Dodaj do ulubionych

Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen

IP: 92.24.121.* 05.04.09, 23:34
"Przewlekają"? A może raczej "odwlekają"?
Obserwuj wątek
    • lew.org.pl Nie dzierżę waszego tabloidu 05.04.09, 23:54
      śmieję się w twarz ludziom którzy to coś czytają i mają za ważne wiadomości.
      Wasza gazeta dla mnie jest mafią i oszustwem.

Co wy wiecie o rynku gazu i jego reformach? Regulowanie cen? Tak regulowano
      rynki wieki temu, to jest z jakiegoś podręcznika do historii myśli
      ekonomicznej chyba.

Otwiera się rynek, i wpuszcza konkurencję która tymi samymi rurami może
      przesyłać gaz do swoich klientów. W Wielkiej Brytanii dawny monopolista
      stracił już bodaj 40 % detalu i chyba 50 % firm, ale te dane podaję z pamięci.

Pozdro dla oszustów z GW
      Bless Fufu
      • Gość: Kers Re: Nie dzierżę waszego tabloidu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 00:27
        heh, tak się dziwnie złożyło, że po wymianie w 2008 podgrzewacza z starego
        niezniszczalnego Junkersa na nowy zużyłem 10% mniej gazu a zapłaciłem o 20 %
        więcej >
        Niech żyje ekologia i oszczędzanie :)
        • Gość: cyklonB Re: Nie dzierżę waszego tabloidu IP: *.knc.pl 06.04.09, 13:43
          Bo problemem jest również tzw. gaz niskoenergetyczny, który zawiera
          kilkadziesiąt procent azotu. Licznik bije, spalamy kolejne metry szcześcienne, a
          wcale nie jest cieplej, bo palimy głównie azot. Woda na gazie zamiast 5 minut
          gotuje się 15 itp... Też właśnie dostałam rachunek za gaz za luty i pół marca -
          wyższy niż za okres od listopada do końca stycznia. Wtedy grzaliśmy b. dużo,
          przez ostatni okres właściwie tylko kominkiem, rachunek powinien być mniej
          więcej taki jak za samą ciepłą wodę, bez ogrzewania domu - a tu taka
          niespodzianka. Na reklamację nie ma szans - gazownia zaproponowała sprawdzenie
          licznika za 290 zł, a jeśli chcemy zrobić badanie gazu, to oczywiście oni to
          zrobią we własnym zakresie, w swoim laboratorium i jeśli wyniki będą inne niż
          podejrzewamy, kosztuje to ponad 1000 zł. Oczywiście nie wiadomo, jakie próbki
          będą badać (na pewno nie takie z lutego) i nikogo z zewnątrz do tych badań nie
          dopuszczą.
          Znajomy z politechniki zrobił w zeszłym roku takie badania na uczelni, wyszło mu
          70% azotu w gazie i reklamację mu uznano, ale nie każdy ma takie mozliwości...
          Szkoda, że UOKiK ma to w nosie.
          Może by założyć jaką grupę pokrzywdzonych?
          • Gość: Adam Maciejowski Re: Nie dzierżę waszego tabloidu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:14
            Miałem szczere chęci, ale po roku wyszło jak niżej:

www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090403/POWIAT02/974791169

Proszę o kontakt i powalczmy razem. U Pana Prezydenta RP, ponad 2
            miesiące leży sprawa nr 060148/2009 - sugestia zmian legislacyjnych
            wokół pazernego Monopolisty. Może ktoś z Warszawy mógłby zamonitować
            w Kancelarii Pana Prezydenta u P. Ministra A. Dudy?
            Z wyrazami współczucia dla okradanych,

Adam Maciejowski, tel 667 676 883
    • alfa_beta1 Ceny światowe spadły a polak nadal okrada Polaka 06.04.09, 00:18
      to rodacy was doją kretyni a nie unia
      • Gość: emigrant Re: Ceny światowe spadły a polak nadal okrada Pol IP: *.cdif.cable.ntl.com 06.04.09, 09:04
        taka jest wlasnie Polska elita biznesowo-polityczna, na szczescie zawsze mozna
        wyemigrowac i zyc normalnie w innym kraju, pozdrawiam
      • Gość: lk Re: Ceny światowe spadły a polak nadal okrada Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:46
        W tym kraju potrzebny jest jednak dyktator ,
        może w mniejszym stopniu nisz Stalin .
        Króry złapał by niektórych za mordę .
      • Gość: pop Re: Ceny światowe spadły a polak nadal okrada Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:54
        zgadzam się w 100% z twoją opinią że okradają nas pazerni szefowie
        PGNiG żeby później naliczyć sobie po kilka milionów premi. Większość
        karjów UE ciągnie gaz od ruskich a ceny za meter nie są aż tak
        zróżnicowane dla poszczególnych krajów UE. Chamstwo, ale każdy już
        powinnienł wiedzieć czego mozna oczekiwać od polityków. Tylko
        obietnice.
        • alfa_beta1 ktoś musi zapłacić za akcje 06.04.09, 12:53
          rozdane za darmo dla nierobów związkowych i płacimy my.
    • Gość: tomassso Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: 78.157.187.* 06.04.09, 01:16
      Czemu nikt nie zamknie tych złodziei?
    • emeryt21 Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen 06.04.09, 06:28
      A chrust zbierac w lesie nie laska?Wygody sie zachciewa....domek za
      miastem to luksus na ktory nie stac zwyklego Polaka....
      • Gość: filip z k... Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.cdma.centertel.pl 06.04.09, 08:05
        dziękuję Ci stary! Z poniedziałku taka miła wiadomość-NIE JESTEM
        PRZECIĘTNIAKIEM!Mam domek za miastem, cienko przędę,to miłe że ktoś mnie
        zauważył.To że wystaję troszkę wyżej niż trawa to nie powód aby PGNiG mnie
        strzygł z gotówki!!
      • Gość: gbgn Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:10
        Zabieranie dzrezwa z lasu to przestępstwo albo wykroczenie - zależy
        od wartości. Państwo nie da się tak łatwo nabrać.
      • zdzisiek_2 Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen 06.04.09, 09:59
        emeryt21 napisał:

> A chrust zbierac w lesie nie laska?Wygody sie zachciewa....domek za
        > miastem to luksus na ktory nie stac zwyklego Polaka....

Czyli zwykły Polak to biedak i dziad co to musi chrust po lesie zbierać. Ja
        szczęśliwie nie jestem więc zwykłym Polakiem. Mam dobrą pracę i pieniądze.
        • Gość: athman Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 12:43
          zdzisiek_2 napisał:

> emeryt21 napisał:
          >
          > > A chrust zbierac w lesie nie laska?Wygody sie zachciewa....domek
          za
          > > miastem to luksus na ktory nie stac zwyklego Polaka....
          >
          > Czyli zwykły Polak to biedak i dziad co to musi chrust po lesie
          zbierać. Ja
          > szczęśliwie nie jestem więc zwykłym Polakiem. Mam dobrą pracę i
          pieniądze.

To rzeczywiście masz dobrą pracę skoro mozesz czytac i pisac
          komentarze
      • Gość: Marek Dom na stale to porażka IP: 194.196.236.* 06.04.09, 10:13
        Dom na stale to porażka, palenie w piecu, dojazdy dalekie koszenie trawy domek jest dobry ale jako letniskowy w weekendy, ostatnio jakś moda zapanowała na te domy ...
      • Gość: tyle w temacie Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:56
        Bo zwykły Polak to sobie domek w mieście kupi.
      • Gość: CyklonB Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.knc.pl 06.04.09, 15:30
        No wyobraź sobie, że ja zbieram, bo mam szczęście mieć kawałek własnego lasu. I
        własnym (legalnie wyciętym) drewnem całą zimę ogrzewaliśmy dom, gazu do grzania
        niemal nie używaliśmy, a rachunek przyszedł że ho ho!
    • Gość: Oligatorek Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.ppcor.org.pl 06.04.09, 06:56
      A co nasz Rząd jako udziałowiec PGNiG zamierza zrobić z tzw. odczytami
      szacunkowymi licznika gazu. Toż to jawne oszustwo i okradanie ludzi. Nie ma
      takiego prawa, które pozwalałoby PGNiG-e na stosowanie takich praktyk.
      Tłumaczą się, że nie mają ludzi do odczytów. Owszem ludzi nie mają, gdy jest
      podwyżka cen. Wówczas odczyt po cenie "starej" jest mini mini, a po cenie
      "nowej" szacunkowy taki, że zbija z nóg. Jak nie mają ludzi do odczytów, to
      niech ich wynajmą od wyspecjalizowanych agencji. Granda!
    • Gość: polak Tu jakby nie było rządu, tylko jakieś ure, uke IP: 80.50.236.* 06.04.09, 07:27
      Powołano wiele instytucji, które dogadują sie monopolistami, są dziwnie
      wyrozumiałe w dojeniu społeczeństwa, które marznie w swoich domach,
      mieszkaniach, bo stawki są horrendalne, a rząd ma gdzieś Polaków, czyha tylko
      na wpadki jak nie PiS, to prezydenta, to Dutkiwewicza, to Piskorskiego, byle
      wykluczyć wszelką konkurencje w dojściu Donka do najwyższego stołka. To się
      nazywa cudem, bo naród już głupszym być nie może. Cierpi ale wytrzymuje.
    • Gość: jan Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.gdynia.mm.pl 06.04.09, 07:32
      gdynia 1kwh pradu 57 groszy,moja siostra w szwecji placi 24 grosze.
    • Gość: xxx Gazowe złodziejstwo,złodzieje okradający Polaków.. IP: 83.1.118.* 06.04.09, 07:38
      ...GAZOWNICY-złodziejska nacja,złodzieje z dziada pradziada,no i jeszcze KaczyńSKI nadętym Polski....kradnę wode,gaziprąd i dobrze mi z tym:)Palanty.....
    • Gość: warsiawiak Ta pani z domku pod Warszawą płaci bardzo mało! IP: *.chello.pl 06.04.09, 07:43
      Ja za dwa razy mniejsze mieszkanie niż jej domek , w Warszawie płacę za ciepłą
      wodę i c.o. dużo więcej . I co płacz ? Trochę zimnego wychowu i oszczędzania
      nikomu nie zaszkodzi .
      • Gość: starydomek Re: Ta pani z domku pod Warszawą płaci bardzo mał IP: 188.33.64.* 06.04.09, 08:49
        3000 miesięcznie to jednak nie tak mało... ja za moją chałupinę płacę "tylko"
        około 1200 miesięcznie (tzn za gaz oczywiście)ale też temperatura w łazience max
        15 stopni :(
        • Gość: wdr Ona dostała rachunek 3000zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 08:50
          faktury za gaz przychodzą raz na trzy miesiące
          • Gość: starydomek Re: Ona dostała rachunek 3000zł IP: 188.33.64.* 06.04.09, 08:52
            niekoniecznie, u nas co miesiąc
            • Gość: karol Re: Ona dostała rachunek 3000zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:00
              Rany, to wspolczuje, ja za ogrzanie 160 metrowego domu place co dwa miesiace po
              900-1200zl w sezonie (grudzien styczen 1200, pazdziernik-listopad 880)
              temperatura 22 stopnie w dzien, w nocy ustawiana na 20.
              • Gość: starydomek Re: Ona dostała rachunek 3000zł IP: 94.254.172.* 06.04.09, 12:56
                nawet mi nie mów :( po prostu starydomek...
        • takiejedenlos TO przejdz na drewno 06.04.09, 15:25
          Ja w moim starym domku najpierw docieplilem sciany a potem zainstalowalem
          kominek z plaszczem wodnym na drewno. Przerobka nie wymaga dewastacji calego
          domu a jedynie poprowadzenia kilku rurek laczacych kominek z istniejaca
          instalacja c.o. Oszczednosc na ociepleniu oceniam na 30% i potem dalsze 30-40%
          na przejsciu na drewno. Jak ci szkoda kasy na kominek, to kup zwykly piec, ktory
          powinien byc znacznie tanszy.
    • Gość: nie emigrant dlatego nienawidze POLSKI IP: *.tktelekom.pl 06.04.09, 07:51
      tego cwaniactwa, naciagactwa, bubli, dojenia i mamienia ze bedzie dobrze itp itp
      itp, moze tego nie widac na codzien, jedzcie na 2 lata gdzies na zachod i
      wroccie tu a z pewnoscia rzeczywistosc walnie po oczach z hukiem !
    • Gość: abrakadabra Pamiętacie jak namawiano nas na gaz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 08:33
      Że będzie tanio i ekologicznie !!? To czas przejść na spalanie
      węglowo-drzewno-śmieciowe !!! Niech się uduszą politycy i firmy
      energetyczne ze swojej chciwości i głupoty !!
      • nabram Grabież w biały dzień 06.04.09, 08:49
        Co wymyśli nasza klasa próżniacza jak przestanie się kłócić o to
        kto pierwszy zaprosił Obamę do Polski, oni powołają nową komisję
        sejmową ,a potem urząd kontroli urzędu regulacji energetyki, a my
        możemy dać w zęby odczytywaczowi licznika.
    • Gość: tokaj Dostałam rachunek za ogrzewanie domu gazem na pona IP: *.tkk.pl 06.04.09, 09:20
      No to masz problem :0
    • Gość: zaba Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.adsl.alicedsl.de 06.04.09, 09:28
      Pewno glosowales na lodziarnie,pgnin-zostal rozszabrowany przez rudego juz
      przed wyborami,to bankrut.
    • Gość: wkurczonka no to gdzie są nygusy z rządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:31
      a nygusy z rządy stają na tle logo swojej partyjki i co.... nic tylko
      banialuki opowiadają, zamiast zrobić porządek z takim chamstwem. Wziął by ryży
      premier, ruszył du* i zrobił porządek z takim dojeniem biednych ludzi, ale po
      co... lepiej kumpli w pgnig-u posadzić na stołkach i śmiać się do narodu,
      który nie na rachunki.
    • Gość: kronika zdrady Najgorsze przed nami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:32
      Prawdziwe podwyżki cen gazu czekają nas , gdy wyprzedawcy Polski
      opylą przyjaciołom, czyli "sprywatyzują", PGNiG. Ci nas dopiero będą
      doić.
    • Gość: Michał Jesteśmy oszukiwani; gaz ma coraz niższą kaloryczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:39
      Skład chemiczny a zatem wartość opałowa gazu nie jest zagwarantowana w
      umowach. Docieplam, oszczędzam, zimy nie ma a zużywam coraz więcej. Płacimy za
      bezwartościowy azot dodawany coraz bardziej.
      • Gość: miś Z tym azotem masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:16
        Co roku w okresie zimowym (zwłaszcza gdy ruscy zakręcają kurki i spada
        ciśnienie) gazownie wyrównują ciśnienie tłocząc azot. Licznik więcej się nakręci
        aby piec podgrzał wodę, my wykazujemy większe zużycie m3 mieszaniny azotowo
        metanowej. Trudno to udowodnić, ponieważ gdy dostajemy rachunki gaz jest już ok.
    • Gość: Ziun Nie ma się co podniecać IP: *.p.lodz.pl 06.04.09, 09:51
      Najprawdopodobniej jest to opłata kwartalna. 1000zł/m-c to norma, w bloku płaci
      się tyle samo a może i więcej przy dużej powierzchni, tam bowiem opłaty są cały rok.
      • mamalesia2 W bloku taniej ogrzewanie! 06.04.09, 11:49
        nieprawda, mieszkam w bloku pod warszawą 120 metrów powierzchni i płacę cały rok, ale po 250 zł na miesiąc za ogrzewanie, i jeszcze raz do roku jest rozliczenie ogrzewania i mam zwrot ok 200 zeta. Temperatura jest zawsze ok 24 stopni. Zawsze ogrzanie budynku, w którym mieszka dużo ludzi, jest bardziej ekologiczne niż ogrzanie 170 metrów domu, w którym często mieszkają 3-4 osoby. Własny dom to luksus, jak ktoś zakupił działkę, postawił dom i teraz narzeka na ogrzewanie, to sorry, znaczy że nie było go na to stać. To tak jakby kupić sobie samochód terenowy, a potem narzekać że pali 20 litrów na setkę. Ale każden jeden musi swój staropolski dworek mieć...
    • szefunio1 Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen 06.04.09, 09:58
      > Dostałam rachunek za ogrzewanie domu gazem na ponad 3 tys. zł.
      > Kiedy będzie taniej?

Już było.
    • Gość: liverpoolczyk Re: Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.range86-133.btcentralplus.com 06.04.09, 10:06
      tak off topic to dodam ze smiac mi sie chce ze placicie za samochody 100% wiecej niz w uk.

polecam

www.autotrader.co.uk/
      wprowadzcie konkurencje jak w uk i bedzie po sprawie.( chodzi o gaz ).
    • Gość: Anika Jak sprawdzić jakość dostarczanego gazu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:13

Gaz jest jednym z niewielu towarów kupowanych zgodnie z zasadą
      kupowania kota w worku.
      Bo co mierzy nasz gazomierz,mierzy ilość zużytego gazu,czyli czego?
      Coś tam "dmucha" z rury do gazomierza,a my płacimy.
      Prąd jest również niewidoczny,ale możemy miernikiem sprawdzić jakość
      tego "towaru".
      Dlaczego do tej pory nikt z decydentów nie zainteresował się tą
      sprawą.
      My jako odbiorcy jesteśmy bezsilni,musimy płacić i zastanawiać się
      nad tym dlaczego taka sama ilość wody na herbatę raz gotuje się pięć
      minut,a raz dziesięć.

Pewnie zależy to od gęstości wody.
    • Gość: Adam Tak właśnie wygląda monopol... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:16
      i to w wydaniu państwowym ;)
    • Gość: cc Ludność już pali śmiecie, gumę, plastiki i inne IP: 80.240.172.* 06.04.09, 11:11
      W zimę w nocy w dzielnicach domków 1-rodzinnych smród jak diabli. W
      nocy nie widać dymu więc mieszkańcy "oszczędzają" i palą odpady.

Za kilka lat wykosi ich rak od wdychania tksycznych dymów i
      zbierania warzywek w ogródku gdzie spadły toksyczne popioły
    • Gość: albrecht_krzywy Gazowy monopolista opóźnia obniżki cen IP: *.de.ibm.com 06.04.09, 11:13
      zagrozic im kara 50% rocznego obrotu to sie posikaja i spuszcza cene.
    • Gość: XP A co to za domek pod Warszawą? IP: 213.17.179.* 06.04.09, 11:15
      3000 zł to chyba nie jakaś wygórowana kwota za to, że ma się ciepło w zimie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka