodyfikować przepisy nie Ty, ale możesz ze swojego auta zrobić wazonik. :)
      • krzych.ayanami Re: Microsoft odcina piratów od sieci 14.11.09, 11:45
        Naprawdę tak ci przeszkadza, że ludzie nie mogą kraść i im się to utrudnia?
        Bycie złodziejem jest dla ciebie powodem do dumy?
    • Gość: Krzych Microsoft odcina piratów od sieci IP: 188.33.253.* 13.11.09, 23:54
      Prometeusz też nie miał lekko, ale i tak warto.
    • enro_n Re: Microsoft odcina piratów od sieci 14.11.09, 08:58
      Dziecko neo drogie, regulamin xbox live zabrania używania przerobionych konsol.
      Więc sam poczytaj zanim napiszesz.
    • gelbigel Ucierpieć? 14.11.09, 14:44
      Według różnych doniesień na ostatniej antypirackiej akcji Microsoftu mogło
      ucierpieć od 600 tys. do nawet miliona osób. Sam koncern przekonuje, że
      chodzi jedynie o "niewielki procent" użytkowników.

Czyli teraz złodziej jest ofiarą wymiaru sprawiedliwości?

"Alot of our import comes from other countries." G.W. Bush Jr. former
      president of United States

failblog.org
    • and_nowak A dlaczego przeróbki są nielegalne? 18.11.09, 14:41
      Wydaje mi się, że autor artykułu nieco się zapędził. Jakoś nie znajduję powodu,
      dla którego własnoręczna modyfikacja sprzętu/oprogramowania - sama z siebie
      miałaby być nielegalna.

Nie mówię o gwarancji (nota bene: ta i tak wygasa po jakimś czasie,
      nieprawdaż?), ani o grze przez sieć.

Chciałbym poznać podstawę prawną na mocy której nie mogę wkręcić śrubki (lub
      chipa) do MOJEJ konsoli, albo MOJEGO samochodu.
    • tornson A kto przy zdrowych zmysłach kupuje idiotyczne 18.11.09, 15:51
      konsole i to jeszcze produkcji microsoftu. Rozumiem że ktoś z lenistwa używa
      Windowsów, bo to niestety nie każdy ma czas i chęci by sobie skonfigurować
      cywilizowanego Linuxa, a większość producentów oprogramowania jest skorumpowana
      przez Microsoft by tylko pod ich syf robić programy. No ale żeby nawet sprzęt
      kupować od micosoftu to trzeba mieć nasrane.
      • Gość: puch4cz Re: A kto przy zdrowych zmysłach kupuje idiotyczn IP: *.cisco.com 18.11.09, 22:29
        Sprobuje zgadnac, ale moge sie mylic....

Po to, zeby pograc w gry dostepne na te konsole?
        • tornson Re: A kto przy zdrowych zmysłach kupuje idiotyczn 19.11.09, 15:03
          Gość portalu: puch4cz napisał(a):

> Sprobuje zgadnac, ale moge sie mylic....
          >
          > Po to, zeby pograc w gry dostepne na te konsole?
          Wszystkie dostępne są na PC w dużo lepszej oprawie graficznej, no może wyjątkiem
          gier tak beznadziejnych że nie opłaca się przenosić ich na PC.
    • Gość: fifa200 To tylko ciag dalszej zmianty prawa w kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 12:27
      typowym dla prawodastwa azjatyckiego ubiegłych wieków.
      Mianowicie, coraz częsciej nie jesteśmy właścicielami ,rzeczy , które kupujemy.
      Nagle okazuje sie ze kupujemy jakieś wirtualne licencj na korzystanie. Na razie
      tyczy sie to głównie rzeczy związanych z tzw. prawem autorskim. Ale widać ,ze
      trend ten coraz czesciej idzie w kierunku innych produktów jak samochody,
      nieruchomości. Jest to typowe dla gruntu prawa azjatyckiego a nie rzymskiego.
      Prawo rzymskie umiera a wraz znim świat jaki znamy i pewne odwieczne i naturalne
      zasady.
    • Gość: Zenon Microsoft odcina piratów od sieci IP: 212.183.134.* 20.11.09, 02:14
      Chodzi mi o uzycie slowa "nielegalne". W jezyku polskim oznacza ono cos
      co jest niezgodne ze stanowionym prawem. Przerabianie konsoli nie jest
      "nielegalne". Korzystanie z xbox live odbywa sie na zasadzie umowy,
      jednym z warunkow moze byc niemodyfikowanie konsoli, ale konsola jest
      moja wlasnoscia i moge z nia zrobic co mi sie zywnie podoba, bo
      zaplacilem za nia. Moge ja nawet wyrzucic do smieci.
    • enro_n Re: Microsoft odcina piratów od sieci 25.11.09, 14:17
      Z tego co zrozumiałem, microsoft odcinał za łączenie się do livebox na
      przerobionej konsoli - a to chyba mu wolno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka