Dodaj do ulubionych

Gazprom rusza na Amerykę Południową

08.06.06, 17:07
Czy zainwestowane przez GAZPROM pieniądze zostaną TAKŻE znacjonalizowane?

"Grab zagrabione!" - mawiali komuniści
Obserwuj wątek
    • iwanniegrozny Re: Gazprom rusza na Amerykę Południową 08.06.06, 17:39
      "...Inwestycja Gazpromu w Boliwii w języku wojskowym można więc opisać jako
      desant na tyły przeciwnika i ripostę wobec poparcia USA dla planów niezależnego
      od Rosji rozwoju branży energetycznej w państwach byłego ZSRR..."

Ciekawe, nie wpadłem na to... Słuszną linię ma nasza władza...
      • krasnov 08.06.06, 21:05
        Na dobrą sprawę, to jest to kolejna 'zimna wojna', tyle, że gospodarcza, a nie polityczna…
    • eva15 Desant za desant, wet za wet 08.06.06, 18:49
      "Inwestycja Gazpromu w Boliwii w języku wojskowym można więc opisać jako desant
      na tyły przeciwnika i ripostę wobec poparcia USA dla planów niezależnego od
      Rosji rozwoju branży energetycznej w państwach byłego ZSRR."

No czyli desant za desant. Tego chyba należało się spodziewać. Rosja nie należy
      wszak raczej do tych krajów, które pokornie dają się zlać ile wlezie.

Sęk w tym, że USA na swym azjatyckim desancie mogą wyjść duużo gorzej niż Rosja
      na wenezuelskim. Otóż środkowoazjatyckich chanów-byłych 1.sekretarzy, dziś
      despotycznych samodzierdżawców Rosja zna od WIEKOW, rozumie ich "język", i wie
      jak ich okiełznać. Hameryka o Azji (z wyjątkiem Japonii a to inny świat) wie
      zero i może się dość mocno zdziwić, o czym zresztą przekonała się właśnie
      niedawno w Uzbekistanie. A teraz zdaje się Kirgiz pokazuje kły...

• eva15 Re: Desant za desant, wet za wet 08.06.06, 18:56
        sorry, na boliwijskim desancie
        • eva15 Re: Desant za desant, wet za wet 08.06.06, 18:57
          Dokładnie ujmując to na obu.Tak się te "Ruskie" szybko rozprzestrzeniają, że
          człowiek nawet czytać nie nadąża.
      • zigzaur Re: Desant za desant, wet za wet 08.06.06, 20:05
        Skoro Rosja nie daje się zlać pokornie, to zostanie zlana niepokornie.
        Jak już bywało.
        • eva15 Re: Desant za desant, wet za wet 08.06.06, 22:22
          To się chyba tylko tobie udało. Oprócz Piłsudskiego rzecz jasna.
        • von_thusk Oj tak, tak ... 09.06.06, 12:29
    • Gość: Fagus Re: Gazprom rusza na Amerykę Południową IP: *.chello.pl 08.06.06, 20:08
      Nie chcieli amerykańskich krwiopijców - kapitalistów, teraz poznają co to jest
      bratnia pomoc zza Buga. Zalew lewicowej tzw. myśli gospodarczej skutecznie
      wyłącza nie tylko zdrowy rozsądek, ale również instynkt samozachowawczy.
      • von_thusk Nie rozumiesz Gazporom zainwestuje tam 2 mld 09.06.06, 12:30
        dolarów, więc chyba się opłaca USA, tylko brało korzyści a nic nie inwstowało.
    • Gość: kacap_z_moskwy do Ewy15 IP: *.p12.col.ru 08.06.06, 20:30
      Dzisiaj pierwszy raz ruszyla sprzedaz ropy w Moskwie na geldzie.

lenta.ru/news/2006/06/08/trade/
      • johnny_p Piekne slowo: fjuczers (фьючер 08.06.06, 21:50
        Co to za jezyk:
        - биржа
        - трейдер
        - фьючерс
        - опцион

Jak ja sie uczylem, tematem byly wielikije strojki socializma, kreisjer Awrora
        i sowietskij czelowiek.
        • Gość: kacap_z_moskwy Re: Piekne slowo: fjuczers (фью IP: *.p15.col.ru 08.06.06, 22:33
          Takie czasy :)

A naprawde mi sie nie podoba zaduzo terminow z inych jezykow, kiedy uzywasie
          ich powszechnie. Naprzyklad jedna moja znajoma mi mowila przed wczoraj - "ide
          na PARTY..." Odpowiedzialem -" Gdzie idziesz? Do PARTY?" Ona popatrzyla na mnie
          jak na marsianina, choc ja robie tak specjalnie. I czesto. A jezyka mlodych
          komputerowcow - to nie rozumiem.
          • eva15 Re: Piekne slowo: fjuczers (фью 08.06.06, 23:02
            Anlicyzmy z języka techniki/komputerów czy ekonomii, szczególnie marketingu i
            giełdy są od wielu lat w każdym zachodnim języku.

Ale te same anglicyzmy na temat giełdy, kursów akcji etc. w Rosji - b. ZSRR -
            to wymaga przestawienia się. Na czym innym wyrastaliśmy. To trochę tak, jakby
            katolicka zakonnica zaczęła nagle swobodnie mówić o seksie i wymachiwać zgrabną
            nóżką zrzucając habit....
      • eva15 Re: do Ewy15 08.06.06, 22:21
        Serdecznie dziękuję za linka, ale akurat już wcześniej to przypadkiem
        zauważyłam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=43276458&a=43279372
        • Gość: kacap_z_moskwy Re: do Ewy15 IP: *.p15.col.ru 08.06.06, 22:35
          Tak znalazlem troche poznej. A tak mi sie chcialo jakas nowosc dac :)

Zreszta to tylko probka tej geldy. Popatrzymy, zobaczymy. Mi sie jednak wydaje,
          ze nic ona w blizszych czasach nie zmieni.
          • eva15 Re: do Ewy15 08.06.06, 22:56
            Liczę na twoje linki w przyszłości, nie zapomnij, gdy jest coś nowego,
            ciekawego.

Tak, ta giełda to dopiero 1. nieduży krok. Ale każda podróż zaczyna się od
            wstania i zrobienia 1. kroku.

PS. Twój polski jest coraz lepszy. Brawo! Ja próbuję powoli przypominać sobie
            rosyjski, trochę czytam, czasem rozmawiam w biurze z naszą doktorantką z
            Kaukazu. Gdzie się tak dobrze nauczyłeś polskiego??
            • Gość: jeszcze Re: do Ewy15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:55
              trochę ekspansji Gazpromu i Kublik pierdyknie na zawał serca.
              • iwanniegrozny Re: do Ewy15 09.06.06, 00:14
                albo na stale przejdzie do sekcji motoryzacyjnej (wiadomości auto-moto) "GW"
                • eva15 Re: do Ewy15 09.06.06, 00:28
                  Też nie, bo fabryki aut przenoszą się właśnie z Hameryki pod Moskwę (np.
                  Chrysler a i GM)
                  .
                  Straszne...

Może się biedak załapie na dział ogródków działkowych i hodowców królików? Z
                  kapelusza..
                  • Gość: hohlik3 nie pod moskwe a glownie pod sankt petersburg IP: *.comel / *.static.metro.comel-it.com 09.06.06, 10:58
            • czlowiek_ksiazka a mnie sie najbardziej podobalo osiowe podejscie 09.06.06, 00:20
              to zdanie dziarskiego dziennikarza Kulbika: "Ci lewaccy przywódcy państw
              Ameryki Południowej wspólnie tworzą antyamerykańską oś."
              Jaka zlosc, ale attitude! :) Przypominam, ze co najmniej dwoch z
              tych "lewackich przywodcow" zostalo wybranych w demokratycznych (medio-
              demokracja plebiscytowa) wyborach, a ze wszystkimi panstwami utrzymujemy
              oficjalne stosunki. Ciekawe czy o np. papiezu - przywodcy panstwa watykanskiego
              (wybory NIEdemokratyczne), redaktor Kulbik wyrazilby sie per: katolski
              przywodca? Watpie - i bardzo dobrze zreszta.

Jestem PEWIEN, ze w tym samym czasie, kiedy red. Kulbik pisal swoje, to w
              dalekiej komunistycznej Kubie dziennikarz rezimowo-komunistycznej Granmy
              wystukiwal na komputerze: "Reszta prawackich przywodcow Ameryki tworzy
              antypolodniowoamerykanska os", cha cha!
              • eva15 Re: a mnie sie najbardziej podobalo osiowe podejs 09.06.06, 00:34
                Ach tam.. niech żyją Kubliki, Radziwinowicze i inne ucone, łobiektywne a scere
                redaktory GW. Dzięki nim można się przynajmniej raz dziennie szczerze pośmiać
                tak z treści jak z polszczyzny, dzięki nim można zaoszczędzić kasę ma kabaret.
                To fakt, że życie najlepsze scenariusze pisze. Tego co oni wyprawiają z faktami
                i z prawdą żaden sf-autor by nie wymyślił. Nawet Lem nie....
                • czlowiek_ksiazka posmiac posmiac ale 09.06.06, 00:38
                  obledne brednie redaktorow niektorzy za granica czytaja(!). Artykul o silnej
                  Ukrainie i slabej Rosji zostal przetlumaczony na inosmi.ru i przynajmniej czesc
                  Rosjan zapoznala sie z kondycja i poziomem intelektualnym naszej prasy
                  mainstremowej.
                  Tak jak ty to mowisz - zaczna sie nowe jokes, albo jeszcze gorzej: ktos
                  wyciagnie kolejne wnioski... szkoda i przykre, za takich autorow jak np. prof.
                  B. Lagowski z Przegladu czy niektorzy dziennikarze Trybuny jest tak malo... :(
                  • eva15 Re: posmiac posmiac ale 09.06.06, 00:45
                    tak, jeśli opuścić konwencję żartu czy kabaretu, to masz oczywiście smutną
                    rację. To ponure świadectwo tzw. elyt politycznych i medialnych. I nie gra tu
                    roli czy w tym szaleństwie jest metoda, czy też to tylko czyste szaleństwo. Nie
                    każdy umie dostrzec różnicę, zresztą koniec końców z pkt. widzenia skutków to i
                    tak bez znaczenia.
                    • czlowiek_ksiazka ja czasami zastanawiam sie 09.06.06, 00:55
                      czy ci wszyscy redaktorzy to nie czlonkowie jakiejs tajnej lozy, ktorej glownym
                      celem jest doprowdzenie do wlasnie ... ZMADRZENIA wiekszosci! wiesz, tak jak w
                      dzen buddyzmie - zaskoczyc poprzez szok, bolesne uderzenie w zdrowy rozsadek,
                      ktory ... budzi go!, wzajemna transformacja przeciwienstw czy cos takiego...
                      oni pisza TAK, ze madrych, myslacych czytelnikow, takich jak ty czy herr (oraz
                      inni) jest ... CORAZ wiecej, a nie mniej. Jeszcze pare lat temu - z tego co
                      pamietam, na forum GW w 99% dominowaly przerozne wersje gekongow i zigzaurow.
                      Moze sie myle, ale zdorowo myslacych jest wiecej i wiecej - teraz pol na pol
                      gdzies.
                      • eva15 Re: ja czasami zastanawiam sie 09.06.06, 12:29
                        czlowiek_ksiazka napisała:
                        >bolesne uderzenie w zdrowy rozsadek, ktory ... budzi go!

Oby się okazało, że jest co budzić.

> pamietam, na forum GW w 99% dominowaly przerozne wersje gekongow i zigzaurow.
                        > Moze sie myle, ale zdorowo myslacych jest wiecej i wiecej - teraz pol na pol
                        > gdzies.

Masz rację, a ton był niezwykle, odrażająco ordynarny. Niestety część mądrych
                        forumowiczów nie wytrzymała ciśnienia chamstwa i zaczęła się wycofywać. A
                        przecież jak widać nie warto się przejmować, warto walczyć, coś to jednak
                        najwyraźniej daje....
                      • zigzaur Re: ja czasami zastanawiam sie 09.06.06, 17:02
                        Że co?
                  • czlowiek_ksiazka wg mnie najsmutniejsze jest 09.06.06, 00:49
                    te dialektyczne (moze lata komunistycznego wychowania?) szachrajstwo
                    BEZwstydnie! manifestowane. Z jednej storny - buzia pelna frazesow o demokracji
                    i woli ludu, jako naczelnej, z drugiej - redaktor WIE, ze znaczaca WIEKSZOSC
                    coraz bardziej nie chce przystepowac do sojuszu, ale tak - OTWARCIE! bez
                    zmruzenia oka - kreci z pytaniem na referendum, zeby przepchnac, przeslizgnac,
                    narzucic swoja koncepcje. To razi mnie najbardziej, a czlowiekiem wrazliwym
                    generalnie nie jestem. Taka linia argumentacji to zbicia w kazdym sadzie, nawet
                    w Pcimiu Srednim.
    • plzoltek Gazprom jest szybszy od chinskich firm 09.06.06, 11:44
      Bo jest mocniejszy i bardziej doświadczony.
      US-firmy raczej nie mają szans.
      nie zgadzam się z myśleniem, że to jest odwet Rosji za US głupoty. Wielkie
      firmy zawsze pracują i realizują swoje projekty zgodnie z ustaloną przez siebie
      strategią ROZWOJU. Nie wydadzą pieniędzy na nieuzasadnione inwestycje. np. dla
      celu politycznego. istnieją relacje biznes-polityki, w którym polityka ma
      popierać biznesom zdecydowanie więcej niż biznes polityce.
      w ostatnich latach, Gazprom wiele wygrywa to z nie małą pomocą polityki,
      konkretnie Putina.
      Naiwni myślą, że Rosja (Putin) wykorzystuje ropę i gaz do celu politycznego i
      dlatego przegrywają. Bo, moim zdaniem, właśnie na odwrót, Gazprom wykorzystuje
      niesomowitych zdolności politycznych Putina dla swojego rozwoju.
      Tym czasem, jest mi smutno, politycy Polscy zaszkodzą naszym przesiębiorcom.
      Za duża jest różnica klas
    • von_thusk A to ciekawa wiadomość ... 09.06.06, 12:27
    • presentation1 Wilk syty,owca cala 09.06.06, 13:43
      Nacjonalistyczny Gazprom?
      Nowosc w biznesie.Juz obecnie jest to najsilniejsze przedsiebiorstwo na
      swiecie.Gazprom zadaje klam kapitalizmowi.Warto z tego ewenementu wyciagnac
      wnioski i niech nauka idzie w nas a nie w las......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka