nik-er 05.02.11, 08:46 Polaku!!!!!! co by tu jeszcze zrobić żeby ciebie okraść? ................................Parlament RP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... 05.02.11, 13:42 Zdaje się, że próba wyłudzenia jest przestępstwem zagrożonym karą więzienia od 6 miesięcy do lat 8. Jeśli dokonuje tego firma ubezpieczeniowa, to trzeba ustalić, kto osobiście jest w niej za to odpowiedzialny, wsadzić do pierdla i problem się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny VAT jest składnikiem ceny. Oto wyrok SN. IP: *.stargard.mm.pl 05.02.11, 15:18 www.motofakty.pl/artykul/oc_jednak_z_vat.html Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz nie bać się i chodzić do sądów... 05.02.11, 19:17 tylko to nauczy ubezpieczycieli równo traktować wszystkich, dziś liczą na to, że co któryś nie pójdzie, i lwią część odszkodowań zatrzymają dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Wystarczy w polisie AC zapis o wypłacie brutto. IP: *.stargard.mm.pl 05.02.11, 15:21 Ja zawsze negocjuje i jeżeli takiego zapisu nie ma to nie ma mowy o sprzedaży polisy. Odpowiedz Link Zgłoś
stach.pl porażająca niemoc państwa ... 05.02.11, 13:44 Okazuje się, że żadna instytucja ani UOKiK ani sądy nie są w stanie zadbać o interes obywatela. To po co państwo ściąga podatki ? Co robią całe rzesze urzędników z Tuskiem na czele ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anatol Re: porażająca niemoc państwa ... IP: 46.28.108.* 05.02.11, 18:21 Nie wiesz dlaczego tak sie dzieje? Bo Polska to państwo mafijne. Trudno rozdzielić, gdzie jest władza ustawodawcza, gdzie są kompetencje rządu, a gdzie rządzą korporacje, w których interesach działają obie władze. Wszyscy wywierają jedna presję: jak dorwać się do pieniędzy podatników. I o to mafii chodzi. A kto jest ojcem chrzestnym? To zależy, o jakim rządzie mówimy. Każdy ma swego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DziadekRadek Anatolu, tobie się mafia z burdelem pomyliła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 18:29 Jedyne mafie urzędnicze jakie mamy w tym kraju są w samorządach dużych miast i zajmują się gospodarką nieruchomościami. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Rozwiązanie jest proste 05.02.11, 13:52 Od każdego przypadku takiego postępowania ubezpieczyciel powinien płacić karę w wysokości należnego odszkodowania razy 100 tysięcy. Dodatkowo prezes i wszyscy członkowie zarządu powinni płacić z własnych kieszeni karę w wysokości sumy odszkodowania razy 1000. Zaraz by się okazało, że można uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.quest-net.pl 05.02.11, 14:09 I to ta legendarna troska o klienta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.acn.waw.pl 05.02.11, 14:37 Mam/miałem sporo do czynienia z PZU i innymi firmami ubezpieczeniowymi na rynku. To co one wyprawiają to przechodzi ludzkie pojęcie, likwidowałem kilka szkód w ostatnich dwóch latach, to po prostu jest koszmar!!! Zaniżanie, oszukiwanie, wyłudzanie na porządku dziennym.... Nie wiem czy UKOKIK sobie z tym poradzi, jest chyba za "malutki" na ten temat... Generalnie trzeba się wspierać prawnikami co też uczyniłem inaczej się nie da choć nasze sądy to też jest temat... Pozdrawiam Wszystkich Seba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleks Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.insport.pl 05.02.11, 14:47 Ja też miałem stłuczkę. Pierwsze odszkodowanie jaki mi wypłacili to było niecałe 3000zł (kosztorys jednak był do niczego - dodatkowo oparty o ceny części z innego modelu auta). Później było wiele pism, rzeczoznawca, kosztorysy itp. Wg rzeczoznawcy PZMOT należało mi się ponad 9000zł. Oczywiście sprawa VAT też była poruszona. Dodatkowo wycena części po kursie z nieba. Notoryczne pomijanie części wcześniej zakwalifikowanych do wymiany. Ciągłe zmiany cen. Pierwotna stawka za roboczo-godzinę 40zł. Po prostu tragedia. Ostatecznie wypłacili mi lekko ponad 6000zł - więcej nie dało się bez sądu. A sądy w naszym kraju też znam - więc postanowiłem sobie odpuścić - nie mam tyle czasu i nerw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.11, 14:46 Sprawa prosta, wykup kazdego innego ubezpieczenia poza OC jest dobrowolny, więc po co sie na to decydujecie, jak to z reguły niesie za sobą same problemy i trzeba się sądzić, sprawa ciągnie sie miesiącami i latami... Nie od razu wykupić tylko OC, a kwotę jaką byście wydali na AC odkładajcie na specjalnie do tego przeznaczony rachunek w banku. Jeśli nie wykorzystacie późnej tych pieniędzy do naprawy auta w przypadku kolizji z własnej winy itp albo na kupno nowego jesli poprzedni nie bedzie sie juz nadawał do naprawy, to zawsze bedziecie mieli odłozony kapitał, który moze przydac sie na czarną godzinę. To sa wasze pieniądze, w ten sposób nie bedziecie toczyli bojów o ich odzyskanie z ubezpieczalni... Nie dajmy się okradać tym złodziejom!!! Przy okazji zastanówcie się nad swoimi finansami, czytajcie blogi finansowe, im bardziej bedziece swiadomi swoich praw i z głową zarządzali sowimi budżetami domowymi, tym lepiej bedzie wam się zyło, a te hieny stracą zródło z którego ciągną pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:02 Jak jesteś właścicielem 1-go samochodu za np.10000 to tak, ale ja mam 6 samochodów, a najtańszy jest wart 60000. Twoja rada jest głupia, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.11, 15:04 no to powodzenia w walce z ubezpieczalnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.11, 15:09 poza tym nie umiesz czytac ze zrozumieniem skoro masz drogie samochody to placisz wysoką składkę AC, zamiast ja placic za 6 aut to odkladasz te sam epieniadze na specjalny rachunek w banku, jesli juz ci sie zdarzy ze jedno auto zostanie uszkodzone, to odłozysz tyle pieniedzy ze bedzie cie stac na jego naprawe, chyba malo prawdopodobne ze na raz 6 skasujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.net.stream.pl 05.02.11, 17:15 człowieku co ty za bzdury wypisujesz jeżeli wartość samochodu wynosi około 20000 tys. zł to składkę masz na poziomie około 1600 - 1800 zł to za co naprawisz auto jak je rozbijesz albo jak ci je ukradną. Trochę pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.acn.waw.pl 06.02.11, 08:08 Oj, to tak zapytam, gdzie ty sie ubezpieczasz? 200tys samochód i 1800PLN ubezpieczenie AC? Nie spotkałem się jeszcze z takim pakietem ;-0 U mnie ubezpieczenie od auta wartego 80tys oscyluje w granicach 5-6 tys. (jest to specyficzne ubezpieczenie ze zwyżkami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maks Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.welnowiec.net 05.02.11, 18:09 Nie pisz bredni jak nie masz pojęcia o czym piszesz - wyjście jest jedno - niestety niemożliwe do realizacji w Polsce - a mianowicie mieć zarejestrowane i ubezpieczone dobrowolnie auto za granicą. Polskie AC (towarzystwo obojętne) traktują nas jak złodziei -masa ludzi nie idzie do adwokatów bo szkoda im kasy i to jest błąd! Poza tym w kwestiach odszkodowawczych - mamy "komunistyczne" orzeczenia i przepisy KC - przykład - dochodząc się w sądzie pieniędzy za utracone korzyści majątkowe musimy udowodnić że nie jesteśmy wielbłądem - ja przechodzę teraz właśnie tę drogę i wyczerpię wszystkie instancje aby wywalczyć swoje - w moim przypadku odszkodowanie otrzymałem zaniżone z AC i to w ratach - samochód warty 90 tys po 3 miesiącach do kasacji był a jego wartość spadła o 40%, nikt u nas złomu powypadkowego nie odbiera tylko naprawia jak się da.......... ech wiele by pisać można na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.acn.waw.pl 05.02.11, 15:19 Ta rada nie jest taka głupia, wystarczy, że policzysz oszacujesz jak jeździ te Twoje 6 samochodów i jak często korzystasz z AC... bo przy 6 autach to z AC robi się niezła sumka. Ja się nad tym już wcześniej zastanawiałem. Posiadam 7 samochodów w firmie wartości od 10 do 100tys PLN składki AC płacę różne, ale jak je zsumuję to wychodzi niezła kwota, a że mam średnio jeden incydent z AC w roku, to może by się opłacało zrezygnować z AC.... Problemem w Polsce jest to, że firmy ubezpieczeniowe nie są firmami ubezpieczeniowymi a finansującymi naprawę auta po zdarzeniu i to po jak najmniejszych kosztach.... Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy z doskoku Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:33 Niestety, bez wykupionego AC koszty naprawy uszkodzonego samochodu nie będą mogły być zakwalifikowane jako koszty uzyskania przychodu :) Po szczegółowe informacje zapraszam do gugla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: 213.5.44.* 05.02.11, 15:35 jeśli auto jeździ w firmie i ma wypadek, a nie ma AC, to koszt remontu nie może być kosztem uzyskania przychodu..., jesli ma AC to koszty remontu są kosztem podatkowym, a odszkodowanie jest przychodem do opodatkowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.acn.waw.pl 05.02.11, 15:46 O to ciekawe, nie wiedziałem ;-) księgowa się u mnie zajmuje takimi sprawami, ale to troszkę dziwne dla mnie tak jakby się ktoś zabezpieczał na wypadek gdyby.... no właśnie Duże firmy transportowe mające po kilkadziesiąt kilka set aut mogły by by mieć własne fundusze ubezpieczeniowe, tak sobie "gdybam" tylko... Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Furtak Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 17:02 ale świnie przy korycie nie lubią konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.c198.msk.pl 05.02.11, 19:41 > Duże firmy transportowe mające po kilkadziesiąt kilka set aut mogły by by mieć > własne fundusze ubezpieczeniowe, tak sobie "gdybam" tylko... są różne rozwiązania, u mnie pracodawca stwierdził, że lepiej kilka samochodów rocznie wyklepać lub kupić niż płacić AC. I w tym akurat się zgadzam. Jak masz wiele samochodów to w zasadzie ryzyko jest podobne jak dla ubezpieczyciela, a nie ponosisz marży. a wracając do artykułu - tak będą robić, póki będzie się to opłacać. Nawet milion złotych kary to jest pikuś dla ubezpieczyciela, na przekrętach zarobi kilkadziesiąt-kilkaset milionów. Olbrzymie kary i odpowiedzialność karna - tylko to pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enkey Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.zone9.bethere.co.uk 05.02.11, 15:11 Wiesz Twoja rada jest dobra dla klienta "indywidualnego", faktycznie ogranicza nam problem z likwidacją szkody z AC w przypadku tańszych pojazdów. Ale czy nie lepiej gdyby ubezpieczyciel miał odgórny "urzędowy" nakaz naprawy częściami oryginalnymi w każdym przypadku (nawet starych aut) po opłaceniu przez ubezpieczonego ustalonego wcześniej wkładu własnego. Takie rozwiązanie znacznie ułatwiło by likwidację szkody z AC a także OC z punktu widzenia strat klienta. Niestety lobby ubezpieczeniowe jest wielkie i dopóki nasi politycy nie uregulują tej kwestii dopóty praktyki oszukiwania będą miały miejsce w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matthaus Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.11, 15:19 lepje nie nelpiej, sytuacja jest taka jaka jest i nikt z nas jej nie jest w stanie zmienić, dlatego trzeba sie w niej odnaleźć i radzic sobie jak sie da. W tym kraju na kazdym kroku musisz sprawdzac czy cie juz nie okradli. Moim zdaniem jest to lepsze wyjscie niz oddawanie własnych pieniedzy instytucjom, o których kazdy wie ze są złodziejskie, a potem miec problemy z jej odzyskaniem, tak samo jest z kazdym innym ubezpieczeniem. Dlatego warto jedynie wybierac te podstawowe. A o reszte zadbać samemu. Zycie bez zabezpieczenia finansowego to jak gra w rosyjską ruletkę, dlatego kazdy pownien tak gospodarowac sowimi finansami zeby był w stanie generowac oszczędnosci, które bedą go zabezpieczały na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.radom.vectranet.pl 05.02.11, 15:03 firmy ubezpieczeniowe to właściwie nie rzadko złodzieje działający na granicy prawa- a co gorsza prawo z tym nic nie robi.. mając stłuczkę z winy gościa w pierwotnej wersji zaproponowano mi 2 tys zł.. oczywiście skończyło się na sumie ponad 10 tys. zł.. czy to jest normalne w państwie prawa.. czy firma ubezpieczeniowa powinna działać w ten sposób iż opłaca się jej zwodzić klienta.. zaniżać wartość odszkodowania.. szpącić itp. itd.. właściwie jest tak iż bardziej opłaca się im zaryzykować pójście do sądu niż wypłacić należne - właściwe odszkodowanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.acn.waw.pl 05.02.11, 15:28 Też miałem podobne przejścia, nie życzę nikomu sprawa ciągnęła się latami!!! Jeśli ktoś ma problemy z ubezpieczalnią to warto wziąć prawnika, ja tak zrobiłem, firma chciała ode mnie wyłudzić kilkanaście tysięcy PLN przy czym ja byłem poszkodowanym w kolizji drogowej. Nic nie pomagało, dopiero prawnik i sprawa do sądu. Tak jak pisałem, sprawa dwa lata, z odsetek opłaciłem prawnika, dodatkowo wywalczone zgodnie z prawem inne kwoty, których normalny człowiek nie odzyska z ubezpieczalni, naprawdę polecam takie rozwiązania!!! Naprawdę, rynek ubezpieczeniowy w Polsce jest jednym z najbardziej chorych!!! I jak ktoś nie zrobi z tym porządku, to będzie bardzo słabo... osobiście nie wierzę w UOKiK ale kto wie może cuda się zdarzają, rynek telekomunikacyjny umieją skontrolować... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 15:40 Drugą możliwością jest naprawa samochodu za cesję prawa do odszkodowania na rzecz warsztatu. Samochód będzie sprawny, z gwarancją na usługę, a wyciskanie ubezpieczyciela nie będzie na waszej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 ja wlasnie od lat robie tak jak radzi Mateusz IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 15:43 place tylko OC,mam full znizki,30 lat bez wypadku,i 170 zl w PZU od kradziezy,auto stoi pod blokiem w wielkim miescie,AC pelnego nie place chyba od 20 lat,ostatnie chyba bylo na 126p w PRL w latach 80.Skladam sobie wlasnie kase na ewentualny remont blacharsko lakierniczy,z reguly sa to drobne sprawy za 400 zl raz na 2 lata,grubsze walniecia byly z winy innych i lecialy z ich OC.Uwazam stawki AC dla starego,10 letniego,Japonczyka,ktorego mam,za chore,jakbym placil je kilka lat to przekroczylyby wartosc auta,auto(mazda 323F Diesel)kupilem za 14 tys zl 3 lata temu,obecnie warte jest moze 9 tys zl,stawki AC za kilka lat zrownalyby sie z jego wartoscia, a tak z robot lakierniczych to bylo 450 zl za 3 lata,glownie rdza,progi i moje prywatne walniecie o lampe na osiedlu.Jak ktos ma wozy po 100 tys zl to ma dylemat gdyby np.smieciarka w nocy rozwalila mu caly tyl,czy bok,ale przecietny "cienki Bolek" z autem za 10 do 20 tys zl nie ma po co kupowac AC.Natomiast OC koniecznie,bo jak sie rozwali komus auto za 200 tys zl,a takich kreci sie w moim miescie masa,to mozna bez OC nie wyplacic sie do smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terry Re: ja wlasnie od lat robie tak jak radzi Mateusz IP: *.ingram.com.pl 05.02.11, 16:19 Ja płacę AC i będę płacił nadal. Ten tysiąc czy 1,5 składki zapłacę, nie wchodzi u mnie w grę odkładanie jakiejś kwoty na osobne konto i tak bym to wydał ;)) nikogo namawiać nie będę, większość moich znajomych śmieje się ze mnie, że płacę casco. Nie mam jakiegoś super samochodu ale po pierwsze - mieszkam w mieście a tutaj wszystko może się zdarzyć pod blokiem, po drugie - z AC dużo szybciej dostanę odszkodowanie niż z OC sprawcy, a regresem później ściągną sobie całą kwotę. Raz urwali mi lusterko pod blokiem, elektryczne, ogrzewane, model przejściowy, tylko w ASO i 2,5 tys. za wymianę :/ składka AC za rok - 1900 zł :D więc się opłacało. Miałem raz zdarzenie gdzie sprawca nie przyznawał się do winy, policja nie ustaliła kto jest winny, skończyło się w sądzie. Samochód miałem naprawiony po 2 tygodniach a sprawa toczyła się prawie rok...po roku dostałem kasę z OC sprawcy. Poza tym odnośnie treści artykułu - ciekawe z kiedy są wypowiedzi przedstawicieli poszczególnych firm, bo np. Compensa jakiś czas temu zmieniła OWU i wyrzucili zapisy o wypłacie bez VAT jeżeli nie ma faktur, dziwi mnie dlatego wypowiedź ich rzecznika prasowego skoro ten zapis ich nie dotyczy...ktoś tutaj nie odrobił pracy domowej, albo dziennikarz albo rzecznik prasowy nie wie co się dzieje w firmie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: ja wlasnie od lat robie tak jak radzi Mateusz IP: *.play-internet.pl 05.02.11, 18:10 Najważniejsze to dokładnie przeczytać OWU - wtedy będziemy wiedzieć, co nam się należy, o co możemy walczyć, a o co nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janja Re: ja wlasnie od lat robie tak jak radzi Mateusz IP: *.231.53.176.koba.pl 04.04.11, 09:07 OWU to podstawa, nie byłoby tylu nieporozumień i krzyku gdyby wszyscy je czytali przez podpisaniem umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca złodzieje ! IP: *.centertel.pl 05.02.11, 20:40 przepłacasz...ja płace tylko OC...żadnego AC...auto stoi w garażu, ma 12 lat i takich nie kradną...firmy ubezpieczeniowe to zlodzieje...zaniżają odszkodowania ...ja jeżdże już 8 lat bez wypadku i zaoszczedziłem na AC 12 tys.zł....1500zł x 8 lat....lepiej kupić auto za te 12 tys.zł niż utrzymywać złodzieji...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.c194.msk.pl 05.02.11, 16:10 Tak, a gdybyś miał tani samochód to próbowaliby zawyżyć koszt naprawy, by rozliczyć Cię na zasadach szkody całkowitej. Z PZU jest jeszcze lepiej: koszt naprawy samochodu za 7000PLN wyliczony został przez ich rzeczoznawcę na 4500PLN, po czym dostaję pismo o tym, że rozliczenie będzie ze szkody całkowitej bo "szacunkowe koszty naprawy _stwarzają_możliwość_ przekroczenia wartości pojazdu". No to od czego jest ten rzeczoznawca? Ostatecznie nie dałem się nabrać na historyjki o tym, jak to wszystko jest "dla mojego dobra" i naprawiłem auto - ale niesmak pozostał. Pozdr, dw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wigorek42 UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 16:01 Tylko wysokie kary zagrażające upadłością firmy zmuszą pazernych ubezpieczycieli do wypłaty odszkodowań równoważących koszty naprawy samochodów. Samowola tych firm jest porażająca, czy państwo musi być wobec nich bezsilne? Nie boją się kar nałożonych przez UOKiK bo i tak na ubezpieczeniach zarabiają tyle, że zapłacenie takiej kary mają wliczone w koszty działalności. Te koszty ponoszą ubezpieczający swoje samochody klienci. To jest efekt pracy polskiego wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasd Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.play-internet.pl 05.02.11, 16:12 diuasuid Odpowiedz Link Zgłoś
misiobello UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... 05.02.11, 18:32 po pierwsze to są dwa warianty ubezpieczeń w PZU-wariant serwisowy oraz wariant optymalny -kto napisał ten artykuł niech się trochę podszkoli albo weżmie do roboty i przedstawi rzetelnie informację a nie pisze głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Oba warianty przewidują oskubanie frajera misiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 18:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdi UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.wejherowo.vectranet.pl 05.02.11, 18:56 czytam wasze wypowiedzi i jako MYŚLĄCY człowiek śmiać mi się chce. Panowie i Panie- ac jest DOBROWOLNE- jeżeli się wam niepodobaja polscy ubezpieczyciele proponuje pojechac za odrę i dalej na wyspy, tam zapłacic kilka tys euro lub funtów za ac i macie full wypas. jeżeli ubeszpieczyciel ma płacić z vatem- no problem, przecież kasę trzeba zdobyć na to od kliantów- i juz stawka za ac o 20-30 % wyższa. chcesz same oryginały- poczytaj owu ubezpieczycieli - kupiłeś taniznę i masz zamienniki trzeba najpierw wyjąć by dostać !!! - tali wriant ma np BRE- daje oryginały bez amortyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkod UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.play-internet.pl 05.02.11, 19:41 zobacz sobie też tutaj: lepsze-ubezpieczenie.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.centertel.pl 05.02.11, 20:41 przepłacasz...ja płace tylko OC...żadnego AC...auto stoi w garażu, ma 12 lat i takich nie kradną...firmy ubezpieczeniowe to zlodzieje...zaniżają odszkodowania ...ja jeżdże już 8 lat bez wypadku i zaoszczedziłem na AC 12 tys.zł....1500zł x 8 lat....lepiej kupić auto za te 12 tys.zł niż utrzymywać złodzieji...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca złodzieje !!!! IP: *.centertel.pl 05.02.11, 20:42 ja płace tylko OC...żadnego AC...auto stoi w garażu, ma 12 lat i takich nie kradną...firmy ubezpieczeniowe to zlodzieje...zaniżają odszkodowania ...ja jeżdże już 8 lat bez wypadku i zaoszczedziłem na AC 12 tys.zł....1500zł x 8 lat....lepiej kupić auto za te 12 tys.zł niż utrzymywać złodzieji...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: złodzieje !!!! IP: *.centertel.pl 05.02.11, 20:45 Dlaczego ubezpieczyciel płaci za zmienniki jeśli w aucie były zamontowane oryginały ? dlaczego zaniża odszkodowanie? to złodziejskie praktyki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz.prostej W ogóle nie rozumiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 21:10 ... o czym tu piszecie. Mam AC w Benefii. Po każdym ze "zdarzeń" auto ląduje w ASO, podpisuję szereg kwitów i upoważnień, wsiadam do samochodu zastępczego i odjeżdżam. Po kilku dniach odbieram auto "jak nowe". Dziękuję i do widzenia. Jaki VAT? Jaki kosztorys? Jakie użeranie się z kimś? Dziwne rzeczy piszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca jak nowe? dobry kawał ;-) IP: *.centertel.pl 05.02.11, 21:17 auto po naprawie jest jakie nowe? Buuuhahahahhaa....chłopie ! Przecież to już jest auto POWYPADKOWE i jego wartość jest MNIEJSZA ! kupujący Ci powie : "To autko miało wypadek. Musi pan obniżyć cene o 15%". Czy ubezpieczyciel zwróci ci 15%? NIE ! DLATEGO TO ZŁODZIEJE !!! Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: jak nowe? dobry kawał ;-) IP: *.acn.waw.pl 06.02.11, 08:22 No właśnie, ktoś tu poruszył kwestię ASO... ASO w Polsce są bardzo cwane, mają podpisane indywidualne umowy z firmami ubezpieczeniowymi na inne stawki robocze, w związku z tym likwidacja prywatnie z AC może wyjść np. 10tys PLN a np. kiedy robi to ASO 12-15tys PLNa. Tak tak, to ciekawy temat, i taki ubezpieczyciel ASO nie podskoczy, bo jak podskoczy, już nie bedzie "preferowanym" ubezpiczycielem danej marki, tak tak, i miliony wylatują z worka... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.11, 22:53 www.porownywarkakredytow.com.pl/ Zacznij oszczędzać! Wiarygodna porównywarka Kredyty, Ubezpieczenia, OC, AC, Pożyczki, GSM, Internet, TV, Okazje, Promocje, Zakupy grupowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toma Ja ubezpieczam za granica IP: *.rev.dartybox.com 06.02.11, 01:16 nie mam zadnych problemow z zielona karta, ani z wyplaceniem odszkodowania, po cenie aktualnej na rynku, lub w razie naprawy wedlug devis warsztatu, a tylko dlatego ze nie obchodza mnie zlodziejskie prawa w polsce. Niech mi nikt nie wmawia ze to nie wina rzadu, bo te same firmy ubezbieczeniowe co zbijaja kase w polandi, juz nie maja szans w innych krajach, gdzie przepisy sa przejrzyste i chronia poprostu obywateli. Ale jak sie ma taki sejm,senat, i rzad i takiego prazydenta to nie ma co liczyc ze bedzie lepiej, bo bedzie gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... 06.02.11, 07:32 Tu jest proste rozwiązanie. Za takie przekręty UOKiK powinien karać oprócz firmy także i członków zarządu. Może nie od razu, ale w razie niedostosowania się do zaleceń. Najpierw powinni zapłacić karę w wysokości np. rocznej pensji, a potem mogą się od tej kary odwoływać do sądu. Wyrok po pięciu latach. I zabawa ny się skończyła natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol a ja napisze coś na obrone PZU IP: *.play-internet.pl 06.02.11, 07:55 rodzice stukneli autko AC w PZU ASO wyliczyło koszt naprawy na 10 tysięcy zotych- auto warte koło 30 tysiecy poszło bezgotówkowo!!! fakt że sie troche PZU śimaczyło z procedurami i korzystali na maksa z regulaminowego terminu, ale ASO dało autko zastepcze więc w sumie nie odczuwalna była ta biurokracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... IP: *.uznam.net.pl 06.02.11, 08:10 Proszę państwa, najważniejsze w tym artykule jest to, że państwo polskie nie ma władzy nad krajem. Tutaj aurat towarzystwa ubezpieczeniowe państwu i obywatelom pokazują "fuck off', ale to nie jedyne miejsce. Polska jest jak Somalia: Donek rządzi w części Warszawy. Części, bo nie rządzi w ministerstwach i urzędach. Polska to śmiech idioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn tylko naprawa w ASO IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 10:13 dwukrotnie musiałem korzystać z "usług" ubezpieczyciela (raz - OC sprawcy, raz - moje AC) i wiem jedno - jeśli proponują mi wartość naprawy około 5-6 razy niższą niż zapłacę w serwisie, (np. wycena OC: - ok. 800 zł, faktyczny remont w ASO - ok 4400 zł) - to się już dalej nie zastanawiam, i oddaję samochód do ASO, który dalej już sam się rozlicza z ubezpieczycielem i mam to głęboko w 4 literach. Fakt, że sam bym zrobił to może za ok. 3 tys. - ale takich pieniędzy (ta kwota by mnie zadowoliła, a naprawę wykonałbym w terminie dla mnie dogodnym) ubezpieczyciel nie był w stanie mi wypłacić. Idioci wolą płacić więcej autoryzowanym serwisom. Dlatego w przypadku szkody proponuję bez zastanowienia zawsze wskazywać naprawę w serwisie, może przy większej ilości takich napraw w końcu ktoś w tych ubezpieczalniach przejrzy na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bezgotowkowy_wynajem_z_oc Re: tylko naprawa w ASO 01.03.11, 09:37 niestety tak jest nawet oplaca im sie placic za wynajem auta zastepczego gdy zwlekaja z ogedzinami koszt ogledzin srednio to ok 300pln dla firmy ktora je dokonuje :) Jeśli Twoje auto zostało uszkodzone w wyniku kolizji drogowej lub wypadku. Masz unieruchomiony pojazd w wyniku innego zdarzenia, ktorego sprawca posiada ważną polisę OC. Potrzebujesz samochód zastępczy na czas naprawy? Zadzwoń do Nas - wynajmiemy Tobie auto za darmo !! Koszt wynajmu zastanie pokryty z polisy OC sprawcy zdarzenia. Wypożyczalnia samochodów RoFAG Odpowiedz Link Zgłoś
cest.l.a.vie I bardzo dobrze robią, do cholery! 06.02.11, 12:49 Czy któryś z krytykantów zadał sobie trud przeczytania tego artykułu? Przecież ubezpieczyciele wypłacają 100% kwoty z VAT - jeżeli klient jest uczciwy i przedstawi fakturę. UOKiK bierze stronę cwaniaczków, którzy naprawiają szkodę za grosze, a żądają więcej - oszukują ubezpieczyciela i innych kierowców, bo zawyżając kwotę pośrednio powodują zwyżki innych składek wynikających z kosztów ubezpieczyciela. jesteś uczciwy, przynosisz faktury, masz 100% kwoty. Przecież to z definicji jest "odszkodowanie" (wynikające w realnej kwoty) a nie robienie u "pana Józka" i zarabianie na tym. Kto robi w ASO czy warsztacie wystawiającym faktury, ten nie ma się o co martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: I bardzo dobrze robią, do cholery! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 22:24 No wreszcie się doczekałem normalnego posta :)))) Pracuję dla jednego z TU od 20 lat i niestety mam smętne wnioski - Polak to cwaniak z rozbieganymi oczkami, który tylko węszy gdzie by coś skubnąć dla siebie. Nie czyta OWU, niczego nie rozumie, prezentuje postawę roszczeniową. Świadomość ubezpieczeniowa nie istnieje. Niestety same TU robią tu wiele złego bo plotą w reklamach jak to u nich tanio... no i ciemnniak tylko patrzy na cenę. Nic się nie liczy, żadna jakość obsługi, żadna dostępność do człowieka, który zna OWU, chce i umie wytłumaczyć... gdzie tam, ma być TANIOOOOOO!!!! No więc TU robią te wszystkie myki w OWU o odszkodowaniach kosztorysowych bo jak rzucą chciwej gawiedzi ochłap 2000 zł, a gawiedź wyklepie auto u kolegi za 1500 zł to jeszcze mają na chlanie. Ci, których nie rajcują cwaniackie zagrywki, kombinowanie, szukają DOBREGO AGENTA i to nie z żadnej multiagencji tylko takiego co ma tylko jedno TU, sprawdzają go, czytają OWU, są w kontakcie i kupują to co jest im na prawdę potrzebne. Jak mają złoma za 500 zł to chyba co innego niż autokar za milion, co? Mądrowanie o "odkładaniu" na remont auta jest żałosne jeśli mowa o takim MAN-ie. Ludzie - myślcie, ale to jest mało medialne, lepiej drzeć mordę na TU i na cały ten bajzel. No to powodzenia dla gawiedzi, niech was dalej TU robią w trąbę bo durnie jesteście i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daimos Re: I bardzo dobrze robią, do cholery! IP: *.171.102.189.static.crowley.pl 24.02.11, 11:49 sam masz chyba problemy w czytaniu ze zrozumieniem albo jakis interes w pisaniu bzdur. ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie na podstawie wyceny która sam sporzadził czyli de facto potwierdza w ten sposób, ze kwota odszkodowania jest zasadna. mechanizm odszkodowanie polega na tym ze w zamian za składke ubezpieczyciel zobowiazuje sie w razie zaistnienia szkody do wypłaty na moja rzecz kwoty która pozwoli na przywrócenie auta do stanu sprzed wypadku. i na tym konczy sie jego rola. zarówno ciebie jak i ubezpieczyciela gówn.. powinno obchodzic co zrobie z pieniedzmi i uszkodzonym autem. nie wasz biznes co wybiore: samodzielna naprawe, zaprzyjazniony warsztat czy postawie auto na cegłach pod domem a pieniadze wydam na co mam ochote poza tym, składka która płace jest wyliczana jako procent od wartosci auta brutto wiec odszkodowanie równiez powinno byc wypłacone z VATem. no i kto tu kogo probuje zrobic w ch.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej O, cwaniaczek IP: 212.2.126.* 28.02.11, 11:02 Dobrze zrozumiałem - płaczą cwaniaczki. Ubezpieczyciel daje kilka opcji naprawienia szkód. Cwaniaczki wybierają takie, na jakich mogą zarobić. Potem prowokują wypadki, np. hamują nagle, żeby ktoś uderzył w tył, skręcają nagle - bez sygnalizacji, jeżeli ktoś zacznie wyprzedzać np. w obrębie skrzyżowania itp. - generalnie szukają okazji do stłuczki, co jest debilizmem. W ogóle opcja własnej naprawy powinna zniknąć - powinny być TYLKO opcje bezgotówkowe, bo inne zachęcają do prowokowania wypadków i oszustw. Naczytałem się jak cwaniaczki wyłudzają pieniądze, np kupują dwa identyczne samochody, biją drzwi, potem je przekładają i biorą odszkodowanie za naprawy obu samochodów. W książkach już piszą o polskich cwaniaczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daimos Re: O, cwaniaczek IP: 89.171.102.* 28.02.11, 11:38 najwyrazniej za duzo czytasz a za mało samodzielnie myslisz zamiast podjac rzeczowa dyskusje wybrales prosta metode, fundujac nam poparty populistycznymi argumentami wyklad i wrzucajac wszystkich do worka z napisem oszusci i cwaniaki przeczytales ze zrozumieniem artykuł i moj komentarz? czym innym sa ustawiane kolizje czy przekładanie czesci (na to sa odpowiednie paragrafy w kk) a czym innym moja osobista decyzja co zrobie z odszkodowaniem. i tak jak juz pisałem, nic do tego tobie czy innym mądralom Odpowiedz Link Zgłoś
bezgotowkowy_wynajem_z_oc UOKiK kontra ubezpieczyciele - walka o VAT w od... 01.03.11, 09:39 wszystko normuje umowa z ubezpieczycielem (OWU) ,a sprawa zle skonstuowanych OWU i godzacych w interes osoby to juz inna para kaloszy Jeśli Twoje auto zostało uszkodzone w wyniku kolizji drogowej lub wypadku. Masz unieruchomiony pojazd w wyniku innego zdarzenia, ktorego sprawca posiada ważną polisę OC. Potrzebujesz samochód zastępczy na czas naprawy? Zadzwoń do Nas - wynajmiemy Tobie auto za darmo !! Koszt wynajmu zastanie pokryty z polisy OC sprawcy zdarzenia. Wypożyczalnia samochodów RoFAG Odpowiedz Link Zgłoś