Dodaj do ulubionych

Prywatne gimnazjum

06.03.10, 11:32
Mam dylemat.
Ostatnio zastanawiam się nad wyborem prywatnego gimnazjum, wytypowanego jako
jedną z 3 najlepszych szkół w województwie. Mam tam jedną koleżankę, o rok
starszą, która mówi, że jeśli zależy mi na nauce to dobry pomysł.
Moi rodzice są rozwiedzeni i o ile mama zgodziła się płacić te duże kwoty
gdybym się zdecydowała (wpisowe 600zł, miesięczne czesne obowiązujące 12
miesięcy w roku 470zł i na wakacje poprzedzające zaczęcie edukacji po 100 zł
za lipiec i sierpień), to nie wiem jak to przyjmie tata, jak mu o tym
powiedzieć. Muszę to zaznaczyć, że jego zwyczajem wszystko będzie ok dopóki
nie powiem mu o kasie. Więc jak mam to załatwić? Któraś z Was chodzi może do
prywatnej szkoły - jakie są różnice pomiędzy publiczną?
Doradźcie mi coś! uncertain
Obserwuj wątek
    • wisienka9 Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 11:37
      Też miałam ten problem...
      Ale już zadecydowałam...
      W prywatnym gimnazjum największą uwagę stawiają na naukę... A również dużo możesz
      się nauczyć w publicznym... Największym problemem moim zdaniem jest to żee jest po
      14, 15 osób w klasie...
      • kalax33 Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 11:41
        To problem?
        Ja mam teraz klasę 17 osobową i jest OK.
        I tam właśnie robią tylko 4 klasy równo po 17 osób.
        • kammilla Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 11:51
          Jeżeli zależy ci na nauce to nauczysz się i w publicznym gimnazjum... U mnie w mieście jest
          tak, że jak wyjdą 3 klasy z prywatnego gimnazjum i pójdą do publicznego liceum to nie
          dają sobie rady... W prywatnej szkole wszystko kręci się w okół kasy. Wiem, bo moja
          koleżanka tam chodziła, ale po 3 miesiącach rodzice ją przepisali, bo ona sama nie mogła
          wytrzymać tego snobizmu i przechwałek jakich to jej koleżanki mają bogatych rodziców
          itp. Ona była traktowana wśród rówieśników jak biedak i nikt szczególny, bo nie posiadała
          domku jednorodzinnego i full kasy. Wiele osób źle postrzega uczniów z prywatnych szkół i
          to wcale nie z zazdrości. Nauka za kasę to nie wszystko. Jeśli chcesz się uczyć to równie
          dobrze możesz robić to w publicznym gimnazjum między fajnymi ludźmi, a co do
          marginesu z nim po prostu nie należy się zadawać. Mnie chcieli wysłać do prywatnego to
          ich wyśmiałam... Obawiałam się oczywiście czy czasami nie wpadnę w złe towarzystwo, ale
          znam siebie i teraz wiem, że mam własny rozum i potrafię rozgraniczyć co jest dobre, a co
          złe. Mam świetną klasę, którą uwielbiam i to baardzo. Świetne koleżanki i kolegów.
    • pinky33 Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 11:46
      bez komentarza.
      • j.o Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 11:59
        Ja chodze do prywatnego gimnazjum .
        Macie racje - zwracaja uwage na nauke .
        jeszcze jest nas 11 w klasie i kazdego pytaja na lekcji .
        chociaz nie chcialabym sie przepisac do publicznej szkoly , bo tam ok 150 osob chodzi.
        ; d
      • negative Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 12:01
        Ja chodzę do prywatnego gimnazjum. W mojej klasie jest 21 osób. Sama nie miałam
        pomysłu na to, do jakiej szkoły pójść. Moi rodzice zdecydowali za mnie. Szczerze mówiąc,
        obawiałam się, że będę miała w klasie nadętych snobów, z bogatymi rodzicami. Po
        pierwszym tygodniu zmieniłam zdanie. To naprawdę fajni ludzie. Często słyszę, że w tego
        typu szkołach oceny ma się za pieniądze i często właśnie w takich środowiskach można
        spotkać się z narkomanią itp. To nieprawda. Uczy mnie kilku nauczycieli z liceum. Nie jest
        łatwo mieć dobre oceny, a w niewielkiej grupie jaką jest moje całe gimnazjum (ok.50 osób,
        3 klasy) nie ma nawet mowy o czymś takim jak narkotyki. Zaraz pewnie każdy
        dowiedziałby się o tym. Dodatkowym plusem jest dla mnie to, że znasz się ze wszystkimi.
        Co do pieniędzy to lepiej to przemyśl i porozmawiaj z rodzicami. W przypadku twojej
        szkoły wydatki wciągu całych 3 lat są spore. Myślę, że jeśli pokażesz im, że zależy ci na
        chodzeniu do tego gimnazjum, zgodzą się. Namawiasz ich na finansowanie edukacji, a nie
        stertę nowych ciuchów czy skuter tongue_out
        Życzę powodzenia i dokonania właściwego (dla ciebie) wyboru kiss
    • jonas_love Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 12:01
      między prywatną a publiczną szkołą jest trochę różnic.
      oczywiście w prywatniej będzie wyższy poziom,i mniej osób w klasach aby
      nauczyciel mógł zająć się po kolei każdym uczniem.
      no i za prywatną trzeba płacić.

ja chodzę do publicznej i nie za bardzo chciałabym chodzić do prywatnej,ale
      wybór należy do ciebiewink
      • kalax33 Re: Prywatne gimnazjum 06.03.10, 12:11
        Wiem, to bardzo dużo kasy ;/
        Jednak moje gimnazjum rejonowe właśnie przeciwnie do Pallotynów, jest
        postrzegane za bardzo złą szkołę. W kiblach śmierdzi papierosami, wszystko
        obraca się wokół narkotyków i piwa. Na inne gimnazjum publiczne nie mam pomysłu,
        więc już sama nie wiem, jak to załatwić, żeby było dobrze. I jeszcze mam pytanie
        do tych dziewczyn co napisały, że chodzą do prywatnego: ile wy płacicie miesięcznie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka