Gość: Jankooo IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.10.07, 21:40 PO bedzie dlugo musialo pracowac zeby odkrecic te idiotyczne przepisy z PiSu rodem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacuo Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m 23.10.07, 22:26 Akurat w przepisach nie widzę nic złego - nic złego się nie stanie jak sklepy będą zamknięte przez te pare dni. Ty byś chciał pracować w takie dni ? A nieuwzględnienie odstępstwa dla stacji benzynowych, tak jak jest np. dla aptek, to niechlujstwo prawne - które było, jest i obawiam się będzie. P.S. Głosowałem na PO . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 23.10.07, 22:37 A ja akurat siedze w USA i tutaj wiele sklepow (takze tych wielkich "marketow" typu Wal-Mart, czy K-Mart) jest otwarte takze i w swieta (niektore sa tylko zamykane troche wczesniej) i... jakos nikomu to nie przeszkadza. Coz, Europa i Polska - to wciaz przyklady czysto socjalistycznego myslenia... p.S. A stacje beznynowe zamykane w swieta? To juz cos w rodzaju bardzo nedznego dowcipu! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardtom Re: W święta nie będzie można zatankować... 23.10.07, 22:48 a moze jednak dac włascicielom swobode wyboru? a nie regulowac, regulowac i regulowac Odpowiedz Link Zgłoś
raf.99 Re: W święta nie będzie można zatankować... 24.10.07, 03:02 Reguluja, a potem szukaja luk we wlasnym prawie zeby dalo sie jakos funkcjonowac.. A idzcie w PISdu z tym socjalizmem. Tak sie koncza proby ulepszania swiata dekretami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Zapominacie o karetkach pogotowia... IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 24.10.07, 06:39 czasem jak jest duzo jazdy to zdarza sie wypalić nawet 3/4 baku paliwa,albo i więcej. gdy przyjdą święta 2-dniowe to moze być problem Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Idiotyczne socjalne przepisy.... 24.10.07, 08:30 I tak to bywa, gdy parlament uchwala glupia ustawe... Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 dla debili co to uchwalili -zakaz kandydowania.. 24.10.07, 09:59 złe zwyczaje powinno się wycinać skalpelem prawnym a nie TOPOREM !! jak miałem auto na gaz to max. starczało na 300km, czyli byłbym udup.. na święta.. Dlaczego nie egzekwować dni wolny i podwójnych stawek za świetą.? oraz koniecznej zgody pracownika na taką częstą prace(np więcej niż 1-2 niedziele w miesiącu? tak samo zrobili ze światłami w autach przez cały rok - bardzo dobre w trasie, bezsensu w zakorkowanym mieście, gdzie na dodatek jednoślady stają sie mniej widoczne.. niestety władza w Polsce lubi TOPOREM machać na ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glosowalemnaniego Oto cala POlska POd zadami PO IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 24.10.07, 10:04 Nawet zadzidz nie zaczeli a juz zatankowac nie mozna !!! PiS - jeszcze zatesnkimy za nimy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: Oto cala POlska POd zadami PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 10:13 Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: Oto cala POlska POd zadami PO 24.10.07, 10:14 Przeliteruje Ci anonimowy Gosciu (...) Zakaz działania placówek handlowych przez 12 dni w roku Sejm uchwalił w czasie ostatnich wakacji głosami wszystkich - poza PO - partii. Ustawa wchodzi w życie w piątek.(...) wiesz co znaczy slowo POza ? -- Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko półgłówki są niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
totila Co do półgłówków. Znam dwóch takich, co to razem 24.10.07, 10:55 mają jedną główkę i to nietęgą. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio-partaczunio Re: Oto cala POlska POd zadami PO 24.10.07, 10:41 Najpierw naucz sie partaczu pisac poprawnie po polsku. Secundo: PO nie glosowalo wtedy za ta uchwala. Tertio: na razie jeszcze niestety, do czasu spelnienia wswzystkich formalnosci konstytucyjnych, rzadza nieudacznicy z PIS. A ponad wszystko nie pij tyle, to jednak szkodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
totila Marna prowokacja. To gó..ane prawo 24.10.07, 10:54 uchwalili solidarni socjaliści z PiS i przystawek, żeby przychlebić się rYDZYKOWI i moherowemu motłochowi przed wyborami. PO głosowało przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Oto cala POlska POd zadami PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 12:59 Jak umiesz czytać to PO było przeciwne w głosowaniu nad dniami wolnymi ,ale jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie nim cały ten burdel da się poskładać do kupy! Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 dla debili co to uchwalili zakaz kandydowania.. 24.10.07, 09:54 złe zwyczaje powinno się wycinać skalpelem prawnym a nie TOPOREM !! jak miałem auto na gaz to max. starczało na 300km, czyli byłbym udup.. na święta.. Dlaczego nie egzekwować dni wolny i podwójnych stawek za świetą.? oraz koniecznej zgody pracownika na taką częstą prace(np więcej niż 1-2 niedziele w miesiącu? tak samo zrobili ze światłami w autach przez cały rok - bardzo dobre w trasie, bezsensu w zakorkowanym mieście, gdzie na dodatek jednoślady stają sie mniej widoczne.. niestety władza w Polsce lubi TOPOREM machać na ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: W święta nie będzie można zatankować... 24.10.07, 08:21 Swoboda to najbardziej nienawistne słowo dla socjalistów. Oni wiedzą lepiej co nam jest potrzebne, a nawet jeśli czegoś twardo nie chcemy, to i tak to trzeba wprowadzić, bo jesteśmy głupi i nie wiemy co dla nas dobre. Swoboda to liberalizm, zezwolenie na działania najkorzystniejsze dla KAŻDEGO z jego punktu widzenia. Nie dla bogatych, ale dla każdego, który coś chce. To jak wmuszać kupno domu, komuś, kto potrzebuje malutkiego mieszkanka, bo "dom jest lepszy i bardziej komfortowy" tylko pytanie czy dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: W święta nie będzie można zatankować... 24.10.07, 12:00 > Swoboda to liberalizm, zezwolenie na działania najkorzystniejsze dla KAŻDEGO z > jego punktu widzenia. Nie dla bogatych, ale dla każdego, który coś chce. To jak > wmuszać kupno domu, komuś, kto potrzebuje malutkiego mieszkanka, bo "dom jest > lepszy i bardziej komfortowy" tylko pytanie czy dla każdego. uwielbiam logike korwina mikkego "roman giertych zniósł przymus niechodzenia w mundurkach" tym mnie zabił:) oczywiście nalezy też znieść przymus mieszkania w luksusowych rezydencjach a trzeba wprowadzić dla dużej cześci społeczeństwa swobodę życia w skrajnej nedzy bez żadnych zabezpieczeń. niech żyje wolnośc i swoboda Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Nie, no chyba nie zrozumiałeś 25.10.07, 12:23 Żaden przymus po prostu nie jest dobry. A co do zabezpieczeń, to dobrobyt bierze się tylko z wolności i uczciwej pracy (rzeczywistej, a nie urzędniczej). Bez tego żadnego dobrobytu nie ma, bo skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlee Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 11:43 hehe :d Bo stacje miały byc celowo zamknięte :D pis by wygrał wybory a Ziobro zorganizował by konkferencje prasowa w ktorej wychwalał by pod niebiosa jak wzrosło bezpieczeństwo na drogach i jak zmalala liczba wypadków. To nic, że 3/4 ludzi nie wyjechało z samochodem bo zapomniało dzień wcześniej zatankować ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pii Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.aster.pl 23.10.07, 22:49 No niezły czad. Uchwalają idiotyczny przepis a potem szukają kruczków prawnych, żeby go ominąć. Ile to trzeba się nakombinować, żeby normalnie funkcjonować. Teraz się zaczną umowy zlecenia z babciami, wujkami i cudowanie. A dla 1 tys złotych każdy zaryzykuje. Tak się psuje kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paluszki78 Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 23:16 Czyli to co wczoraj pisałem o zamknbięciui stacji w czasie świąt nie dotyczy mojej stacji, tak jak się mi wydawało. A więc dla mnie ten przepis można o kant dupy wytrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paluszki78 Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 23:18 Aha, ludzie będą mogli spokojnie tankować, może trochę poczekają w większych kolejkach. A po chlanie( bo tak to jest w zdecydowanej większości "klientów" w czasie świat ) też chwilkę dłużej poczekają. Ale się doczekają. Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Co za idiotyzm... 24.10.07, 00:10 Żeby jeden człowiek drugiemu nakazywał co może robić, i czego nie może robić w świeta. Jeśli ktos chce pracować ew świeta to jego sprawa. Można go przekonywać, ale zabranianie jest idiotyczne i niemoralne. Czemu żałujecie pracowników sklepów a nie pracowników wodociągów, elektrowni, kolejarzy, kierowców autobusów, lekarzy, hodowców bydła, aktorów, policjantów, pracowników kin, muzeów, ośrodków wypoczynkowych, restauracji,... itd.? Każdy kto przyjmuje się do pracy wie w jakim trybie będzie pracował i sie na to godzi lub nie. Przecież zgodnie z kodeksem pracy nie wolno mu pracowac w każdą niedzielę czy swięto, i może pracowac określoną ilość godzin w tygodniu. Czy to nie wystarcza?? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 08:20 toksol napisał: > Żeby jeden człowiek drugiemu nakazywał co może robić, i czego nie > może robić w świeta. Jeśli ktos chce pracować ew świeta to jego > sprawa. Można go przekonywać, ale zabranianie jest idiotyczne i > niemoralne. *********************************** Dość dziwnie rozumujesz, bo praca w hipermarketach sprowadza się do nakazu pracy w święta. Więc pracownikowi można nakazać, ale klientowi nie można zakazać? Wymieniasz mnóstwo zawodów związanych z pracą 24-godzinną, ale zręcznie pomijasz urzędników, bankowców, robotników. Po cholerę w ogóle święta? Pracujmy cały tydzień na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 08:47 Maruda - przecież bezrobocie spada, wszędzie wiszą ogłosznia o poszukiwanych pracownikach. Jak ktoś nie chce pracować w święta wcale nie musi. A zobacz, że przez ten zakaz pozbawiasz możliwości dorobienia sobie całej rzeszy ludzi - np studentów studiów dziennych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: Co za idiotyzm... IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 24.10.07, 09:28 maruda.r napisał: > toksol napisał: > > > Żeby jeden człowiek drugiemu nakazywał co może robić, i czego nie > > może robić w świeta. Jeśli ktos chce pracować ew świeta to jego > > sprawa. Można go przekonywać, ale zabranianie jest idiotyczne i > > niemoralne. > > *********************************** > > Dość dziwnie rozumujesz, bo praca w hipermarketach sprowadza się do nakazu prac > y > w święta. Więc pracownikowi można nakazać, ale klientowi nie można zakazać? > > Wymieniasz mnóstwo zawodów związanych z pracą 24-godzinną, ale zręcznie pomijas > z > urzędników, bankowców, robotników. Po cholerę w ogóle święta? Pracujmy cały > tydzień na okrągło. > W normalnym państwie normalne stosunki pracodawca-pracownik regulują dobre przepisy i sprawnie działające służby i w tą stronę powinny iść regulacje - aby egzekwować w Polsce prawo. Przy dobrze egzekwowanym prawie nie byłoby sytuacji bezprawnego nakazywania pracy w hipermarkecie, bo taki pracodawca zostawałby natychmiast surowo ukarany, a inni widząc przykład, by tak nie robili. Tak jest np. w Skandynawii, żeby daleko nie szukać. Spróbuj tam złamać prawo pracownika, puszka czeka. Więc szczerze mówiąc, to ty trochę źle rozumujesz, choć faktycznie rzeczywistość nakazu pracy i wykorzystywania pracowników to fakt, ale wynika z dużego bezrobocia etc. A rynek się zmienia, niedługo możemy spaść poniżej 10% bezrobocia, a eksperci twierdzą, że faktyczne bezrobocie już tam jest (oficjalnie 11.6%). Prawo należy tworzyć tak, aby móc je stosować indywidualnie i skutecznie, podstawowa zasada prawa rzymskiego: prawo musi być skuteczne. Prawo tworzone w skutek ideologii, jak to utworzone przez debili prawnych z PiSu i przystawek, jest prawem złym. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 10:13 Gość portalu: y.y napisał(a): > Więc szczerze mówiąc, to ty trochę źle rozumujesz, choć faktycznie > rzeczywistość nakazu pracy i wykorzystywania pracowników to fakt, > ale wynika z dużego bezrobocia etc. ********************************* Kolega wyżej napisał, że brakuje rąk do pracy. Musicie więc uzgodnić, jak to jest z tym bezrobociem. Ono jest? nie ma go? czy też dowolnie będziemy wykorzystywać to zjawisko przy dyskusjach? Osobiście nie robię zakupów w niedziele i święta. Nie ma to nic wspólnego ze światopoglądem, ale z szacunkiem dla ludzi. Nie prowadzę sklepu, ale firmę zajmującą się usługami, konsultacjami itd. Wyobraź sobie, że ludzie potrafią zadzwonić w niedzielę rano z problemami? I w ogóle do nich nie dociera, że jest święto (nie odbieram telefonów). W tym całym zamieszaniu chodzi mi kulturę i wzajemny szacunek oparty na tym, że nie musimy wymagać od ludzi stania na baczność przez całą dobę tylko dlatego, że im pomachamy banknotem 50-złotowym. Pewnych rzeczy pieniądz nie zrekompensuje. Argumentacja zajęciami, które wymagają pracy na okrągło jest błędna. Zdecydowana większość takich zajęć wymaga odpowiedniego wykształcenia lub przynajmniej decyzji. Sklepy bazują na przymusie ekonomicznym wobec grupy pracowniczej, która nie ma, ani wykształcenia, ani zasobów pieniężnych, aby pozwolić sobie na wybrzydzanie przy ofercie pracy. Czy świat się zawali, jeżeli zrezygnujemy z zakupów w ciągu tych 12 dni? Kto idzie na zakupy w pierwsze święto bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Co za idiotyzm... IP: *.chello.pl 24.10.07, 10:43 brawo!!! tak wlasnie również sądze zresztą pracuję na stacji benzynowej i czesto obserwuję nadmierny konsumpcjonizm klientów i brak poszanowania niedziel i świat oraz nas pracowników bo ktoś z drugiej strony lady macha jak zauwazyles banknotem widze również kult samochodu odkurzanie i mycie w najwieksze swieta oraz zakupy ogromnych ilosci alkoholu w Europie Zachodniej jakoś wiekszosc sklepów jest pozamykanych i nikt nie robi problemów a propos bezrobocia jest mnóstwo pracy ale za ok 800-1000 zl i nikt przy zdrowych zmyslach nie podejmie się jej chyba że zmusza go sytuacja zyciowa a tak w ogóle moja firma koncern zagraniczny juz szuka kruczków aby tylko otworzyc w dni wolne i zarobić mnóstwo kasy pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 10:50 W Niemczech myjnie samochodowe sa w swieta i niedziele (krotko w czerwone dni w kalendarzu) zamkniete .. i nie mozesz umyc samochodu choc kult auta jak zapewne wiesz tez jest duzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 10:47 maruda.r napisał: > Osobiście nie robię zakupów w niedziele i święta. Nie ma to nic wspólnego ze > światopoglądem, ale z szacunkiem dla ludzi. Tu sie z Toba zgadzam > > W tym całym > zamieszaniu chodzi mi kulturę i wzajemny szacunek oparty na tym, że nie musimy > wymagać od ludzi stania na baczność przez całą dobę tylko dlatego, że im > pomachamy banknotem 50-złotowym. Pewnych rzeczy pieniądz nie zrekompensuje. Tu tez sie zgadzam :) > > Argumentacja zajęciami, które wymagają pracy na okrągło jest błędna. Zdecydowan > a > większość takich zajęć wymaga odpowiedniego wykształcenia lub przynajmniej > decyzji. Sklepy bazują na przymusie ekonomicznym wobec grupy pracowniczej, któr > a > nie ma, ani wykształcenia, ani zasobów pieniężnych, aby pozwolić sobie na > wybrzydzanie przy ofercie pracy. a tu juz sie nie zgadzam ... kolega wyzej (bodajze y.y) wymienil np. wodociagi - i tam jest sobie pan hydraulik (ergo konieczne jest pewien rodzaj wyksztalcenia), ktory moze miec prywatna firme albo pracowac w takowej i rozkoszowac sie wolnymi swietami i niedzielami ale moze tez dostac prace w Wodociagach miejskich i tam miec dyzur w "pogotowiu wodnym" .. To co piszesz to taka troche demagogia z tym wyksztalceniem - sam wiesz, ze w sklepach tez pracuja ludzie wyksztalceni by w jakis sposob zarobic choc namiastke kasy na zycie .. i nie czarujmy sie ale sa zawody w tzw. "sektorze uslugowym", ktore niestety by zapewnic sprawne dzialanie kraju, miasta czy dzielnicy musza dzialac w weekendy i swieta. Tak mowisz, ze nie kupujesz w swieta - ale chetnie pojdziesz z zona czy rodzina do kawiarni, restauracji albo bedac z dziecmi na spacerze zechesz kupic im loda (moze niekoniecznie 1 listopada ale powiedzmy 3 maja). I kto ma tam stac i Cie obsluzyc? > Czy świat się zawali, jeżeli zrezygnujemy z zakupów w ciągu tych 12 dni? Kto > idzie na zakupy w pierwsze święto bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? Wiem, ze to dla Ciebie zaden argument ale zdaj sobie tez sprawe, ze niektorzy ludzia maja taka prace lub zawody, ze niejednokrotnie nie sa w stanie podczas "regularnych" godzin otwarcia sklepow dokonac zakupow. Pomijam juz nabywanie wiekszych rzeczy czy sprzetow, gdzie praktycznie nalezy pochodzic po sklepach i poogladac by wybrac lepszy towar - pracujac zawodowo zostaje Ci po poludniu (w zaleznosci w jakim zawodzie sie pracuje i w jakich godzinach jest sie "uziemionym") niewiele czasu i tak naprawde by spokojnie cos poogladac, przemyslec i porownac roznorodne warianty zostaje Ci weekend. Nie zrozum mnie zle - ja nie upieram sie by te sklepy byly otwarte choc nie przecze, ze moze to ulatwic zycie ;-) ale trzeba podejsc do pewnych spraw z rozsadkiem i spotkac sie w polowie drogi. Naturalnie, ze w wsrod "sklepowcow" sa czarne owce i pracownicy sa traktowani jak niewolnicy - ale sa inne mozliwosci "nawrocenia" takiego (poza dotkliwymi karami finansowymi) - mozna bojkotowac zakupy w takich sklepach przez caly tydzien - jak to mialo miejsce np. w Niemczech z siecia drogeryjna Schlecker albo z (h)amerykanskim WAL-Marktem. Kiedy metody traktowania pracownikow staly sie publiczne znane ich zysk spadl znacznie bo wlasnie spoleczenstwo "zachodzilo" tam sporadyczniej. Dodam, ze w Niemczech sa w niedziele i swieta sklepy zamkniete - sporadycznie sa niedziele handlowe (przed swietam Bozego Narodzenia) ale z zamknieta stacja benzynowa sie nie spotkalam :) poza tym sa tzw dyzurne sklepy i mnostwo malych kioskow, ktore sa otwarte przez 7 dni w tygodniu od 6 rano do 22 wieczorem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Re: Co za idiotyzm... IP: *.klinikum-nuernberg.de 25.10.07, 00:55 praca w szpitalu tez zwiazany jest z nakazem pracy w swieta. Dla Ciebie- jak sie spotkamy u mnie na dyzurze, przypomne sobie ze to nie powinno byc dozwolone. Buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Powrót do normalności. 24.10.07, 09:13 toksol napisał: > Żeby jeden człowiek drugiemu nakazywał co może robić, i czego nie > może robić w świeta. No właśnie - ten idiotyzm został częściowo zniesiony (powinno to dotyczyć wszystkich niedziel). Właściciel może pracować w święta, ale nie może tego nakazywać innym osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
yourij swięto ?? nie moje, tylko kościelne... no nie ? 24.10.07, 09:16 chciałem zauważyc, ze to nie moje swieto i mam je gleboko w d.pie ! i nie mam nic na przeciwko pracowac w swieta czy w niedziele... dla mnie wazne jest tylko, zeby raz na jakis czas byl jeden czy dwa dni wolne... to, ze w weekend wypadna to mi to rybka.. dobrze, ze jedna kaczka poszla w PiSdu... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: swięto ?? nie moje, tylko kościelne... no nie 24.10.07, 09:22 yourij napisał: > chciałem zauważyc, ze to nie moje swieto i mam je gleboko w d.pie ! > i nie mam nic na przeciwko pracowac w swieta czy w niedziele... I nikt ci nie zabrania pracować w niedzielę i święta. Tylko nie zmuszaj do tego innych. >dla > mnie wazne jest tylko, zeby raz na jakis czas byl jeden czy dwa dni > wolne... Człowiek odróżnia się od bydlęcia m.in. tym, że odróżnia sacrum od profanum... Odpowiedz Link Zgłoś
chamae Re: swięto ?? nie moje, tylko kościelne... no nie 24.10.07, 10:25 mg2005 napisał: > Człowiek odróżnia się od bydlęcia m.in. tym, że odróżnia sacrum od > profanum... polemizowałam bym czy akurat to jest ta decydująca cecha. Odpowiedz Link Zgłoś
swireck83 Re: swięto ?? nie moje, tylko kościelne... no nie 24.10.07, 14:51 Właściwie racja, jesteśmy państwem świeckim a nie kościelnym... ponadto skoro "szanujemy" święta katolickie, to dlaczego w kalendarzu nie ma zaznaczonych np. świąt żydowskich, muzułmańskich i innycho, i dlaczego nie są to dla nas dni wolne od pracy ????... Zgadzam sie z ideą wolnych świąt, pod warunkiem że są to święta PAŃSTWOWE, bo nie każdy Polak jest katolikiem... A jeśli chodzi o zmuszanie do pracy, to przecież "nie ma obąwiązku pracy" prawda ???? (tak wogóle to jestem pracownikiem a nie pracodawcą - jeśli ktoś miałby wątpliwości i nieraz pracowałem w weekendy i święta. Odpowiedz Link Zgłoś
msyrena Re: swięto ?? nie moje, tylko kościelne... no nie 24.10.07, 19:28 ale jedna została...trafić trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
msyrena Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 19:24 ...proponuję tym zakazem objąć również DUCHOWNYCH...:D Odpowiedz Link Zgłoś
lugner.bakayaro Re: Co za idiotyzm... 24.10.07, 20:00 toksol napisał: > Żeby jeden człowiek drugiemu nakazywał co może robić, i czego nie > może robić w świeta. Jeśli ktos chce pracować ew świeta to jego > sprawa. Można go przekonywać, ale zabranianie jest idiotyczne i > niemoralne. > Czemu żałujecie pracowników sklepów a nie pracowników wodociągów, > elektrowni, kolejarzy, kierowców autobusów, lekarzy, hodowców bydła, > aktorów, policjantów, pracowników kin, muzeów, ośrodków > wypoczynkowych, restauracji,... itd.? > Każdy kto przyjmuje się do pracy wie w jakim trybie będzie pracował > i sie na to godzi lub nie. Przecież zgodnie z kodeksem pracy nie > wolno mu pracowac w każdą niedzielę czy swięto, i może pracowac > określoną ilość godzin w tygodniu. Czy to nie wystarcza?? imho tutaj chodzilo wedlog mnie o pracownikow supermarketow bo prawda jest taka ze oni maja ptrzesrane .. jak nie przyjd w swieta do pracy to wywalaja i wogole szefowie supermarketow sraja na ludzi itp ... ale pomysl z ustawa nie byl sam w sobie glupi ale wykonanie to zenada zamiast powiedziec dosadnie o co chodzi czyli o supermarkety zastosowali metode jeden za wwszystkich i w ten sposob ukatrupili polowe sklepow w polsce ( przenosni of course np pracownica skpeiku osiedlowego napewno nie marudzi ze pracuje w swieto bo i tak przewaznie sa skrocone godziny pozatym jest szanowana przez szefa itp w supermarketach gdzie dla szefa pracownicy sa tylko numerkami jest inaczej :P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna1606 Re: Co za idiotyzm... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.10.07, 22:16 Żeby jeden człowiek drugiemu nakazywał co może robić, i czego nie > może robić w świeta. Jeśli ktos chce pracować ew świeta to jego > sprawa. Można go przekonywać, ale zabranianie jest idiotyczne i > niemoralne. > Czemu żałujecie pracowników sklepów a nie pracowników wodociągów, > elektrowni, kolejarzy, kierowców autobusów, lekarzy, hodowców bydła, > aktorów, policjantów, pracowników kin, muzeów, ośrodków > wypoczynkowych, restauracji,... itd.? > Każdy kto przyjmuje się do pracy wie w jakim trybie będzie pracował > i sie na to godzi lub nie. Przecież zgodnie z kodeksem pracy nie > wolno mu pracowac w każdą niedzielę czy swięto, i może pracowac > określoną ilość godzin w tygodniu. Czy to nie wystarcza?? ADla mnie to co piszesz to brednie wynikajace z tego ze nie wiesz o czym piszesz. Od 15 lat pracuje w firmie, ktora na maksa wykorzystuje ludzi, ale duzo zalezy od aktualnego kierownictwa. Nie wiesz co to znaczy byc zmuszonym do siedzenia w pracy (nawet malo produktywnie ale cos jakby na nieustajacym dyzurze)-po wielu tygodniach wystepuje zmeczenie organizmu, zlosc ,irytacja,wyladowywanie sie na rodzinie, wspolpracownikach, a kiedy ma sie nawet ten wolny dzien w koncu , to nie daje sie odpoczac. Moglabym napisac prace magisterska na ten temat! Nie bede wdawac sie w szczegoly.Sa u mnie dwie osoby blisko wieku emerytalnego-sa zalosne-notorycznie umeczone, o oslabionej koncentracji i percepcji.Dlatego jestem calym sercem za ograniczeniami w pracy-korona z glowy klientom sklepow nie spadnie,jak zrobia zakupy na dwa,trzy dni.Tak jest w Niemczech, Hiszpanii, Francjii i Wloszech. (Jak bylam u kolezanki w Niemczech miedzy Swietami a Nowym Rokiem, to slodycze dla syna jako prezent moglam kupic w kinie, bo wszystko bylo zamkniete.)cepcji. Przecież zgodnie z kodeksem pracy nie > wolno mu pracowac w każdą niedzielę czy swięto, i może pracowac > określoną ilość godzin w tygodniu. Czy to nie wystarcza?? Teoretycznie. Ale np jest cos takiego jak nienormowany czas pracy np. Teoretycznie tylko iles godzin w tygodniu mozna pracowac, (nawet nie wiem ile), i do tego naleza sie dwa dni w tygodniu wolnego-u mnie nikt tego nie przestrzega-chcesz pracowac, masz robic tyle ile potrzeba! Donosy do inspekcji pracy wygladaja tak-zawiadamiaja pracodawce o kontroli, on sie przygotowuje, w dniu wizyty, najpierw kawka, koniaczek, ciasteczko a potem wizyta w ksiegowosci! U mojej siostry w Stanach, kiedy pracodawca lamie prawa pracownicze, nikt z nim nie rozmawia nawet!. Pracownicy sa proszeni na indywidualne, incognito rozmowy na osobnosci. Jesli sa oskarzenia, to pracodawca musi udowodnic ze tak nie jest a nie odwrotnie! Dlatego, ze mamy takie kontrole , musza byc inne regulacje, i ja to rozumiem(to tak jak -w Ameryce wszystkie znaki drogowe sa NAPRAWDE OBOWIAZUJACE np stop, mimo, ze nikt nie widzi, np na osiedlu domkow jednorodzinnych, wszyscy sie zatrzymuja.A u nas-trzeba robic zakrety, ronda, zeby zmusic kierowcow do zmniejszenia predkosci. N koniec zadam pytanie - ile Ty pracujesz, ze nie potrafisz wczuc sie w role wykorzystywanego pracownika? Sytuacje sa bardzo rozne. Moja siostra mnie pyta , dlaczego nie zmienisz pracy? BO JA SWOJA PRACE KOCHAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bawaria Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.pools.arcor-ip.net 24.10.07, 07:18 A ja akurat siedze w EU, mam 36 dni platnego urlopu w roku, 14 pensji, wszystkie ubezpieczenia, od zdrowotnego po bezrobotne. I tak od wielu, wielu lat. Mozesz krzyczec, komuna, eurokolchoz, regulacje, ale tak jest dobrze, wygodnie, milo i bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Re: W święta nie będzie można zatankować... 24.10.07, 08:38 Gość portalu: Bawaria napisał(a): > A ja akurat siedze w EU, mam 36 dni platnego urlopu w roku, 14 pensji, wszystki > e > ubezpieczenia, od zdrowotnego po bezrobotne. I tak od wielu, wielu lat. Mozesz > krzyczec, komuna, eurokolchoz, regulacje, ale tak jest dobrze, wygodnie, milo i > bezpiecznie. Z tym dynksem jedynie, że forsy na to wystarczy jeszcze na circa 10 lat. Ciekawe co będzie jak ten zaiste przepiękny sytem fiknie. Uciekniesz do Australii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor oj nie krec, nie krec IP: *.chello.pl 24.10.07, 09:57 sa swieta, kiedy wszystko jest zamkniete ...w ukochanej ameryce Odpowiedz Link Zgłoś
anyawagner Re: oj nie krec, nie krec 24.10.07, 16:06 Mieszkam w Stanach od 10 lat i jeszcze nie spotkalam sie ze swietem w ktore stacje benzynowe bylyby zamkniete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: W święta nie będzie można zatankować... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 10:26 bezrobocie w USA jest duzo mniejsze, to po pierwsze, po drugie bedzie mozna tankowac na stacjach samoobslugowych, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man35 A ja głosowałem na PiS. Czekam, aż "kulturalni" IP: *.gdynia.mm.pl 24.10.07, 07:31 wyborcy PO mnie tu oplują, wyzwą od "pisuarów" i napiszą, żebym poszedł w "PiS-du". Zwłaszcza Ci młodzi, nowocześni i "oczytani" (No, przecież czytają.. portale internetowe i instrukcje obsługi zmywarek w Dublinie. Przepraszam tych, którzy to nie dotyczy). A moderator z Wyborczej i tak to puści, bo tak miło jest znów "dowalić Kaczorom".. jacuo napisał: > Akurat w przepisach nie widzę nic złego - nic złego się nie stanie > jak sklepy będą zamknięte przez te pare dni. Ty byś chciał pracować > w takie dni ? A nieuwzględnienie odstępstwa dla stacji benzynowych, > tak jak jest np. dla aptek, to niechlujstwo prawne - które było, > jest i obawiam się będzie. > P.S. Głosowałem na PO . Odpowiedz Link Zgłoś
gatmar Ooo. Jaki PISowski intelektualista się znalazł. 24.10.07, 08:05 Takie traktowanie inaczej myślących jest charakterystyczne dla zwolenników PIS-u. "Jeżeli ktoś jest inny - to do dołu z nim!" I jaka łatwość oceny 40% społeczeństwa. Dziekuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob_Arctor Re: A ja głosowałem na PiS. Czekam, aż "kulturaln IP: 77.236.5.* 24.10.07, 10:09 (No, przecież czytają..portale internetowe i instrukcje obsługi zmywarek w Dublinie.) To też jest pewna umiejętność. Czytania w ogóle, z którą "wykształcony" w głównej mierze podstawowo i zawodowo elektorat PiSu ma znaczne problemy, oraz (instrukcje obsługi zmywarek w Dublinie) czytania w języku obcym i korzystania z Internetu, które to czynności są wręcz niewykonalne dla byłego PiSowskiego premiera i jeszcze obecnego PiSowskiego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
janko.b Re: A ja głosowałem na PiS. Czekam, aż "kulturaln 24.10.07, 10:56 A jaki ma to związek z dyskusją? Poza tym że to PiS uchwalił "niedorobioną" ustawę? Głosuj na kogo chcesz, twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naprawdetrzezwy Jesteś debilem? IP: *.axelspringer.pl 24.10.07, 08:46 "y byś chciał pracować > w takie dni ? " Gdzie w ustawie jest nakaz pracy w święta? Zacytuj, albo przestań bełkotać bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winnicki Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m IP: *.comarch.com 24.10.07, 08:53 czy możesz mi wytłumaczyć dlaczego jesteś tak łaskawy wobec pracowników sklepów natomiast pracownikom stacji benzynowych karzesz pracować? czy oni są jacyś inni? nic się nie stanie jak 1 listopada nie kupisz benzyny, możesz przecież zrobić zapasy dzień wcześniej albo po prostu siedzieć w domu a nie na drogach się rozbijać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m IP: *.mikolow.net 24.10.07, 10:45 Wyobraź sobie, że jesteś obcokrajowcem, który przyjedzie autem do Polski tego dnia. Na cmentarz i nic tylko sie modlić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob_Arctor Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m IP: 77.236.5.* 24.10.07, 10:02 A ja w tych przepisach widzę dużo złego- jest to kolejna, z definicji nieudana próba uszczęśliwiania ludzi metodami administracyjnymi, zamach na wolność handlu i co za tym idzie, straty dla prowadzących handel (wymierne finansowe straty w wyniku tego zakazu poniosą głównie drobni sklepikarze i będą to w ich skali straty dotkliwe) oraz, jak widać na przykładzie stacji benzynowych, znaczny kłopot dla ogółu społeczeństwa. Pytanie, czy ktoś chciałby pracować w taki dzień, uważam za demagogię. Regulacje prawne nie powinny w tym wypadku polegać na zakazie pracy handlu w ogóle, bo ktoś może nie chce w święto pracować, ale raczej w kierunku stworzenia systemu chroniącego i nagradzającego w specjalny sposób tych, którzy w takie dni pracują- czyli na przykład praca w sklepie w taki dzień tylko na ochotnika i za (powiedzmy) podwójną stawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdz To NESTE posmarowało całemu parliamentowi... IP: *.spray.net.pl 23.10.07, 22:50 coby konkurencję wyeliminować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magelan Re: To NESTE posmarowało całemu parliamentowi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 08:53 wątpie w to, tak na zdrowy rozsądek to ile musieliby posmarować zeby cały parlament zadowolic?a w parlamencie mało nie zarabiają.Zreszta nie każdy lubi stacje bezobsługowe,osobiście wole podjechac tam gdzie jest obsługa czyli bp, statoil,orlen bo czesto oprocz paliwa biore piwka,fajki,jak jestem na bp to obowiązkowo gorąco kawe z bulką.Mysle ze wielu ludzi tak robi ze przy kasie nagle im sie przypomina ze trzeba cos jeszcze dokupic albo ze np.olej sie konczy w aucie a stacje na tym korzystaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: To NESTE posmarowało całemu parliamentowi... IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.07, 20:17 dokładnie tak jest że przeważnie stojac przy kasie kupuje się coś jeszcze, sam też należe do takich ludzi którzy chętnie coś kupują oprócz paliwa.Co do bp to zgadzam się kawe mają super ale dobre są też zapiekanki i tortille.Jak dla mnie stacje powinny być otwarte zawsze oczywiście te które chcą nie jako przymus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAPUCHY bezmyslny ustawodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 22:50 kogos powalilo znowu? jest niemalo ludzi ktorzy w te dni jezdzac na groby rodziny robia setki kilometrow. To co.. maja wozic kanistry? Co za idiota to wymyslil? przeciez to sa wyjatkowo "jezdzone" dni!!! Ale jeszcze wiekszymi kretynami beda ci, ktorzy ten durny przepis beda egzekwowac i takim bucom zycze zeby staneli w najgorsza pogode gdzies w srodku bezludzia :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pii Re: bezmyslny ustawodawca IP: *.aster.pl 23.10.07, 22:56 Już widzę, jak przykładem grzybiarzy wzdłuż drogi będą stali okoliczni mieszkańcy sprzedający benzynę w plastikowych butelkach po mazowszance :) Kurna, to będzie dopiero folklor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: bezmyslny ustawodawca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.07, 23:38 Stacje samoobslugowe a przynajmniej czesc stacji z paliwami(bez innego detalu)w dni swiateczne. A polowe choloty na bruk wywalic i po zabawie. Zgodnie z przepisami, ustawami i jakze katolickie podejscie???? Neste tak ma. Stacyjny kiosk w niedziele zamkniety ale paliwko kupuje sie w saoobsludze. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: bezmyslny ustawodawca 23.10.07, 23:49 Kuriozum z PiS-u rodem,nadaje sie do ksiegi Guinessa.Polowa Polakow rusza w droge,taki obyczaj,a tu wladza "reguluje" gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: bezmyslny ustawodawca IP: *.chello.pl 23.10.07, 23:52 moze beda dzieki temu mniejsze korki mniej wypadków mniej pijanych kierowców .... alko kupmy sobie zapasowy zbiornik paliwa i bedziemy go wozic w bagazniku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek W święta nie będzie można zatankować, za to mał.. IP: *.chello.pl 23.10.07, 23:47 jak była prohibicja to sie szlo na meline nie bedzie mozna tankować sie kupi od rolnika;) dont stress tylko wzrosnie szara strafa. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m 23.10.07, 23:49 A co z biednymi księżmi zmuszanymi do pracy z niedziele i święta? Zamknąć kościoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apos....tata Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.07, 06:56 i koscielni i organisci tez please........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łopata Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 06:59 ...ale grabarze mają wolne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz byla prohibicja byly meliny... IP: *.chello.pl 23.10.07, 23:49 Jak byla prohibicja byly meliny jak nie wolno tankowac na stacji bedzie sie tankowac z tira. Wielkie mecyje tylko wzrosnie szara strefa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał ominięcie tego absurdalnego przepisu IP: *.chello.pl 23.10.07, 23:54 ominięcie tego absurdalnego przepisu jest bardzo proste wystarczy mieć w sprzedaży np. apap, plastry, bandaże itp. wystarczy przeczytać uważnie ustawę i poprosić np.pip o interpretację amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo --------------Samoobsluga-------- ----------------- IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.10.07, 00:18 W Stanach prawie wszystkie dystrybutory wydaja paliwo na karte kredytowa albo banknoty. Kiosk na stacji otwarty bywa kilka godzin dziennie, w swieta zamkniety, a paliwo jest z dystrybutora cala dobe na okraglo w samoobsludze. I tak bedzie u nas. tylko wtedy wiekszosc pracownikow stacji straci prace. Dedykuje ta obserwacje wszystkim obroncom praw pracowniczych (zwiazkom zawodowym w szczegolnosci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek Re: --------------Samoobsluga-------- ----------- IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.10.07, 07:03 Już jest. np. stacje Neste na których nie ma pracowników, sklepiku, a dzięki temu i ceny paliwa nieco tańsze niż u konkurencji. Tutaj zatankujemy i w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka W święta nie będzie można zatankować, za to mał.. IP: *.chello.pl 24.10.07, 00:42 głosowałam na PO ale też jestem za zamkięciem sklepów w niedziele i świeta! dajcie ludziom odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m IP: 213.77.84.* 24.10.07, 06:51 Zmień płytę. Takie teksty w kraju o zerowym bezrobociu są tylko śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku PiSowskie debile ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 01:20 tylko kretyn , ktory nie ma prawa jazdy i ktory jest wozony za pieniadze podatnikow mogl wpasc na taki pomysl. dobrze ze nie wyda ( mam nadzieje ) potomstwa na swiat - byloby zapewne rownie debilne.. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Re: PiSowskie debile ! 24.10.07, 08:43 nie tylko pisiaki, cały parlament z wyjatkiem powców, socjalistycznych debili nie brak w żadnym ugrupowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Witamy w kraju kretynow IP: *.gkw.amlaw.com 24.10.07, 01:40 nic dodac nic ujac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CYNIK W święta nie będzie można zatankować, za to mał.. IP: *.chello.pl 24.10.07, 03:02 Żyjemy w państwie prawa?! Dzięki prawnikom, urzędnikom i dziennikarskiej łaskawości nauczyliśmy się prawo traktować, jak smród, który należy omijać kruczkami, bocznymi drzwiami, wybiegami. Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Kościelny gniot. IP: *.acn.waw.pl 24.10.07, 03:49 to nie jest prawo, to jest gniot który został pod dyktando klechów wymyślony, bo im się zamarzyło żeby kościółki gawiedzią wypełnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD 'Poslom wydawalo sie...' IP: 144.92.199.* 24.10.07, 05:38 ...'cos' im sie wydawalo podczas prac nad prawem - dlugo ryczalem z tego fragmentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyklecha Podziękujcie Pis-zdziercom i klechom z KK !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 05:59 tak to jest jak nie ma wyrażnego podziału państwo-kościół i czarne kiecki wpiepszają się do życia publicznego. Te wypasione czarne dupska które nie żyja problemami zwykłego człowieka, obrastające w tłuszcz i dostatek powinny być juz dawno od koryta państwowego odłączone!!! PAmiętajcie wyborcy PISu Samejbrony i LPR-u komu zawdzięczacie być może utknięcie 1.11 w szczerym polu z braku paliwa :)) P.S pamiętajcie o kanisterku z benzynką :)) a jak będzie padało to i na grobach się poleje żeby lepiej się paliło :)) Odpowiedz Link Zgłoś
baba-jaga siedziec na dupiei sie modlic w chalupie! 24.10.07, 06:43 Bedzie mniej wypadkow, wiecej poczni9e sie Polaczkow. Bedzie wiecej ryjkow do karmienia, wieksza bieda, wiecej wiernych polglowkow, wieksze spozycie alkoholu. Innymi slowy, widmo dwoch SLug Bozych, Giertycha i Leppera. Boze Spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Poslowie nie wiedza za czym glosuja - jak w USA 24.10.07, 06:39 Nie od dzis wiadomo ze poslowie NIGDY nie czytaja ustaw za ktorymi glosuja. I to nie tylko w Polsce. Dlatego wlasnie demokracja jest skazana na porazke. Ewentualnie na porazke skazany jest normalny swiat przymiazdzony glupota wyprodukowana poprzez wieloletnie rzady demokracji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga W święta nie będzie można zatankować, za to mał.. IP: *.gdynia.mm.pl 24.10.07, 06:41 a swoją drogą ciekawe, na jaką umowę będą pracować 1.XI w ministerstwie osoby od odbierania telefonów i kontroli sklepów i stacji benzynowych... Odpowiedz Link Zgłoś
milet1 Jak to dobrze że szaleństwa PiS się już kończą! 24.10.07, 06:43 Absurd, absurd, absurd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc W święta nie będzie można zatankować, za to mał.. IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.07, 06:49 jeszcze dlugo bedziemy musieli zmywac PiS-owskie pomyje.......o q.......czymu Polacy 2 lata temu wybrali tych oszolomow? 2 lata stracone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Sprzątanie po Kaczyńskiech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 06:50 Najwyższy czas zacząć sprzatać po Kaczyńskich. Jeszcze wiele brudu po nich pozostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Juz wam ludzie podziekowali gnomy z PiS'u!!! IP: 212.180.160.* 24.10.07, 06:55 Tak to wygladalo prawo tworzone przez geniuszy ekonomiczno-prawnych z koalicji pisiurkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: Juz wam ludzie podziekowali gnomy z PiS'u!!! 24.10.07, 07:00 Masz na mysli niedoszlego ministra finansow PO: Zyte Gilowska ? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw PiS-omatołki... 24.10.07, 06:57 Szkoda, że to nie przed wyborami wyszło, jeszcze więcej głosów dostałaby Platforma. Kaczyści-komuniści skompromitowali się na odchodnym, tak ekstra... Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: PiS-omatołki... 24.10.07, 07:10 Czy to przypadkiem nie Zyta Gilowska byla niedoszylm ministrem finansow PO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: PiS-omatołki... IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.07, 07:27 No wlasnie z PO ja wyrzucili, tyle ze pewnie nie ona tworzyla ten przepis. Podziwu godny jest natomiast geniusz prawniczy samego premiera Jarka K., ktory nie raz dal popis swoich zdolnosci jurysdycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustafek Re: PiS-omatołki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 08:24 Zyta sama rzuciła PO, typowy tekst PO...beńców. Kłamanie bądź mówienie nie pełnej prawdy. Tylko PiS jest bez zarzutów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: PiS-omatołki... IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.07, 08:59 Nepotyzm to zapewnie zaleta, przynajmniej w oczach geniusza prawa i "Ojca PiS-u". Odpowiedz Link Zgłoś
totila TYLKO PiS jest bez zarzutów (na razie): 24.10.07, 12:16 bo reżym kaczy skupił w swoich rękach resorty siłowe i policję polityczną: CBA (gestapo), AWB (nowa UB-ecja) oraz posłużną i wazeliniarską prokuraturę (ala Ziobro). Ale to się zmieni niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zomo po was idzie. Chcieliscie cud a macie komune! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 07:16 LOL naiwniacy. hehe, nie dlugo beda was palowac zomowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motofan Re: Chcieliscie cud a macie komune! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 08:02 Byle nie po ziobrach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek czy ten artykul jest sponsorowany? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 07:17 Strasznie tendencyjny artykul - robi wrecz wrazenie sponsorowanego. W czym jest problem, ze przez jeden dzien sklepy beda zamkniete? Czy naprawde jako narod jestesmy az tak gl.upi, ze jeden dzien bez sklepow wprowadzi jakis niesamowity chaos, jak sugeruja autorzy? Ze stacjami rzeczywiscie wpadka, ale jesli pol bedzie otwarte - to tez chyba jakichs dramatow nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeb Re: czy ten artykul jest sponsorowany? IP: *.zep.com.pl 24.10.07, 07:28 No tak czytam i wszyscy sie wypisują jakie to bzdury i etc.. dac ludziom odpoczac w taki dzien.. a i owszem zgadzam sie.. moja Pani tez pracuje w "swiatki piatki" i jestem za tym eby ten czas spedzila w domu z rodzina..ale bzdura jest ze stacjami paliw.. owszem mogloby byc tak gdyby byly stacje (bylo wiecej) samoobslugowych.. farciare z duzych miast moga sie nei bac.. ale ja jadac na groby musze zrobic ponad 300 km w jedna strone.. a niby jak mam wrocic spowrotem, samochod pod pache i w nogi tak? nic dziwnego ze to tak uchwalili.. kaczory nie maja wlasnych aut i prawka wiec im drogi i paliwo nie jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polakzpolski Re: czy ten artykul jest sponsorowany? IP: *.wroclaw.wsa.gov.pl 24.10.07, 08:30 Niech zmieni pracę, dlaczego wszyscy Polacy mają sie na to skladać? A skoro jest idea, że w święto nie powinno się pracować, to skończcie z hipokryzją i powinno zamknąć wszystko - Policję, wojsko, szpitale, PKP, PKS, Obsługę central telefonicznych. Dlaczego tylko pracownicy sklepów, nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: czy ten artykul jest sponsorowany? 24.10.07, 08:38 Artykuł nie jest tendencyjny i pokazuje jedynie skutki nadmiernej ingerencji państwa w sferę gospodarki i społeczeństwa poprzez zakazy, zamiast dać możliwość wyboru zarówno pracodawcy jak też pracownikowi.To samo dotyczy Twego stwierdzenia cyt. ;"jestesmy az tak gl.upi, ze jeden dzien bez sklepow wprowadzi jakis niesamowity > chaos,..". Od tego już tylko krok do przyzwolenia na regulację ustawową innych sfer życia np. zakaz poruszania się w niedzielę po drogach, bo trzeba je oszczędzać a wypoczynek "skonsumować" w domu, tydzień zakazu sprzedaży alkoholu itp. Zrozum nikt nie zbudował dobrego społeczeństwa na nakazach i zakazach (chyba że faszystowskie) lecz na wysokiej świadomości i etyce obywateli.Człowiek nie jest małpą, żeby mu państwo budowało klatkę ze stanowionych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: czy ten artykul jest sponsorowany? IP: *.klinikum-nuernberg.de 25.10.07, 01:01 jedyny w tym problem ktora polowa bedzie zamnkieta, czy przypadkiem nie ta na polnocy czy na poludniu. Bo nie przypuszczam aby dotyczylo to co drugiej w kolejnosci wzdluz trasy... Odpowiedz Link Zgłoś
ogr77 Re: W święta nie będzie można zatankować, za to m 24.10.07, 07:23 skoro przynajmniej stacje Orlenu, a pewnie wszelkie inne też, będą otwarte, to dlaczego wybiórcza pisze 'W święta nie zatankujemy'? Brakuje mi tylko jednego elementu: 'Donald Tusk znalazł rozwiązanie; w święta będziemy mogli tankować!', ewentualnie: 'PO znalazła rozwiązanie;...' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znicze W święta nie będzie można zatankować, za to mał.. IP: *.acx.pl 24.10.07, 07:24 No dobra, a co z biednymi sprzedawcami zniczy? Stoją biedactwa cały dzień przed cmentarzem i marzną a ci bezduszni pracodawcy zmuszają ich do pracy w święto! 1 listopada! Oni też nie będą pracować, a społeczeństwo nie będzie mogło kupić znicza? Odpowiedz Link Zgłoś