Dodaj do ulubionych

Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku

21.03.08, 20:45
Jarkacz nie ma tego problemu - matkomat mu wypłaca kieszonkowe bez potrzeby
legitymowania się, konta nie ma, prawa jazdy nie ma.
Wciąż ma pewnie ten sam wyświechtany peerelowski dowód osobisty z 1967 roku...
Obserwuj wątek
    • maruda.r Klient stracił ważność? 22.03.08, 00:39

Bankowcy uczulają: sama wymiana dowodu osobistego to nie wszystko, trzeba
      jeszcze zgłosić zmianę numeru dowodu do banku. Bez tego po 1 kwietnia bankowcy
      potraktują klienta tak, jakby nadal legitymował się starym dowodem. I mogą nie
      chcieć takiej osoby obsłużyć.

Jak widać, komuna nadal chlupoce w bankowych łbach. Po co zgłaszać wymianę? Bank
      zakładał konto dowodowi osobistemu? Nowemu klientowi bank wierzy w kwestii
      tożsamości, a staremu klientowi nie wierzy, bo ma nowy dowód?

Aż się nie chce wierzyć w tę bankową paranoję.

• Gość: tow. Re: Klient stracił ważność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 10:00
        W naszej socjalistycznej ojczyźnie musi panować porządek. Obowiązek meldunkowy
        i dowód osobisty są jego gwarantami. Co by było, gdyby każdy robił, co mu się
        tylko podoba i jeszcze by się gdzieś ukrywał przed podjęciem nauki lub pracy.
        • Gość: podatnik Re: Klient stracił ważność? IP: *.com 23.03.08, 10:07
          W oczach państwa polskiego (przyjęły to instytucje i firmy) - każdy
          z nas to kłamca i złodziej, któremu nie można zawierzyć w takiej
          sprawie, jak poświadczenie jego tożsamości, stąd plastikowy kolczyk
          w uchu (a nie, przepraszam, to dopiero najbliższa przyszłość), stąd
          "dowód osobisty", który jak sama nazwa wskazuje, poświadcza że
          oskarżony jest osobą a nie jakimś tam przypadkowym psem czy innym
          barachłem. Bez stwierdzenia tego faktu a często nawet pomimo niego,
          instytucje traktują nas jak bydło. Taka żizń w czerowym katolicyzmie
          (czerowny, to symbol bolszewizmu i buraka - obie cechy doskonale
          opisują państwo polskie, rozumiane jak to czym jest: terrorem
          urzędników).
          • Gość: manhu Re: Klient stracił ważność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 13:58
            > W oczach państwa polskiego (przyjęły to instytucje i firmy) - każdy
            > z nas to kłamca i złodziej
            Trochę racji mają, bo oszustów pełno.
            Ale po co mi to zgłaszać? Czemu im nie wystarczy jak przyjdę z oboma dowodami (starym z obciętym rogiem) i nowym?
            • Gość: Maniej Wystarczy paszport... IP: 193.0.122.* 25.03.08, 03:35

Ja tam p... - nie wymieniam dowodu do konca - za rok będą biometryczne z
              odciskami palcow i znow bedzie nagonka a frajerzy beda bulic i wymieniac....

WSZYSTKO co robilem w ostatnich kilku latach dalo sie zalatwic na paszport...

Mam tez prawo jazdy , nie wiem wiec na jaki ch.. mi dowod osobisty...
      • nessie-jp Re: Klient stracił ważność? 23.03.08, 19:07
        > tożsamości, a staremu klientowi nie wierzy, bo ma nowy dowód?
        >
        > Aż się nie chce wierzyć w tę bankową paranoję.

A co powiesz na taką paranoję, że każdy na terenie budowy ma obowiązek chodzić w
        kasku? No i niby po co, w końcu człowiek może sobie życzy, żeby mu coś na głowę
        spadło... :P

Bank okuwa sobie siedzenie żelazem
        • maruda.r Re: Klient stracił ważność? 23.03.08, 21:18
          nessie-jp napisała:

> Jak myślisz, czy bank wypłacający pienądze z kont klientów "na nowy dowód", bez
          > podkładki w postaci "powiadomienia od klienta o zmianie dowodu" wywalczy
          > jakiekolwiek odszkodowanie od ubezpieczyciela w razie pozwu? Nie, nie wywalczy.

Może inaczej: bank nie będzie się starał niczego wywalczyć, bo jego celem
          będzie, jeśli nie zagarnięcie pieniędzy, to jak najdłuższe ich przetrzymanie.

Ciekawe, jak banki sobie radzą w UK, gdzie dowodu wymienić nie można, bo go nie ma?

• nessie-jp Re: Klient stracił ważność? 25.03.08, 03:24
            > Może inaczej: bank nie będzie się starał niczego wywalczyć, bo jego celem
            > będzie, jeśli nie zagarnięcie pieniędzy, to jak najdłuższe ich przetrzymanie.

Inaczej: wyobraź sobie, że bank nie będzie chciał zwrócić tych pieniędzy TOBIE,
            zasłaniając się faktem, że przecież pobierający okazał dowód osobisty itepe,
            itede. Ty, czy twój przedstawiciel prawny, zażąda od banku udowodnienia, że to
            był właśnie ten dowód/dokument tożsamości, na podstawie którego bank cię
            powinien uwierzytelniać. Bank nie zażądał od ciebie przedstawienia nowego
            dowodu? No to bank będzie miał problem... nie dość, że będzie musiał tobie
            wyrównać stan konta, to jeszcze ubezpieczyciel nie przyjmie takiego roszczenia,
            argumentując, że bank przez własną lekkomyślność pozbawił się środków.
        • hummer A co jeśli zgubisz nowy poświadczony DO 24.03.08, 09:17
          nessie-jp napisała:
          > Bank okuwa sobie siedzenie żelazem
    • Gość: bankowiec Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.gl.digi.pl 23.03.08, 10:06
      Przepraszam bardzo, ale jakie to są kwoty do których koniecznie
      potrzebny jest dowód osobisty? Pracowałem kiedyś w banku i nawet
      jeżeli były operacje tzw. wysokogotówkowe, które wymagały
      szczególnej ewidencji to nie wystarczył paszport.
      • Gość: mutamt nie wystarczyl czy wystarczyl? IP: *.telprojekt.pl 23.03.08, 10:59
        poza tym czy w tym kraju kazdy ma paszport?
    • Gość: dowód_ca numer nowego dowodu ma 6 cyfr!!! IP: *.master.pl 23.03.08, 10:10
    • puma-2008 Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku 23.03.08, 11:38
      Nie rozumiem dlaczego mam to ogłaszać...światu. To państwo wymieniło mi dowód i to państwo powinno mieć obowiązek to zgłosić komu trzeba. Zresztą chyba istnieje coś takiego jak PESEL który jest unikatowe i nie zmienny...więc za przeproszeniem niech każdy urzędas ruchy te swoje cztery litery i sprawdzi że ja to ja.
      • Gość: A Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 11:49
        Niech państwo Twój numer dowodu przekaże jeszcze różnego rodzaju złodziejom czy oszustom, bo to w końcu ono wymieniło dowód... <oczy>

Poza tym jakby nie zauwazył jest coś takiego jak ustawa oochroie danych osobowych, która zabrania jakimkolwiek instytucjom p[rzekazywanie Twpich danych osobowych bez Twojej zgody i wiedzy.
    • Gość: lump Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.08, 11:47
      Laski nie robią przy obsłudze. W każdym mieśćie (lub internecie) jest ich sporo
      wieć zmiana kosztuje trochę czasu i parę metrów obok, i może sie okazać lepszy.
      • Gość: laska Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.chello.pl 23.03.08, 14:39
        rozmarzyłem się... ;-)
    • Gość: Viking Najpierw trzeba miec jakis PESEL! IP: *.elisa-laajakaista.fi 23.03.08, 12:16
      Najpierw trzeba miec jakis PESEL. To mozna zalatwic konsularnie za
      jakies nieziemskie pieniadze. Dopiero mozna TYLKO OSOBISCIE wyrobic
      sobie nowy dowod. Jakas bzdura prawna. 2 razy trzeba byc w Polsce,
      zeby nowy dowod wyrobic. Dlaczego nie mozna tego zalatwic
      konsularnie, korespondencyjnie albo przez internet???
      • Gość: numbers Re: Najpierw trzeba miec jakis PESEL! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 12:53
        PESEL, nr dowodu osobistego, NIP, nr paszportu, REGON,... możliwości są
        nieograniczone.
      • maruda.r Re: Najpierw trzeba miec jakis PESEL! 23.03.08, 21:26
        Gość portalu: Viking napisał(a):

> Najpierw trzeba miec jakis PESEL. To mozna zalatwic konsularnie za
        > jakies nieziemskie pieniadze. Dopiero mozna TYLKO OSOBISCIE wyrobic
        > sobie nowy dowod. Jakas bzdura prawna.

To nie koniec bzdur. Fakt, że PESEL istnieje na polskim paszporcie, prawie
        jazdy, starym i nowym dowodzie, zupełnie przeszkadza bankom strugać wariata.
        Nawet tym skandynawskim.

• hummer Nie obrażaj 24.03.08, 09:21
          maruda.r napisał:

Ja wszystko załatwiam na Paszport.
    • Gość: rp Oboz koncentracyjny IP: *.net 23.03.08, 12:39
      Bardzo ciekawy jest pomysl identyfikacji czlowieka na podstawie numeru jakiegos
      papierka. Zmienil sie numer na papierku (zdjecie, nazwisko - to samo!) i juz ty
      to nie ty. Do identyfikacji nie wystarczy prawo jazdy (sam sprawdzalem), chociaz
      wszystkie potrzebne dane tam sa, a dokument wystawia rzad, wiec chyba, do
      cholery, sam sobie powienien wierzyc?

Jeszcze chwila, a wytatuluja nam numery na czole.
      I kto to mowi? Banki - komercyjne firmy!

Uprzejmie donosze tej bandzie debili, ze identyfikacja to skojarzenie osoby
      (wyglada, np. zdjecia) z nazwiskiem, ew. data urodzenia. *Kazdy* wiarygodny
      dokument ze zdjeciem (np. karta kredytowa) wystarcza do zidentyfikowania
      wlasciciela. Wszystko co ponad to, od zlego pochodzi.
      • starybaca Re: Oboz koncentracyjny 23.03.08, 22:20
        Gość portalu: rp napisał(a):

> Uprzejmie donosze tej bandzie debili, ze identyfikacja to skojarzenie osoby
        > (wyglada, np. zdjecia) z nazwiskiem, ew. data urodzenia. *Kazdy* wiarygodny
        > dokument ze zdjeciem (np. karta kredytowa) wystarcza do zidentyfikowania
        > wlasciciela. Wszystko co ponad to, od zlego pochodzi.

Tak to wygląda w krajach, gdzie szanuje się prawa jednostki. W Polsce niestety ludzie są już tak ogłupieni, że nawet nie zdają sobie sprawy, jak bardzo państwo totalne przejęło kontrolę nad każdym aspektem ich życia.

Potwierdza to niedawna obserwacja: kiedy rząd zaproponował zniesienie obowiązku meldunkowego, ze zdumieniem czytałem na forach zażarte protesty niektórych PRZECIWKO zniesieniu tego obowiązku!

Knut i łańcuch są już niestety w Polsce uważane nie tylko za konieczność, ale wręcz za dobrodziejstwo...
    • Gość: emigrant Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 12:42
      Opuszczam ten popier.. kraj niedorozwiniętych cymbałów co im sie wydaje że ...
      jak otrzymam obywatelstwo to z przyjemnością spale ten dowód ...
      • frant3 Ojczyzna Cię kocha, Synu! 23.03.08, 12:49
        Wróć do nas - Kochany!

--
        ♥ Nieboska satyra
        • Gość: emigrant Re: Ojczyzna Cię kocha, Synu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 16:18
          Mam ambicję by coś robić ale tu sie nie da niema szans na jakikolwiek rozwój no
          chyba że sie nakradło podczas przemian PRL ... i teraz można inwestować .
          pozdro GUBERNATORGALAKTYKI
          • frant3 Re: Ojczyzna Cię kocha, Synu! 23.03.08, 18:44
            Życzę więc sukcesów w wielkim świecie!

--
            ♥ Nieboska satyra
    • Gość: FreakyMisfit Jeszcze na głowę nie upadłem. IP: *.dialog.net.pl 23.03.08, 14:38
      Jak najdalej od banków.
      W bankomacie nie muszę pokazywać dowodu. Kredytu nie wezmę - śmierć krwiopijcom. Na raty nie kupuję - nie stać mnie.
    • neiden Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku 23.03.08, 14:55
      czy kiedykolwiek ten kraj wyjdzie z tej patologi biurokratycznej?ten
      system jest tak nienormalny ze tylko rewolucja typu francuskiego
      moglaby to wyeliminowac. co robi tusk? obiecal zmniejszyc ta
      biurokracje.
      • toksol Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku 24.03.08, 01:14
        Właśnie po rewolucji francuskiej wprowadzono po raz pierwszy w
        Europie dowody osobiste!
        • Gość: Miś Biurokracja francuska i polska IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 24.03.08, 09:22
          toksol napisał:
          > Właśnie po rewolucji francuskiej wprowadzono po raz pierwszy w
          > Europie dowody osobiste!

To prawda, że Francja i Polska są podobne. Oba kraje są
          zbiurokratyzowane. O ile się nie mylę we Francji też jest obowiązek
          meldowania się. W obu krajach kwitnie nacjonalizm.
    • Gość: kato28 Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.chello.pl 23.03.08, 15:46
      Jeden z wielu idiotyzmów w Polse. Na cholere bankowi numer mojego
      dowodu? Mam przecież UNIKATOWY PESEL od urodzenia do śmierci.
    • Gość: gosc z Kaliforni Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.socal.res.rr.com 23.03.08, 16:25
      Polacy widza jak zbiurokratyzowana jest Polska ,co to znaczy nie
      wazny dowod?, a dlaczego nie przysylaja do domu,tak jak normalnie
      sie robi na swiecie, wysylam podanie o paszport lub prawo jazdy wraz
      z oplata i po dwoch tygodniach mam nowe dokumenty w domu, zwyklym
      listem , w domu nie na poczcie, jak chce to za dodatkowe 20 dol mam
      za trzy dni DHL lub Fedex, robie to raz na 10 lat,proste i latwe.
      kupilem nowy samochod, nie mam tablic rejestracyjnych , przysla mi
      do domu poczta, nie ma zadnych tymczasowych,zadnego zalatwiania w
      wydziale komunikacji.Nie dla mnie zycie w Polsce, za duzo glupoty
    • naprawdetrzezwy Znowu dziennikarzełki szyją aferę tam, gdzie jej 23.03.08, 16:56
      nie ma.
      ;>

1. przychodzi delikwent do banku
      2. kasjerka nie chce go obsłużyć
      3. idzie więc (delikwent) do okienka obsługi i zmienia dane o dowodzie osobistym
      4. następnie udaje się do kasy i już.

Dlaczego wam, zatrudnionym na etatach dziennikarzy, wydaje się, że to jest problem?
      ;>>>
      • puma-2008 Re: Znowu dziennikarzełki szyją aferę tam, gdzie 23.03.08, 17:17
        Czy Ty niczego nie rozumiesz czy tylko udajesz? Nie ważne ile to zajmuje czasu, ale że jest to NIEPOTRZEBNE dla nikogo oprócz urzędników. Jest PESEL i po co komuś numer dowodu? Jejku, przecież nie żyjemy w epoce kamienia łupanego...jest Internet i wymiana danych między urzędami.
        • naprawdetrzezwy Z drzewa spadłeś? Tożsamość w RP ustala się na pod 23.03.08, 20:32
          stawie DO.
          Po to został wydany.

Numer PESEL nie powie, czy ty to ty, czy ja.
          Natomiast dokument ze zdjęciem zdecydowanie prędzej.

I trzeba być debilem, by żądać aby banki same sobie grzebały w cudzych danych.

I na wszelki wypadek, bo wydaje mi się, że nie udajesz idioty:
          przy operacjach finansowych bardzo ważne jest ustalenie tożsamości - zwłaszcza
          dla posiadacza konta.
          Da bóg, to zrozumiesz.
          Kiedyś...
          • maruda.r Re: Z drzewa spadłeś? Tożsamość w RP ustala się n 23.03.08, 21:29
            naprawdetrzezwy napisał:

> Numer PESEL nie powie, czy ty to ty, czy ja.
            > Natomiast dokument ze zdjęciem zdecydowanie prędzej.

Każdy nowy dokument ze zdjęciem, uznawany za dowód tożsamości (prawo jazdy,
            paszport, dowód) ma wpisany ten sam PESEL. Tożsamość się nie zmienia, bez
            względu na rodzaj papierka.

• lodzermensch7 Gryźcie się z tymi dowodami, mamy paszporty 23.03.08, 18:54
      I prawo jazdy. Dwa dokumenty, które wystarczają aby poruszać się w Polsce i po
      świecie i załatwiać wszystkie sprawy urzędowe.
      To nie PRL.
      A za rok wchodzą nowe dowody biometryczne i te niby nowe znowu będą stare i
      nieważne.
      P.S. Tylko dokument zniszczony można uznać za nieważny.
    • Gość: polityk Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 19:10
      zastanawia mnie jedno.wszystkie urzedy maja komputery i kazdy
      obywatel w polsce ma tzw pesel- przy wymianie dowodu nie zmienia
      sie to nie widze problemu o którym wszyscy urzednicy pisza.to co
      sprawdzaja w banku serie i numer dowodu czy pesel.to jest chory kraj.
    • Gość: Jorge Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.08, 19:33
      LUDZIE! nauczcie się wreszcie, że WYPŁACA kasjer, ew. bankomat, a człowiek
      PODEJMUJE pieniądze! wypłacić to możecie kieszonkowe dziecku.
      • mike-great Podejmować to można gości, palancie... 24.03.08, 02:00
        Podejmować to można gości, palancie...
    • Gość: af-bcn CZy na poczcie tez? Listonosz? Gdzie jeszcze ? IP: 89.6.33.* 23.03.08, 20:54
      W wydziale ruchu drogowego
      - tam gdzie prawa jazdy ?
      Przy wyrabieniu nowego paszportu?
    • g_perczak Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku 24.03.08, 07:39
      Po ślubie Moja żona zmieniła dowód i zgłosiliśmy to razem to w oddziale Banku
      Śląskiego ING w Zawierciu. Dowód został zeskanowany.
      Niestety Nazwisko figurujące cały czas w banku, to ciągle nazwisko panieńskie
      żony. Sprawa ta była zgłaszana tyle razy ilekroć byliśmy w tym oddziale - a było
      to sześć razy na przełomie 3 lat. Za każdym razem dowód był skanowany i "niby"
      wszystko zmienione w systemie. Jak do tej pory nowe karty przychodzą ciągle na
      poprzednie nazwisko (za co ostatnio doszła dodatkowa opłata - o dziwo?).
      Powątpiewam więc w znajomość systemu pracowników banku jak również w cały system
      Banku Śląskiego ING, szczerze sam nie wie jak sie ma.
      No cóż, może następnym razem zdziwiony Pan czy Pani znów zeskanuje dowód, a
      karta przyjdzie ponownie na nazwisko panieńskie.
      Ale tak to w życiu bywa. Święta Wielkanocne noc w tym nie pomogą.
    • Gość: Miś Czyż to nie bezmyślna biurokracja w bankach? IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 24.03.08, 09:16
      Nie rozumiem dlaczego nowy dowód osobisty jest polskiemu bankowi
      niezbędny aby wypłacić większą kwotę? Dlaczego paszport lub prawo
      jazdy nie jest wystarczającym dokumentem?

Nie rozumiem dlaczego przez telefon wymagany jest numer nowego
      paszportu dla upewnienia się, że urzędnik rozmawia z właściwą osobą?
      Przecież dla odróżnienia oszusta każda informacja wiadoma tylko
      osobie zainteresowanej jest tak samo dobra.

Mieszkam w Stanach i w banku legitymuję się prawem jazdy. Przez
      telefon pytają mnie o social security number, odpowiednik polskiego
      pesel, a czasem o nazwisko panieńskie matki.

Uważam, że polskie banki mają nawyk bezmyślnej biurokracji tj.
      przepisów bez żadnej praktycznej korzyści, a jedynie utrudniających
      ludziom życie. Inny dyskutant podaje obowiązek meldunku jako inny
      przykład takiej bezmyślnej biurokracji, pozostałości z PRL.
      • Gość: A Re: Czyż to nie bezmyślna biurokracja w bankach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 11:44
        Bo w mysl polskiego prawa dokumentem tożsamości jest jedynie paszport i dowód osobisty. Prawo jazdy nie są dokumentem tożsamości, tak jak jest to w Stanach.
    • Gość: Pawel Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 11:47
      Z chwilą kiedy mnie nie obsłużą będzie to ostatni mój dzień w tym banku
    • puma-2008 Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku 24.03.08, 12:00
      Właściwie to jaki przepis wymaga aby podać numer dowodu osobistego bankowi? Czy to wymysł banku czy też ustawa nadrzędna? Inna sprawa że skąd wiadomo że nowy numer poda osoba z tym dowodem? Jeżeli można podać przez telefon to chyba też można przez internet podać?
      • Gość: brbrbr Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.03.08, 23:52
        > Właściwie to jaki przepis wymaga aby podać numer dowodu osobistego bankowi? Czy
        > to wymysł banku czy też ustawa nadrzędna?

Dobre pytanie. Daaawno temu, jeszcze na studiach dyskutowalem o tym z pania
        bankierka :) gdy tej nie wystarczyla legitmacja studencka. Powiedziala ze "prawo
        bankowe" tego wymaga. Tymczasem w ustawie prawo bankowe o dowodzie ani slowa,
        jest tylko o dokumencie potwierdzajacym tozsamosc.
    • emeryt21 Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku 24.03.08, 13:25
      Pytanie??? Czy to ja mam konto czy moj dowod je ma???
      Dowod to dokument,ktory ma spelniac warunki ID i to wszystko....
      Czas zlikwidowac wreszcie dowody,ktore niczemu wlasciwie nie
      sluza.Moje prawo jazdy spelnia warunki ID a jesli nie to nalezy je
      uzupelnic o niezbedne dane.
      Czas na cywilizacje w polskich dokumentach.Jesli ktos niema prawa
      jazdy to musi wyrobic sobie ID.Pozostali a tych jest wiekszosc tego
      nie potrzebuja.Tak jest na swiecie.U nas panuje jeszcze socjalizm
      kontrolowany.
    • Gość: danziger Re: Zmieniłeś dowód osobisty? Zgłoś to do banku IP: *.chello.pl 24.03.08, 13:47
      cze tłuki,
      co sie oczepiliście do obowiązku meldunkowego? jak jeden z drugim wymieni dowód
      to mu korona spadnie? pis'dusie jedne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka