mroweczka_xxx 05.01.10, 14:45 jak w temacie ile? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blender Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:50 nie dokładny temat. Jaki aparat? *,* Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczka_xxx Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:53 staly ;d a dokladniej - ceramiczny (mam taki kaprys ) Odpowiedz Link Zgłoś
blender Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:55 hmm, ja na stały czekałam 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczka_xxx Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:57 2 tygodnie ?! :o ja liczyłam na pół roku (wakacje!) ;| Odpowiedz Link Zgłoś
blender Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:59 mroweczka_xxx napisał(a): > 2 tygodnie ?! :o ja liczyłam na pół roku (wakacje!) ;| hmm, zależy, ale ja miałam dosyć zwykły ten aparat. A po drugie ja mówię że 2 tygodnie po wszystkich wizytach i po zdjęciu odlewu z zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
szatynka. Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:51 właśnie ? . Bo ja tez muszę mieć aparat . xD Odpowiedz Link Zgłoś
kammilla Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 14:53 To zależy. Sprecyzuj czy chodzi ci po wycisku czy jak, bo zanim założą ci aparat to będziesz miała na górnych zębach dwie gumeczki, które będą musiały zrobić szparę i na dole tak samo. Później zakładają po tych gumkach pierścienie więc to zależy... Po pierścieniach ja czekałam ok 2 tygodni, a i jeśli nie miałaś jeszcze gumek rozszerzających to strzeż się, bo to największe katusze jakie mogą być. Najbardziej boli z tego wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczka_xxx Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 15:02 no bo ja 20 ktoregos ide na pierwsza wizyte i w ogole nic nie mam jeszcze ;d mozecie to opisac?;>;d Odpowiedz Link Zgłoś
kammilla Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 15:13 Ja mam aparat stały już rok. Najpierw byłam na wycisku i wtedy założył mi gumki (takie cztery malutkie) u góry z tyłu, by zrobiło się miejsce na pierścienie, na których będzie założony aparat. Na dole także miałam, ale to dlatego, że aparat miałam mieć i u góry i na dole. Miałam te gumki ok. tygodnia i to najgorszy tydzień jaki mogłam sobie wyobrazić, bo cała głowa mnie bolała od zębów, nie mogłam ugryźć nawet chleba. Później jak zdjął gumki, to założone miałam pierścienie, które miałam ok 2 tygodni i przez ten czas nieźle sobie poharatałam policzki. Dopiero później założyli mi resztę. Najgorsze jest podkręcanie łuku, a tak to spoko. ;] Jednak warto pocierpieć dla prostych zębów. A i ortodonta pewnie powie ci czego nie powinnaś jeść z aparatem, ale ja jem wszystko, bo w niczym aparat nie przeszkadza i jem nawet gumy to żucia, tylko trzeba później dokładnie umyć zęby po gumach w szczególności, bo wszystko zostaje między drutami Odpowiedz Link Zgłoś
demoniasta0897 Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 15:05 jeśli chodzi o aparat ortodontyczny to tez zalezy czy staly czy zdejmowany ja na zdejmowany czekałam 3 tygodnie ajak mialam zakładany staly to miesiac ale to zależy od ortodontki mam nadzieje ze pomoglam Odpowiedz Link Zgłoś
thereese98 Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 06.01.10, 22:22 ja pojechałam na pierwszą wizyte i po 2 tygodniach już miałam Odpowiedz Link Zgłoś
adusia_cullen Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 15:02 Około 2-3 tygodni ? Przynajmniej ja tak czekałam ;D Ale to zalezy czy zrobili Ci już wyciski,separacje i jaki aparat ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
love_you_boy Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 15:11 ja mam zdejmowany i czekałam nie cały tydzień! ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
niktusia_ Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 18:58 kamillo, więć mogłabyś powiedzieć, czy w sumie, jakby dodać to wszystko, noszenie aparatu jest bolesne ? i o co chodzi z tymi rozszerzającymi gumkami ? co one maja rozszerzyć ? xd po co ? żeby zrobić szparę. a ja już mam szparę między jedynkami. : ) nie będę musiała mieć tych gumek ? : D i o co chodzi z tym podkręcaniem łuków ? będę musiałą mieć stały aparat, i trochę się boję. śmiali się z Ciebie ? czujesz aparat, gdy masz go na zębach ? jejku, dużo tych pytań, ale dziękuję, jeśli udzielisz mi na nie odpowiedzi. : ) Odpowiedz Link Zgłoś
ardnaskela Niktusia_ 05.01.10, 19:09 Też miałam dużo dużo dużo pytań. Mnie NIC nie bolało. Może początkowo trochę miałam kłopot z jedzieniem, a właściwie to gryzieniem jedynkami. Chodzi Ci o gumki separacyjne? One są po to, żeby w ich miejsce w swoim czasie założyć pierścienie. Są one wkładane między 5 a 6, i 6 a 7. Ja miałam tylko między 6 a 7, bo miałam wyrywane piątki. Podkręcanie łuków jest przy każdej kolejnej wizycie kontrolnej. Mnie nie boli. Nikt się nie śmiał. W mojej szkole dużo dziewczyn ma aparat. A bałam się, że będę z tym sama. Wiem, że jest w podświadomości, ale tak naprawdę to o nim już w ogóle nie myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
ardnaskela Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 19:03 Zależy ile chętnych w danym czasie, ile razy w tygodniu dostępny jest ortodonta, jaki to ma być aparat. Ja mam. Odpowiedz Link Zgłoś
roxanne mam nadzieję że o to ci chodziło :D 05.01.10, 19:13 ja wysłałam wyciski i na pierwszej wizycie już miałam aparat. To zależy nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
rachelle Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 19:14 ja mam aparat od roku. zwykle jest zakładany na 2 lata. i nie miałam przez założeniem aparatu żadnych gumek, pierścieni, itp. Po prostu po 3 latach wizyt ortodonta uznał, że już potrzebny jest aparat stały, bo ten zdejmowany w moim przypadku nie wiele działał. Zakładanie zupełnie nie boli. boli za to potem, bo zęby muszą się do aparatu przyzwyczaić, jakiś tydzień to bardzo boli. ale potem to mija i nie czuje się aparatu, trzeba tylko regularnie myć zęby, nie pić coli, nie jeść krówek i cukierków, które mogą się przykleić do zębów, nie jeść żadnych twardych przedmiotów, np. jabłek, gruszek, orzechów. powodzenia. ;* Odpowiedz Link Zgłoś
makabra Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 19:41 ja mam zwykły i czekam 3 lub 4 mies Odpowiedz Link Zgłoś
selcia17 Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 05.01.10, 20:14 Hmm..od jednego do paru miesięcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
majullo Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 06.01.10, 21:52 ja czekałm 1 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
jane_ Re: ile sie czeka na aparat po wizycie? :D 06.01.10, 22:13 hm. po wyciskach? a na kiedy masz następną wizytę? to chyba na wtedy, można wywnioskować. :qq u mnie to było skomplikowane. poszłam w środku lata, babka kazała przyjśc we wrzesniu. przyszłam, po dwóch wizytach stwierdziła, że będzie potrzebny taki stały na podniebienie, co mi górny łuczek rozszerzy, żeby prawa dwójeczka miała się gdzie wcisnąć. i założyła mi gumki. zwykłe gumeczki między ząbki tylne, niktusiu, w te szparki między jednym a drugim ząbkiem, po dwie z każdej strony. masakra. ktoś napisał, że to najgorsze - gdybym nie miała tego podniebienia, to owszem. potem doklejała mi stopniowo zamki, co nie boli nic. podkręcanie też nie, w sumie. normalnie mozna funkcjonować, z tym, że ja zaczynam mieć małą obsesję na punkcie czystości moich zębów, i zaczynam targać pastę i szczoteczkę wszędzie, gdzie się da, bo nie mogę. >.< jak zdejmie mi podniebienie, to będę miała jeszcze łuczek dolny robiony. ogólnie aparat jest fajny, ale ta podstawowa wersja. to, co ja mam w tym momencie na tym podniebieniu, co już w sumie nic nie robi, i od 1,5 miesiąca babka mi to 'ściąga' i nie może się zdecydować, to jest dopireo okropne. całe dziąsła mi puchły. i nikt się nie śmiał. w sumie to nawet słodkie było. :3 Odpowiedz Link Zgłoś
mylipslikesugar ?? 06.01.10, 22:23 a ja skąd mam to wiedzieć . ? nosiłam kiedyś aparat ale miała wtedy 7 lat . ; p Odpowiedz Link Zgłoś