karolcia741 Karolina 07.04.10, 16:41 Imię Karolina jest pochodzenia starogermańskiego, od słowa charal, carl. Francuski odpowiednik imienia Karolina to Charlotte. Odpowiedz Link Zgłoś
klakierzyca Re: Pochodzenie imienia 07.04.10, 16:42 Aneta – forma pochodna imienia Anna, powstała jako przeniesienie francuskiego zdrobnienia tego imienia, Anette, do języka polskiego. Pochodzi z języka hebrajskiego. Imię dotarło do Polski w XIX w., wcześniej używano tylko imienia Anna. tsy. jaka beznadzieja. no to sprawdźmy Annę... "pełna wdzięku, łaski". no, to moje musi znaczyć podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zabijesie Re: Pochodzenie imienia 07.04.10, 17:21 KAJA- wywodzi się z greckiego od Gaji Odpowiedz Link Zgłoś
silver_aga Re: Pochodzenie imienia 07.04.10, 20:10 Agata – żeńskie imię greckie, wywodzące się od słowa agathé (dobra, szlachetna, wspaniała, ciepła, o wielkim sercu), Odpowiedz Link Zgłoś
nightmare_ Re: Pochodzenie imienia. 08.04.10, 15:15 Ola > Aleksandra. Aleksandra – żeński odpowiednik greckiego imienia Aleksander (aleksandros - obrońca ludzi). Imię Aleksandra w Polsce weszło w użycie ok. XIV wieku, a spopularyzował je m.in. Henryk Sienkiewicz, nadając to imię bohaterce "Potopu". Odpowiedz Link Zgłoś
wylogowana Sandra ; ] 08.04.10, 15:16 Sandra – żeńskie imię powstałe jako usamodzielnione zdrobnienie imienia Aleksandra; może stanowić również zdrobnienie od Kasandry. W Polsce Sandra zaczęła być sporadycznie nadawana prawdopodobnie w latach 20. XX w., a większą popularność zdobyła w latach osiemdziesiątych. Nie dopisali, że oznacza " Obrońca ludzkości " ;-o Odpowiedz Link Zgłoś
elliot Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 15:40 Alicja – imię żeńskie, pochodzenia niejasnego. Łączone z pochodzeniem anglosaskim bądź starogermańskim. Znaczenie niejasne, najczęściej uchodzi za angielską formę niemieckiego imienia Adelajda (kobieta o szlachetnym usposobieniu). Odpowiedz Link Zgłoś
famous_ash Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 15:51 Amanda - Imię żeńskie pochodzące od łacińskiego Amandus wywodzące się od słowa amara - kochać. Amanda to ta, "która powinna być kochana". Odpowiedz Link Zgłoś
squash hebrajskie .__. 08.04.10, 15:58 Maria - imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego מרים Miriam, które oznacza "być pięknym lub wspaniałym". Odpowiedz Link Zgłoś
quelle Re:Nie powiem jak mam na imię xdd 08.04.10, 17:27 moje imię – imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, od rdzenia חוה hajja lub hawwa – życie (czyli 'dająca życie') Odpowiedz Link Zgłoś
mollyna Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 19:48 wiedziałam to, ale muszę sprawdzić... nam pani na historii w podstawówce czytała "Bóg jest moją doskonałością" lub "Bóg jest moją przysięgą" Odpowiedz Link Zgłoś
martyniuuk Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 20:22 Martyna, żeński odpowiednik imienia Marcin, oznacza tę, która jest oddana rzymskiemu bogowi Marsowi, to imię również pochodzi z łaciny a 3O stycznia wszystkie Martynki obchodzą imieninki, min. na cześć świętej Martyny, męczennicy c: Odpowiedz Link Zgłoś
miley07 Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 20:28 Magdalena – imię żeńskie pochodzenia biblijnego. Wywodzi się od przydomka Marii Magdaleny, czyli Marii z Magdali, wioski leżącej w pobliżu Jeziora Tyberiadzkiego (Galilejskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
sunnyprincess Re: Pochodzenie imienia 08.04.10, 20:30 Karolina: Imię to jest żeńskim odpowiednikiem imienia Karol. Imię pogańskie, znaczyło "córka wodza" lub "wojowniczka". W latynoskich krajach oznaczało "błyszczącą pięknem". xD na wikipedii nie było.... Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Pochodzenie imienia 09.04.10, 17:15 Imię: Maria Pochodzenie: od hebrajskiego Miriam Znaczenie: być wspaniaąłym lub pięknym No to mnie wikipedia dowartościowała... Odpowiedz Link Zgłoś
pauluu Re: Pochodzenie imienia 11.04.10, 20:52 Paulina – żeński odpowiednik imienia Paulin. Oznacza "należąca do Pawła" Och my god!!! xd Odpowiedz Link Zgłoś
owad Re: Pochodzenie imienia 12.04.10, 19:30 Aleksandra to kobieta, której wdzięk powoduje, że trudno jest się jej oprzeć. Ma ona skłonność do wplątywania się w trudne sytuacje, z których potem cieżko jest jej wybrnąć. Aleksandra jest nadmiernie zaborcza i lubi robić z ludzi swoich niewolników. Pragnie być niezależna i lubi przygody. Może być niebezpieczna kiedy sprawy nie układają się po jej myśli a winny musi zostać ukarany. Towarzystwo, którym się otacza Aleksandra jest często przerażone jej oszałamiającą aktywnością choć ma pewność, że przy niej nie będzie nudno. hah Odpowiedz Link Zgłoś
owad Re: Pochodzenie imienia 12.04.10, 19:47 Aleksandra to kobieta, której wdzięk powoduje, że trudno jest się jej oprzeć. Ma ona skłonność do wplątywania się w trudne sytuacje, z których potem cieżko jest jej wybrnąć. Aleksandra jest nadmiernie zaborcza i lubi robić z ludzi swoich niewolników. Pragnie być niezależna i lubi przygody. Może być niebezpieczna kiedy sprawy nie układają się po jej myśli a winny musi zostać ukarany. Towarzystwo, którym się otacza Aleksandra jest często przerażone jej oszałamiającą aktywnością choć ma pewność, że przy niej nie będzie nudno. Odpowiedz Link Zgłoś