Gość: Krzys IP: 195.216.121.* 19.04.02, 07:50 Jestem prostym informatykiem, czy ktos moglby wytlumaczyc mi, jak to jest mozliwe, ze inflacja spada, a ceny np. paliwa rosna? Dla laika (czyli dla mnie) jest to przeklamanie (lub dezinformacja) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał Re: Wskazniki ekonomiczne IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 08:32 Ja jestem tylko prostym prawnikiem, ale słyszałem, że są różne sposoby obliczeń statystycznych. Jeżeli bierze się pod uwagę ruch cen wszystkich towarów, a spadają np. ceny lokomotyw 0 20% oraz rosną np. ceny benzyny o 10%, to statystycznie ceny mogą maleć ( średnia arytmetyczna ) ! Co innego może być , jeżeli bierze się pod uwagę tylko ceny najczęściej kupowanych towarów. Np. ceny leków oficjalnie spadły o 20% ( fałszerstwo ) , faktycznie wzrosły o 8%, a ceny najczęściej kupowanych leków wzrosły o 57% ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Re: Wskazniki ekonomiczne IP: 213.17.165.* 19.04.02, 12:27 W sytuacjach kryzysowych (depresja i deflacja) surowce są dobrym sposobem na zachowanie kapitału. Nie tylko złoto, ale także ropa. A kryzys właśnie się zbliża. Poza tym przez ostatnie lata ceny ropy były niskie, nikt nie poszukiwał nowych złóż, więc w najbliższych latach może wystąpić niedobór. Według prognoz cena dojdzie do 80$ (w ciągu 10 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosikk Re: Wskazniki ekonomiczne 20.04.02, 00:08 Gość portalu: Krzys napisał(a): > Jestem prostym informatykiem, czy ktos moglby wytlumaczyc mi, jak to jest mozli > we, ze inflacja spada, a ceny np. > paliwa rosna? Dla laika (czyli dla mnie) jest to przeklamanie (lub dezinformacj > a) Inflacja (a scislej mowiac wskaznik cen towarow i uslug konsumpcyjch) jest liczona na podstawie koszyka dobr i rozne towary i uslugi maja rozny w nim udzial. To, ze cena benzyny rosnie nie oznacza, ze mamy wzrost inflacji. Wszystko zalezy bowiem od tego co sie dzieje z innymi cenami w ramach koszyka. Poza tym spadek inflacji (jaki obecnie ma miejsce) to nie deinflacja - spadek inflacji oznacza nadal WZROST cen tylko w miniejszym stopniu niz to mialo miejsce w odpowiednim okresie porownawczym (np grudzien 2001 w porownaniu z grudniem 2000). GUS podajac wskaznik "inflacji" podaje tez co sie na niego zlozylo (wiec zawsze widac czym spowodowany byl spadek inflacji i ktory skladnik "koszyka" zadecydowal). Odpowiedz Link Zgłoś