Dodaj do ulubionych

Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC?

23.10.06, 16:57
Zygac sie chce-jestem przed 50-tka , a zastanawiam sie powaznie nad wyjazdem z
tego kraju -Religo ulecz sie najpierw sam
Obserwuj wątek
    • jacek.69 Więcej ludzi przestanie po prostu płacić składki. 23.10.06, 16:58
      Jak podrożeje alkohol, wrócą złote czasy dla
      przemytników. Rząd obiecywał, że lepiej nie bedzie i realizuje to z żelazną
      konsekwencją. Ciekawe, czy podwyżki uderzą w kieszeń polityków, bo jak na
      razie to gnojony jest zwykły obywatel. Odbierzcie sobie część przywilejów, to
      nam, łatwiej będzie przełknąć gorzką pigułkę.
      • Gość: es I bardzo bardzo BARDZO dobrze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:50
        Kompletnie nie rozumiem tonu artykułu i Waszych postów.
        Wg mnie - BARDZO!!!! dobrze sie stanie ze za wypadki będą płacić kierowcy.
        W końcu cos co spowoduje ze płacić będą ci co korzystają (w tym niestety ja, na dodatek potrojnie - bo za 3 samochody)
        Nie jezdze po pijaku, nie powoduje wypadkow ale dlaczego - pytam - dlaczego wszyscy maja płacic za wypadki? Oczywiscie idealnie byłoby gdyby horrendalne koszty wypadków, leczenia ludzi pokrywali sprawcy ale to krok we własciwym kierunku. Dodaktowo warto by bylo zeby np ktos kto spowodował wypadek po pijaku bulił za niego (ubezpieczyciel sciągał by kase którą by musiał wyłozyc na leczenie na zasadzie regresu).

Pytam - Czy lepiej jesli wzrosnie składka zdrowotna? Niech kierowcy płacą za siebie, rowerzyści za siebie, itp. To krok w dobrym kierunku!
        • Gość: staropolak Re: I bardzo bardzo BARDZO dobrze!!! IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 20:55
          Durnyś...
          Ale takich PiS lubi.
          Proponuję, żeby palacze musieli płacić za to, że palą, ludzie którzy piją
          alkohol (nie tylko "pijacy"!) za to, że piją, informatycy za to, że niszczą
          sobie kręgosłup przy komputerze, a robotnicy budowlani za to, że może im spaść
          cegła na głowę (kask to tylko ściema - jak pasy bezpieczeństwa).
    • jacek.69 Więcej ludzi przestanie po prostu płacić składki. 23.10.06, 17:00
      Do tego podwyżka alkoholu - wrócą złote czasy dla przemytników i budżet ogólnie
      per saldo znowu straci (już to przerabialiśmy). Ciekawe, czy podwyżki uderzają
      również w kieszenie polityków, bo jak na razie to gnojeni są zwykli uczciwi
      obywatele?
      • 7000mb Re: Więcej ludzi przestanie po prostu płacić skła 23.10.06, 17:13
        Więcej ku.. więcej podatków bo mało wam świnie. Tylko doić ze społeczeństwa to
        potraficie najlepiej - ktoś kto nie spowodował nigdy wypadku ma płacić za
        poszkodowanych czyli odpowiedzialność zbiorowa coś jak PRL
        • Gość: obserwator2 Re: Więcej ludzi przestanie po prostu płacić skła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:07
          7000mb napisała:
          > ktoś kto nie spowodował nigdy wypadku ma płacić za
          > poszkodowanych czyli odpowiedzialność zbiorowa coś jak PRL

Według Twojej (ABSURDALNEJ) logiki: ktoś kto nie spowodował jeszcze nigdy
          wypadku nie powinien płacić w ogóle OC !!!!!!!!!!!!!

Ubezpieczenie polega na tym, że pojedynczy człowiek albo nie jest zupełnie w
          stanie pokryć szkody (rozbiłeś komuś nowego mercedesa, a jeździsz 15 letnim
          maluchem i zarabiasz 1000 zł brutto - mogliby Ci co najwyżej wyjąć nerkę i ją
          sprzedać), albo byłoby to dla niego rujnujące. Płaci składkę - i tych składek
          od wszystkich starcza, bo właśnie wypadek przytrafia się tylko niektórym.
          To że PZU pokrywało dotychczas z OC szkody materialne, a nie troszczyło się o
          koszty leczenia, to było zwykłe nielogiczne niedopatrzenie!!!!!!!!!!!!!!!!

Gdy urywa się koło samochodu, to PZU płaci. Jak urywa się ręka kierowcy to kto
          ma płacić???? Ja? A dlaczego? Równie zasadne byłoby obciążać mnie (który nie
          mam samochodu) naprawą urwanego koła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: obserwator2 Re: Więcej ludzi przestanie po prostu płacić skła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:13
            Dodam w uzupełnieniu, że w obecnej sytuacji ja rzeczywiście płacę za szkody
            wyrządzone przez kierowców!! Bo płacę składkę zdrowotną a z niej leczeni są
            poszkodowani w wypadkach spowodowanych przez kierowców.
            Jak kierowcy (poprzez zajkłady ubezpieczeniowe) odciążą NFZ z leczenia ofiar
            wypadków, wzrośnie standard usług zdrowotnych - tych zwyczajnych, dla tych
            którym choroby zsyła ślepy los, a nie brawura, czy głupota kierowców. Dla mnie
            to korzyść, która słusznie mi się należy!!!!!!
      • dobrotka06 Re: Więcej ludzi przestanie po prostu płacić skła 23.10.06, 17:15
        Płacenie za leczenie ofiar wypadków z OC to dobry pomysł, tylko trzeba by dać
        ubezpieczycielom w łeb żeby nie podnosili składki, która i tak już jest
        astronomiczna. I na co? Na pensje prezesów.... Niech sobie zmniejszą zyski
        chciwcy i niech się wreszcie do czegoś przydadzą, a nie tylko biorą kaasę i
        napychają sobie kabzy.

Jeśli chodzi o podwyższanie składek pijakom to idiotyzm. Należy im zabrać
        możliwość korzystania z samochodu, zabrać prawo jazdy na jak najdłużej, a potem
        niech znowu zdają egzamin. Wystarczy. Zkro się gościowi zabiera prawo jazdy to
        po co zwiększać mu OC?
        • Gość: Kaktus Ubezpieczyciele to prywatne firmy IP: 80.50.88.* 23.10.06, 17:41
          i wcale im się nie dziwię, że nie chcą sponsorować publicznej służby zdrowia.
          Rząd najpierw rozdaje bezmyślnie na prawo i lewo a teraz na prawo i lewo a nawet
          w górę i w dół szuka pieniędzy, żeby dziury pozatykać.

Ale - UWAGA - niech będzie. tylko panowie-władza nazwijcie rzecz po imieniu i
          wprowadźcie NOWĄ, OBOWIĄZKOWĄ, POWSZECHNĄ SKŁADKĘ NA RZECZ LECZENIA
          POSZKODOWANYCH W WYPADKACH DROGOWYCH. Powiedzcie to wprost swoim (i nie tylko
          wyborcom). Jak byście nauczyli się porządnie zarządzać obecną składką
          obowiązkową na ubezpieczenie zdrowotne to by starczyło na dużo więcej w
          publicznej służbie zdrowia, z której ja nota bene od dłuższego czasu już nie
          korzystam a wciąż płacę. I nie mam zamiaru płacić podwójnie.

Nie umiecie rządzić to wynocha!
          • Gość: Zazdrośnik Re: Ubezpieczyciele to prywatne firmy IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 18:53
            Ależ przecież oni potrafią zarządzać! Przecież nie są w stanie tego przejeść nawet!
            Widziałeś kiedyś szczupłego polityka?
    • Gość: kireowca Alkoholik Religa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 17:12
      ... chca karać podwyższoną składką za prowadzenie samochodu po pijaku. Niech
      sobie lepiej palnie w łeb, albo zapije się na śmierć.
    • Gość: ja A ja piję - dużo... za dużo... po rozwodzie to IP: *.chello.pl 23.10.06, 17:23
      jedyne chwile bez uporczywego uczucia bólu; nigdy jednak nie byłem chamską
      świnią i nie usiadłem za kółkiem pijany. To jest wykonalne - pijane świnie na
      drogach wywalmy poza margines. Może ja także zdechnę przez wódę, ale nie chcę
      nikogo brać ze sobą do grobu - to nieuczciwe...
      • Gość: Czepialski Re: A ja piję - dużo... za dużo... po rozwodzie t IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 18:59
        Tutaj mała uwaga: jak ktoś spowoduje wypadek po pijaku, to OC mu nie przysługuje
        - płaci z własnej, niewydartej przez polityków, kapuchy.
        • zapytaniaznak Re: A ja piję - dużo... nieprawda! 23.10.06, 20:20
          Gość portalu: Czepialski napisał(a):
          > Tutaj mała uwaga: jak ktoś spowoduje wypadek po pijaku, to OC mu
          > nie przysługuje - płaci z własnej, niewydartej przez polityków, kapuchy.

Na szczęście to nieprawda. Zastanów się: OC jest nie dla sprawcy, tylko dla
          poszkodowanego! Jak mnie uderzy pijany gnojek bez żadnego majątku, to właśnie
          wtedy dostaję odszkodowanie z OC. I właśnie dlatego OC jest obowiązkowe - żeby
          sprawcy ZAWSZE byli wypłacalni (tak naprawdę do górnego limitu, ale on jest
          bardzo duży).

AC - to inna sprawa, tam faktycznie alkohol=brak odszkodowania. Niestety również
          każda byle-pierdoła formalna również, np. spóźniona o 1 dzień wpłata (przyjąć
          przyjmą, ale odskodowania mogą odmówić).
          • Gość: Czepialski Re: A ja piję - dużo... nieprawda! IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 20:56
            I tu się mylisz! Płaci wówczas fundusz "czegoś tam" (a nie ubezpieczyciel!),
            który z kolei ściąga należność ze sprawcy.
            Poczytaj sobie lepiej regulamin ubezpieczenia OC.
    • Gość: Zdzichu A kto nam odda niewykorzystasne składki ??? IP: *.crowley.pl 23.10.06, 17:38
      Leczymy się z rodziną w Medicover a co miesiąc odprowadzamy około 1000 jak nie
      więcej na składkę zdrowtną itp. I co ktoś nam zwraca kasę ???
      A co z tymi co nie uczestniczą w wypadkach ??? Panie Religa idź się leczyć.
      • Gość: PiS-fan Re: A kto nam odda niewykorzystasne składki ??? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:03
        Szanowny kolega nie czuje klimatu solidaryzmu społecznego :->
        Ja już się pogodziłem z faktem, że za darmo to nic nie ma. Co miesiąc obserwuję
        na pasku jak mi obcinają ponad 300 PLN na NFZ. I chodziłem do lekarza prywatnie.
        Niegdyś to sobie jeszcze myślałem, że robię zrzutę na babcie-emerytki, które nie
        mają na leki, podstawowe opłaty, a co dopiero na prywatną służbę zdrowia. Ale
        odkąd moja żona weszła w grono lekarzy, to wiem ile ten NFZ refunduje. G...o.
      • scibor3 Re: A kto nam odda niewykorzystasne składki ??? 23.10.06, 19:33
        Radzę się zapoznać z zakresem usług Medicover. Jak się taki nowotworek trafi to
        co? Medicover plasterek przylepi? ROTFL!
        • Gość: gambler Re: A kto nam odda niewykorzystasne składki ??? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:40
          Zgadzam się. Moja firma finansuje podstawowy pakietu
          w Lux-Medzie (ok. 40 PLN/m-c). Policzyłem, że podatku
          od tego, w wersji optymistycznej muszę zapłacić 100 PLN rocznie.
          I dałem sobie spokój. Od tej pory (3 lata) byłem u jednego specjalisty
          i zapłaciłem 80 PLN. Polecam takie rozwiązanie.
    • zapytaniaznak Szwindel - płacić za FAKTyczne koszty leczenia 23.10.06, 17:51
      Pan Religa zwyczajnie ROLUJE płatników OC na kasę. Min. Zdrowia wyliczyło, że
      kosztuje to miliard rocznie i chce tej kasy od nas, za pośrednictwem firm
      ubezpieczeniowych. Firmy MSUZĄ tę kasę wziąć od nas, bo to ich źródło przychodu.
      Niestety w ten sposób składka rośnie o 20% i nikt na to nie ma wpływu. Za rok
      Religa powie, że chce 1,6 miliarda, bo zdrożało.
      A WYSTARCZY, ŻEBY SZPITAL WYSTAWIAŁ RACHUNEK ZA LECZENIE, tak jak warsztat za
      naprawę. Czyli płacimy za szkody i za leczenie, ale nie żadnym ryczałtem i nie
      Relidze, tylko bezpośrednio szpitalowi. No właśnie - i urzędasy z ministerstwa
      nawet nie powąchają tej kasy...
      A szpitale nie będą mogły wpisywać kwot z sufitu, bo ubezpieczalnie tego
      PRZYPILNUJĄ. I mogłoby się okazać, że koszty leczenia ofiar wypadków to np. 0,3
      miliarda...
      • Gość: Społecznie Wrażliw Re: Szwindel - płacić za FAKTyczne koszty leczeni IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:04
        Ale panie! Sądy przeciążone, a w szpitalach chorzy mają umierać "bo nie ma
        pieniędzy"?!
        • zapytaniaznak Re: Szwindel - płacić za FAKTyczne koszty leczeni 23.10.06, 20:23
          Gość portalu: Społecznie Wrażliw napisał(a):
          > Ale panie! Sądy przeciążone, a w szpitalach chorzy mają umierać "bo nie ma
          > pieniędzy"?!
          Ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz ?

Szpitale nadal będą leczyć, tylko rachunki będą wysyłać gdzie indziej. Nikt nie
          będzie czekał z chorym na jakąś przedpłatę.
          Poza tym nie można usprawiedliwiać jakiejś urawniłowki niesprawnością działania
          organów państwa. Równie dobrze mogę zlinczować złodzieja, bo zanim on się
          doczeka sądu...
          • Gość: Społecznie Wrażliw Re: Szwindel - płacić za FAKTyczne koszty leczeni IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 20:57
            Ja tylko reprezentuję elektorat z tzw. "zatroskanym spojrzeniem". Niektórzy mogą
            uznać, że rzeczywiście robię sobie jaja :-)
    • Gość: CZEMU? Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.e-wro.net.pl 23.10.06, 17:58
      To nie jest recepta na zapaść w służbie zdrowia.
      Płącę już mnóstwo pieniędzy na ubezpieczenie zdrowotne. Co z tego mam? Nic!
      Byłem ostatnio u lekarza - żeby się zarejestrować trzeba rano wstać, odstać
      swoje w kolejce pod przychodnią i jeszcze spóźnić do pracy. Potem za każdym
      razem - do kontroli, z pokazaniem wyników - musiałem się od nowa rejestrować u
      lekarza stając bez sensu rano pod przychodnią. Lekarz pierwszego kontaktu jak
      tylko może unika skierowania do specjalisty chociaż sam nie umie postawić
      diagnozy. Wreszcie mam skierowanie do specjalistycznej przychodni, ale miejsc
      nie ma na pół roku do przodu.
      Nie wiem ile to wszystko było warte, ale myślę, że płacąc za te wizyty i
      badania zmieściłbym się w miesięcznej składce na ubezpieczenie zdrowotne. Ale w
      tej sytuacji nie ma wyjścia oczywiście trzeba się leczyć prywatnie. Tylko na co
      idą moje pieniądze ze składki? Dlaczego mam to finansować jeszcze z OC, chociaż
      nie miałem nawet żadnej kolizji?
      DLACZEGO?????
      - nie ma odpłatności, choćby minimalnej za wizytę u lekarza, która
      gwarantowałaby wygodną rejestrację i przyjęcie danego dnia?
      - polskie szpitale nie zawierają umów np. z niemieckimi kasami chorych?
      - kształcimy za darmo kadrę niemieckim szpitalom?
      - składka na ubezpieczenie zdrowotne zależy od zarobków, a nie od tzw.
      kalkulacji ryzyka ubezpieczeniowego? Jestem młody, nie palę, prawie nie piję,
      choruję raz na rok to powinienem płacić mniej niż emeryt, który kopci jak smok
      i ciągle choruje. Brutalne to ale tak się liczy składkę we wszystkich
      ubezpieczeniach - czemu nie w tym?
      • sarhenziel Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? 23.10.06, 18:22
        Czemu masz rację to wszystko jest chore i postawione na du..e
        bo gdyby na głowie to byłoby inaczej.Łapiduchy chcą pieniędzy
        za podejście do chorego a nie za leczenie,bo za te musisz zapłacić
        im do kieszeni.Denerwuje ciągłe narzekanie na zarobki.Jaka praca taka
        płaca.Składka jest marnowana w sposób straszliwy.W Polsce płacę większą niż w
        USA na Medical Care i tam idę do lekarza i podaję nr polisy,on mnie
        leczy jak kantuje to go firma ubezpieczeniowa sprawdzi i za bzdety
        nie zapłaci,jak zostanie przyłapany kilka razy to firmy ubezpieczeniowe
        dadzą mu czarny bilet tzn.zalecenie by go unikać,a to dla niego
        utrata prestiżu i dochodów.Komu przeszkadza wprowadzenie tego systemu do
        Polski wiadomo śłużba zdrowia jest za poważną sprawą by powierzać ją
        lekarzom.
        • Gość: enefzet Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:37
          przeciętna (nie średnia) emerytka ma pewnie (w porywach) 1000 PLN.
          Myślę, że średnio rozgarnięta firma ubezpieczeniowa nie chciałaby tego
          jej tysiąca za obietnicę utrzymania przy życiu (bo to mniej więcej "zapewnia"
          NFZ co bardziej wytrwałym pacjentom). Płaciłeś niskie składki, bo pewnie
          jesteś młody, masz jakiś "dobry zawód", co pozwala mieć nadzieję, że gdzieś
          tam o siebie dbasz itd.
          Dlatego rzeczywistość jest taka, że "od jutra" takiego systemu nie da się
          po prostu wprowadzić.
          Faktem jest natomiast, że obecny system jest źle _zrealizowany_. Fakt, że nie
          ma u nas (podkreślam: NIE MA) weryfikowania wykonania procedur zgłoszonych przez
          lekarzy do NFZ. Dowód? Proszę! Kto z forumowiczów po wykonanej operacji,
          porodzie itd. Otrzymał telefon od NFZ: "Dzień dobry tu NFZ. Czy w dniu takim
          a takim urodziła pani bliźniaki, przed terminem, z 5 powikłaniami" itd.?
          Idę o zakład, że nie! I takie rzeczy trzeba w tym zasranym kraju zmieniać.
          Inaczej, to sobie możemy wprowadzać n-te wielkie reformy a i tak nic z tego nie
          wyjdzie. Liczą się właśnie te małe rzeczy na które nikt nie zwraca uwagi...
      • Gość: Upierdliwiec Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:10
        Bo widzisz, w stwierdzeniu "składka na ubezpieczenie zdrowotne" jeden wyraz jest
        zbyteczny i fałszuje prawdziwy obraz: "ubezpieczenie".
        Powinno być: "Składka na zdrowotne". Co zdrowotne? Dobre pytanie...
    • Gość: wątpię Spracy zapłacą? A jeśli sprawcą jest pijak, który IP: *.tpnet.pl 23.10.06, 18:01
      nagle wtargnął na jezdnię i nie płaci OC, bo w życiu nie miał samochodu, bo
      wolał każdy pieniądz przechlać zamiast sobie coś kupić?
      • Gość: uniżony poddany Re: Spracy zapłacą? A jeśli sprawcą jest pijak, k IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:11
        I to jest właśnie sytuacja, którą miłościwie nam panujący przewidzieli!
        Odpowiedź jest prosta: my, wszyscy - z OC, 20% (a może więcej).
    • Gość: propozycja A konowały na czele z profesorkiem chętnie sięgają IP: *.tpnet.pl 23.10.06, 18:08
      cym do cudzych kieszeni niech przekazują 50% swoich zarobków na specjalny
      fundusz wypłacający odszkodowania dla ofiar swoich partackich praktyk.
      • Gość: Konował Re: A konowały na czele z profesorkiem chętnie si IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:15
        Oooo! Toż to przesada! Jakie partactwa?
        Komisja etyki lekarskiej wykryła _nieliczne_ przypadki błędów w sztuce.
        Czyż to nie dowód na to, że problem praktycznie nie istnieje?
    • patman A co, jeśli pieszy spowoduje wypadek? 23.10.06, 18:10
      Są przypadki, że w wyniku działania pieszego dochodzi do wypadków drogowych. Jak w takiej sytucji ma się równość obywateli wobec prawa, skoro piesi wogóle nie płacą OC, a tym bardziej podatku od OC na NFZ?
      To się dopiero nazywa soliaryzm społeczny - trzeba płacić za szkody wyrządzone przez innych.
    • adamm5 Zgadzam sie na wyższą składke pod warunkiem, 23.10.06, 18:23
      że wszystkie firmy ubezpieczeniowe zawrą umowy na leczenia powypadkowe z
      prywatnymi szpitalami, a nie publicznymi i państwowymi (najwyżej niech to te
      szpitale zawierają umowy na leczenia wysokospecjalistyczne z klinikami
      państwowymi i akademickimi). Z pewnością będzie to dużo taniej, niż wówczas,
      gdy te pieniądze miałyby trafić do tych darmozjadów ze szpitali miejskich,
      wojewódzkich i państwowych!
      • Gość: Polityk Re: Zgadzam sie na wyższą składke pod warunkiem, IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:20
        "Pan zdaje się nie rozumieć subtelnych przeszkód natury prawno-społecznej,
        które uniemożliwiają przeprowadzenie tej skomplikowanej reformy w tak prosty
        sposób..."
    • Gość: repoman Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.icpnet.pl 23.10.06, 18:30
      Te przygłupy z rządu już nie wiedzą jak okradać obywateli.
      Obciążyć wszystkich składkami OC: dzieci w przedszkolach i szkołach, bo też
      powodują wypadki wymagające leczenia, wszystkich pieszych, turystów, sportowców
      a także Zarządy Dróg i Mostów za zły stan jezdni itd., itp.

Przecież to już dyktatura...
      • Gość: kali Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.aster.pl 23.10.06, 18:45
        Zupełnie szłuszna decyzja, należy podwyższyć. Płacę kilkaset zł miesięcznie,
        nie korzystam narazie ze służby zdrowia i nie oburzam się, gdy te moje pieniądze
        idą na leczenie potrzebujących tego. Ale nie mam zamiaru płacić za ludzi bez
        mózgu, którzy uważają że na drodze wszystko im wolno, a zdarzenia katastrofy
        drogowej tłumaczą działaniem krasnoludków, nigdy swoją bezmyślnością. W takich
        przypadkach sprawiedliwym jest płacenie za siebie i nie szukanie wspólników
        do zapłaty za swoją głupotę.
        • sarhenziel Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? 23.10.06, 20:33
          Masz rację na świecie jest tak ,że jak spowodujesz wypadek to ci podnoszą
          składkę,jak po pijaku to podnoszą jeszcze wyżej.Dlaczego ja który nie
          spowodował wypadku przez 40 lat mam płacić za bezmózgich cymbałów.Myślę,
          że solidaryzm nie powinien tu być stosowany.Do swojego poprzedniego postu
          płacę więcej niż w USA ai tak korzystam ze służby zdrowia odpłatnie.To mi
          się w głowie nie mieści.Precz z lekarzami w rządzie.
      • Gość: Po Imieniu Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:23
        Dyktatura to jest na Kubie. Tutaj to jest zwykłe okradanie...
    • Gość: zakichany liberał Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 18:42
      Będzie jak z podatkiem drogowym w paliwie. Miał być sprawiedliwie na drogi -
      okazało się, że idzie do wspólnego wora (bez dna).
      Teraz całość podwyżki pójdzie do wora pt. NFZ, a za parę lat, jak już się sprawa
      "uleży", to znowu ktoś powie, że "Ci zasr...i kierowcy tyle szkód powodują -
      niech płacą".
      No właśnie! Niech płacą! Niech płacą w sytuacji, kiedy coś zrobią (np. potrącą
      trzeźwego na przejściu) i wtedy sądownie nakazać zwrotu kosztów leczenia. Ale
      gdzie Panie, u nas? Niee, to trzeba następny para-podatek. Będzie prościej i
      sprawniej... Na nowe furki i gabineciki dla prezesów, wice-bez teczek itp...
    • Gość: ant to zarejestruje auto UE,gdzie będzie taniej,i tyle IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 18:44
      • Gość: pesymista Re: to zarejestruje auto UE,gdzie będzie taniej,i IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:27
        Już masz autko w UE :-)
        A jeśli masz na myśli inny kraj członkowski, to musiałbyś zmienić obywatelstwo.
        • Gość: ant a niby dlaczego ?? IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 19:29
          brat ma zarejestrowane auto w szwecji i hula jak się patrzy ...
          • Gość: pesymista Re: a niby dlaczego ?? IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:41
            Ale chyba ma tam stały pobyt? Czy po prostu popłynął tam promem, żeby
            zarejestrować auto?
            • Gość: ant Re: a niby dlaczego ?? IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 20:29
              nie, tam mieszka rodzina, do tej pory policja atakowała wściekle że jeździ na
              zagramanicznych numerach, a teraz tylko pokazuje papier że auto jest
              ubezpieczone i dowód rejestracyjny na numerach zagramanicznych i koniec.
    • Gość: NOMorePIS Z mojej lodówki znów znika żarcie.... IP: *.toya.net.pl 23.10.06, 19:16
      Dzięki PIS!!!!
      • Gość: ANT a mi znikneła cała LODÓWA !!!! N/T IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 19:30
        • Gość: ant pewnie wpadła do PiSuaru, quwa mac !!! IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 19:36
          jaka szkoda, PO nie będzie miało już co kraść.
          Zostałem ograbiony doszczętnie.
    • Gość: won złodzieje Zbiorowa odpowiedzialność + kwota księżycowa IP: *.tpnet.pl 23.10.06, 19:36
      wzięta z sufitu - metody jak za Stalina. Wraca PRL ze swojego najgorszego okresu.
      • Gość: upeer Re: Zbiorowa odpowiedzialność + kwota księżycowa IP: *.magma-net.pl 23.10.06, 19:45
        Tym razem mamy komunizm rodem z Brukseli zamiast z Moskwy. Rozejrzyjcie się!
        Na zachodzie politycy może mniej bezczelni, ale to ci sami zakichani socjaliści
        co i u nas.
        A może tam naród spokojniejszy...
    • Gość: mariojtd Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:17
      Po pierwsze jest to kolejny podatek.
      Po drugie nikt w Polsce nie wyliczył ile kosztuje naprawdę leczenie.
      Po trzecie i NAJWAZNIEJSZE: mam wrażenie że kwota, której usilnie poszukuje min
      religa to kwota jaka jest potrzebna na pokrycie kosztów ustawy o ratownictwie
      medycznym. Fikcją więc były zapewnienia o tym że znaleziono te pieniądze w
      budzecie. podobnie zresztą jak fikcją są 30% podwyżki w służbie zdrowia ale to
      już inna sprawa
    • Gość: Sybirak Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:22
      Ten stary alkoholik dopiął jednak swego. Tylko dlaczego za pijak, który spowodował wypadek, mam cierpieć ja, który wciągu 40 lat nie spowodował nawet najmniejszej kolizji? Polska to jednak popie..ny kraj.
      • zgodnik1 Religa znowu zaczął chlać?..takie pomysły! 23.10.06, 20:55
        doczeka sie taczki!
    • Gość: kajot zawsze kopany w d... ale to nie pana specjalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:58
      21 lat jazdy po polskich drogach i bez szkody. Weź sobie idź na emeryturę a nie
      dorabiaj się moim kosztem. W USA kto łapie mandaty płaci więcej a w czwartej RP
      gnoi się bezpiecznych kierowców a bogole oraz małolaty robią wypadki i ich na
      to stać.Dom wariatów ale kasa płynie.
    • Gość: Pacjent Proponuję opodatkować lekarzy na poczet ... IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.10.06, 21:02
      .. odszkodowań za szkody wyrządzone pacjentom. Podatek powinien być 10-krotnie
      wyższy przez 50 lat w przypadku popełnienia błędu pod wpływem alkoholu.
      Podwyższenie podatku powinno obowiązywać także wielokrotnych partaczy w białych
      fartuchach. Pan super minister Religa z jeszcze lepszymi pomysłami od razu
      powinien przekazać cały swój majątek na poczet strat wywołanych swoimi
      genialnymi pomysłami! To po prostu sk.......o!!!!!!!!!! Mam nadzieję, że z
      ewentualnym wzrostem składki OC obniżą nam daninę na nieuków ze "służby
      zdrowia"!!!!
    • Gość: jola.... Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:20
      Tow. Religa, czy poza tym u Was wszystko w porządku?
    • irenapopiolek Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? 23.10.06, 21:26
      Znów szlak trafi nasz pieniądze, tak jak akcyzę za paliwo która miała iść na
      budowę dróg. Dajemy sie strzyc jak bezrozumne owce. Służbę zdrowia trzeba
      zrobić prywatną, bo i tak leczymy się prywatnie. Jak można płacić po parę razy
      za to samo a co się dzieje z pieniędzmi za ubezpieczenia NW.
    • Gość: Ziutek Religa zarabia dużo więc łatwo mu podnosić składkę IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.10.06, 21:35
      Dla niego te kilkaset złotych więcej na składkę OC to tyle co nic. Dla
      zarabiającego poniżej średniej krajowej to bardzo dużo!!! Zwłaszcza jak ma się
      na utrzymaniu rodzinę. Ale co go to obchodzi??!! Jemu jest dobrze.
    • elephant1 Re: Jak resort zdrowia wywinduje składkę OC? 23.10.06, 22:44
      Przez ministra Religę przemawia chyba gorliwość neofity , sam pamiętam czasy
      panie ministrze kiedy jarał pan 4 paczki popularnych dziennie a spirytusem też
      Pan nie gardził ( i to od rana ).

Znajomy z jednego jezior Pojezierza Drawskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka