Dodaj do ulubionych

Z . domowe . Naprawdę konieczne , wbijać !

01.12.09, 19:34
Mam problem , jestem bardzo dobra w pisaniu opowiadań na polski i teraz mamy
zadane a ja zapomniałam o tym i piszę dop. dziś ; D
I mam już pomysł ale muszę cos wiedzieć :
Jak w Anglii są szkoły ? Znaczy , u nas jest podstawówka , gimnazjum , liceum
.. A u nich ? Podstawówka i liceum ? I do jakiego wieku jest jakaś szkola .
Błagam , pomocy !
Obserwuj wątek
    • beybey Re: Z . domowe . Naprawdę konieczne , wbijać ! 01.12.09, 19:43
      Pomoże ktoś ?
      Ktokolwiek ? !
      • sims Re: Z . domowe . Naprawdę konieczne , wbijać ! 01.12.09, 19:49
        Sorry ale nie wiem .
        Może wpisz w google .?
      • miley.fun Pomoże, pomoże... 01.12.09, 19:50
        primary school 5-11 lat
        secondary school 11-16 lat
        sixth form 16-18 lat
        university 18-więcej lat
    • fanka.twilight Odp 01.12.09, 19:49
      wiecej znajdziesz tutaj
      www.sciaga.pl/tekst/22173-23-system_szkolnictwa_w_anglii
      Organizacja systemu szkolnictwa

Słusznie stwierdza D. Dziewulak, iż struktura organizacyjna systemu szkolnego w Wielkiej
      Brytanii nie jest jednolita, dlatego też swą uwagę skupimy na systemie obowiązującym w
      Anglii.

W całym Zjednoczonym Królestwie, w tym i Anglii – oświata przedszkolna dotyczy dzieci
      między 3 a 5 rokiem życia. Ten szczebel „nauki” nie należy do obowiązkowych, a
      organizowany jest przez państwo – władze lokalne, organizacje kościelne, charytatywne
      lub przez osoby prywatne. Ilość godzin spędzonych przez dzieci w przedszkolu zależna jest
      od rodziców, ale należy zaznaczyć, iż istnieją przedszkola o przedłużonym dniu zajęć.

Przedszkole stanowi zatem pierwszą instytucję wychowawczą, ale – co najważniejsze – jest
      to instytucja tworzona przede wszystkim przez dzieci i rodziców, a dopiero w dalszej
      kolejności przez władze lokalne. Również wszystkie problemy rozwiązywane są z udziałem
      rodziców.

Po ukończeniu 5 roku życia dziecka, wchodzi ono w okres obowiązku szkolnego, który
      trwa do ukończenia 16 lat. Zatem łączny okres obowiązkowej nauki trwa 11 lat. Istnieje
      również możliwość rozpoczęcia nauki w wieku 4 lat.

Pierwszym ogniwem nauki szkolnej jest szkoła początkowa, trwająca 6 lat i obejmująca
      dwa etapy (patrz rys. 1):
      • szkoły małego dziecka (infant schools) – dla uczniów od 5 do 8 lat,
      • szkoły dla dzieci starszych (junior schools) – dla uczniów od 8 do 11 lat.
      Dalsza nauka po szkole początkowej odbywa się już w różnych typach zróżnicowanej
      programowo średniej szkoły przeznaczonych dla różnych warstw społecznych.

Rys. 1. Organizacja systemu szkolnictwa w Anglii
      • szkoły rozszerzonej (comprehensive school) ,
      • szkoły nowoczesnej (modern schools),
      • szkoły gramatycznej (grammar schools).

Każda z tych szkół ma dwa stopnie, które nie są formalnie oddzielone. Pierwszy obejmuje
      okres nauki do 16 roku życia. Stopień ten jest obowiązkowym szczeblem powszechnego
      nauczania średniego. Młodzież może jednak pozostać w danej szkole, aby dalej się uczyć
      do 18 lub 19 roku życia i przygotować się do studiów wyższych lub praktycznej
      działalności.

Najbardziej popularną jest szkoła rozszerzona, do której uczęszcza ok. 89% uczniów.
      Placówki te łączą różne kierunki nauczania ogólnokształcącego technicznego i
      przedzawodowego, co daje szeroką możliwość wyboru dalszej drogi życiowej. Nielicznie,
      bo 5% młodzieży uczęszcza do szkół nowoczesnych. Szkoły te mają charakter
      ogólnokształcący, a swymi programami obejmują trzy grupy przedmiotów:
      humanistyczne, matematyczno – przyrodnicze oraz praktyczne. Tylko 3% młodzieży
      trafia do szkół gramatycznych, które możemy zaliczyć do tradycyjnych szkół
      ogólnokształcących o charakterze klasyczno – humanistycznym. Podstawową funkcją
      tego typu szkół jest przygotowanie do studiów uniwersyteckich.

Oprócz przedstawionych placówek szkolnych charakterystycznym elementem brytyjskiej
      oświaty jest szkolnictwo prywatne (tzw. public schools). Są to ekskluzywne placówki
      głównie o klasyczno – humanistycznym kierunku nauczania, znane z surowej dyscypliny i
      ostrej selekcji uczniów. Są to szkoły płatne mimo, iż część z nich korzysta z zasobów
      finansowych LEA. Liczną grupą takich dotowanych placówek jest 168 szkół
      gramatycznych (direct grant grammar schools) przyjmujących wybitnie zdolnych
      uczniów z niezamożnych rodzin.
      • miley.fun Pomoże, pomoże... 01.12.09, 19:52
        A. To co ci napisałam jest z mojego podręcznika do j. angielskiego, więc na pewno jest
        dobrze^^
    • twilight_cnie noooo yy temat 01.12.09, 19:51
      przykro mi ale niewiemconfused

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka