mady_ nie zgadzam się 20.04.10, 18:12 czy zanika ? chyba niekoniecznie . mówienie siema etc to taki typowy slang młodzieżowy . kiedyś z tego wyrośniemy . -.- a "a" i "e" piszemy zazwyczaj jedynie na komputerze, gdyż nie chce nam się pisać : ę, ą, ć, ó, ł, itd. strata czasu , jakby nie patrzeć . Odpowiedz Link Zgłoś
xxxnikusxxx Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 20.04.10, 19:12 nie widzę problemu , jeśli znają słowa, od którego pochodzi ten "skrót" . a język polski , moja droga nie zanika , uwierz mi ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
aivelen Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 20.04.10, 19:17 to normalne zjawisko, język ewoluuje, ewoluował i bedzie ewoluował aż nas nie zmiecie z powierzchni ziemi. poza tym po co wydłuzać wyrazy, jak można je skrocic? w angielskim jest to samo. też sobie skracają. a te błędy z ą i ę też są właściwie normalne. nie zawsze wcisnie się alt i już. a jeśli chodzi o błędy ę i ą w zeszystach to ludzie je popełniają bo po prostu wynika to z braków w wiedzy a nie zanikania naszego ojczystego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty12 Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 20.04.10, 19:17 Trochę zanika, ale co zrobić, nikomu nie każemy mówić zamiast siema witaj, albo zamiast taa tak Odpowiedz Link Zgłoś
msthic Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 20.04.10, 20:11 to się nazywa slang ... język nie zanika, bo przecież słów typu "siema" używamy raczej tylko wtedy gdy gadamy z rówieśnikami, a gdy piszemy wypracowania czy gadamy z dorosłymi to mówimy normalnie. Od czegoś jest ten polak w szkole nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jula__ Re: ' taaa, cześć ' 26.04.10, 11:38 To jest zwykly slang , a poza tym mowienie tylko poprawna polszczyzna byloby NUDNE . Odpowiedz Link Zgłoś
nusiaaaa Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 26.04.10, 12:02 racja ale mi się nie chce pisać ą ę ł ć ń itp. !! Ale wcześnie to zauważyłaś .... Od kąd pojawiło się gg i tym podobne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
yorkie Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 26.04.10, 12:11 Mi siię też tak wydaje, ale nie chodzi o pisanie a, e zamiast ą, ę. Chodzi mi o p0k3m0nK0FfE pI$hEmQo. Znam przypadki pisania W ZESZYTACH PRZEDMIOTOWYCH tym właśnie $w3t@$hNyMm pismem. Takiego czegoś powinno się zabronić! Za kilka lat w szkole będzie przedmiot "język pokemoński"! Jak widzę to "coś" na stronach typu nk, fotka (najgorsze z najgorszych), grono, poszkole itp. to mam ochoę wywalić komputer za okno. Odpowiedz Link Zgłoś
ehe_ Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 26.04.10, 12:10 Ja dbam o nasz język i zawsze i wszędzie piszę ą,ę, ale no bez przesady, że beszcześcimy nasz język dlatego, że używamy słowa siema.. ale jak kto uważa. U mnie koleżanka nie używa ą,ę,ó i tak dalej i na dyktandzie z polskiego, pisze tak jak na gadu xd . Odpowiedz Link Zgłoś
nicely Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 30.04.10, 12:49 Ja staram się zawsze pisać dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kammi Re: Język Polski nie jest zanika!!!? 30.04.10, 12:52 i kto to mówi. no zanika. :C Odpowiedz Link Zgłoś
fantabuu zauważyłam ale.. 30.04.10, 12:58 lubie mówić siema albo czeee xd jak ci to przeszkadza to trudno , ale sama lubie pisac : ą , ć , ę , ł itp . no i to chyba tyle z mojej wypowiedzi , dzięki xd . hah ; ] Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka97 DziEwcZyny!!! 30.04.10, 22:51 Kurde... napisałam już że przepraszam za ten tytuł wątku wiec nie rozumiem dlaczego tak naskakujecie i piszecie chamskie wypowiedzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
kotlet_mielony Śmiech na sali. 01.05.10, 08:33 Jedyną rzeczą, która tu zanika, jest Twój mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrastowa Re: Śmiech na sali. 01.05.10, 08:48 wiesz większość to raczej skróty w necie .. / u mnie to zamiast cześć mówię 'Siema' . a tak to staram się mówić normalnie xd Odpowiedz Link Zgłoś
coco. Ok, już się nie czepiam (; 01.05.10, 18:14 Hmm...W pewnym sensie zanika. Nie wiem jak to napisać kurczę. Odpowiedz Link Zgłoś