Dodaj do ulubionych

Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes

IP: 217.153.7.* 18.01.07, 13:18
A link do ich sklepu internetowego ??
Obserwuj wątek
    • Gość: kinia Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.in.uj.edu.pl 22.01.07, 15:23
      taaaa, sa w Almie ich produkty, no napewno nie dla ubogich... takie maja ceny,
      ze zastanawialam sie, czy aby toto nie ze zlota jest...jak dla mnie, to rownaja
      z Jankowskim i jego "produktami". A przeciez ceny moglyby byc wyzsze, ale nie
      dwukrotnie! jak to sie ma do ich "misji"?
      • Gość: gosc Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:29
        bo jesli robia wszystko naturalnie i nie dodaja konserwantow itp to koszt
        produkcji rosnie. kiedys moj ojciec liczyl ile kosztuje wyprodukowanie kielbasy
        ktora w sklelpie kosztowala 6zl/kg. wyszlo mniej wiecej tak ze producent musial
        do miesa(i tak okazyjnie kupionego) dodac 1/3 wagi tego miesa innych substancji
        zeby wyjsc na 0. a ze jeszcze marza jakas musiala byc to zapewne w tej kielbasie
        miesa nie bylo nawet 50%. niestety za oryginalne dobre i nie chemiczne produkty
        trzeba placic wiecej.
        • Gość: zartie Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.244.udn.pl 22.01.07, 18:51
          Rekordziści robią z 1 kg mięsa 6 kg kiełbasy, średnia to ok. 4 kg.
          Kolega mojego ojca, który kiedyś sam robił i sprzedawał wędliny, liczył jakiś czas temu, że koszt zrobienia 1 kg dobrej, prawdziwej kiełbasy to minimum 16 zł.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Pitu-pitu! 22.01.07, 19:12

Takie tam produkty naturalne. Obejrzałam je sobie dokładnie i oto:

- Na szynce etykietka głosi, że wędlina zawiera substancje konserwujące
            standardowe takie jak w zwykłych wędlinach.

- Miód składa się z surowca z krajów UE oraz spoza Unii. Innymi słowy, "wyrób
            benedyktyński" składa się z chińskiego miodu, faszerowanego antybiotykami.
            • Gość: kontra Re: Pitu-pitu! IP: *.compi.net.pl 22.01.07, 21:24
              na stronie www.benedicite.pl jest wyjaśnienie. Miód pochodzi z Ukrainy i po
              aferze sprzed dwóch lat jest bardzo dokładnie badany pod kątem zawartości takich
              wynalazków jak antybiotyki. Nie wiem skąd wniosek, że skoro coś jest spoza Unii
              to musi być gorsze i na dodatek z Chin.
          • Gość: JOeTF Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 01:05
            Babcia ostatnio pichcila wlasna kielbase. W samych surowcach wyszlo ~20zl/kg.
            Nie doliczam robocizny, maz producenta, hurtownika, sprzedawcy, transportu,
            mrozenia i opakowania.
      • jop Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 22.01.07, 16:05
        Bez przesady, 7 zł za butelkę syropu albo 9 za słoik rydzów to niby dużo? A są
        naprawdę pyszne.
        • Gość: YaBol ?????? Litry, gramy, kilogramy...????????????? IP: *.as.kn.pl 23.01.07, 00:49
          W opisach produktów nie ma podenaj ilości! IMO to duży błąd, bo każdy chce wiedzieć ile produktu
          kupuje. Bez tego nie można mówić w kategoriach drogo/tanio. Ja nie wiem jak jest, dowiem się jeżeli
          uzupełnią brakujące dane. Mam nadzieję, że to nie jest celowy zabieg, chłyt maretingoły. Obojętnie czy
          okaże się bardzo drogo, czy nie, chcę znać prawdę żeby móc podjąć decyzję o ewentualnym zakupie.
          Prawdę mówiąc nie oczekuję, że będzie tanio, ale bez podania ilości nie ma mowy żebym kupił
          cokowiek.
          Tak czy inaczej, życzę powodzenia w rozkręcaniu biznesu.

Co do prztworów mięsnych - to ja bardzo chętnie zapłacę 16 zł i więcej za prawdziwą, wiejską
          kiełbasę, szynkę, kaszankę itp. Problem w tym, że brakuje miejsc w których można kupić takie
          produkty, bez sztucznych dodatków zwiększających masę.
      • Gość: Leonidas Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.ghnet.pl 22.01.07, 20:01
        www.benedicite.pl/katalog/
      • Gość: jWz Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.magma-net.pl 22.01.07, 20:28
        nie kupuj. I nie pieprz.
    • Gość: Alicja <a href="http://www.benedicite.pl/" target="_blank">www.benedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:28
      wystarczy pomyśleć :)
    • pether_23 Ale fajny klimat :) 22.01.07, 15:33
      bi.gazeta.pl/im/3/3712/z3712003X.jpg
      Strasznie fajna sprawa. Mimo, że jestem antyklerykałem i ateistą (czy tam
      agnostykiem czy ch.. wie czym) to wytwórstwo klasztorne zawsze wzbudzało we mnie
      pozytywne uczucia :) Bardzo fajowe zdjęcie.
      • Gość: purify ateizm vs agnostycyzm IP: 195.150.94.* 22.01.07, 16:05
        zdecyduj się, czy ateistą, czy agnostykiem.

Ładnie się te produkty prezentują [moim zdaniem]... ale czy równie dobrze
        smakują, tego nie wiem.
        • pether_23 Re: ateizm vs agnostycyzm 22.01.07, 16:10
          Też kiedyś myślałem, że to jest takie proste. Ze niby ateista zakłada, że Boga
          nie ma, a a agnostyk że nie da się stwierdzić czy jest czy nie. I w tym sensie
          to pewnie agnostykiem (przynajmniej z punktu widzenia rozumu, bo z pkt widzenia
          emocji to ateistą :D) Ale znaczenie tych słów i róznica pomiedzy nimi(z tego co
          wiem obecnie) jest ciut bardziej subtelna. Ale od razu mówię, nie znam się na
          tym. Roboczo przyjmijmy, że jestem niewierzący (dobre słowo).
          • Gość: jWz Re: ateizm vs agnostycyzm IP: *.magma-net.pl 22.01.07, 21:22
            Ciekawe: wierzysz, że nie wierzysz.
            • jjjnjankowski Re: ateizm vs agnostycyzm 23.01.07, 00:32
              coz w tym dziwnego ty wierzysz ze wierzysz
        • Gość: snorri696 Re: ateizm vs agnostycyzm IP: *.chello.pl 22.01.07, 20:32
          smakują pewno nieźle jak ktoś lubi "klasyczne" przepisy.

ps. Piłem ich piwo jasne, gęste i słodkawe, ale diabelnie mocne i świetnie
          wchodzi pod dziczyznę :)
      • Gość: kreator sludzy szatana IP: *.broadband.pl 22.01.07, 16:34
        a babilon plonie
        • Gość: ant Re: sludzy szatana IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.07, 17:38
          Gość portalu: kreator napisał(a):

> a babilon plonie

już spłonął !!
          :)
          • Gość: olaw Re: sludzy szatana IP: *.broadband.pl 22.01.07, 20:09
            mamona ich zgubi
            • jjjnjankowski Re: sludzy szatana 23.01.07, 00:38
              za cos opactwo trzeba utrzymac, wiara i ubostwo nie zwalnia od gospodarskiej troski. juz ze to zabytek i dziedzictwo nie wspomne. trza miec pomiarkowanie w antyklerykalizmie (lub swiadkojehowizmie)
          • snorri696 Re: sludzy szatana 22.01.07, 20:34
            Gość portalu: ant napisał(a):

> Gość portalu: kreator napisał(a):
            >
            > > a babilon plonie
            >
            > już spłonął !!
            > :)

Obecnie poszukujemy ekipy remontowo budowlanej :)
    • Gość: haman Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: 172.16.2.* 22.01.07, 15:37
      Każdy może robić biznes i niemal na wszystkim.
      spoty.blox.pl/html
      • jjjnjankowski Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 23.01.07, 00:43
        nie kazdy: nie premier, nie prezydent, nie sejm, nie rzad a panstwo mniej niz ciutciut. premiera i prezydenta sie nie boje, bo to nieudacznicy, o reszcie strach nawet myslec
    • Gość: kerrygold fajnie że sami zarabiają ale chyba troche przegiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:37
      Dobrze ze zamiast zdzierać ze starych babć w kościołach albo liczyc na inszą
      jałmużnę, bracia sami zarabiją, tym bardziej ze to się pokrywa z ich regułą,
      tylko że:

primo - ceny są faktycznie zatrważająco wysokie

secundo - byłoby bardzo przykro, gdyby zmienić Tyniec w disneyland. Jest tam
      już restauracja, (co brzmi niepokojaco, zważyszy że klasztor winien byc jednak
      miejscem skupienia a nie konsumpcji), co potem - hotel, spa, siłownia?

tertio - mimo kuszących mozliwości sprowadzania kosmetyków z wloch, uważam, że
      bracia powinni poprzestać na tym, co jest im potrzebne do utrzymania się na
      PRZECIĘTNYM poziomie, i na konserwację Tyńca, nie więcej.

• Gość: irasiad Re: fajnie że sami zarabiają ale chyba troche prz IP: *.net.autocom.pl 22.01.07, 17:44
        Nie martw się, wyszynku nie ma. A restauracja jest jak najbardziej na miejscu.
        Tych kilku turystów którzy tam się czasem pojawią chciałoby czasem coś zjeść (o
        co w Tyńcu nie tak łatwo - budy która jest na Wisłą nie wliczam do miejsc w
        których warto się zatrzymać).

Jeżeli się zainteresujesz to się dowiesz że klasztor wymagał nie konserwacji a
        praktycznie odbudowy! To co widać na zdjęciu
        bi.gazeta.pl/im/3/3712/z3712003X.jpg kilak lat temu wyglądało jak obraz
        nędzy i rozpaczy. Zrobione zostało dużo, bardzo dużo. Bez względu na to ile
        zarobią i tak wszystko pochłonie renowacja klasztoru.

Ja tego nie rozumiem: jak zakony zajmują się zbieraniem jałmużny to źle bo
        nieroby; jak próbują sami coś robić to też źle, bo ...
        • Gość: Gość Re: fajnie że sami zarabiają ale chyba troche prz IP: *.isp.tvkg.net 22.01.07, 18:11
          Kraków ruszył do przodu!A Benedyktyni byli zawsze z Nim.
        • Gość: kerrygold Re: fajnie że sami zarabiają ale chyba troche prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 19:59
          > Ja tego nie rozumiem: jak zakony zajmują się zbieraniem jałmużny to źle bo
          > nieroby; jak próbują sami coś robić to też źle, bo ...

tytuł wątku zaczyna się od "fajnie ze sami zarabiają". napisałm to specjalnie
          żeby nikt się nie czepnął.
          dobrze jeśli zakony które mają w regule pracę - pracują, a te, które mają
          jałmużnę - żebrzą. Źle, jesli księża "pracują" i żebrzą na tyle, że stać ich na
          maybacha.
          co do klasztoru to mimo wszystko będę się upierać, że "stek przeora z dzika w
          sosie borowikowym - 65 zł" to nie jest to na co może sobie pozwolić przeciętny
          turysta, za takie pieniądze możnaby wyżywić wycieczkę szkolną, dlatego
          przestrzegam, żeby target benedyktynów, czyli "ludzie raczej zamożni" nie
          rozszerzył się też na inne dziedziny.
    • gkowalik1 Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 22.01.07, 15:42
      Powinni pójść za ciosem i otworzyć w Tyńcu gospodę "Pod lutym turem" - Czesi
      zarabiają na Szwejku, to czemu nie ojczulkowie na Sienkiewiczu:)?
      • tivlaf Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 22.01.07, 16:00
        Knajpę też mają :)
    • Gość: lemonna Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 16:00
      www.benedicite.pl/katalog/
    • janek344 Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 22.01.07, 16:07
      Właśnie! Też może bym coś zamówił.
    • rudy_rudolf popieram i będę klientem 22.01.07, 16:12
      chętnie skosztuję miodku pitnego :)

prezenty walentynkowe
    • Gość: :/ Re: Z pijanego gangu : IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 16:18
      Czy ktos moglby zabanowac tego glupka?
      • Gość: abecadło Czy podatki płaca jak z działalności gospodarczej? IP: *.aster.pl 22.01.07, 17:33
        Bo jeśli tak to nie ma problemu.
        • Gość: ant Re: Czy podatki płaca jak z działalności gospodar IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.07, 17:36
          Gość portalu: abecadło napisał(a):

> Bo jeśli tak to nie ma problemu.

płacą !
          w watykanie !!
          :))
          zus też !
    • Gość: inter polecam smalec ze skawrkami IP: *.rwe.com 22.01.07, 16:31
      ja kupilem ich smalec ze skwarkami. Jest naprawde bardzo dobry i smakuje jak
      smalec a nie jak nie wiadomo co. Maly sloik kosztuje co prawda 5,5zł ale jest
      to zakup raz na jakis czas. O reszcie produktow sie nie wypowiadam. Zgadzam sie
      z osoba, ktora napisala, ze produkty nieprzetworzone musza kosztowac drozej.
      Znajomy mi mowil (prowadzi masarnie), ze cena hurtowa jaka placi za kilogram
      szynki to 13zl. Zeby zrobic kilogram szynki gotowej potrzeba niemal 2kg szynki,
      czyli 26zł, plus do tego jego marza, przewoznika, sprzedawcy itd. To tak
      analogicznie do tego co ktos napisal o kielbasie za 6zł/kg.
    • Gość: ja Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 16:47
      a co ty bana na googlach masz czy co ?
    • tomekjot Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 22.01.07, 16:54
      To nie jest drogo. U mnie w sklepie za taka cene sprzedsaja przetwory z Francji
      • jjjnjankowski Re: Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes 23.01.07, 00:47
        klamstwo powtarzane 1000 raty fqrfia
    • Gość: er. a podatki będą płacili ? IP: *.chello.pl 22.01.07, 18:08
      a podatki bedą placili tak jak wszyscy przedsiębiorcy ?
      a moze nie płacąc podatkow będą uprawiali piractwo biznesowe ?
      co na te kościółkowe biznesy urząd ds konkurencji i konsumentow oraz
      organizacje zrzeszające przedsiębiorców ?

--
      www.apostazja.pl/
      • Gość: irasiad A jakie podatki masz na myśli ? IP: *.net.autocom.pl 22.01.07, 18:30
        Jeżeli VAT to oczywiście tak! Dochodowego raczej nie bo nie będzie dochodów
        (wszystko z nawiązka pochłonie renowacja klasztoru). Jeżeli kogoś zatrudnia to
        na pewno ZUS i zaliczki na dochodowy muszą zapłacić. To nie jest jakaś pokątna
        melina. Oni sprzedają to w Almie a Alama nie może kupić za pieniądze "z
        kamizelki". Musi być faktura itd... O co ty się martwisz ? Ciekaw jestem czy
        kiedy kupujesz warzywa w sklepie za rogiem to upominasz się o paragon (ja się
        upominam) ?
        • Gość: er. Re: A jakie podatki masz na myśli ? IP: *.chello.pl 22.01.07, 18:52
          powinni płacić też i podatek dochodowy jak każda firma w przeciwnym wypadku mamy
          do czynienia z nieuczciwą konkurencją ściganą ustawowo.
          każdy biznesmen chciałby nie płacić podatku dochodowego mówiąc że
          nieopodatkowany dochód przeznaczy na remonty w swojej firmie.
          przyjdzie czas że tymi benedyktyńskimi biznesami zajmą się urzędy skarbowe,sądy
          powszechne oraz krajowe i unijne urzędy ds konkurencji.

--
          www.apostazja.pl/
          • Gość: rafal Re: A jakie podatki masz na myśli ? IP: *.chello.pl 22.01.07, 21:19
            ale jaki dochód oni mają? przecież cały przychód przeznaczają na remont siedziby
            firmy (na co na pewno mają rachunki), więc nie mają dochodów, a jeśli mają to
            myślę że po to są tam biznesmeni świeccy, żeby załatwiali takie rzeczy jak podatki
    • Gość: alex najlepsze piwo na świecie- z klasztoru Andechs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 18:17
      w Bawarii! Miód, ambrozja...i napój bogów!
    • Gość: 32Jan Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.globalconnect.pl 22.01.07, 18:20
      Znowu jakiś czarny przekręt: była Stella Maris z pralnią brudnych pieniędzy,
      byli Salezjanie którzy przekręcili banki i emerytów a teraz Benedyktyni.
    • tychik1 Nie wiem czy to zyczliwie czy z przekasem napisane 22.01.07, 18:29
      Tak czy siak powinni wam podziekowac za reklame(mam nadzieje darmowa)
      : )
      • tychik1 Re: Inne Przepisy 22.01.07, 18:52
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=pr&dat=20070122&id=pr11.txt
    • Gość: gdańszczanin W Gdańsku mają TIR-y :) IP: *.chello.pl 22.01.07, 18:31
      Jedna z parafii w Gdańsku-Chełmie posiada stado parafialnych TIR-ów. Widać jak
      między kursami stoją ku chwale bożej na przykościelnym placu.
      • Gość: wierzacy a tirowki tez maja?.... IP: *.btv.lv 22.01.07, 19:00
        ale dobry pomysl mnisi maja!!! a zemu nie?..:) niech tylko te pieniadze
        przeznacza na odnowe zabytkow, krzewieinie kultury, pomoc innym bla, bla... a
        nie an fajne wozki, ku....ewki bla, bla...
    • Gość: jose Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: 201.244.100.* 22.01.07, 19:04
      autor artykulu jest prostym czlowiekiem i zakompleksionym
    • Gość: marka marka Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 19:17
      bartos@getinge.pl
    • wyksztalciuch55 Parę zdań o biznesie "Caritasu" :((( 22.01.07, 19:19
      fakty.interia.pl/prasa/news/na-co-wydano-miliony-zlotych,860991,16
    • Gość: kub Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: 153.19.11.* 22.01.07, 19:26
      ''Chcemy więc sprowadziać np.'' tak tak, korekta na czerskiej zawsze czujna!!!;)
    • kapitan_stopczyk Nie umieją sobie załatwić dotacji z kasy państwa? 22.01.07, 19:28
      Frajerzy jacyś czy co?

Kościół katolicki podłączył się pod budżet państwa i grabi ile ma sił.
      Lizusowscy politycy dają wszystko co kler sobie zażyczy.

A benedyktyni co?
      Nie wiedzą o co chodzi?

-------------------------------------------------------
      - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
      demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
      - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
      • Gość: niveau próbowałam IP: 83.238.169.* 22.01.07, 19:56
        soku (takiego zagęszczonego) z jarzębiny - naprawdę wyśmienity. Cena -
        niewielkiej (fakt) butelki - 5 zł.
    • Gość: JK Siła marki. Benedyktyni rozkręcają biznes IP: *.devs.futuro.pl 22.01.07, 20:35
      Projekt realizowany przez Benedyktynów jest dofinansowany z UE w ramach z
      Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego, a nie
      finansowany ... mała rzecz a robi różnice
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka