xnamex 15.11.09, 14:43 Jaką macie najlepiej działającą metodę za uczenie się do sprawdzianów? Może muzyka, żółty kolor? Piszczie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natuska412 Re: Sprawdziany 15.11.09, 14:48 dlaczego akurat żółty ? ja jak się ucze to chodze . albo kręce się na krzesełku . po sprawdzianie mówie , że dostanę jedynke i nigdy nie dostaje ( raz nie powiedziałam i dostałam , naprawdę ) . Odpowiedz Link Zgłoś
lamma Re: Sprawdziany 15.11.09, 14:50 Natuska, spróbuję a ja... hmm '-' czytam z książki albo z zeszytu w rytm jakiejś piosenki x dd niezle songi wychodzą XD ;3 Odpowiedz Link Zgłoś
mileyanddemi Re: Sprawdziany 15.11.09, 14:52 zgadzam się , ja właśnie mam sprawdzian jutro z chemi i wyśpiewuje o przemianach chemicznych i substratach ale hiciory Odpowiedz Link Zgłoś
roseline Re: Sprawdziany 15.11.09, 17:30 nie śmiejcie się... ja śpiewam i sie ucze ;x tekst mojej najlepszej piosenki "krzywiiica! to choroba występujaca u małych dzieci z powodu braku witaminy D w organizmie yeaaah" boze, to było chore, ale pomogło z miejsce xdd Odpowiedz Link Zgłoś
mileylove. Re: Sprawdziany 17.11.09, 16:58 mileyanddemi napisał(a): > zgadzam się , ja właśnie mam sprawdzian jutro z chemi i wyśpiewuje o przemianac > h > chemicznych i substratach ale hiciory hehe . xd chyba wypróbuje . Odpowiedz Link Zgłoś
sharpay_evans Bardzo prosty sposób 15.11.09, 15:27 Cześć ! Ja mam jedną metodę , która nie skutkuje , bo ja powtarzam ciągle ten sam materiał , albo ucze się odpowiedzi z książki nie mam innego sposobu .... podajcie mi jakiś sposób żebym mogła dostawać 5 i 6 lub 4 ? chocby z matmy , bo jestem wyjątkowo cięka mam same 1 a jestem w 6 klasie teraz testy jak mam sie do nich przygotowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
nici Re: Sprawdziany 21.11.09, 15:41 ja musze miec cicho albo jak jade gdziesz w tramwaju zawsze wtedy najszypczej Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladowa_xdd Re: Sprawdziany 15.11.09, 15:06 Po prostu. Z historii po prostu czytam wszystkie tematy i jakoś z pierwszego sprawdzianu dostałam 5. xDDD Z resztą przedmiotów też tak robię. ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia.dusia Re: Sprawdziany 15.11.09, 15:16 ludzie co wy ja sie nigdy nie ucze zawsze ściagi pisze i co... zawsze 4 albo 5 mam Odpowiedz Link Zgłoś
dramione Re: Sprawdziany 15.11.09, 15:20 albo słucham co nauczyciel mowi na lekcjach i potem z tego pisze spr, albo sciaga ;D Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Sprawdziany 15.11.09, 15:29 Rób mapy myślowe z tego, czego masz sie nauczyć. Metoda troszkę czaschłonna, jeśli chcesz, żeby mapa była szczegółowa, ale zdziwisz się, jak po 2-krotnym przeczytaniu tych notatek będziesz wszystko umiała . Odpowiedz Link Zgłoś
xnamex Re: Sprawdziany 15.11.09, 17:26 Żółty, bo podobno w jakiś badaniach kiedyś stwierdzono, że kolor żółty poprawia koncentracje i ułatwia zapamiętywanie! Odpowiedz Link Zgłoś
hilary.duff Re: Sprawdziany 15.11.09, 17:29 w podręczniku kolorowymi markerami zaznaczam najwazniejsze rzeczy . spiewam sobie je. kiedys po odcinku HM ,zrobiłam tak jak ona z Geografi...zaczełam spiewac położenie rzek w Ameryce itd i dostałam 5. Nazwy zapamiętuję 'skojarzając' sobie. Ostatnio przy nauce słucham muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kremowa.xd Re: Sprawdziany 15.11.09, 18:15 Ja nie mam sposobów, po prostu kłuję xD Siędzę nad materiałem godzinkę i wszystko jest w główce (: Czytałam w mojej ukochanej książce, że jeśli uczysz się czegoś na pamięć [ jak np. w biologii lub językach obcych ] to wąchaj co jakiś czas coś co pachnie różami, pomoże Np. szampon do włosów xD Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Sprawdziany 16.11.09, 18:06 Co do map myślowych- odsyłam was do wujka Google. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat <333 16.11.09, 18:17 <haah.xd. wujek google. jasne, wujek google pomoże. uczenie się?. nomralne. książka, czytanie , czasem wkuwanie. ściągi. i chyba tyle. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: <333 17.11.09, 16:27 Chodzi o to, żeby o tych mapach myślowych poczytały sobie w internecie. Widziałam, że parę osób to zaiteresowało. Ehh, jesteś ciężko kapująca. Odpowiedz Link Zgłoś
blondzia Sprawdziany 17.11.09, 16:55 Zależy z czego tak klasówka jak np z historii i biologii to czytam wszystkie tematy co mają być na klasówce i jak jest coś do zapamiętania na pamięć jakieś definicje z czegoś to czytam sobie z 10 razy a potem sprawdzam czy umiem i jak nie bardzo to jeszcze raz czytam i sobie po kilku wyrazach po woli aż wejdzie mi cała definicja i tak prawie uczę się z każdego przedmiotu i nie wykorzystuje głupich przedmiotów typu jakieś drzewka kolory uczę się po ludzku Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Sprawdziany 17.11.09, 17:28 blondzia- to się nazywa wkuwanie na pamięć. Takie drzewka to dobry sposób, coś zostaje w głowie, po bezmyślnym wkuwaniu natomiast nic. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat Re: Sprawdziany 21.11.09, 13:18 mało kapująca . ? a tu się zdziwiz. zakapowałam o co chodzi. tylko rozśmieszyła mnie nazwa wujek google. i tyle. nie jestem takim zerowym skapem. Odpowiedz Link Zgłoś
ashleytisdalep Re: Sprawdziany 21.11.09, 13:44 na mnie najlepiej dziala jak slucham ulubionej muzyki Odpowiedz Link Zgłoś
josie120 Re: Sprawdziany 21.11.09, 15:15 To zależy... Jeśli chodzi o np.: historię czy biologię to najpierw czytam sobie temat ,a potem robię sobie z tego notatki w specjalnym zeszycie i z tego wkuwam. W podstawówce pomagało, teraz pod wpływem stresu wszystko czego się nauczyłam(a umiałam naprawdę co najmniej 3/4 tego co było) na kartkówce lub klasówce zapominam. Z ang. wycinałam małe karteczki i tam pisałam sobie słówka na jednej karteczce po polsku, na innej po angielsku. Wszystkie karteczki mieszałam i starałam się dopasować je. Jeśli nie wiedziałam to patrzyłam do zeszytu i powtarzałam sobie te słówko na głos lub w myślach 10 razy i od nowa staram się karteczki dopasować. To trochę czasochłonne i nieraz zawodzi. Efekt będzie widoczny tylko wtedy gdy mało mamy słówek do nauczenia. Więc często po prostu wkuwam. Dlatego chyba skorzystam z map myślowych. Odpowiedz Link Zgłoś
g_o_s_i_a Re: Sprawdziany 21.11.09, 15:20 Ja jeden dzień przed sprawdzianem, gdzieś tak o 21.00 otwieram zeszyt, czytam, odkładam, zasypiam i potem zwykle nie mam złych ocen, choć to nie zawsze działa. Odpowiedz Link Zgłoś
g_o_s_i_a Re: Sprawdziany 21.11.09, 15:21 Ale w większości przypadków się sprawdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
lolli_pop Re: Sprawdziany 21.11.09, 15:36 Najlepiej uczyć się na bieżąco, choć ja się nigdy tak nie uczę Jak napioszę, tak napiszę, jeżeli się uczę to przed lekcją, no, może nie licząc kilku przedmiotów (w szczególności przyrody) Odpowiedz Link Zgłoś