Gość: Sukcesor Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 19:32 Autorze artykułu "Lew ryczy na emerytów". "Wybiórcza" AGORA, Pańska firma zwalnia 300 osób obecnie, jak traktuje pracowników działu sprzedaży reklam, którzy nie realizują celów sprzedażowych, na bruk bez skrupułów. Stawia im też cele nie realne i jak psy gończe mają przynosić reklamy do gazety. AGORA, która chce być na rynku czytelniczym i reklamowym właśnie nr 1 czym to się różni, że ING w OFE chce być nr 1, co w tym złego. A co się stało długoletnimi pracownikami działu sprzedaży AGORY zarabiali za dużo, dostali propozycję obniżki wynagrodzenia, w konsekwencji odeszli. Był to sposób na obniżkę kosztów, na ich miejsce młodych zatrudniali za 1/3 wynagrodzenia. Agoro zajmij się swoimi problemami i rozwiąż je. W AGORZE pracowałem 13 lat, w ING pracuje od 5 lat i mam porównanie wierz mi autorze tego tekstu, zasady są jednoznaczne i konkretne. To w ING łatwiej stracić pracę za brak etyki w sprzedaży niż brak wyników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.subscribers.sferia.net 10.01.09, 19:41 A może poprostu teraz jesteś wśród swoich-oszustów? Poza tym, jak ci praca w Agorze nie pasowała to bardzo dobrze że się zwolniłeś. Juz ktos to napisał. Nie pasuje to sie zwolnij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sukcesor Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 20:43 Z Agory jesteś? Na pierwsze pytanie-tezę nie będę odpowiadał bo obecnie jestem stroną. Ale proponuję abyś hehe zasięgnął języka na rynku. Nieuczciwi pracownicy zdarzają się w każdej firmie, tylko kwestia tego co z tym firma zrobi. Wierz mi ING bardzo szybko się z takim żegna. W AGORZE też się tacy zdarzali np. orginał Faktury dla klienta na wyższą kwotę kopia dla AGORY na niższą. Ambicja i poczucie własnej wartości nie pozwoliła mi pracować za 2/3 dotychczasowego wynagrodzenia w AGORZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lew Watpliwosci IP: *.hawaii.res.rr.com 10.01.09, 20:13 Najlepszy OFE? ofepolska.pl OFEPOLSKA jest dystrybutorem specjalizującym się w zarządzaniu firmami zajmującymi się akwizycją OFE na terenie całego kraju i jest podmiotem uprawnionym do prowadzenia działalności akwizycyjnej na rzecz Otwartych Funduszy Emerytalnych. Firma stawia przede wszystkim na jakość i precyzję wykonywanych usług, zapewniając profesjonalne szkolenia osób i firm współpracujących. Gwarancją wysokiej jakości naszych usług jest grono wykształconych i wyspecjalizowanych ekspertów w obsłudze klienta. Nasza firma współpracuje z Powszechnym Towarzystwem Emerytalnym AEGON, która zarządza Otwartym Funduszem Emerytalnym AEGON OFE. Celem spółki jest zapewnienie Członkom Funduszu pewnej i atrakcyjnej emerytury z tzw. II filaru zreformowanego systemu emerytalnego. Jesteśmy firmą rozwijającą się bardzo dynamicznie, posiadającą grono wyspecjalizowanych partnerów handlowych, w związku z tym zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek63 Re: Watpliwosci IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 10.01.09, 20:30 Szkoda, że w rankingach na waszej stronie nie ma możliwości innego tasowania poza alfabetycznym.;-)Aegon jest zawsze pierwszy na liście. 3 miesiące temu sąsiad na tej zasadzie zmienił axa aegon. Chyba nie koniecznie zrobił dobry interes, prawdę muwiąc wcale mi go nie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek63 Re: Watpliwosci IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 10.01.09, 20:35 sory za ortografię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo1113 Re: Watpliwosci IP: 62.233.185.* 11.01.09, 10:42 Pomyliły Ci się miejsca. To jest forum, a nie blok reklamowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baha Re: Watpliwosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 13:58 to jest szczyt zakłamania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?! Lew IP: 91.192.79.* 10.01.09, 20:14 "Tania" Gazeto Wyborcza! Jesteś do kitu! Jak można zredagować artykuł bez sprawdzenia, czy informacje są prawdziwe. Znalazłam całą masę błędów-informacji nieprawdziwych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 20:24 Takich mamy Prezesów - musi być zysk i rekord, a pracownik "śmieć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista Ciekaw jestem Waszej uciwości IP: *.as.kn.pl 10.01.09, 20:35 Fakt, jeśli takie praktyki mają miejsce jest to nielegalne. Czytając jednak Wasze opinie/komentarze mam wrażenie że nie znacie systemu emerytalnego i kiedyś zdziwicie się decydując się przejść na emeryturę. I wspominając takiego hycla będziecie mieli pretensje sami do siebie, że nie zmieniliście funduszu na lepszy jeden z pierwszych 3 w rankingu. Dziś może dla Was młodych nie ma to znaczenia ale...wystarczy spojrzeć na zachód gdzie ten system już działa od wielu lat i sprawdza się. My Polacy potrafimy narzekać i nic więcej... Ciekaw jestem uczciwości z jaką Wy podchodzicie do pracy i pracodawcy i swoich klientów... np. wciskając wadliwy sprzęt RTV czy AGD, nieświeże warzywa czy inne produkty i to się tyczy każdej branży... A każda praca jest ciężka i wykonuje się ją tak jak się najlepiej potrafi. Dziś o prace ciężko więc warto pracować tam gdzie się jest nie zależnie od aneksów szanowni pracownicy ING bo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Szanowni opiniujący... jeśli tak zazdrościcie wysokich warunków i świetnego sposobu na biznes spróbujcie pracy w takiej firmie i zaróbcie tą kasę. Wiem na 100% że zmienicie opinie... Uważam, że osoba która podała te informacje do prasy zrobiła to celowo. Pisze o nieuczciwości swojego pracodawcy a jaka jest uczciwość tej osoby wobec niego. Z tego co wiem złamała tak samo prawo ujawniając tajemnice firmy i warunki umowy. Każda strona jest winna a najbardziej Ci chętni do obrzucania kamieniami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baha Re: Ciekaw jestem Waszej uciwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 12:11 zgadzam się z tobą , jak można wierzyć w uczciwość tych co opisują swoją świętość,ja sam jestem uczciwy to nie oszukuję klientów, fundusze pracują od 99 roku i pewnie zawsze były naciski na sprzedaż, dlaczego dopiero dziś protestują i idą z tym do gazety, może już pracują dla świętej konkurencji, a gdzie uczciwość do pracodawcy, jak jestem uczciwy to zawsze i do wszystkich,jak niższ premia to próg uczciwośći się obniża, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sukcesor Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 20:52 AGOROWICZE obecni i byli napiszcie jak wam się pracuje, pracowało w AGORZE o obecnych zwolnieniach 300 osób, o wyścigu szczurów. ING musiało AGORZE się czymś narazić czytam trzeci artykuł negat o ING. Obnarzcie piękna fasadę z Czerniakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent AXA Lew ryczy na emerytów IP: *.as.kn.pl 10.01.09, 20:58 To co dzieje się w ING to pryszcz, oni są autentycznie etyczni o czym mówią mi klienci. Mam wrażenie, że pismak z wyborczej pomylił nas z ING bo wszystko co napisał związane jest z z AXA :) Gdzieś tu przeczytałem, że pewnie ING kupiła za mało reklam i to chyba o to chodzi bo nawet ostatni ranking wygląda jak by za niego zapłaciło Generali co nie ma nic wspólnego z tym co widać na stronie KNF. Może też pismak jest w tym gronie do zwolnienia z Gazety :) nie wiem ale wiem, że to co robią i jak robią w ING nie ma nic wspólnego z tym co tu piszą. Sprzedaż 9 OFE to nie problem bo każdy ma wybrać OFE bo to obowiązek a ludzi jest kilka milionów więc każdy ma co robić. Nie wiem skąd ta nienawiść, myślę że z zazdrości a przede wszystkim z braku wiedzy o systemie emerytalnym. Nie napisze złego komentarza ten który wie, że warto zmieniać OFE i to na te najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek63 Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 10.01.09, 21:20 To ,że agenci ING są etyczni to być moż. Natomiast, napewno, tej etyki brakuje tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Lew ryczy na emerytów IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.01.09, 21:15 Ten artykuł jest bardzo prawdziwy, niestety w każdej korporacji jest nacisk na sprzedaż i zysk, ważne czy metody pozyskiwania tych klientów są uczciwe, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbinie efektywność IP: *.spray.net.pl 10.01.09, 21:35 jest choroba naszych czasów wiara w systemy motywujace pracownikow takich jak sprzedawcy których rzeczywisty wpływ na wyniki jest w najlepszym razie efemeryczny . To przypomina socjalistyczna wiarę w motywacje ideologiczna i wyciskanie ostatnich rezerw z prostych roboli. Liczy się innowacyjność. Kto ma lepszy produkt i lepsza wydajniejsza wewnetrzna organizacje ten w dłuzszej perspektywie wygra. Niestety jaki poziom manegmentu takie zarzadzanie , ostatnie kilkanascie lat to było eldorado dla tupeciarzy bez wyobrazni ale sie skonczyło. jest kryzys. na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (anonymous) Lew ryczy na emerytów IP: *.icpnet.pl 10.01.09, 21:50 Pracuje w tej branży od roku i chciałbym wam wszystkim którzy mają zamiar założyć fundusz inwestycyjny czy wybrać/zmienić fundusz emerytalny lub wykupić ubezpieczenie dać radę - NIE KIERUJCIE SIĘ WYBOREM FIRMY ZE WZGLEDU NA NAZWĘ ALBO RAKLAMY W TELEWIZJI ALBO INTERNECIE (mowa tu o wszystkich firmach). Starajcie sie podpisywać umowy z ludzmi którzy znają sie na swojej pracy a w szczególności na rynkach finasowych (chodzi przecież o WASZE PIENIĄDZE) a nie takich co pięknie potrafią człowieka przekonać do podpisania czegoś. Proste pytania o bierzące informacje gospodarcze lub finansowe i macie odpowiedz z kim się spotkaliście. Wielu ludzi zaczynających pracę przyciąga łatwa i szybka kasa dlatego są duże rotacje w firmach. Ludzie przychodzą zwabieni obietnicami dużych pieniędzy ale wiekszość tak jak szybko przyszła tak szybko odchodzi. Zyczę mądrych decycji [kropka] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evisia Lew ryczy na emerytów IP: *.centertel.pl 10.01.09, 22:51 W prawie każdej firmie wyzyskują ludzi.. Sama pracowałam w Ing i łatwo Wam powiedzieć "zmień pracę".. niektórzy agenci po nieraz 10, 12 latach pracy w Ing są tak przyzwyczajeni do tej pracy że cięzko im zmienić(znaleźć) inną pracę. Weźcie pod uwagę że w tym zawodzie mnóstwo jest osób po 50 roku życia... Najłatwiej oceniać siebie a nie innych, prawda..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 10.01.09, 23:20 To bardzo, ale to bardzo kiepsko o nich świadczy. Jeśli mają taki staż i wiedzę, doświadczenie, bazę, która z takiego stażu wynikać powinna, to ING powinno drżeć, czy nie zechcą odejść. Klienci pójdą za nimi, nie za firmą. No chyba, że przez 10-12 lat ich łoili i traktowali jako ciemny lud.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:35 i co po 12 latach przejrzeli na oczy, spojrzeli rano z obrzydzeniem w lustro , powiedzieli nigdy więcej i polecieli do dziennikarza z GW na cztery dni przed losowaniem,dziwny zbieg przypadków i za tymi uczciwymi mają odejść klienci, chyba do CU, które reklamuje się u góry, kiedyś Rywin przyszedł do Michnika(nic nie wskórał), a kto przyszedł do pana dziennikarza z gospodarki tym razem.....ludzie przejrzyjcje na oczy komu służy ta manipulacja, to dziennikarstwo śledcze, wstydzę się ,za poziom tych artykułów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigniew jan Lew ryczy na emerytów IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.09, 22:53 a kto wymyslil fundusze emerytalne w tej postaci , chyba nie komunisci, tylko Ci co chcieli na nas zarobic i zarabiaja dalej a my sie klocimy a oni sie smieja..............zawroccie po rozum do glowy kochani przyszli emeryci ja zawrocilem i juz jestem na mojej wyspie na Pacyfiku...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 10.01.09, 23:21 A odkąd to Tworki są na Pacyfiku, Napoleonie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plat22 Lew ryczy na emerytów IP: *.chello.pl 10.01.09, 23:39 napewno agenci nie sa bez winy ale to system w jakim robia jest winny. ja jak slysze w sluchawce telefonu nazwe ING odpowiadam: "a to dziekuje" nie za oferte tyl;ko za upierdliwosc .... potrafili dzwonic 2 razy w tygodniu :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matam Re: Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 23:47 Rozumiem, że w tv nic nie oglądasz. Tam firmy "dzwonią" do Ciebie reklamami kilka lub kilkanaście razy dziennie. Sądze, że do internetu też nie zaglądasz, bowiem tam też taaaka kupa nagabujących Cią do różnych dobrodziejstw reklam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter zamknąć to wszystko IP: *.aster.pl 11.01.09, 00:29 dlatego uważam że OFE powinno się zastąpić JEDNĄ państwową instytucją w której nie będzie żadnych agentów, wysokich prowizji od naszych składek, pieniądze w 100% będzie dziedziczyć rodzina a każdy będzie mógł sam określać profil inwestowania (czy agresywnie czy bezpiecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: zamknąć to wszystko IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 11.01.09, 11:57 Jasne, i państwowy monopol będzie skuteczny. ZUS I filarowy jest obrzucany błotem za bałagan, rozdmuchane koszty (tu akurat wbrew obiegowym opiniom niezbyt słusznie), więc ZUS w II filarze będzie cacy. Troszeczkę logika szwankuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofe Lew ryczy na emerytów IP: 80.48.71.* 11.01.09, 01:39 chyba tylko autorowi tego artykułu płacą za niewykonana umowę. Powinieneś sprawdzić dziennikarzu za co się płaci. Nie za deklarację tylko za przepisanie czyli jak zostanie podpisane umowa. Oj dziennikarzyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo1113 Lew ryczy na emerytów IP: 62.233.185.* 11.01.09, 08:50 Nie dziwię się agentom. Jeśli ktoś ma do wyboru, pomieszać w papierach, albo głód, długi i komornika, to wiadomo, co zrobi większość. Firmy ubezpieczeniowe, sprowadziły zawód, który powinien być zawodem zaufania, do roli zwykłej szmaty. Ja odkryłem to już parę lat temu. Przyjmuje się praktycznie, każdego ze średnim wykształceniem, każy co O czymś takim jak umowa o pracę z podstawową pensją, można pewnie pomarzyć.s tam sprzeda, większość się wykruszy, towar w masie, zejdzie. Przypomina mi to akwizycję skarpet na ulicy w latach 90-tych. Zresztą i dziś spotyka się jakieś panny, sprzedające atlasy, czy perfumy. Tak, Państwo finansiści, widać prawdziwe oblicze branży. Sprzedawca, bez którego długo nie pociągniecie, jest dla Was zwykłą szmatą ! Rozumiem, że Gazeta, chce poruszyć temat. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baha neo1113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 12:29 to znaczy,że jesteś taki sam, nie liczy się klient tylko kasa, wszędzie można zarobić uczciwie , takie gnojki jak ty póxniej piszą ,że agent to szmata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Lew ryczy na emerytów IP: *.chello.pl 11.01.09, 09:03 To samo kaza nam robic w Banku, przy konsolidacji kredytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak a nie katoli Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 10:30 "... kradnij i oszukuj, byle śmiało ..." - to istota IV RP (to taka karykatura państwa na ziemiach polskich po 1989r) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Lew ryczy na emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:04 Zawsze można zmienić prace, a nie takie bzdury pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysiek Lew ryczy na emerytów IP: *.acn.waw.pl 11.01.09, 12:45 To jest ściema, sama kiedyś tam pracowałam i wiem jak to wygląda. Artykuł nijak się ma do tego co oferuje pracodawca...z drugiej strony zastanawiam się kto chce im tak koło tyłka zrobić..bo chyba mają najlepsze wyniki póki i inne słabsze fundusze mogą zbankrutować;) Niezły marketing zrobili także dla CU i Polsatu:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość niedzielny Ryba psuje się od głowy IP: *.chello.pl 11.01.09, 13:34 Ryba psuje się od głowy. Konkretne przypadki, o których pisze autor, to tylko wióry przy rąbaniu drzewa. Problem powinien być podjęty znacznie szerzej. Korporacje i firmy zachodnie ciągle traktują Polskę jak trzeci świat. Pod szyldem troski o klienta proponują mu droższe niż na Zachodzie produkty ubezpieczeniowe. Zysk ma być szybki i satysfakcjonujący dla akcjonariuszy. Po co dochodzić do niego w mozolnym trudzie / niska cena, wysoki obrót /. Tworzone są przy tej okazji mechanizmy, które generują takie działania jak podane w artykule. Nie dotyczy to tylko ING. Wsółpracujący z firmami ubezpieczeniowymi przedstawiciele prowadzą działalność gospodarczą i powinni rozliczać się z firmą wyłącznie z zapisanych w umowie zadań. To jednak firmom nie wystarcza. W ING traktują przedstawicieli jak pracowników etatowych.Raporty,sprawozdania,odprawy, telefony od dyrektorów i menadżerów od świtu do póżnego wieczora. Nadzór i ciśnienie generujące potworny stres. Każdego roku wyższe wymagania / czasem o 50% / Nie ma mowy o spokojnej sprzedaży. I rzeczywiście sprzedawane są produkty, nie zawsze te, których potrzebuje klient, tylko te, których sprzedaż jest premiowana przez firmę. Takie działania firm są kryminogenne. Niezależnie od tego, nie można potępiać w czambuł wszystkich agentów i przedstawicieli. Wielu z nich pracuje ciężko, często poddaje się presji firmy, bo walczy o swoje miejsce na ziemi,o zachowanie pracy o utrzymanie rodziny. Klienci są jacy są. Państwo nie edukuje społeczeństwa, nie wyjaśnia na czym polega ubezpieczenie i że czymś innym jest inwestycja w fundusze. Mamy to co mamy. Pazerne i cyniczne firmy,pełne frazesów o swoim etycznym postępowaniu, zaszczutych, nie zawsze kompetentnych agentów i klientów w większości kompletnie nie rozumiejących, że to ich ignorancki stosunek do wiedzy i oferty rynkowej najczęściej jest przyczyną tego, że czują się oszukani i rozżaleni. Ubezpieczenia są potrzebne. Takie jest doświadczenie wielu pokoleń w cywilizowanych krajach. Trzeba tylko wiedzieć dlaczego i co się chce kupić. Sprzedawać i kupować w cywilizowany sposób. Nie do przyjęcia są natomiast narzucone z góry wymogi stawiane agentom dotyczące przepisywania klientów OFE z jednego do drugiego funduszu. Tu powinien wkroczyć nadzór finansowy i prokuratura. Bo te ostatnie działania są ewidentnie przeciw klientom i to powinno być zakazane raz na zawsze. Decyzję o zmianie funduszu może podejmować klient samodzielnie i nigdy nie powinien być w tej sprawie nagabywany. Kolegów z ING pozdrawiam. Pamiętajcie, że zgoda na wszystko, co narzuca firma generuje wyłącznie kolejne wyższe i bezsensowne wymagania.Strach i poczucie beznadziejności protestu odbiera nam godność.Wierzę,że ta szeroka dyskusja przyczyni się do tego,iż fimy ubezpieczeniowe wyhamują na tej drodze do samozagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baha Re: Ryba psuje się od głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 13:55 dużo wiesz o ing,raporty sprawozdania, może to ty jesteś ten sprzedawczyk z artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent od urodzenia dziennikarstwo śledcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 14:16 autor artykułu powinien iść razem ze swoimi informatorami do prokutatury, bo to afera i hit dziennikarski jak "skóry" z Łodzi, gratuluję kolegom z GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buha Re: dziennikarstwo śledcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 19:07 już wiadomo dlaczego gazeta drożeje, trzeba oplacic tych uczciwych informatorów Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 "Traktuja nas jak psy goncze"? 11.01.09, 14:21 Ja bym ich nazwal hyclami,bo sa tak namolni i upierdliwi dla ludzi jak hycel w oczach burka.Wyrzucisz takiego przez drzwi,to wejdzie oknem,zepchniesz z parapetu to kominem bedzie próbowal.A wszystko po to ,zeby w trabe zrobic klienta i zarobic na tym procederze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baha Re: "Traktuja nas jak psy goncze"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 15:11 12.12a1 a sam mądralo siedzisz na ciepłej posadce w zusie, aludzi. którzy zapierniczają żeby rodzinę utrzymać nazzywasz hyclami, weź encyklopedię i poszukaj jakiegoś określenia dla takich jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atos przysłowia stare ale jare IP: *.chello.pl 11.01.09, 15:20 "nie ma dymu bez ognia", "uderzysz w stół a nożyce się odezwą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy co na to ING ? IP: *.chello.pl 11.01.09, 15:23 Może ING ustosunkuje się do artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś