Dodaj do ulubionych

Gospodarka zyska na zmniejszeniu piractwa kompu...

IP: 192.250.56.* 15.09.10, 15:20
Co za glupie pie.przenie... liczby sa wziete z sufitu, co zreszta kilku podobnym raportom (m.in. dotyczacym piractwa fonograficznego) udowodniono. Najzabawniejsze sa stwierdzenia o zwiekszeniu PKB... ciekaw jestem w jaki cudowny sposob moze sie on zwiekszyc poprzez wydanie kasy na legalny program? Stwierdzenie, ze taki zakup spowoduje w Polsce przyrost zatrudnienia w IT mozna miedzy bajki wlozyc. Jedyne co taki zakup spowoduje, to zmniejszenie kwoty jaka dana osoba bedzie mogla wydac na inne dobra, co z kolei moze wywolac spadek zatrudnienia w powiazanych z nimi branzami (np. spozywcza, odziezowa). I co wy na to, kanciarze i manipulanci z BSA?
Obserwuj wątek
    • wyzbyty Gospodarka zyska na zmniejszeniu piractwa kompu... 15.09.10, 15:22
      Szkoda, że Gazeta jak tuba propagandowa przekopiowała tezy BSA organizacji powołanej nie do tego by szanować wartość intelektualną, ale by zwielokrotniać zyski, nawet nie Autorów, co właścicieli praw do ich dzieł.
      Skąd moja teza? Choćby pierwszy z brzegu przykład - tego typu organizacje nie propagują wiedzy o tym jak legalnie korzystać z utworów chronionych, nie tłumacza na czym polegają zasady "dozwolonego użytku utworów chronionych" a wręcz przeciwnie natychmiast i gromkim chórem przyklasnęłyby likwidacji tej instytucji.

Brakuje choćby kilku zdań, że wiele niezależnych badań dowodzi zupełnie czegoś innego.
      Np.
      - Norwegia: Internet nie zabija przemysłu muzycznego - di.com.pl/news/33677,0,Internet_nie_zabija_przemyslu_muzycznego.html
      - Rząd USA przyznaje - nie da się oszacować skali wpływu piractwa na gospodarkę - technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,7779053,Rzad_USA_przyznaje___nie_da_sie_oszacowac_skali_wplywu.html
    • Gość: Ż & M Bajki z mchu i paproci ;-) IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 15:45
      .
      • Gość: xawery Re: Bajki z mchu i paproci ;-) IP: *.stk.vectranet.pl 15.09.10, 15:51
        te cyfry dotyczą chyba handlu bronią i narkotykami.
      • Gość: Misiek Kłamstwa BSA IP: *.sds.uw.edu.pl 15.09.10, 21:15
        Kłamią aż miło...

Jak dodatkowy koszt prowadzenia biznesu miałby zwiększać PKB?

Na mój gust jest dokładnie odwrotnie - możliwość swobodnego użycia darmowego oprogramowania podnosi efektywność biznesu wszędzie i per saldo PKB i konkurencyjnosc rosnie...

Generalnie na ograniczeniu piractwa zyskuje tylko USA - wszyscy pozostali traca...

Ciekawym jest to że pod koniec XIXw. centrum światowego piractwa były USA - a prawnie chciała je za to ścigać Wielka Brytania.
    • Gość: mm Gospodarka USA zyska... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 16:12
      Bo przecież tam właśnie transferowane są pieniądze :-)

Jestem właściwie pewien, że przedstawiciele BSA to mieli na myśli...
    • maciek_sc ... a wszyscy zyskają na podwyżce podatków... 15.09.10, 16:24
      ... bo przecież więcej pieniędzy wpłynie do kasy państwa, a więc wzrosną nasze wspólne dochody. To jest tego typu rozumowanie.
      Pracuje w produkcji oprogramowania, a jakoś nie stać mnie na nie-darmowe oprogramowanie, takie jak choćby Windows i Office. Całe szczęście dziś można już sobie poradzić bez Windowsa.
    • Gość: zdrowy rozsądek Gospodarka zyska na zmniejszeniu piractwa kompu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 16:40
      Nasze badania wskazują, że cała gospodarka może odnieść korzyści z ograniczenia nielegalnego wytwarzania benzyny z wody w Polsce - mówi Krzysztof Janiszewski, przewodniczący lokalnego komitetu OPEC w Polsce. OPEC reprezentuje największych producentów ropy. Oceniamy, że orgraniczenie produkcji benzyny z wody w Polsce zwiększy globalny produkt brutto o 80mld USD. Skorzysta też na tym Polska, gdyż sprzedaż benzyny przynosi znaczne wpływy do budżetu i daje pracę ludziom na stacjach paliw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka