zigzaur 08.07.05, 18:03 Dotąd były możliwości kantów. I teraz też będą możliwości kantów. Kantowany będzie i ubezpieczony właściciel pojazdu i budżet państwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sezz Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.altec.pl 08.07.05, 18:31 Dokładnie; jak mawia znajomy właściciel warsztatu przy wódce "PZU już mi dwa domy wybudowało i cztery samochody kupiło". To odzwierciedla skale "wałków" jakie się robi przy okazji ubezpieczeń komunikacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.chello.pl 08.07.05, 18:55 Miałem lekko wgięte i zarysowane drzwi oraz błotnik, Szkodę wyceniono na 1300pln ale warsztat dogadał się z rzeczoznawcą na wymianę drzwi, Na wszelki wypadek nie sprawdzałem czy te drzwi mi wymieniono bo gdybym to zakwestionował pewnie w ramach dobrej obsługi wymieniono by mi części w nowym smochodzie na takie "bardziej dojrzałe". W efekcie koszt naprawy wyniósł ponad 4000 a ja musiałem zrobić dodatkowe badanie 50 pln. A warsztat podzielił się z rzeczoznawcą nasze stawki ubezpieczenia wzrosną bo takie są koszty tego układu. Zastanawiam się jak tego typu przestępstwa można zwalczać? Ale chyba przede wszystkim ktoś by musiał chcieć. A wszystko to nie jakiejś małomiasteczkowej sitwie gdzie wszyscy się znają ale w PZU i w renomowanym warsztacie w mieście powyżej 1 mln mieszkańców. A to Polska właśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.dsl.invision.com 08.07.05, 19:05 Jesli narod ma gleboko w genach kantowanie to zaden system nie pomoze. Sytuacje moze zlagodzic wolny rynek i konkurencja. W USA po wypadku idzie sie do 2-4 warsztatow i bierze darmowe zwykle kosztorysy ktore wysyla sie do ubezpieczyciela, a potem czesto jesze pokazuje samochod. Firma proponuje zwykle dosc korzystne odszkodowanie i daje pieniadze do reki (likwiduje szkode) a wlasciciel robi co chce. Wiesci o tym ktora firma traktuje klientow zyczliwie sa szeroko znane wiec firmy sie staraja. Zwykle jednak te lesze maja wyzsze stawki ubezpieczeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:42 W usa mieliście enron i wiele dużego większego kanotowania, także kolego ucz amerykańców, żeby z genów usuneli złodziejstwo i oszukaństwo liczba morderców i więźniów w usz na 1000 jest największa naświecie, także to też usuńcie tam z genów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAT VAT a ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:52 Miałem małą stłuczkę. PZU wyceniło szkodę na 1000 zł. Wycenę dokonali jednak w kwocie netto tzn. bez podatku VAT i taką kwotę przelali mi na konto. Przy ubezpieczaniu samochodu składkę pobierali od kwoty brutto. Złożyłem reklamację (prośbę o zwrot należnego mi podatku VAT). Otrzymałem odpowiedź, że niestety moja prośba została odrzucona i jeśli się nie zgadzam to mogę ich pozwać do sądu. Moi drodzy. Czy o 220 zł warto zakładać sprawę ? I czy takie traktowanie klientów jest ok ? (dowiedziałem się nioficjalnie,że kosztorysy po wyroku SN z 2001 w sprawie wypłat odszkodowań z VAT-em, zostały w PZU zmienione w taki sposób, że nie jest w nich zaznaczone czy dana kwota jest z czy bez podatku VAT). Podobno wszyscy wiedzą że powinni wypłacać odszkodowanie z VAT-em ale mają wewnętrzą instrukcję żeby tego nie robić (niech się klient da robić w balona i tak przecież nie pozwie nas do sądu). Czy to uczciwa firma (PZU) jak myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieniacz Re: VAT a ubezpieczenie IP: *.gbn.pl / 80.53.193.* 08.07.05, 22:38 Mnie tez PZU wyplacilo odszkodowanie netto /bez Vat-u / .Poniewaz reklamacja nie przyniosla rezultatu podalem sprawe do Sadu i wygralem.Vat jest czescia skladowa ceny.W sumie chodzilo o mala kwote,ale zrobilem to dla zasady,prawo obowiazuje wszystkich.Nie powinno sie popuszczac PZU i tolerowac bezprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas Re: VAT a ubezpieczenie IP: *.chello.pl 08.07.05, 23:02 Pozywajcie PZU do sądu o ten VAT. Oni celowo wypłacają kwoty netto, bo statystycznie b. mało ludzi ich pozywa do sądu i im się to b. opłaca. Dodam że wypłacanie netto jest sprzeczne z prawem i PZU to wie. No ale jak ich nikt do sądu nie podaje to im się wyołaty netto lepiej kalkulują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am0 Re: VAT a ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:15 1. zeby ubezpieczyciel zmiekl wystraczy zazwyczja list polecomy z kancelari prawnej (najlepiej takiej ktora sie w tym specjalizuje) 2. takie sprawy zalatwia kancelaria za okolo 20% wartosci polisy 3. jesli sie nie da to obowiazkowo sad, przegrany oplaca koszty a bedzie nim ubezpieczyciel 4. wszystkie poprzednie punkty sa prawdziwe pod warunkiem ze ubezpieczony nie jest VATowecem a w sprawie artykulu to pomieszanie z poplataniem, czasami sie nie oplaca woguel naprawiac szkody (ryska na dzwiach) a juz napewno nie bezgotowkowo w warsztacie, i zmiast budowac wlascicielowi natepny dom pojechac sobie na wakacje z odszkodowania. samochod zawsze mozna naprawic kiedys lub przed sprzedaza. ja drobne uszkodenia z innych OC traktuje jako podatek od glupoty, kiedys bylem frajereem i naprawialem bezgotowkowo, teraz naprawiam prywatnie (leglanei z faktora) a kase biore z wyceny. Przy dobrym opsie rzeczoznawcy mozna nawet wyjsc na 0 robiac w warszatacie autoryzowanym (nie w kazdym) nie cala szkode ale newralgiczne elementy ktorych lepiej zeby Pan Janek nie dotykal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek_GA Biedny Longislander IP: *.msy.bellsouth.net 09.07.05, 04:27 Zaprezentowal bardzo madra opinie, ze jedynym sposobem na rozwiazanie problemu ubezpieczen jest wolny rynek i konkurencja. A tu taki zgrzyt. (-: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: *.dsl.scrm01.pacbell.net 09.07.05, 00:40 jak to mozliwe,ze tak znana i duza firma na oczach wszystkich ,codziennie lamie prawo i to w tak wielu przypadkach,powinno sie PZU pociagnac do odpowiedzialnosci,wyglada na to,ze maja polskie prawo w d...e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 09.07.05, 03:53 ludzie czytam i oczom nie wierze kupujesz a pozniej sam sie martw,toc to wschodni kaukaz a nie srodek europy,bezprawie i konopielka na kazdym kroku dwa,trzy pokolenia przy drastycznych reformach,ale mi tu smierdzi moze nastepne tysiaclecie... .sam nie wiem co o tym myslec.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Ubezpieczyciele wygrali w Sejmie z warsztatam 09.07.05, 13:12 Tak szczerze mowiac kolejny absurd. Wydaje mi sie Polacy po prostu zbyt zadko kieruja sprawe o odszkodowania do sadu z nawiazka, wiec firmy ubezpieczeniowe zanizaja odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś