Dodaj do ulubionych

Czy samozatrudnienie jest problemem?

14.05.07, 23:31

Niestety, nie usłyszymy od polskich polityków żadnych propozycji, jak skłonić
"polskiego hydraulika" do legalizacji działalności i płacenia podatków.

Bo w polskim systemie podatkowym oznacza to plajtę dla hydraulika. Czekałby go
więc los polskiego rzemieślnika, któremu tyle razy zapalono zielone światło,
że zwyczajnie oślepł.

Obserwuj wątek
    • Gość: jednoosobowiec Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.autocom.pl 15.05.07, 00:38
      Róbta co chceta, a Polska dalej pozostanie jedynym krajem na świecie, gdzie na
      budowie jest zatrudniona jedna osoba - kierownik budowy, a dwadzieścia
      jednoosobowych firm zapinkala z taczkami z cementem.
      • maruda.r Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? 15.05.07, 10:22
        Gość portalu: jednoosobowiec napisał(a):

> Róbta co chceta, a Polska dalej pozostanie jedynym krajem na świecie, gdzie na
        > budowie jest zatrudniona jedna osoba - kierownik budowy, a dwadzieścia
        > jednoosobowych firm zapinkala z taczkami z cementem.

To źle?

• Gość: Kwak You ! Czemu rząd szuka problemów tam gdzie ich nie ma ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:51
          Jeżeli pracownik wybiera samozatrudnienie to co w tym złego ? Lepiej wszystko
          uregulować, obwarować zakazami i nakazami, a za 3 lata łapać się za głowę co to
          za "patologie" się potworzyły i dopisać kilkadziesiąt bzdurnych przepisów ... i
          tak w kółko. PRL II.
          • Gość: Kisiel Rząd socjalistyczny to taki, który bohaterstko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:53
            walczy z problemami, które sam stworzył.
      • Gość: g4 Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.chello.pl 15.05.07, 20:44
        I co w tym niby złego?!
    • Gość: pb158 Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.07, 00:46
      Najlepiej dalej utrudniać, już mamy blisko do ostatniego miejsca (teraz zdaje
      się 52 ) to mało my musimy wskoczyć na koniec listy państw w których
      przedsiębiorca ma najmniejsze perspektywy, życzę tym wszystkim rządzącym
      PISdzielcom i tym w sejmie i w urzedach, którzy dążą do tego bagna, żeby po
      następnych wyborach skończyli w pośredniakach razem ze wszystkimi ,których
      pozatrudniali na ciepłych posadkach bo zdecydowana większość z nich to ciemna
      masa żyjąca z igrzysk wzniecanych przez wodzów bliźniaków i na dodatek z naszych
      ciężko zarobionych pieniędzy.
      • Gość: Normany Czy rząd PiS jest problemem dla obywateli ? TAK ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:23
        .
    • hamlet1111 Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? 15.05.07, 01:24
      Nie dajcie się zwieść rządowi. Oni wcale nie dbają o pracowników. Dla nie
      podstawa samozatrudnienia to niższy haracz na ZUS. Dlatego wolą etatowców. Poza
      tym zero ulg podatkowych. Można ich doić jak mleczne krowy.
    • Gość: tryper komuniści z PiSu tworzą "problemy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:06
      znane w socjaliźmie, a nie znane w innych ustrojach
      • Gość: bajki z kaczolandu Re: komuniści z PiSu tworzą "problemy" IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 15.05.07, 18:45
        Dokladnie tak... politycy rodem z PiSuaru nie rozumieja pojecia
        "free enterprise", oni rozumieja tylko jezyk nakazow
        i zakazow!
    • Gość: JA Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.devs.futuro.pl 15.05.07, 08:44
      Jasne gratlacje pomysłu, ograniczenia, zakazy, nakazy to jest to!!!
      5 milonów polaków wyjedzie za granicę. Np do Czech Słowacji tam jest swoboda
      gospodarcza.
      JA
    • Gość: Jonek Barany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 08:51
      Gdzie sa barany, które głosowały za posłami, którzy teraz ruinuja Polskę od
      wewnątrz oraz ruinują naszą opinie na forum światowym?
    • Gość: Adam Artykuł ten świadczy o bardzo słabej IP: *.novartis.com 15.05.07, 08:56
      orientacji autora w tym temacie. Po prostu to nie jest prawda.
      • Gość: MariuszR Re: Artykuł ten świadczy o bardzo słabej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 09:14
        Orientacja przedpiścy w temacie jest bardzo słaba, po prostu nie prawdą jest jakoby to nie była prawda.

;-)
        • Gość: adam A tak, zapomniałem, że tu IP: *.novartis.com 15.05.07, 10:25
          logują się wyłącznie bełkotliwi postmoderniści nie posługujący się zdrowym
          rozsądkiem, mający wiedzę odwrotnie proporcjonalną do aspiracji i poziomu
          mniemania o sobie, mochnikoluby i styropianowa inteligencja-przepraszam.
          • Gość: MariuszR Re: A tak, zapomniałem, że tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:39
            A w tym przypadku komentarz trafiony, tylko zwróć uwagę że komentujesz odbicie w lustrze:)
      • Gość: Jonek No faktycznie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 10:20
        Faktycznie nieprawdą jest jakoby krowa przegrała proces w sądzie. Ona nigdy nie
        miała żadnego procesu, wszyscy ją kochają, szanują i nikt by nawet nie pomyślał
        aby ją o co kolwiek podawać do sądu. Ten artykuł to kłamstwo. Krowa przeciez
        nawet nie wie jak wygląda sąd.
        • Gość: adam Czytaj jak wyżej IP: *.novartis.com 15.05.07, 10:25
          ..
          • Gość: Jonek Re: Czytaj jak wyżej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.07, 10:30
            Piszesz że ten artykuł jest nieprawdą zatem co masz na myśli. Co jest
            nieprawdą? Czy to że przegrała sprawę w sądzie? Czy to że sie nazywa Hojarska?
            A może nieprawdą jest że zatrudnia pracowników w biurze poselskim?
            • Gość: adam Nieprawdą jest to, że IP: *.novartis.com 15.05.07, 10:40
              samozatrudnienie jest dobrem. Pracuję w dużej firmie gdzie tylko nieliczni
              "szczęśliwcy" nie są na samozatrudnieniu, cała reszta klnie po cichu, bo co ma
              zrobić ? Samozatrudnienie to robienie ludzi w balona i robienie im łaski, że
              wogóle mają pracę. Ale do tego doprowadzoiło wysokie bezrobocie, że każdemu
              pracownikowi można napluć w gębę a on i tak powie, że deszcz pada.
              • Gość: kuba Re: Nieprawdą jest to, że IP: 62.111.150.* 15.05.07, 11:42
                o rany, jak ja lubie takich generalizatorow jak ty. samozatrudnienie jest zle,
                bo znajomy z pracy kiedys ponarzekal... a ja jestem samozatrudniony i nie jest
                mi zle, wiec dlaczego chcesz mi to odebrac?

jesli ty akurat wolisz etat jako klozetowa, niz samozatrudnienie jako
                specjalista, to twoja wola, i mnie nic do tego. a tak na serio, to chcialbym,
                zebys nie uszczesliwial innych na sile, wg swojego widzimisie.

po drugie, jesli etat jest taki superwspanialy, to czemu rzad nie dziala
                pozytywnie, stymulujac powstawanie etatow, tylko dobija inne formy zatrudnienia?
                szczegolnie jesli (wg zrodel rzadowych) tylko 90% samozatrudnionych jest
                zadowolonych z tej formy zatrudnienia.

a tak naprawde chodzi o kase. samozatrunieni placa mniejsze podatki, odliczaja
                vat itp sami decyduja o swoich pieniadzach. tymczasem etatowcy musza placic za
                wszystko swoim władcom (vat zus itp)
                ech szkoda gadac
      • Gość: KOR-kowiec Re: Ach, to tylko lewacko-lewusowska propaganda IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 15.05.07, 21:27
        Wiadomo ze Michnikowi i jego psubratom chodzi o zduskredytowanie ekipy
        rzadzacej. Czasem wzory nawet hitlerowskie okazuja sie byc skuteczne.
    • Gość: Ja Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.c9.msk.pl 15.05.07, 10:04
      Boże jak Oni mnie wkurzają wrrr...Walczyć to trzeba ale z nimi i jak najszybciej wymienić "na lepsze modele"!!!
    • samoistny Jest problemem, ale dla niewielkiej grupki 15.05.07, 10:14
      Samozatrudnienie jest problemem, ale dla ludzi spełniających jednocześnie oba
      poniższe warunki:

1. Popieranie podatku progresywnego i wysokiego haraczu na ZUS.
      2. Inteligencja wystarczająca do zrozumienia, że samozatrudnienie w piękny
      sposób pozwala co tłustszym i mądrzejszym owieczkom wyskoczyć z zagrody i
      uniknąć ostrzyżenia przez w/w daniny.

Na szczęście mentalność nieudacznika pragnącego karać lepszych za sukces nie
      idzie w parze z inteligencją, dlatego (jeszcze) mamy możliwość samozatrudnienia.
    • kolargolo przepis na zwiekszanie bezrobocia wg PiS: 15.05.07, 10:21
      zrealizowac caly swoj program.
    • Gość: Piotr Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: 212.160.148.* 15.05.07, 10:41
      Prowadzę mikro firmę. Głównie świadczę usługi dla dużej korporacji, raz na jakiś
      czas dla innych firm. Duża korporacja chciała mnie zatrudnić na etat za 2000 zł
      netto. Podziękowałem. Teraz zarabiam od 3000 - do 10000 zł netto (po opłaceniu
      podatku i ZUS). Co jest lepsze?!
      • Gość: aaa Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.chello.pl 15.05.07, 10:53
        Zobaczysz, co jest lepsze jak zachorujesz, alebo będziesz już emerytem z najniższą możliwą emeryturą,
        bo nie zarabiasz tyle aby sobie odłożyć. Wszystko przeżerasz i wielkie g... z tego będziesz miał za 20 lat.
        A jak znudzzisz się firmie to usłyszysz a co pan tutaj robi? Przecież nie jesteś ich pracownkiem a US i ZUS
        upomni się o swoje, nawet jak nie zapłacą Tobie faktury.
        • stworek52 Ty nie uszczęśliwiaj na siłę 15.05.07, 11:27
          wolna wola kazdego,słyszał kiedyś o czymś takim?
          Czy dyktat komunistyczny tak wżarł sie w mózgownice ze nic nie jest w stanie go
          wyleczyć?
        • chudymisio ... a jak zachoruje... 15.05.07, 12:12
          > Zobaczysz, co jest lepsze jak zachorujesz, alebo będziesz już emerytem z najniż
          > szą możliwą emeryturą,

Przecież afcet wyraźnie napisał, że zamiast 2000 zarabia 3000-10000. Chyba jest
          logiczne, ze odkladajac sobie chociazby 500zl miesiecznie (na fundusz) i
          wykupujac prywatne ubezpieczenie, bedzie mial:
          1. Wyzsza emeryture niz jakikolwiek ZUS, czy II filar, z ktorego na razie nie ma
          jak wyplacac, wiec w ogole nie wiadomo, co z emeryturami
          2. Jak zachoruje, to szerokim łukiem ominie kolejkę do państwowego zakładu
          "leczniczego".

Te argumenty, że emerytura, że ubezpieczenie to jest jedna wielka farsa dla
          tych, co nie umieją liczyć. Dla takich podatnych na straszenie roszczeniowców.
        • samoistny Ach, ta troska o innych! 15.05.07, 12:15
          > Zobaczysz, co jest lepsze jak zachorujesz, alebo będziesz już emerytem z najniż
          > szą możliwą emeryturą,

Ha, ha. Zobaczymy kto będzie miał większą emeryturę - naiwniacy z ZUS-u, czy ja
          z inwestycji. Dodatkowo jeszcze opłacam sobie ubezpieczenie medyczne, a i tak w
          ręku zostaje mi więcej, niż zostawałoby po opłaceniu haraczy związanych z etatem.

> bo nie zarabiasz tyle aby sobie odłożyć.

Ha, ha, po raz drugi. Uwolnienie od ZUS-u i podatku progresywnego daje mi kwoty
          na opłacenie powyższych zabezpieczeń. To na etacie nie zarabiałbym tyle żeby
          sobie odłożyć, w zamian mając złudę emerytury z ZUS-u.

> Wszystko przeżerasz i wielkie g... z tego będziesz miał za 20 lat.

Ciekawe, skąd to wiesz?

> A jak znudzzisz się firmie to usłyszysz a co pan tutaj robi? Przecież nie jesteś
          > ich pracownkiem

No i co z tego? Za to sam też mogę nie podpisać następnej umowy, zamiast kisić
          się przez 3 miesiące na wypowiedzeniu w kiepskiej firmie, gdy tym czasem lepsza
          oferta przelatuje mi koło nosa. A jak mnie wywalą? Na ZUS-ie i PIT-cie
          zaoszczędziłem już tyle kasy, że mogę spokojnie utrzymać się przez te 3 miesiące
          - i to poświęcając 100% czasu na szukanie zleceń zamiast grzejąc stołek w firmie
          gdzie jestem niepotrzebny.

> a US i ZUS upomni się o swoje, nawet jak nie zapłacą Tobie faktury.

Zapłacę z różnicy na pierwszej pensji.
        • Gość: Piotr Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: 212.160.148.* 16.05.07, 11:07
          Dla twojej wiadomości. Opiekę medyczną opłacam sam w prywatnej klinice, odkładam
          co miesiąc co najmniej 1000 zł. Kupuję akcje, obligacje i inwestuję w
          nieruchomości. To wszystko na moją emeryturę. A nieszczęśnicy wieżący w ZUS są
          ciągle oszukiwani, ja na emerturze chcę zwiedzać ciepła kraje, a nie pracując na
          etacie mieć ją potem w wysokości 500 zł. Naiwnych pozdrawiam.
      • Gość: Jacek Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 11:56
        zależy kogo zapytasz. jeżeli żonę i dzieci - odpowiedź poprze samozatrudnienie,
        jeżeli socjalistę - spotkasz się z naganą, bo jak sam wyliczyłeś 1000 - 8000 zł
        nie wpłacasz do wspólnej kasy, finansującej tylko słuszne pomysły. Ty wydasz je
        na Bóg wie co, rząd zrobił by z nich użytek, jakiś peron albo co innego. jest
        jeszcze w naszym kraju kilka "włoszczowych"
    • Gość: Jarooo Łotwa najszybciej się rozwija a ma najniższy proct IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:32
      samozatrudnionych, więc chyba warto zlikwidować ten proceder wymuszania na
      pracownikach samozatrudnienia
      • Gość: bajki z kaczolandu Re: Łotwa - to nie jest najlepszy przyklad... IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 15.05.07, 19:02
        Lotwa ma ludnosci ponizej dwa i pol miliona... i jej gospodarka nie da sie w
        zaden rozsadny sposob porownywac z gospodarka kraju o wielkosci Polski.
    • Gość: gość Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:50
      Są jeszcze umowy o dzieło - tylko dochodowy, żadnych zusów itp. Większość moich
      znajomych tak pracuje i sobie chwali
    • Gość: sa Jak jest w BZWBK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:59
      W CENTRUM SZKOLENIA BZ WBK w ZAKRZEWIE samozatrudnienie wprowadzono w ten
      sposób :"albo się godzisz albo na bruk" .Śmiać mi się chce jak niektórzy
      wypisują o swobodzie działania na samozatrudnieniu.Tutaj
      pracownicy "samozatrudnieni"pracują pod większym terrorem niż przedtem .Może w
      innych środowiskach "samozatrudnienie" ma sens ale nie w Centrum Szkolenia BZ
      WBK.Tutaj wszystko odbywa się na zasadzie "epoki Bieruta" .Każdy postronny
      oserwator by stwierdził , że taka firma powinna być nowoczesna ale" nie
      wszystko złoto co się świeci".
      • magdapaw4 Re: Jak jest w BZWBK ? 15.05.07, 15:02
        samozatrudnienie to w wiekszosci przypadkow kompletna paranoja i oszustwo. w
        moim zawodzie nie mam co marzyc o stalym zatrudnieniu na dluzszy czas, musze
        prowadzic dzialanosc gosp, ktora co miesiac zabiera 30% moich miesiecznych
        dochodow. zarabiam srednia krajowa, ale place 30, zamiast 20% podatku! no i
        jeszcze musze oplacic ksiegowa (200zł). pracuję na panstwo i pracodawce. Paranoja.
        • Gość: ja Re: Jak jest w BZWBK ? IP: *.infoprojekt.pl 15.05.07, 15:58
          A kto ci każe zlecać prowadzenie księgowości księgowej? Prowadzenie Księgi
          Przychodów i Rozchodów to betka i spokojnie można to zrobić dwie godziny
          miesięcznie.
        • Gość: dany Re: Jak jest w BZWBK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 00:42
          Przy dochodach na poziomie średniej krajowej spokojnie powinnas sobie poradzić
          prowadząc swoją "mikro księgowość" samodzielnie, jeśli już płacisz tej
          księgowej, to niech chociaż Ci doradzi i uswiadomi jak nie płacić aż takich
          podatków (podatek liniowy, koszty, inwestycje itp.) ....
    • Gość: yr te gnidy juz nie maja co robic??? IP: *.acn.waw.pl 15.05.07, 14:13
      jakie samozatrudnienie - prowadze dzialalnosc gosp. zeby placic mniejsze
      podatki i robia tak wszyscy przedstawiciele handlowi z mojej firmy. Nikt mnie
      do tego nie zmusza i zdecydowanie wole ten wariant.
    • janan2 Niech lepiej zajmą się lustracją lub rurą nafta-ga 15.05.07, 14:24
      Ostatecznie czego nie dotkną to spiepszą,bracia mniejsi.Tylko czekac na szumnie
      zapowiadaną obniżkę kosztów pracy.100% pewności że z zapowiadanej obniżki
      składki rentowej wyniknie kolosalna podwyżka ZUS.A co się o tym nagadają że ho
      ho.Wystarczy tylko policzyc podwyżkę składki na zdrowie lub średnią krajową albo
      minimalną od której nalicza się koszty pracy i skutek murowany.Trzymać portfel
      bo ucieknie do ZUS że nawet na słoną wodę nie starczy.W związku z tym
      samozatrudnienie samo się ograniczy uciekając za granicę lub w szarą
      strefę.Najlepiej jakby pozostali przy poszukiwaniu zeszłorocznych śniegów,lub
      napierdzieli sobie w rurę gazową północna czy kazachską.Mogli już zacząć w
      Krakowie.Skuteczność kaczyzmu widać w ciągłych wojnach,a resztę załatwiają tak
      jak gaz.Pojedzą popija ugoszczą się za nasze podatki a Putin przejechał się do
      Kazacha złapali kaczorka a że w pobliżu był pniaczek w Turkmenii to ciach
      siekierką po piórach i sukces obwieścił wyłącznie kaczorek,Tak też będzie z
      samozatrudnieniem.Myśli jak by jeszcze obłupić,ale wyjdzie jak zawsze zamiast
      więcej będzie mniej,zamiast gazu była tylko pieczeń drobiowa.Lapy precz od
      gospodarki gnomy.
    • soulworm balwany. 15.05.07, 14:56

• Gość: WIELKI Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 15:00
      Chłopie, to poczytaj propozycje nowej ustawy o rzemiośle, która miała to
      środowisko wzmocnić. Ale oczywiście jedynie słuszne ugrupowanie - Platforma
      Obywatelska stwierdziła, że rzemiosło dostanie zbyt wiele i już dziś zagroziła
      zaskarżeniem do Trybunału Konstytucyjnego. Patrzcie ludzie na kogo głosujecie !
      Zielone światło dla rzemiosła tak...ale w ustawie PIS.
      • Gość: bajki z kaczolandu Re:Czy PiS kiedys przygotuje cos w porzadny sposob IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 15.05.07, 19:11
        Panie WIELKI... czyzby twoja pisanina byla fantazjowaniem kolejnego z
        PiSuarczykowatych propagandzistow? Po pierwsze - PO nie dysponuje taka iloscia
        glosow by samodzielnie zablokowac uchwalenie podobnej ustawy. Po drugie -
        jezeli ustawa bedzie DOBRZE i PORZADNIE napisana Trybunal Konstytucyjny
        nie bedzie mogl sie do niej "przyczepic"! Czy w ustawie o rzemiosle nalezy
        sie spodziewac czegos niezgodnego z Konstytucja? Na dzien dzisiejszy wyroki TK
        sa glownie pochodna niechlujnego, wrecz partackiego przygotowywania ustaw przez
        piSuarczykow!
      • maruda.r Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? 15.05.07, 19:49
        Gość portalu: WIELKI napisał(a):

> Chłopie, to poczytaj propozycje nowej ustawy o rzemiośle,

Tę którą odrzucił senat?

• Gość: marek Wg mnie wystarczy jeśli 1000 będzie zmuszonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:37
      Ale nie trzeba chyba z tym walczyć, ale lepiej kontrolować.
    • Gość: qq Ronald Regan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:39
      Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If
      it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving,
      subsidize it.

• Gość: usak Moj ulubiony cytat Regana IP: *.asm.bellsouth.net 15.05.07, 21:53

"Rzadowe postrzeganie gospodarki mozna podsumowac kilkoma krotkimi zdaniami:
        Jezeli sie rusza - opodatkujcie. Jezeli wciaz sie rusza - uregulujcie. A jak
        przestanie sie ruszac - dofinansujcie."

• janan2 Re: Moj ulubiony cytat Regana 16.05.07, 13:59
          Gość portalu: usak napisał(a):

>
          > "Rzadowe postrzeganie gospodarki mozna podsumowac kilkoma krotkimi zdaniami:
          > Jezeli sie rusza - opodatkujcie. Jezeli wciaz sie rusza - uregulujcie. A jak
          > przestanie sie ruszac - dofinansujcie."
          > Super.Ot cała prawda:)
          >
    • Gość: henry problemem to jest PiS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:20
      czas na nowe wybory i zmiany.
    • Gość: abc Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.05.07, 20:54
      Tzw. samozatrudnienie służy płaceniu niższych podatków i składek na
      ubezpieczenia społeczne. Jedni płacą mniej, więc inni muszą płacić więcej, żeby
      w sumie wystarczyło. W efekcie mamy dwie kategorie obywateli. Robiąc to samo, co
      normalnie zatrudniony, ale dodatkowo trochę manewrów papierkowych, osiąga się
      spory zysk. Taką mamy "przedsiębiorczość". Ludzie broniący tego stanu i
      nazywający się liberałami reprezentują niestety tylko "liberalizm Kalego", tzn.
      wg nich wolność gospodarcza jest dobra, ale tylko dla nich, a potrzeba też dużo
      frajerów, którzy zrzucą się na wydatki i zobowiązania państwa. Podatek liniowy
      kontra podatek progresywny to debata zastępcza, bo liniowy jest, jak ktoś chce,
      a nawet podatek bezwzględnie regresywny, jak się "przedsiębiorca" porówna z
      trochę mniej zarabiającym brutto zwykłym pracownikiem. Można podać prosty
      przepis na cud: Obywatelu, zostań "przedsiębiorcą", a twoja konsumpcja stanie
      się inwestycją.
      Być może dlatego trudno znaleźć w społeczeństwie przeważające poparcie dla
      liberalizmu gospodarczego, że najgłośniejszy jest "liberalizm Kalego", a on
      niestety śmierdzi nawet bardziej niż zgniły socjalizm.
      • manekin1 Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? 15.05.07, 22:51
        Kolego, komuna pomimo wysiłków obecnego rządu skończyła się ponoć w 89' i to
        włąśnie pod rządami tych komunistów uchwalono obecne warunki rozlicznia się z
        wykonywanej pracy. Nie dziwię się,że śmie nazywać się prawicą kiedy uprawia
        NARODOWY SOCJALIZM! A co do ciebie, Ty należysz do durniów, którzy płacąc 99%
        podatku i i ubezpieczenia uważaliby, że tak właśnie trzeba... puknij się w
        głowę! tu potrzeba reform!

• janan2 Re: Czy samozatrudnienie jest problemem? 16.05.07, 13:58
        Gość portalu: abc napisał(a):

> Tzw. samozatrudnienie służy płaceniu niższych podatków i składek na
        > ubezpieczenia społeczne.
        > spory zysk. Taką mamy "przedsiębiorczość".
        >
        > niestety śmierdzi nawet bardziej niż zgniły socjalizm.
        Takiś tego pewny? Wydaje mi się że nigdy nie zarobiłeś ani złotówki własnym
        przemysłem lub pomysłem.Podaję przykład.Płacę owszem najmniejszy z możliwych
        ZUS.Aby było na pałace i emerytury dla okopowych z KRUS lub biskupa Głodzia z
        emeryturą ....Wiesz ile?To kwota ponad 800 Zyt gilowskich miesięcznie.A gdzie
        średnia krajowa.Pochodzę z biednego regionu i tak samo w tej saMEJ WYSOKOśCI
        PłACę SKłADKę jak w Warszawie,Poznaniu itp.Kto do kogo dopłaca? Biedniejszy do
        bogatszego czy odwrotnie?Po drugie KRUS,płaci taki 200 na kwartał a wymagania ma
        że ho ho,ciągle mało.Fundusz Kościelny wiesz co to jest i komu płaciśz.Wydaje mi
        się że wyłącznie czarnym bo mają paraliż ręki od noszenia tacy.Poza tym te 30 zł
        na miesiąc co płacą i potem emerytura kilkadziesiąt tysięc7y to nie tylko zgroza
        ale deko więcej.A gdzie wyżarci i zdrowi renciści,Płaca kasę chorych biorą ten
        zasiłek i nie dość że śmieją się z takiego kaczystego państwa to na dokładke są
        konkurencją.Mogą obniżać ceny do granicy.Tak jakby było mało marketów którym nie
        chodzi głównie o handel.To tez ostatecznie są zwolnieni z podatków.GTłównym
        jednak celem jest opanowanie najlepszych terenów w każdym mieście.Tego chyba nie
        widzisz,cóż bowiem rozebrać tymczasowy blaszak.Teren zostaje,dużo można
        budować.Ale po co ja sie podniecam.Nie warto.Ty i tak tego nie pojmiesz a ja
        nieopatrznie wychodzę na patriotę .W dupie mam takie państwo.
    • Gość: Miki Czy samozatrudnienie jest problemem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 00:58
      Walka z samozatrudnieniem to strzał w stopę. Co maja robić pracownicy, dla
      których to jedyna forma prowadzenia swojej zarobkowej działalności. Przecież Ci
      ludzie regularnie płacą podatki, ZUS i są pod pełna kontrolą. Przy średnich
      dochodach z określonej działalności gospodarczej, samozatrudnienie jest jedyną
      akceptowalną formą prowadzenia własnego biznesu=utrzymania siebie i rodziny. Ci
      ludzie nie wyciągają ręki po zasiłki i nie płaczą, że im źle. Frustracja i złość
      pojawiają się w momencie gdy jakiś urwany z choinki urzędas zaczyna kombinować
      jak koń pod górkę. Co wtedy robi taki człowiek - zamiast pracować, zarabiać
      pieniądze=płacić podatki, zaczyna szukać ucieczki o tej paranoi:
      1. Rzuca wszystko w cholerę i jedzie za granicę - tam na pracowitych i zaradnych
      czekają z otwartymi rękami.
      2. Szuka dziur prawnych i zamiast pracować część czasu poświęca na kombinowanie
      jak dać odpór tym debilom, którzy w życiu nawet w kiosku RUCHU nie pracowali !
      3. Wchodzi w szarą strefę i ma wszystkich z pkt.2 głęboko gdzieś, przy okazji
      demoralizuje się gospodarczo.
      4. Rzuca wszystko w cholerę i dla odmiany idzie na zasiłek a później się stacza.

Fajnie - NIE !!!!!!!!
    • Gość: marek Wszycy muszą płacić haracz... Wysoki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:17
      Wszyscy muszą płacić podatki i ZUS, żeby finansować tanie państwo PiS-u. Trzeba też pomagać biednym górnikom, huntnikom i rolnikom! Przymierający głodem dobrze wyksztłaceni policjanci oraz nauczyciele z powołania, też potrzebują pomocy...
      Ach! Zapomniałbym o biednych posłach... Bawcie się dobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka