Dodaj do ulubionych

PGNiG coraz bliżej gazoportu

17.09.06, 22:28
w świetle powyższego i innych informacji nie rozumiem ministerialnych
ciągotek do zniszczenia struktu Polskiego Gónictwa Naftowego i Gazownictwa
jak np odebranie częsci wydobywczej,

nie po raz pierwszy usiłuje się zniszczyć prawidlowo i efektywniw jak widać z
powyższej informacji organizację gospodarcza

być może tajne służby powinny pzreśledzić procesy decyzyjne i osób związanych
z procesami decyzyjnymi których celem jest doprowadzenie aby PGNiG z Podmiotu
bezpieczeństwa energetycznego kraju stał się przedmiotem gier i gierek
różnego rodzaju cwaniaczków od ciemnych interesów
Obserwuj wątek
    • Gość: jar Bezpieczeństwo kosztuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 08:30
      Należy skończyć z pewnym zakłamaniem. Bezpieczeństwo energetyczne - kosztuje.
      Teminal gazowy to rozsądny sposób ubezpieczenia od ewentualnych komplikacji.
      • stasi1 Re: Bezpieczeństwo kosztuje 18.09.06, 09:27
        Gość portalu: jar napisał(a):

> Należy skończyć z pewnym zakłamaniem. Bezpieczeństwo energetyczne - kosztuje.
        > Teminal gazowy to rozsądny sposób ubezpieczenia od ewentualnych komplikacji.

Tylko kwestia w tym ile za to bezpieczeństwo dałbyś? 5% droższy gaz czy też
        50%?
        • Gość: slowfox Re: Bezpieczeństwo kosztuje IP: *.chello.pl 18.09.06, 09:50
          A może tak: 50% drożej za gaz, czy zbierasz chrust na ogrzanie chałupy ?
        • Gość: jandrzeja a może 200% więcej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:55
          lewiatany,pilnujcie kosztów energii bo może się okazać że nawet trzymanie roboli
          na misce ryżu nic wam nie da.ja natomiast przypuszczam że skroplony gaz będzie
          kupowany od ruskich.oczywiście w ramach dywersyfikacji posrednikami będą firmy z
          cypry.buahahahahahaha
        • Gość: jar Re: Bezpieczeństwo kosztuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 10:16
          To nie ja powininem płacić za bezpieczeństwo tylko Ci, którzy o tym mówią
    • Gość: To&m jakie statki bedzie obslugiwal gazoport??? IP: *.aster.pl 18.09.06, 11:12
      takie pytanie przy okazji - czy ktos sie moze orientuje jakiej wilkosci
      tankowce/gazowceLNG moga przeplywac przez ciesniny Dunskie (Bełt pod mostem
      Sund) ????
      bo mam dziwne przeczucie, że jak zwykle odwalimy piekny port tylko statki tam
      nie beda mogly doplynac.
      • Gość: INTERGAZ Re: jakie statki bedzie obslugiwal gazoport??? IP: *.gazownia.szczecin.pl 18.09.06, 11:34
        Znam branże i wiem że dywersyfikacja jest złem koniecznym i bardzo kosztownym.
        Tylko dlaczego nie możem wybudować gazoportu sami i poszukać dostawców na
        własną ręke?, statki wydzierżawić itp. za dużo mieszania przy tej inwestycji,
        ktoś pewnie nieźle się obłowi na pośrednictwie i w konsekfencji Kowalski
        zapłaci 8-12% więcej za gaz.
        A może zaproponowałby ktoś Kowalskiemu, Nowakowi dywersyfikacje dostawy do
        jego małego mieszkanka?
    • adamm5 Zamiast się dziwić lepiej zapoznać się z PGNiG 18.09.06, 11:39
      zfd3 dziwi się pomysłom osłabienia PGNiG, więc wyjaśniam, że poprzednie
      kierownictwo tej firmy pod naciskiem związków zawodowych (miejmy nadzieję, że
      tylko tych związków)podjęło decyzje o wejściu firmy na giełdę, co naraża ją na
      przejęcie przez Rosjan (patrz wczorajszy komunikat prasowy o zagrożeniu
      przejęcia przez Rosjan giełdowej spółki Kęty specjalizującej się w przerobie
      aluminium). W tej sytuacji rząd, by zabezpieczyć system przesyłowy przed
      Rosjanami podjął decyzję o wyprowadzeniu z firmy struktur przesyłowych (a nie
      wydobywczych!) i pozostawieniu ich pod wyłączną kontrolą państwa. Kto więc
      działa w interesie bezpieczeństwa energetycznego?
      A teraz drugi aspekt tej sprawy: Skoro kilka lat temu wybudowanie gazoportu
      było tańsze, to dlaczego nikt nie próbuje postawić przed Trybunałem Stanu osób,
      które zniszczyły próby dywersyfikacji dostaw gazu do Polski i zniszczyły
      kontrakt norweski i plany budowy gazoportu, a podpisały kolejne porozumienie
      Gazpromem uzalezniające Polskę wyłącznie od dostaw rosyjskich?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka