doma98 Re: PRZED ŚWITEM 15.01.10, 17:38 ja jestem w tym samym wieku co ty i jeszcze w tamtym roku przeczytałam przed świtem ale wszyscy mają świra z tym wiekiem nie ma co się martwić Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy Re: PRZED ŚWITEM 15.01.10, 23:52 taak, w tej książce jest opisana prawdziwa orgia normalnie, nie możesz tego czytać ! litości. Odpowiedz Link Zgłoś
taranka Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 08:56 Ja tam namówiłam rodziców pod tym pozorem ż z mojej klasy już tyle dziewczyn to czytało a tak w ogóle to jak masz poznać zakończenie? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaxx ;d 16.01.10, 18:06 co ta Facetka z księgarni opowiada... glupoty jakies. Odpowiedz Link Zgłoś
stichinsgluck Re: właściwie nie. 16.01.10, 18:13 są tam sceny, które są dość jednoznaczne... nic dosłownego, ale nastolatki mają bujną wyobraźnię. ogólnie Przed Świtem jest najgorszą częścią sagi, więc daruj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
fankajoe Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:16 Baba w księgarni pewnie jej nawet nie przeczytała, a gada głupoty.! Książka nie jest przeznaczona dla dzieci w wieku 10 lat i poniżej więc ty oczywiście możesz ^^ xD Odpowiedz Link Zgłoś
nearlaify Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:21 Cóż, moim zdaniem Przed świtem naprawdę nie jest dla 12- latek. Jest tam kilkanaście stron o seksie! Potem się dziwią, że młodzież jest tak zdemoralizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
doma98 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:27 napisane tam jest jak się całują i on pokazuje jej że ma siniaki na rękach przez niego ,że wgryzł się w poduszkę czy w coś innego .takich szczegółów nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
peerverse ;-) 16.01.10, 18:16 Śmiało możesz czytać tą książkę. Ja ją czytałam i wcale nie jest ' dla dorosłych '. No jest tam kilka scen sexualnych, ale nie dużo i w ogóle nie są opisane. Chyba, że podniecasz się czytając takie coś.. Odpowiedz Link Zgłoś
spontaniczna to twoja sprawa . 16.01.10, 18:24 moim zdaniem możesz ją przeczytać . może faktycznie to nie jest ksiązka dla 11 - 12 latek , ale pani z księgarnii niech się cieszy w ogóle, że sprzedaje . a jak rodzice Ci nie pozwalają to niech też przedczytają tą książkę ja szczerze mówiąc nie czytałam, ale po głębszych recenzjach wiem o co be . Odpowiedz Link Zgłoś
aluminiowa Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:22 o tak , strzeż sie edzia i belli , to nie dla dzieci . Jeszcze ci sie poród przyśni ! amen Odpowiedz Link Zgłoś
heyyeah Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 18:23 Powiedz mamie, że tak nie jest NIC opisane, jak nie podziała, to powiedz, że i tak wiesz jak to się robi. Buhaha. Odpowiedz Link Zgłoś
paja96 Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 19:00 Chyba sobie jaja robią... Ja chodzę do gimnazjum i NASZA bibliotekarka powiedziała, że tej książki nie kupi bo nie jest dla nas!!!! Ja się trochę zawiodłam na TYCH scenach i na początku sądziłam, że Meyer nie popisała się wyobraźnią. A potem doszłam do wniosku, że to nawet lepiej. To miała być magiczna, najlepsza noc, dla każdego definicja może być różna i każdy fan sam mógłby sobie to wyobrazić: piasek, plaża, cichy szum wody, światło księżyca i... Edward Cullen... Dała NAM duże pole do popisu, jeżeli o to chodzi. Każda fanka sama mogła ułożyć scenariusz tej niezapomnianej nocy. Powiedz rodzicom, że nie mają się czego obawiać, a baba z biblioteki chyba jest dzieckiem, które nigdy nie pozna smaku miłości, bo właśnie takie osoby zawzięcie kryrykują tę sagę i sądzą, iż nie jest ona dobra do czytania... LOSERS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
julka_18 Re: PRZED ŚWITEM 16.01.10, 20:50 ojj, tam jest tylko mówione, że Edward z Bellą poszli do łóżka. a to nic nadzwy- czajnego? to ludzka rzecz, omg. ale nic, a nic nie jest dokładnie opisywane! już pocałunki Belli z Edwardem z wcześniej- szych książek są bardziej intymne niż to! serio. to jest tylko napisane: `położyłam swoją dłoń na jego lodowatej dłoni. na następny dzień..`. więc nic strasznego. pogadaj z rodzicami. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
meryll Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 07:43 Przecież książka jest dla nastolatek.. A nie po to żeby pani z księgarni mogła sobie pogadaaać ,że nie jet dla ciebe. : ] Ja właśnie ją czytam na komputerze. I jest świetna. Polecam. ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 09:04 Dziwna jest ta pani z księgarni Nikt mi nie wciśnie kitu, że są tam jakoś bardzo pokazane sceny erotyczne, bo nie są. Nie ma tam żadnych rzeczy, których nie mogłabyś przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
