t324911 07.05.06, 21:42 Oczywiscie to ze w Brazyli paliwa pochodzace z roslin to juz 35 % to wina PiS- u i uklon w strone Leppera Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcozio zawsze mozna lac czysty rzepak 07.05.06, 23:43 majac podgrzewac do diela albo gaz w benyznie i nie kupowac bio-paliw ktore predzej uwala nasze silniki niz producenta zakłada :P Odpowiedz Link Zgłoś
polka_potrafi A jak mi Krasula metan wyprodukuje... 08.05.06, 00:06 to mogę nim w kuchni palić? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnorozowy Re: A jak mi Krasula metan wyprodukuje... 08.05.06, 09:15 Ba nawet centralnym:P Jak unikać spamu walka z niechcianym spamem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JuRek Piszecie a nie wiecie o czym! V kolumna Arabów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:27 Trochę się na tym znam. Więc wiem co piszę! Teraz w świecie w energetyce rządzą Arabowie, Rosjanie, i niektóre państwa Afryki, a raczej potężne koncerny, które zarabiają na pośrednictwie. Prowadziliśmy badania i okazało się, że olej napędowy czy opałowy wyprodukowany z roślin oleistych ma większą sprawność niż produkowany z pochodnych węgla, a poza tym nie daje takich zanieczyszczeń! Gdyby obywatele polscy (rolnicy) obsali rzepakiem i słonecznikiem teraz lezace odłogiem pola, plus wegiel który mamy, to ocenilismy, ze moglibysmy byc bartdziej niezalezni, ale z drugiej strony niezalezna energetycznie polaks nie wszystkim lezy! A Wy moze w sposob nieswiadomy ale dzialacie na korzysc koncernow, ktore rzadza Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Bzdury, tu chodzi o potężny eksport do Polski. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.06, 00:08 Gdybyśmy obsiali pola rzepakiem, to w Polsce zbierzemy tylko ok. 14% rzepaku, potrzebnego do realizacji ustawy. Innymi słowy potrzebne jest 7 mld ton, a my uprawiamy 1 mld. Czyli brakujące 6 mld ton będziemy musieli dokupić za granicą. Gdzie? No przecież, że nie w Afryce. I tym sposobem paru mądrych gości z Unii przerobiło polskich cymbałów z ministerstwa rolnictwa, dało dochody zachodnim rolnikom, a my będziemy mieli większy deficyt. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bzdury, tu chodzi o potężny eksport do Polski 08.05.06, 07:44 Do tego dojdą koszty paliwa potrzebnego do uprawy, zbioru, przerobu i transportu rzepaku plus koszty energii potrzebnej do wyprodukowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. I taka oto oszczędność. Po prostu, okazja aby dać zarobić kolesiom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe 5% etanolu? To tyle co słabe piwo ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 00:29 -- Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 00:31 a ja uważam, że to będzie właśnie ta jedyna pożyteczna ustawa lumpenkoalicji jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klamstwa GW Nie tak dawno GW chwalila Szwecje ze przechodzi IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 07:59 calkowicie na etanol a tu jak jest rzad Marcinkiewicza to juz niedobrze. Klamstwa GW sa znane. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Jakie kłamstwa? 08.05.06, 09:29 Gość portalu: klamstwa GW napisał(a): > calkowicie na etanol a tu jak jest rzad Marcinkiewicza to juz niedobrze. > Klamstwa GW sa znane. Co jest znane, jakie kłamstwa? Co ma ewentualny wzrost ceny paliwa z dodatkami do zachwalania wprowadzania ich w Szwecji? Mógłbyś jaśniej wyciemniać swoje stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Widac ze albo nie umiesz myslec albo po prostu IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:04 nie chcesz myslec. Sens jest prosty skoro Szwecji sie oplaca to dlaczego nie Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
coondelboory To straszne - 5%! 08.05.06, 08:32 Nasze silniki moga tego nie wytrzymac! Tyle palnych substancji dolewanych do benzyny?! Przeciez to grozi pozarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuświadomiony dlaczego do benzyny dodaje sie etanol, a IP: 62.141.218.* 08.05.06, 08:34 do oleju napedowego dodaje sie estry? czemu nie mozna odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Re: dlaczego do benzyny dodaje sie etanol, a 08.05.06, 09:44 najogólniej decyduje zapłon, w silniku wysokoprężnym można spalać ciecze których temperatura zapłonu jest powyżej 160st.C a w benzynowym już nie, więc estry do benzynowaca się nie nadają lecz z drugiej strony są paliwa do silników wysokoprężnych zawierające etanol, to kwestia regulacji układu wtryskowego i opóźnienia zapłonu Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: dlaczego do benzyny dodaje sie etanol, a 08.05.06, 10:06 Z powodu innego przebiegu spalania. Inaczej: własności "przeciwstukowe" konieczne w przypadku benzyny są nieporządane w przypadku ON. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rząd stawia na etanol i rzepak IP: *.icpnet.pl 08.05.06, 08:40 jeśli nie będzie ŻĄDNYCH barier dla importu tanich biopaliw z Brazylii - jestem ZA Odpowiedz Link Zgłoś
koper-x no to teraz się zacznie...eldorado 08.05.06, 08:52 przy którym wałki mafii paliwowej to będze nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba kubliku, kubliku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 09:11 ...a przypomnij może jak niedawno jeszcze grzmiałeś o tym, jak to biopaliwa pozniszczają nam silniki, a nowe samochody gwarancje będą traciły... Sponsoring się jakiś skończył??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlask Re: kubliku, kubliku... IP: *.aster.pl 08.05.06, 10:58 Zaraz, slepy jestes? Uwazasz, ze w tym artykule Kublik ZACHWALA biopaliwa? Czytaj, nie fantazjuj. Poprzednie krakanie Kublika pozostaje, niestety, w mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Gdzie te czasy kiedy pan kublik 08.05.06, 09:39 straszył biopaliwami :) Odpowiedz Link Zgłoś
r_przekop Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 10:29 czemu nie piszą że to nie rząd tylko wymogi Unii Europejskiej narzucją na Polskę obowiązek dodawania biokomponentów do wszytskich paliw??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Masz racje ale jak wczesniej chcieli wprowadzic IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:39 biododatki do paliw to PO straszyla ze to uszkodzi silniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kania Re: Rząd stawia na etanol i rzepak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:46 pozdrawiamy Roberta Odpowiedz Link Zgłoś
booterror Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 11:04 Jak wymyśle silnik na wodę to bedzie można lać wodę tylko z odpowiednich stacji wodnych bo jak nie to się tym zajmie mafia wodna. No i oczywiście nie będzie można brać wody z domowego kranu bo na nią nie ma akcyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aron A ja produkuję glicerynę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:17 A produktem ubocznym jest ester metylowy. Co mam z nim zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Re: Rząd stawia na etanol i rzepak 08.05.06, 11:31 Lobbysta Kublik znowu mąci. Odpowiedz Link Zgłoś
platfus13 prawo pięści w czystej postaci... 08.05.06, 12:34 niech sobie będzie i 100 %, ale wkurza mnie to, że znowu ktoś podejmuje decyzję za mnie. Komuna niby minęła bezpowrotnie, ale rząd i politycy traktują obywateli dokładnie tak samo, jak jeszcze 17 lat temu - jak bandę idiotów, którzy 'wszystko kupią' (cytat z Kurskiego) i którym można wszystko nakazać. Poza tym w Polsce nadal rządzi prawo pięści - kto może w każdej chwili przyjechać do stolicy, rozwalić kilka ministerstw, spalić parę sklepów i przefasować twarz kilku policjantom - temu damy; reszta niech płaci, skoro uczciwie walcząc o utrzymanie siebie i rodziny, nie ma czasu na wystawanie w pikietach i rzucanie kamieniami. Jeśli chodzi o biopaliwa - przyniosą krocie Gudzowatemu, przeciętnemu rolnikowi będzie się żyło dokładnie tak samo, jak dotychczas, a miliony użytkowników samochodów będzie kląć na czym świat stoi, tnąc przestrzeń bryką na wywarze z ziemniaków i płacąc majątek za coroczne naprawy silnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleś Re: prawo pięści w czystej postaci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:22 Ty mondry. No no takich nam trzeba. Cały Świat dolewa biokomponenty i jakoś nie martwi się o silniki. Ba nie martwią się o nie najwięksi producenci tych silników. Tylko Ty jeden światły silnikowiec wiesz co się z nimi stanie jak będą jeździć na nowym paliwie.A najbardziej żal ci d... ściska że zarobi na tym "Guzowaty" a nie jakiś arab czy rosjanin. Odpowiedz Link Zgłoś