klaudi073 05.04.10, 21:23 tak jak w temacie wpisz w wikipedi twoje imie i napisz od czego pochodzi twoje imie moje to Klaudia- od nazwy rzymskiego rodu Klaudiuszów xD jak był wątek...sorki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bad_alex Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:26 moje Iga od łacińskiego słowa ignis oznaczającego ogień . Odpowiedz Link Zgłoś
cosi Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:27 Ewelina "Prawdopodobnie wywodzi się od celtyckiego "eibhlin" i oznacza radość, światło. Inna możliwość to starofrancuskie aveline (mały ptak), co jest zdrobnieniem od łacińskiego avis (ptak)." Odpowiedz Link Zgłoś
pati9622 Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 15:33 moje to Patrycja,,imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, żeński odpowiednik imion Patrycjusz, Patrycy, Patryk. Oznacza "szlachetnie urodzona, patrycjuszowska" Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:27 Anna, (hebr. חַנָּה hannāh — "łaska") — imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, które tłumaczy się jako "pełna wdzięku, łaski". Super. Odpowiedz Link Zgłoś
nearlaify Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:30 Adrianna - łacińskie imię, kto by pomyślał. Odpowiedz Link Zgłoś
karmel_ Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:30 Kamila : Pochodzenie: Pochodzenie: łacińskie Znaczenie imienia: żeńska odmiana imienia Kamil (Camillus) świetnie , dużo informacji ... Odpowiedz Link Zgłoś
kreatyvna light 05.04.10, 22:33 Też jestem Anna, więc wyręczyłaś mnie w szukaniu pochodzenia naszego imienia, imienniczko xD Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinkaa Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:27 Plebejski, później patrycjuszowski ród rzymski, jedna z gałęzi rodu Klaudiuszów. Odpowiedz Link Zgłoś
kasieek_089 Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:30 Katarzyna. - Imię to, od wieków należące do najpopularniejszych pochodzi od greckiego słowa katharos- 'czysty ', 'bez skazy', oznacza więc: 'czysta', 'dziewicza'. Odpowiedz Link Zgłoś
mrmarciulka Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:33 Marta – imię żeńskie pochodzenia biblijnego , oznaczającego " pani domu " . Odpowiedz Link Zgłoś
natzal Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:36 Natalia - Dies Natalis ("Dzień Narodzenia") Odpowiedz Link Zgłoś
broken_heart Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:32 Maja – imię (z pochodzenia greckie lub rzymskie), wywodzące się od imienia nimfy, matki Hermesa lub od rzymskiej bogini przyrody, której imieniem nazwano miesiąc maj. Odpowiedz Link Zgłoś
jane_ Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:34 natalia - łacińskie; 'dzień narodzin'. Odpowiedz Link Zgłoś
twilight_6 Re: Pochodzenie imienia 07.04.10, 14:30 Joanna – imię żeńskie, odpowiednik imienia Jan pochodzącego z języka hebrajskiego: Jo-hanan - "Jahwe jest łaskawy". haha xdd "jahwe jest łaskawy". Odpowiedz Link Zgłoś
niuniaa Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:34 Agata – żeńskie imię greckie, wywodzące się od słowa agathé (dobra, szlachetna, wspaniała, ciepła, o wielkim sercu), w Polsce znane od XII wieku[1]. Agata imieniny obchodzi 9 stycznia, 5 lutego ( moje imieniny XD ) i 14 listopada. nienawidzę swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kardolina Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:36 Karolina – żeński odpowiednik imienia Karol. Innym żeńskim odpowiednikiem imienia Karol jest Karola. Imię Karolina jest pochodzenia starogermańskiego, od słowa charal, carl. Francuski odpowiednik imienia Karolina to Charlotte. dużo się nie dowiedziałam xd Odpowiedz Link Zgłoś
lovejustin__ Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:37 Aleksandra – żeński odpowiednik greckiego imienia Aleksander (aleksandros - obrońca ludzi ). Imię Aleksandra w Polsce weszło w użycie ok. XIV wieku, a spopularyzował je m.in. Henryk Sienkiewicz, nadając to imię bohaterce "Potopu". Odpowiedz Link Zgłoś
gucik13 Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:39 Agata - z greckiego 'dobra' .. xd Odpowiedz Link Zgłoś
kradzieejka_ Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:43 Anna, Hanna (hebr. חַנָּה hannāh — "łaska") — imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, które tłumaczy się jako "pełna wdzięku, łaski". W Polsce imię to występuje od 1229 roku w formie Anna oraz od 1311 roku w formie Hanna, ze staropolskimi zdrobnieniami: Annusza, Hannula, Hannusza, Anica, Anka, Anuchna, Anula, Anulka, Anusza, Hanc(z)ka, Hania, Haniła(?), Hanka, Hanszka, Hanuchna, Hanula, Hanulka, Hanusza, Hanuszka, Hańka, Janka, Nuchna, Nutka. Haniła, Nuchna, Nutka? Odpowiedz Link Zgłoś
heyyeah Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:40 Z łaciny, Adriana to adriatycka. Albo Hadriana- mieszkanka Hadrii Odpowiedz Link Zgłoś
rudzia2408 Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:43 Paulina – żeński odpowiednik imienia Paulin. Oznacza "należąca do Pawła", lub "pochodząca od Pawła". Pochodzi od imienia Paula, które może być dla niego również zdrobnieniem. Jej... xp Odpowiedz Link Zgłoś
koralowa Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:44 Julia – imię żeńskie powstałe w starożytnym Rzymie jako przydomek od nazwy rodowej Julii (pol. Juliusze); znaczące róża, piękny kwiat, kobieta z rodu Julii. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_em Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:45 Adriana - łacińskie; od imienia cesarza Hadriana; Hadrianus oznacza „pochodzący z Hadrii” (miasto we Włoszech) lub z regionu morza Adriatyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
razzo Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:47 Paulina – żeński odpowiednik imienia Paulin. Oznacza "należąca do Pawła", lub "pochodząca od Pawła". Odpowiedz Link Zgłoś
nasti. Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 21:50 Natalia- w dniu urodzin Pana ; pochodzenia łacińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
delicious ......x3 Rosalie... 05.04.10, 21:51 Rosalie Niewiele znalazłam o moim imieniu Mówi się, że od połączenia róży z czymś tam Możliwe jest także pochodzenie germańskie od imienia Rocelina oznaczającego sławę, zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
messalina Mam zydowskie imie... 05.04.10, 22:00 ...oznaczajace "ktoz [jest] jak bog". Zenski odpowiednik imienia krola popu, mistrza koszykowki, wspanialego artysta o nazwisku Aniol etc. A juz myslalam, ze w wiekszy samozachwyt popasc nie moge. Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
dio223 Re: Mam zydowskie imie... 05.04.10, 22:04 Kinga – powstałe jako zdrobniała forma węgierskiego imienia Kunegunda, oznacza "wojowniczka rodu". Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy c: 05.04.10, 22:17 Martyna, żeński odpowiednik imienia Marcin, oznacza tę, która jest oddana rzymskiemu bogowi Marsowi, to imię również pochodzi z łaciny a 3O stycznia wszystkie Martynki obchodzą imieninki, min. na cześć świętej Martyny, męczennicy c: Odpowiedz Link Zgłoś
carlain Re: c: 05.04.10, 22:21 ' imię karolina jest pochodzenia starogermańskiego, od słowa charal, carl. ' :d Odpowiedz Link Zgłoś
igusiaaa Ale numer;] 05.04.10, 22:22 imię żeńskie; zdrobnienie od imienia Jadwiga obecnie funkcjonujące również jako samodzielne imię. Iga może także stanowić zdrobnienie imienia Ignacja. Iga (miasto) – miasto w Japonii Haha. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjamusic Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:29 Patrycja - pochodzenie łacińskie, żeński odpowiednik imion Patrycjusz, Patrycy, Patryk. Oznacza "szlachetnie urodzona, patrycjuszowska" Odpowiedz Link Zgłoś
jonaski Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:40 Aleksandra (gr. Αλεξάνδρα – żeński odpowiednik greckiego imienia Aleksander (aleksandros - obrońca ludzi) ^^ fajna jestem hehe ratuje ludzi taaa.. hehe ale fajna rzecz tak wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
czaqdra_ Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:41 Sandra – żeńskie imię powstałe jako usamodzielnione zdrobnienie imienia Aleksandra; może stanowić również zdrobnienie od Kasandry. Odpowiedz Link Zgłoś
majka04 Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:46 Iga – imię żeńskie; zdrobnienie od imienia Jadwiga obecnie funkcjonujące również jako samodzielne imię. Iga może także stanowić zdrobnienie imienia Ignacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Kaś 05.04.10, 22:45 Katarzyna – imię żeńskie pochodzące od greckiego słowa katharós "czysty", "bez skazy". Do Polski imię to trafiło za pośrednictwem łaciny. i nie katarzyna, ale kaśku, kaś. no i czysta jestem. myję się rano i wieczorem. //wiem, że nie o to chodzi. bez skazy nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
nexus Re: Kaś 05.04.10, 22:51 Anna, (hebr. חַנָּה hannāh — "łaska") — imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, które tłumaczy się jako "pełna wdzięku, łaski". Odpowiedz Link Zgłoś
tacogokocha Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:48 Wywodzi się od celtyckiego "eibhlin" i oznacza radość, światło. Lub starofrancuskie aveline (mały ptak), co jest zdrobnieniem od łacińskiego avis czyli ptak.;D Odpowiedz Link Zgłoś
emma1997 Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 23:14 Moje imię Orina<33 pochodzi z Włoszech Orina znaczy złoto ale jak się nazywało złoto to nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
evanescence24 Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:55 Dorota to imię pochodzenia greckiego, od słów doron (dar) i theos (bóg). Oznacza: ta, która przyszła na świat jako dar boży. hm, hm ; P Odpowiedz Link Zgłoś
inna__ Re: Pochodzenie imienia 05.04.10, 22:56 monika - imię pochodzi od greckiego słowa monos oznaczającego jeden, sam, pojedynczy, jedynak i jedynaczka. Odpowiedz Link Zgłoś