martynka13 Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 09:12 hmmm jest tam kilka ''gorących''sytuacji i myślę ze ty jako 11-latka nie koniecznie powinnaś to czytać ale warto próbować prosić rodziców bo książka jest chyba najlepsza ze wszystkich częścichociaż ja wszystkie uwielbiam pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
miley__xd Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 09:22 Moim zdaniem jest. No może są tam takie 3 wątki, ale jest spoko. Powiedz rodzicom, że ta książka wcale nie jest zła. Na pewno Ci pozwolą. Mam nadzieję, że sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
grice Re: PRZED ŚWITEM 17.01.10, 16:41 kup sobie w innej ksiegarni i nic nie mow rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
zabax3 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:38 powiedz mamie że wiesz co to seks i że mozesz już to przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
dianolinka Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:34 nie wiem , nie czytałam ... ale co w tym może być takiego strasznego ? opis pary wampirów ? , błagam . Odpowiedz Link Zgłoś
dulce12_rbd Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:41 Czytałam Przed Świtem i... tak jest tam ooo...współrzyciu, ale nie opisują tego dokładnie.Powiedz mamie, że wiesz co to znaczy współrzycie i cię to nie podnieca he he <żart>... Odpowiedz Link Zgłoś
koaal Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:47 ee , ja też miałam 11 lat jak to przeczytałam... albo nie, już wtedy miałam 12. ; d ale to nie jest takie " oooo " i " aaaaa " x D w sensie takie , że byś się bała czy coś . no.. - wiajpis. XD Odpowiedz Link Zgłoś
red_ Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:47 Możesz powiedzieć, że mają to przeważnie dziewczyny w twoim wieku. Aczkolwiek, twoi rodzice mogą powiedzieć, że ich nie obchodzą inne dziewczyny Spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
alisou Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 13:59 O rany, współczuję rodziców. Ja jakoś przeczytałam, w dodatku mama mi te książki załatwiła. Jestem rok od Ciebie starsza. A 'Przed świtem' jakoś mnie nie zdemoralizowało. I wgl mnóstwo ludzi uważa, że jak tam jest choćby wzmianka o seksie, to już nie dla dzieci. Tam nie było nic dosłownie opisanego, NIC. Poza tym zdecydowana większość fanek Zmierzchu, które również przeczytały książkę to dziewczyny w wieku 10-13 lat i nadal są słitaśnymi super fankami Zmierzchu, a nie wulgarnymi i myślącymi o seksie nastolatkami-buntowniczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
red_ Re: alisou. 21.01.10, 14:12 Całkowicie podpisuję się pod tym, co powiedziała alisou. Też współczuję rodziców. Większość z tych fanek, to 10-13 lat. Mi też mama kupowała te książki, jak już zaczęłam czytać No, ale moja mama też lubi ten film xD Moja mama chyba ma mnie za poważną osobę. I pozwala mi to czytać, o dobrze wie o czym to jest. Poza tym, tam nie ma nic, a nic opisanego dokładnie o tym :o Ciekawa tylko jestem, jak to zrobią na filmie... Odpowiedz Link Zgłoś
natusia445 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 14:24 Mi to by się nie chciało czytac tak grubej ksiażki.Ja to czytam teraz Miley Cyrus "Droga do sławy".Ale wracajac do wątka to widziałam w empiku 4 tomy sagi za 130 zł.Ja to zawsze przekonuje do czegoś rodziców tak: mówię im że wszystkie koleżanki w klasie to maja,nawet jak czasami to coś maą tylko 3-4 dziewczyny.To działa. Odpowiedz Link Zgłoś
sue1998 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 15:46 posłuchaj,oprócz tego że Bella i Edward w tej książce kilka razy....no wiesz,ten teges,to niczego niedozwolonego tam nie ma.Ja też mam 11lat a przeczytałam to już 3 razy Odpowiedz Link Zgłoś
aguniak123 Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 15:58 Powiem tak ! Nic takiego co byłoby dla Ciebie niewskazane nie jest opisane w książce Scena se^su w ogóle nie jest opisana, myślę, że spokojnie możesz ją przeczytać Ale nie wiem jak przekonać rodziców. Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
tinn Re: PRZED ŚWITEM 21.01.10, 16:23 Boże, oni w tej książce ciągle się ru...ą, jest bardziej zboczona niż pozostałe części. I własciwie moim zdaniem cała saga powinna być +12 . Odpowiedz Link Zgłoś