Dodaj do ulubionych

PRZED ŚWITEM

• doma98 Re: PRZED ŚWITEM 15.01.10, 17:38
      ja jestem w tym samym wieku co ty i jeszcze w tamtym roku przeczytałam przed
      świtemsmirk
      ale wszyscy mają świra z tym wiekiemtongue_out nie ma co się martwićkiss
      • mweezy Re: PRZED ŚWITEM 15.01.10, 23:52
        taak, w tej książce jest opisana prawdziwa orgia normalnie, nie możesz tego
        czytać !

litości.
    • taranka Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 08:56
      Ja tam namówiłam rodziców pod tym pozorem ż z mojej klasy już tyle dziewczyn to
      czytało a tak w ogóle to jak masz poznać zakończenie?
    • maniaxx ;d 16.01.10, 18:06
      co ta Facetka z księgarni opowiada... glupoty jakies.
    • stichinsgluck Re: właściwie nie. 16.01.10, 18:13
      są tam sceny, które są dość jednoznaczne... nic dosłownego, ale nastolatki mają
      bujną wyobraźnię. ogólnie Przed Świtem jest najgorszą częścią sagi, więc daruj
      sobie.
    • fankajoe Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:16
      Baba w księgarni pewnie jej nawet nie przeczytała, a gada głupoty.! Książka nie
      jest przeznaczona dla dzieci w wieku 10 lat i poniżej więc ty oczywiście możesz
      ^^ xD wink
      • nearlaify Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:21
        Cóż, moim zdaniem Przed świtem naprawdę nie jest dla 12- latek. Jest tam
        kilkanaście stron o seksie! Potem się dziwią, że młodzież jest tak zdemoralizowana.
      • doma98 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:27
        napisane tam jest jak się całują i on pokazuje jej że ma siniaki na rękach przez
        niego ,że wgryzł się w poduszkę czy w coś innego .takich szczegółów nie makiss
    • peerverse ;-) 16.01.10, 18:16
      Śmiało możesz czytać tą książkę. Ja ją czytałam i wcale nie jest ' dla dorosłych
      '. No jest tam kilka scen sexualnych, ale nie dużo i w ogóle nie są opisane.
      Chyba, że podniecasz się czytając takie coś.. big_grin
      • spontaniczna to twoja sprawa . 16.01.10, 18:24
        moim zdaniem możesz ją przeczytać .
        może faktycznie to nie jest ksiązka dla 11 - 12 latek , ale pani z księgarnii
        niech się cieszy w ogóle, że sprzedaje .

a jak rodzice Ci nie pozwalają to niech też przedczytają tą książkę wink
        ja szczerze mówiąc nie czytałam, ale po głębszych recenzjach wiem o co be .
    • monik4 Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:20
      glupi zmierzch
    • aluminiowa Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:22
      o tak , strzeż sie edzia i belli , to nie dla dzieci . Jeszcze ci sie poród przyśni !

amen
      • heyyeah Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:23
        Powiedz mamie, że tak nie jest NIC opisane, jak nie podziała, to powiedz, że i tak wiesz jak
        to się robi.
        Buhaha.
        • paja96 Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 19:00
          Chyba sobie jaja robią... Ja chodzę do gimnazjum i NASZA bibliotekarka powiedziała, że tej
          książki nie kupi bo nie jest dla nas!!!! Ja się trochę zawiodłam na TYCH scenach i na
          początku sądziłam, że Meyer nie popisała się wyobraźnią. A potem doszłam do wniosku, że
          to nawet lepiej. To miała być magiczna, najlepsza noc, dla każdego definicja może być
          różna i każdy fan sam mógłby sobie to wyobrazić: piasek, plaża, cichy szum wody, światło
          księżyca i... Edward Cullen... Dała NAM duże pole do popisu, jeżeli o to chodzi. Każda fanka
          sama mogła ułożyć scenariusz tej niezapomnianej nocy.
          Powiedz rodzicom, że nie mają się czego obawiać, a baba z biblioteki chyba jest dzieckiem,
          które nigdy nie pozna smaku miłości, bo właśnie takie osoby zawzięcie kryrykują tę sagę i
          sądzą, iż nie jest ona dobra do czytania...
          LOSERS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • julka_18 Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 20:50
      ojj, tam jest tylko mówione, że Edward
      z Bellą poszli do łóżka. a to nic nadzwy-
      czajnego? to ludzka rzecz, omg. ale nic,
      a nic nie jest dokładnie opisywane! już
      pocałunki Belli z Edwardem z wcześniej-
      szych książek są bardziej intymne niż to!
      serio. to jest tylko napisane: `położyłam swoją dłoń
      na jego lodowatej dłoni. na następny dzień..`. więc
      nic strasznego. pogadaj z rodzicami. pozdrawiam. kiss
      • meryll Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 07:43
        Przecież książka jest dla nastolatek..
        A nie po to żeby pani z księgarni mogła sobie pogadaaać ,że nie jet dla ciebe. : ]
        Ja właśnie ją czytam na komputerze.cool
        I jest świetna.

Polecam. ; )
    • czekoladka Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 09:04
      Dziwna jest ta pani z księgarni sciana sciana sciana Nikt mi nie wciśnie
      kitu, że są tam jakoś bardzo pokazane sceny erotyczne, bo nie są. Nie ma tam
      żadnych rzeczy, których nie mogłabyś przeczytać. wink
    • martynka13 Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 09:12
      hmmm jest tam kilka ''gorących''sytuacji i myślę ze ty jako 11-latka nie
      koniecznie powinnaś to czytać ale warto próbować prosić rodziców bo książka jest
      chyba najlepsza ze wszystkich częściwinkchociaż ja wszystkie uwielbiam pozdrowink
    • miley__xd Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 09:22
      Moim zdaniem jest. No może są tam takie 3 wątki, ale jest spoko. Powiedz rodzicom, że ta
      książka wcale nie jest zła. Na pewno Ci pozwolą. wink

Mam nadzieję, że sie uda kiss
    • grice Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 16:41
      kup sobie w innej ksiegarni i nic nie mow rodzicom. tongue_out
      • zabax3 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:38
        powiedz mamie że wiesz co to seks i że mozesz już to przeczytać.
    • dianolinka Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:34
      nie wiem , nie czytałam ...
      ale co w tym może być takiego strasznego ?
      opis pary wampirów ? , błagam .
      • dulce12_rbd Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:41
        Czytałam Przed Świtem i...
        tak jest tam ooo...współrzyciu, ale
        nie opisują tego dokładnie.Powiedz mamie, że wiesz co
        to znaczy współrzycie i cię to nie podnieca

he he <żart>...
        • dulce12_rbd Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:41
          * wspóżycie..ee sorry
          • koaal Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:47
            ee , ja też miałam 11 lat jak to przeczytałam... big_grin
            albo nie, już wtedy miałam 12. ; d
            ale to nie jest takie " oooo " i " aaaaa " x D
            w sensie takie , że byś się bała czy coś . sciana big_grin
            no.. big_grin

- wiajpis. XD
    • red_ Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:47
      Możesz powiedzieć, że mają to przeważnie dziewczyny w twoim wieku. Aczkolwiek,
      twoi rodzice mogą powiedzieć, że ich nie obchodzą inne dziewczyny confused Spróbuj smirk
      • alisou Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:59
        O rany, współczuję rodziców. Ja jakoś przeczytałam, w dodatku mama mi te książki załatwiła.
        Jestem rok od Ciebie starsza. A 'Przed świtem' jakoś mnie nie zdemoralizowało. I wgl mnóstwo
        ludzi uważa, że jak tam jest choćby wzmianka o seksie, to już nie dla dzieci. Tam nie było nic
        dosłownie opisanego, NIC. Poza tym zdecydowana większość fanek Zmierzchu, które również
        przeczytały książkę to dziewczyny w wieku 10-13 lat i nadal są słitaśnymi super fankami
        Zmierzchu, a nie wulgarnymi i myślącymi o seksie nastolatkami-buntowniczkami.
        • red_ Re: alisou. 21.01.10, 14:12
          Całkowicie podpisuję się pod tym, co powiedziała alisou. Też
          współczuję rodziców. Większość z tych fanek, to 10-13 lat. Mi też mama kupowała
          te książki, jak już zaczęłam czytać big_grin No, ale moja mama też lubi ten film xD
          Moja mama chyba ma mnie za poważną osobę. I pozwala mi to czytać, o dobrze wie o
          czym to jest. Poza tym, tam nie ma nic, a nic opisanego dokładnie o tym :o
          Ciekawa tylko jestem, jak to zrobią na filmie... tongue_out
    • natusia445 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 14:24
      Mi to by się nie chciało czytac tak grubej ksiażki.Ja to czytam teraz Miley
      Cyrus "Droga do sławy".Ale wracajac do wątka to widziałam w empiku 4 tomy sagi
      za 130 zł.Ja to zawsze przekonuje do czegoś rodziców tak:
      mówię im że wszystkie koleżanki w klasie to maja,nawet jak czasami to coś maą
      tylko 3-4 dziewczyny.To działa.
    • sue1998 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 15:46
      posłuchaj,oprócz tego że Bella i Edward w tej książce kilka razy....no wiesz,ten teges,to
      niczego niedozwolonego tam nie ma.Ja też mam 11lat a przeczytałam to już 3 razysmirk
    • aguniak123 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 15:58
      Powiem tak ! Nic takiego co byłoby dla Ciebie niewskazane nie jest opisane w
      książce smile
      Scena se^su w ogóle nie jest opisana, myślę, że spokojnie możesz ją przeczytać wink
      Ale nie wiem jak przekonać rodziców.
      Powodzenia ! smile
      • tinn Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 16:23
        Boże, oni w tej książce ciągle się ru...ą, jest bardziej zboczona niż pozostałe
        części. I własciwie moim zdaniem cała saga powinna być +12 .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka