Dodaj do ulubionych

Polskie szkolnictwo.

20.03.10, 15:30
Możecie mi trochę opowiedzieć o polskich szkołach? Jak to wogóle wygląda, ile lat chodzi się do liceum... Mieszkam w Austrii i zastanawiam się, czy na ostatni rok nie przenieść się do szkoły w polsce. Mama mnie namawia, że lepiej zdam maturę... Co o tym myślicie? Pomóżcie!kisskiss
Obserwuj wątek
    • theblair Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 15:36
      do liceum się chodzi 3 lata (;
      ale nie wiem jak tam jest, bo narazie jestem w 2 gim . xp
      jeśli chcesz to się przenieś. smile
      • madziek67 Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 16:11
        cóż , ogólnie nie jest źle .. Tylko cb mogą niektórzy źle przyjąć . Wgl. osoby nowe lub z
        zagranicy - są inaczej spostrzegane .
        Oprócz tego bijatyki , palenie , picie itd. , prawie w każdej szkole .

• bergisel_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:07
      no cóż.. mój język nie jest najgorszy, mam może tylko słaby akcent... Polacy są aż tak nietolerancyjni?sad

pomoże ktoś jeszcze?
    • bergisel_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:12
      Proszę, to ważneuncertainuncertain
      • fanka96 Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:23
        Błagam, nie rób tego...
    • yellow.lady Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:20
      Nie da się tak moja droga, po prostu przenieść. W Polsce jest całkiem inny system
      nauczania, myślę, że nawet będąc w wieku, wktórym u nas chodzi się do 3 liceum -
      cofnęliby cię. tak przynajmniej było z takim jednym gosciem ze Szwecji xP
      6 lat podstawowki. 3 lata gimazjum. 3 (lub 4, jesli do technikum, ale tez zakonczone
      maturą) liceum. Studia.

Ale wybacz, jakos ci nie wierze ;d
    • nicky_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:20
      jak sie przeniesiesz do mojej szkoły to nic Ci nie grozi xD a tak na serio, to do liceum chodzi się 3 lata (od 16 do 19), ciężko przyjmują obcokrajowców, i napewno byliby zazdrośni o Twoją rodzinę.. ale nie wiem, może to dobry pomysł... chociaz ja bym została w Austriibig_grinbig_grin
    • zuza_12_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:20
      ja tam nie wiem w 6 kl jestem sciana
      allleeeeee radziłabym ci zdać mature w swoim kraju
      a tak wogóle to co cię ciągnie do Polski suspicious
    • nicky_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:25
      yellow.lady nie musisz.

zuza_12_ nie mnie ciągnie do Polski, tylko moja mama mnie namawia... ona jest Polką i chodzi jej o moją maturę.. ale ja wcale nie chcęuncertain
    • bergisel_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:27
      nicky_ dzięki że wysłałaś, mi się coś popierdzieliło z kotkiem, ale już jest okbig_grin
      • staceyann Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:36
        Cofnęliby cię na pewno, ogólnie ja nie wiem do jakich szkół chodzą inni, ale np. w mpjej coś
        takiego jak prześladowania, brak tolerancji nie istnieje, atmosfera jest naprawdę super, dużo
        życzliwych osób, na pewno każdy trafiłby na swoich ludzi, że tak powiem, nauczyciele dosyć
        dobrzy (ale nie wszyscy, cóż tego nie unikniesz w żadnej szkole). A i nie rozumiem- bo
        wcześniej ktoś tak napisał- dlaczego inni mogliby Ci zazdrościć, jak im się coś nie podoba, to
        po zakończeniu szkoły nikt ich nie trzyma w kraju, mogą pojechać za granicą i spróbować żyć
        gdzie indziej. To jest zaleta Polaków, tylko narzekać potrafią, a mało robią. Nie wiem jaki jest
        system nauczania w Australii, więc trudno doradzić, jeśli coś podobnego jak w UK, to lepiej idż
        do porządnej polksiej szkoły.
        • staceyann Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:36
          * Austrii, kurcze przepraszam
    • super_star Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:35
      W Polsce jest MEGA wysoki poziom nauczania więc raczej sobie nie poradzisz.
      Sorka ale tak już jest. Obcokrajowcy przeważnie nic nie umieją jak przyjeżdżają
      do Polski
    • jane_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:36
      nie dasz rady. polska szkoła ma najwyższy i najtrudniejszy poziom nauczania na świecie jeśli chodzi o podstawówki, gimnazja i szkoły ponadgimnazjalne. c:
      • staceyann Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:43
        Poziom nauczania jest dosyć wysoki,
        zakładając, że chcesz iść do LO. Tu się nikt Ciebie nie pyta, co ty miałaś w gimnazjum
        (tudzież w innych klasach), tylko każdy Cię pogania, oprócz masy nauki w szkole jest jeszcze
        mnóstwo w domu, prywatne korki itp. Wszystko zależy od nauczycieli, niektórzy naprawdę są
        bardzo wyrozumiali, ale trafiają się też tacy, którzy potrafią niżle życie umilić. Np. u mnie w
        szkole babka z 1 i 4 potrafi wystawić Ci zagrożenie na koniec roku, weż tu bądż mądry.sciana
        • bergisel_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 17:47
          Jezuu nie straszcieuncertain Ja sama wolałabym skończyć szkołę w Austrii, potem na studia ewentualnie do Polski...

staceyann pytałaś o zazdrość... cóż nicky_ wie kim jest moja rodzina, dlatego to napisała. Już w Austrii nie mam łatwego życia, a jak ludzie zazdroszczą to i nienawidzą.
          • staceyann Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 18:01
            To chyba nie wszyscysmile ja jak zazdroszczę, danej osobie czegoś, to staram się być od niej
            lepsza w czymś innym, równowaga jest najlepsza. Nie chcę wnikać w twoje osobiste
            sprawy, to nie jest dobre miejsce, żeby się dzielić prywatnymi rzeczami, ale czy tego faktu
            o tobie i twojej rodzinie nie da się jakoś ukryć, przecież nie każdy musi wszystko wiedzieć. A
            szkołą to bym się nie przejmowała, fakt jest bardzo ciężko, ale miliony ludzi przed nami
            jakoś sobie radziły, więc Ty też powinnaś. Ja do gimnazjum chodziłam z takimi matołami,
            że ręce opadały, nawet czytać porządnie nie potrafili, a też poszli do jakichś szkół i żyją
            sobie. Musisz wiedzieć, że w LO masz profile, na twoim miejscu wybrałabym jakiś z
            niemieckim (zakładam, że dobrze umiesz), angielskim i skupiła się na tym, z czego zdajesz
            maturę, na reszcie przedmiotów można spokojnie przejechać na ściuągach.
      • slyszaca_cisze Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 18:20
        nie wiem, czy mamy najwyższy poziom, bo to Finlandia znajduje się w czołówce i
        tam, gdyby Polak pojechał też g by zdziałał, oczywiście w szkole czy coś.

nie wiem, jaki poziom jest w Austrii, ale byłoby z Twojej strony głupie
        przenosić się na ostatni rok.
        • majka04 Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 19:37
          poziom nauki nie jest ogólnie zły , ale wiesz nie opłaca Ci się przenosić na jeden rok do Polski
          .
          i pytałaś się o lata to jest tak :
          podstawówka - 6 lat
          gimnazjum - 3 lata
          liceum - 3 lata

kiss
    • nicky_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 18:00
      No właśnie. Nie twierdzę, że Polacy są nietolerancyjni, bo jesteś ładna i wogóle, ale najbardziej bym się obawiała co będzie, jak podasz im swoje nazwisko...
    • ashley221 Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 18:07
      w lo nauka trwa 3 lata. jestem w pierwszej klasie. Z przedmiotów typu matma czy chemia
      jest masakrycznie ciężko ;/
      • madziek67 do nicky_ 20.03.10, 18:14
        mówisz że gorzej by było jakby podała swoje nazwisko .
        po 1. I tak by się dowiedzieli .
        po 2. jakie to nazwisko ? Nie jestem wredna , tylko chciałabym je poznać .
        • fantabuu ................................ 20.03.10, 21:10
          do liceum 3 lata . pozdrawiam
    • jowi Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 18:15
      Mija szkoła to jeden wielko Brech na Sali...wstawaj o godz...6.00 żeby sie
      wyrobic na 7.00 bo na autobus...ciągaj 15 kg... moze nawet wiecej
      torby...plecaki...męcz sie na lekcje=ach....dosłownie WKuwaJ na klaśówki i módl
      sie żeby ksiądz Cię nie opluł... na sali gimnastycznej -10 stopni C... ale
      trzeba chodzić do mojej parodzycznej klasy...jedna wielka parodia...

Ale siedz w szkole i sie wygłupiaj lub siedz w domu i sie nudz + robota...
      • nicky_ madziek67 20.03.10, 19:43
        ja Ci go nie podam, jak chcesz je znać to proś bergisel_
    • bergisel_ staceyann 20.03.10, 19:48
      Niestety, faktu o moim pochodzeniu nie da się ukryć. Co do profili... Dziwne z tymi profilami(cokolwiek to słowo znaczy). Napewno chciałabym się uczyć angielskiego, i jak coś, to niemieckiego też, bo przecież mówię w tym języku i miałabym dobre ocenybig_grin Nawet nie wiedziałam, że polacy się uczą niemieckiego.. Myślałam, że francuskiego.
      • staceyann Re: staceyann 20.03.10, 20:02
        w liceum masz różne profile np. matematyczny, biologiczno- chemiczny, humanistyczny (ja
        na niego chodze- związany z j.polskim i historią), filologiczne itp. dzięki temu od razu
        zaznaczasz, na co chcesz kłaśc nacisk podczas przygotowywania się do matury. W szkołach
        uczymy się oprócz angielskiego, niemieckiego, rosyjskiego, włoskiego, francuzkiego. Ja mam
        straożytną łacinę- nie pytaj po co, bo sama nie weim. Niektórzy mogą się jeszcze
        hiszpańskiego uczyć, zależy od szkoły.
        • bergisel_ Re: staceyann 20.03.10, 20:04
          super, bardzo mi pomagaszsmile na profilu mam numer gadu, napiszkiss
      • little Re: staceyann 20.03.10, 20:05
        Nie dasz sobie rady...
    • koniec Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 20:07
      zależy jak się uczysz. u nas jest co prawda trudny poziom nauczania, ale jak się
      postarasz dasz radę, ja bym na twoim miejscu uczyła się w Austrii.
      • tinn Zostać w Austrii 20.03.10, 20:13
        Nie opłaca sie, będziesz miała problemy w szkole. Możliwe że jesteś zdolna i uda
        ci się wszystko nadgonić, jednak skończ szkołę tam gdzie mieszkasz i ewentualnie
        idź tu na studia wink
    • squash Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 20:15
      W Polsce jest trudniej. Zresztą, jeśli będziesz chciała studiować za granicą polska matura
      na wiele ci się nie przyda..
      • bergisel_ Re: Polskie szkolnictwo. 20.03.10, 21:03
        chciałabym studiować w Polsce...
    • coca Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 13:38
      3 lata chodzi się do liceum
      opłaca ci się na ostatni rok przenosic się?
      • katsuumi_17 Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 14:19
        Nie uciekaj z Austrii, ja np. ci zazdroszczę. Bardzo lubię ten kraj. Natomiast tak, jak
        dziewczyny powyżej już napisały- w Polsce jest wysoki poziom nauczania, jeden z
        najwyższych w Europie, więc masz dwie bariery- przede wszystkim język, ale także
        mnóstwo nadrabiania. Nie warto.
    • czekolaka_123 Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 14:25
      mianowicie to tak.
      podstawowka 6 lat
      poyem gimnazjum 3 lata
      i liceum 3 lata również.
      Ale chcą wrócić do systemu 8 letnich podstawówek.
      nie polecam polskiej edukacji szkolniczej.
      • mweezy ojezu -,- 21.03.10, 15:06
        o ile mówisz prawdę to wiesz, w polsce nie będzie ci łatwiej, tylko
        trudniej, radziłabym zostać tam gdzie jesteś bo po prostu sobie nie dasz rady.
    • bergisel_ Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 15:19
      dzięki dziewczyny, bardzo mi pomogłyściekisskiss
    • chocochanel Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 15:19
      Taak w Polsce jest bardzo wysoki poziom nauczania...
      Ja mieszkam w Niemczech i poziom nauczania jest tak śmieszny smile
      Nie chciałabym być wredna ale jeśli to nie tajemnica to jakie masz nazwisko???
    • sandrolaxd Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 15:26
      Chodzimy do liceum 3.Nie wiem jak to jest bo jeszcze nie byłam ;p
      • bergisel_ chocochanel 21.03.10, 17:59
        mogę Ci napisać na gadu, nie publicznie. mój numer jest w profilu, napiszwink
    • oleska940 Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 18:06
      niewiem nie moge tego porównać bo nigdy nie byłam w Australi
    • xxxnikusxxx Re: Polskie szkolnictwo. 21.03.10, 18:20
      liceum 3 lata .
      technikum 4 lata .
      według mnie nie opłaca się na rok przenosic .
      skończ szkołę w Austrii i najwyżej na studia tutaj , choc na studiach też jest
      ciężko , wiem bo mój brat chodzi .. a drugi chodzi do liceum , więc jak chcesz
      więcej informacji to pisz , zapytam go . ; d
      a no właśnie , co to za nazwisko , że mgoą byc zazdrośni ?
    • kasiula_anahi w polsce nie zdasz matury :P 21.03.10, 18:21
      ogolnie u nas jest tak ze nie nauczysz sie tego co my chodzi o to w polsce trzeba sie uczyc
      wielu rzeczy i na maturze eyciagaja te najgorsze i nawet jesli w autrii jestes dobra w polsce
      po pierwsze oblejesz polski trzeba znac dokladnie wszystkie lektury i ogolnie beznadzieja ^
      ^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka