Dodaj do ulubionych

Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatami

08.07.05, 18:03
Dotąd były możliwości kantów.
I teraz też będą możliwości kantów.

Kantowany będzie i ubezpieczony właściciel pojazdu
i budżet państwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: sezz Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.altec.pl 08.07.05, 18:31
      Dokładnie; jak mawia znajomy właściciel warsztatu przy wódce "PZU już mi dwa
      domy wybudowało i cztery samochody kupiło". To odzwierciedla skale "wałków"
      jakie się robi przy okazji ubezpieczeń komunikacyjnych
      • Gość: poszkodowany Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.chello.pl 08.07.05, 18:55
        Miałem lekko wgięte i zarysowane drzwi oraz błotnik, Szkodę wyceniono na
        1300pln ale warsztat dogadał się z rzeczoznawcą na wymianę drzwi,
        Na wszelki wypadek nie sprawdzałem czy te drzwi mi wymieniono bo gdybym to
        zakwestionował pewnie w ramach dobrej obsługi wymieniono by mi części w nowym
        smochodzie na takie "bardziej dojrzałe". W efekcie koszt naprawy wyniósł ponad
        4000 a ja musiałem zrobić dodatkowe badanie 50 pln. A warsztat podzielił się z
        rzeczoznawcą nasze stawki ubezpieczenia wzrosną bo takie są koszty tego układu.
        Zastanawiam się jak tego typu przestępstwa można zwalczać? Ale chyba przede
        wszystkim ktoś by musiał chcieć. A wszystko to nie jakiejś małomiasteczkowej
        sitwie gdzie wszyscy się znają ale w PZU i w renomowanym warsztacie w mieście
        powyżej 1 mln mieszkańców.

A to Polska właśnie....
        • Gość: Longislander Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.dsl.invision.com 08.07.05, 19:05
          Jesli narod ma gleboko w genach kantowanie to zaden system nie pomoze. Sytuacje
          moze zlagodzic wolny rynek i konkurencja. W USA po wypadku idzie sie do 2-4
          warsztatow i bierze darmowe zwykle kosztorysy ktore wysyla sie do
          ubezpieczyciela, a potem czesto jesze pokazuje samochod. Firma proponuje zwykle
          dosc korzystne odszkodowanie i daje pieniadze do reki (likwiduje szkode) a
          wlasciciel robi co chce. Wiesci o tym ktora firma traktuje klientow zyczliwie
          sa szeroko znane wiec firmy sie staraja. Zwykle jednak te lesze maja wyzsze
          stawki ubezpieczeniowe.
          • Gość: zgrzyt Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:42
            W usa mieliście enron i wiele dużego większego kanotowania, także kolego ucz
            amerykańców, żeby z genów usuneli złodziejstwo i oszukaństwo
            liczba morderców i więźniów w usz na 1000 jest największa naświecie, także to
            też usuńcie tam z genów
            • Gość: VAT VAT a ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:52
              Miałem małą stłuczkę. PZU wyceniło szkodę na 1000 zł. Wycenę dokonali jednak w
              kwocie netto tzn. bez podatku VAT i taką kwotę przelali mi na konto.
              Przy ubezpieczaniu samochodu składkę pobierali od kwoty brutto.
              Złożyłem reklamację (prośbę o zwrot należnego mi podatku VAT). Otrzymałem
              odpowiedź, że niestety moja prośba została odrzucona i jeśli się nie zgadzam to
              mogę ich pozwać do sądu.
              Moi drodzy. Czy o 220 zł warto zakładać sprawę ? I czy takie traktowanie
              klientów jest ok ? (dowiedziałem się nioficjalnie,że kosztorysy po wyroku SN z
              2001 w sprawie wypłat odszkodowań z VAT-em, zostały w PZU zmienione w taki
              sposób, że nie jest w nich zaznaczone czy dana kwota jest z czy bez podatku
              VAT). Podobno wszyscy wiedzą że powinni wypłacać odszkodowanie z VAT-em ale
              mają wewnętrzą instrukcję żeby tego nie robić (niech się klient da robić w
              balona i tak przecież nie pozwie nas do sądu).
              Czy to uczciwa firma (PZU) jak myślicie ?
              • Gość: pieniacz Re: VAT a ubezpieczenie IP: *.gbn.pl / 80.53.193.* 08.07.05, 22:38
                Mnie tez PZU wyplacilo odszkodowanie netto /bez Vat-u / .Poniewaz reklamacja
                nie przyniosla rezultatu podalem sprawe do Sadu i wygralem.Vat jest czescia
                skladowa ceny.W sumie chodzilo o mala kwote,ale zrobilem to dla zasady,prawo
                obowiazuje wszystkich.Nie powinno sie popuszczac PZU i tolerowac bezprawia.
              • Gość: wojtas Re: VAT a ubezpieczenie IP: *.chello.pl 08.07.05, 23:02
                Pozywajcie PZU do sądu o ten VAT. Oni celowo wypłacają kwoty netto, bo
                statystycznie b. mało ludzi ich pozywa do sądu i im się to b. opłaca. Dodam że
                wypłacanie netto jest sprzeczne z prawem i PZU to wie. No ale jak ich nikt do
                sądu nie podaje to im się wyołaty netto lepiej kalkulują.
              • Gość: am0 Re: VAT a ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:15
                1. zeby ubezpieczyciel zmiekl wystraczy zazwyczja list polecomy z kancelari
                prawnej (najlepiej takiej ktora sie w tym specjalizuje)
                2. takie sprawy zalatwia kancelaria za okolo 20% wartosci polisy
                3. jesli sie nie da to obowiazkowo sad, przegrany oplaca koszty a bedzie nim
                ubezpieczyciel
                4. wszystkie poprzednie punkty sa prawdziwe pod warunkiem ze ubezpieczony nie
                jest VATowecem

a w sprawie artykulu to pomieszanie z poplataniem, czasami sie nie oplaca
                woguel naprawiac szkody (ryska na dzwiach) a juz napewno nie bezgotowkowo w
                warsztacie, i zmiast budowac wlascicielowi natepny dom pojechac sobie na
                wakacje z odszkodowania. samochod zawsze mozna naprawic kiedys lub przed
                sprzedaza.
                ja drobne uszkodenia z innych OC traktuje jako podatek od glupoty, kiedys bylem
                frajereem i naprawialem bezgotowkowo, teraz naprawiam prywatnie (leglanei z
                faktora) a kase biore z wyceny.
                Przy dobrym opsie rzeczoznawcy mozna nawet wyjsc na 0 robiac w warszatacie
                autoryzowanym (nie w kazdym) nie cala szkode ale newralgiczne
                elementy ktorych lepiej zeby Pan Janek nie dotykal.
          • Gość: jacek_GA Biedny Longislander IP: *.msy.bellsouth.net 09.07.05, 04:27
            Zaprezentowal bardzo madra opinie, ze jedynym sposobem na rozwiazanie problemu
            ubezpieczen jest wolny rynek i konkurencja.
            A tu taki zgrzyt. (-:
    • Gość: wkurzony Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.dsl.scrm01.pacbell.net 09.07.05, 00:40
      jak to mozliwe,ze tak znana i duza firma na oczach wszystkich ,codziennie lamie
      prawo i to w tak wielu przypadkach,powinno sie PZU pociagnac do
      odpowiedzialnosci,wyglada na to,ze maja polskie prawo w d...e
    • Gość: jacek Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 09.07.05, 03:53
      ludzie czytam i oczom nie wierze kupujesz a pozniej sam sie martw,toc to
      wschodni kaukaz a nie srodek europy,bezprawie i konopielka na kazdym kroku
      dwa,trzy pokolenia przy drastycznych reformach,ale mi tu smierdzi moze nastepne
      tysiaclecie... .sam nie wiem co o tym myslec.powodzenia
    • aelithe Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam 09.07.05, 13:12
      Tak szczerze mowiac kolejny absurd.
      Wydaje mi sie Polacy po prostu zbyt zadko kieruja sprawe o odszkodowania do
      sadu z nawiazka, wiec firmy ubezpieczeniowe zanizaja odszkodowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka