Dodaj do ulubionych

Rząd stawia na etanol i rzepak

07.05.06, 21:42
Oczywiscie to ze w Brazyli paliwa pochodzace z roslin to juz 35 % to wina PiS-
u i uklon w strone Leppera
Obserwuj wątek
    • mcozio zawsze mozna lac czysty rzepak 07.05.06, 23:43
      majac podgrzewac do diela albo gaz w benyznie i nie kupowac bio-paliw ktore
      predzej uwala nasze silniki niz producenta zakłada :P
      • polka_potrafi A jak mi Krasula metan wyprodukuje... 08.05.06, 00:06
        to mogę nim w kuchni palić?
        • czarnorozowy Re: A jak mi Krasula metan wyprodukuje... 08.05.06, 09:15
          Ba nawet centralnym:P

Jak unikać spamu

walka z niechcianym spamem
          • Gość: JuRek Piszecie a nie wiecie o czym! V kolumna Arabów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:27
            Trochę się na tym znam. Więc wiem co piszę! Teraz w świecie w energetyce rządzą
            Arabowie, Rosjanie, i niektóre państwa Afryki, a raczej potężne koncerny, które
            zarabiają na pośrednictwie. Prowadziliśmy badania i okazało się, że olej
            napędowy czy opałowy wyprodukowany z roślin oleistych ma większą sprawność niż
            produkowany z pochodnych węgla, a poza tym nie daje takich zanieczyszczeń!
            Gdyby obywatele polscy (rolnicy) obsali rzepakiem i słonecznikiem teraz lezace
            odłogiem pola, plus wegiel który mamy, to ocenilismy, ze moglibysmy byc
            bartdziej niezalezni, ale z drugiej strony niezalezna energetycznie polaks nie
            wszystkim lezy! A Wy moze w sposob nieswiadomy ale dzialacie na korzysc
            koncernow, ktore rzadza Polska!
      • Gość: alek Bzdury, tu chodzi o potężny eksport do Polski. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.06, 00:08
        Gdybyśmy obsiali pola rzepakiem, to w Polsce zbierzemy tylko ok. 14% rzepaku,
        potrzebnego do realizacji ustawy. Innymi słowy potrzebne jest 7 mld ton, a my
        uprawiamy 1 mld. Czyli brakujące 6 mld ton będziemy musieli dokupić za granicą.
        Gdzie? No przecież, że nie w Afryce. I tym sposobem paru mądrych gości z Unii
        przerobiło polskich cymbałów z ministerstwa rolnictwa, dało dochody zachodnim
        rolnikom, a my będziemy mieli większy deficyt.
        • zigzaur Re: Bzdury, tu chodzi o potężny eksport do Polski 08.05.06, 07:44
          Do tego dojdą koszty paliwa potrzebnego do uprawy, zbioru, przerobu i transportu
          rzepaku plus koszty energii potrzebnej do wyprodukowania nawozów sztucznych i
          środków ochrony roślin.

I taka oto oszczędność.

Po prostu, okazja aby dać zarobić kolesiom.
    • mniejwiecej a ile procent wody 07.05.06, 23:44
      bo teraz rekord byl 95% lol
    • Gość: joe 5% etanolu? To tyle co słabe piwo ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 00:29
      --
    • rezoon Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 00:31
      a ja uważam, że to będzie właśnie ta jedyna pożyteczna ustawa lumpenkoalicji
      jestem za!
    • Gość: klamstwa GW Nie tak dawno GW chwalila Szwecje ze przechodzi IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 07:59
      calkowicie na etanol a tu jak jest rzad Marcinkiewicza to juz niedobrze.
      Klamstwa GW sa znane.
      • patman Jakie kłamstwa? 08.05.06, 09:29
        Gość portalu: klamstwa GW napisał(a):

> calkowicie na etanol a tu jak jest rzad Marcinkiewicza to juz niedobrze.
        > Klamstwa GW sa znane.

Co jest znane, jakie kłamstwa? Co ma ewentualny wzrost ceny paliwa z dodatkami do zachwalania wprowadzania ich w Szwecji? Mógłbyś jaśniej wyciemniać swoje stanowisko?
        • Gość: ttt Widac ze albo nie umiesz myslec albo po prostu IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:04
          nie chcesz myslec. Sens jest prosty skoro Szwecji sie oplaca to dlaczego nie
          Polsce?
    • coondelboory To straszne - 5%! 08.05.06, 08:32
      Nasze silniki moga tego nie wytrzymac! Tyle palnych substancji dolewanych do benzyny?! Przeciez to grozi pozarem.
    • Gość: nieuświadomiony dlaczego do benzyny dodaje sie etanol, a IP: 62.141.218.* 08.05.06, 08:34
      do oleju napedowego dodaje sie estry? czemu nie mozna odwrotnie?
      • r_przekop Re: dlaczego do benzyny dodaje sie etanol, a 08.05.06, 09:44
        najogólniej decyduje zapłon, w silniku wysokoprężnym można spalać ciecze których
        temperatura zapłonu jest powyżej 160st.C a w benzynowym już nie, więc estry do
        benzynowaca się nie nadają lecz z drugiej strony są paliwa do silników
        wysokoprężnych zawierające etanol, to kwestia regulacji układu wtryskowego i
        opóźnienia zapłonu
      • lesew Re: dlaczego do benzyny dodaje sie etanol, a 08.05.06, 10:06
        Z powodu innego przebiegu spalania. Inaczej: własności "przeciwstukowe"
        konieczne w przypadku benzyny są nieporządane w przypadku ON.
    • Gość: gość Re: Rząd stawia na etanol i rzepak IP: *.icpnet.pl 08.05.06, 08:40
      jeśli nie będzie ŻĄDNYCH barier dla importu tanich biopaliw z Brazylii - jestem
      ZA
    • koper-x no to teraz się zacznie...eldorado 08.05.06, 08:52
      przy którym wałki mafii paliwowej to będze nic...
    • Gość: babariba kubliku, kubliku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 09:11
      ...a przypomnij może jak niedawno jeszcze grzmiałeś o tym, jak to biopaliwa
      pozniszczają nam silniki, a nowe samochody gwarancje będą traciły...
      Sponsoring się jakiś skończył???
      • Gość: mlask Re: kubliku, kubliku... IP: *.aster.pl 08.05.06, 10:58
        Zaraz, slepy jestes? Uwazasz, ze w tym artykule Kublik ZACHWALA biopaliwa?
        Czytaj, nie fantazjuj. Poprzednie krakanie Kublika pozostaje, niestety, w mocy.
    • r_przekop Gdzie te czasy kiedy pan kublik 08.05.06, 09:39
      straszył biopaliwami :)
    • r_przekop Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 10:29
      czemu nie piszą że to nie rząd tylko wymogi Unii Europejskiej narzucją na Polskę
      obowiązek dodawania biokomponentów do wszytskich paliw???
      • Gość: ggg Masz racje ale jak wczesniej chcieli wprowadzic IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:39
        biododatki do paliw to PO straszyla ze to uszkodzi silniki.
      • Gość: Kania Re: Rząd stawia na etanol i rzepak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:46
        pozdrawiamy Roberta
    • booterror Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 11:04
      Jak wymyśle silnik na wodę to bedzie można lać wodę tylko z odpowiednich stacji
      wodnych bo jak nie to się tym zajmie mafia wodna. No i oczywiście nie będzie
      można brać wody z domowego kranu bo na nią nie ma akcyzy.
    • Gość: Aron A ja produkuję glicerynę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:17
      A produktem ubocznym jest ester metylowy. Co mam z nim zrobić ?
    • krokus5 Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 11:31
      Lobbysta Kublik znowu mąci.
    • platfus13 prawo pięści w czystej postaci... 08.05.06, 12:34
      niech sobie będzie i 100 %, ale wkurza mnie to, że znowu ktoś podejmuje decyzję za mnie. Komuna niby minęła bezpowrotnie, ale rząd i politycy traktują obywateli dokładnie tak samo, jak jeszcze 17 lat temu - jak bandę idiotów, którzy 'wszystko kupią' (cytat z Kurskiego) i którym można wszystko nakazać.
      Poza tym w Polsce nadal rządzi prawo pięści - kto może w każdej chwili przyjechać do stolicy, rozwalić kilka ministerstw, spalić parę sklepów i przefasować twarz kilku policjantom - temu damy; reszta niech płaci, skoro uczciwie walcząc o utrzymanie siebie i rodziny, nie ma czasu na wystawanie w pikietach i rzucanie kamieniami.
      Jeśli chodzi o biopaliwa - przyniosą krocie Gudzowatemu, przeciętnemu rolnikowi będzie się żyło dokładnie tak samo, jak dotychczas, a miliony użytkowników samochodów będzie kląć na czym świat stoi, tnąc przestrzeń bryką na wywarze z ziemniaków i płacąc majątek za coroczne naprawy silnika...
      • Gość: aleś Re: prawo pięści w czystej postaci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:22
        Ty mondry. No no takich nam trzeba. Cały Świat dolewa biokomponenty i jakoś
        nie martwi się o silniki. Ba nie martwią się o nie najwięksi producenci tych
        silników. Tylko Ty jeden światły silnikowiec wiesz co się z nimi stanie jak
        będą jeździć na nowym paliwie.A najbardziej żal ci d... ściska że zarobi na
        tym "Guzowaty" a nie jakiś arab czy rosjanin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka