Dodaj do ulubionych

Gitara. Problem.

24.05.10, 19:48
Więc chodzi o to, że chciałabym kupić gitarę, ale kompletnie nie wiem czy dała
bym radę sama czegoś się nauczyć (bo nie mam możliwości jakiejś pomocy od
kogoś bardziej doświadczonego). A nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto.
No i chciałabym się was w tej sprawie poradzić.

P.s. Jak to jest z wami? Same się uczyłyście? Było ciężko? Dalej gracie? Nie
żałujecie? Jaką markę polecacie? (w przyzwoitej cenie) Gitara klasyczna czy
akustyczna?
Ps.2. Wiecie może gdzie mogłabym kupić ten instrument w Łomży lub Ostrołęce
ewentualnie okolicach..

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi wink
Obserwuj wątek
    • kingella24 Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 19:56
      eeee ja nigdy nie próbowałam grać na gitarze, ale możesz spróbować cool
    • martusia_16 . 24.05.10, 19:59
      Tak nauczyłam się sama z małą pomocą taty ale tak ciężko nie było poświęcałam
      no.. nie wiem z 2 godziny dziennie i jakoś wyszło ja mam gitarę akustyczną lecz obie Ci
      polecam nie mieszkam zbyt blisko Ciebie więc nie wiem gdzie możesz kupić pochodź po
      mieście poszukaj sklepów muzycznych na pewno znajdziesz ;]

Powodzenia
      • izabellaswan Re: . 24.05.10, 20:03
        Dzięki wink Czekam na dalsze odpowiedzi.
        • alice.... Re: . 24.05.10, 20:10
          omg. ile osób teraz daje przecież korki z gitary. no ludzie
          • nesscullen Lepiej chyba akustyczną 25.05.10, 09:47
            JA dostałam elektro-klasyczną i lubię ją, ale bardziej podoba mi sie brzmienie
            metalowych strun więc chyba lepiej akustyczną. Ale uważaj bo mogą cię palce
            boleć od metalowych strun na początku. Ja chodziłam na lekcje ale na klasycznej
            czyli na nuty. Sama się nauczyłam na chwytach, bo facet nie chceał mnie nauczyć.
    • marti672 Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:01
      najpierw u kogoś spróbuj tongue_out
      • izabellaswan Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:04
        Tak.. tylko jest problem, bo nie bardzo mam u kogo.
    • hipiska.xd Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:05
      nie radziłabym kupować.. skoro nie masz od kogo uzyskać pomocy. później będziesz
      żałowała. uwierz - wiem z doświadczenia ;d;d `
    • i.am.myself Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:07
      Same się uczyłyście?

Tak. Ściągnęłam sobie chwyty z chords.pl

Było ciężko?

Na początku miałam problem z Fdurem, Hdurem itp. bo miałam słabe palce, ale z czasem
      stają się silniejsze.

Dalej gracie?

Tak, bo gram w grupie muzycznej.

Nie żałujecie?

Nie.

Jaką markę polecacie?

Ja bym ci osobiście mojego ukochanego Gibsona poleciła albo Ovation no, ale drogie są
      (ja sama nie mam żadnej z nich, ale na Ovation gram w grupie, a Gibsona ma znajoma). Ja
      sama ma SX. Zestaw: 6 kostek, stojak, stroik (do dupy, ale co tam), pasek, futerał
      (szmaciany) i korbka to za 400 zł.

Gitara klasyczna czy akustyczna?

Akustyczna, bo mają lepsze brzmienie.

Mam nadzieję, że pomogłam smile
      • izabellaswan Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:09
        i.am.myself
        Pomogłaś nawet bardzo. Dzięki smile
        • i.am.myself Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:15
          Nie ma sprawy. Sama przez to przechodziłam. Mam na myśli jaka gitara, jaka firma, jak się
          nauczyć, czy warto itp., ale dopóki nie spróbujesz nie do wiesz się czy gitara jest dla ciebie
          czy nie. Ale warto! Trzymam za ciebie kciuki. smile
      • msthic Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:12
        Mnie nauczył brat i trochę przy okazji kolega. Jeśli bardzo chcesz możesz się
        sama nauczyć,
        ale jednak lepiej jest jak ktoś pomoże ci w nauce. Zawsze jeśli już zdecydujesz
        się na kupienie możesz zapisać się na jakieś ognisko lub znaleźć jakąś stronę
        pomocniczą w necie.Jeśli nie chcesz wyrzucać kasy w błoto popytaj kumpele lub
        kumpli czy grają na gitarze i czy ewentualnie mogłabyś spróbować sobie "pograć"
        u nich.
    • pluviale_ Nie chcę ci łamać skrzydeł, ale... 24.05.10, 20:10
      naprawdę trudno się uczyć samemu, nawet z pomocą jakiejś książki czy wideo.
      Nauczyciel jest potrzebny. Ja sama próbowałam się uczyć bez nauczyciela i nic nie wyszło,
      dlatego rodzice zapłacili mi za lekcję. Aktualnie już nie gram pod okiem instruktora, ale
      podstawy powinnaś się nauczyć razem z nim. Dopiero potem się doskonalić. Naprawdę,
      dobrze ci radzę.
      • cool_girl Re: Nie chcę ci łamać skrzydeł, ale... 24.05.10, 20:22
        Ja kupiłam akustyczną i jestem bardzo zadowolona, a uczyłam się sama, teraz z kumpelami ze
        szkoły, a to czy ty się sama nauczysz grać - zależy wyłącznie od ciebie

Powodzenia kiss
    • lorente Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:20
      Miałam gitarę klasyczną i to właśnie na niej uczyłam się chwytów dlatego
      teraz mam do niej wielki sentyment. Najpierw uczyłam się sama, teraz
      rodzice opłacają mi nauczyciela. Z nim jest dużo prościej. Gram na klasycznej, elektrycznej
      i akustycznej. Najbardziej lubię elektryczną lecz jeśli muszę już wybierać
      to wybrałabym akustyczną. Przyznam że jak się nauczyłam chwytów na klasycznej to na
      akustycznej i elektrycznej jest mi dużo łatwiej.
      Gram dalej (nie wyobrażam sobie żebym nie grała!).
      Nie żałuję.

• saphirka Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:22
      Musiała <chciałam> nauczyć się do szkoły na przedstawienie
      Same się uczyłyście? Tak trochę, bo jeszcze nie do końca umiem ;]
      Było ciężko? jak cholera, były chwile zwątpienie
      Dalej gracie? chwilowa przerwa z powodu braku czasu
      Nie żałujecie? nie, bo to było i jest moje marzenie
      • darkness_day Re: Gitara. Problem. 24.05.10, 20:35
        Zawsze chciałam nauczyć sie grać na gitarze elektrycznej. big_grin To było moje marzenie. smirk Jeśli chcesz się sama uczyc to poszperaj, w necie jest wiele stron do indywidualnej nauki, chociaż nie ukrywam, bez rzadnego nauczyciela będzie dość trudno...Ja osobiście chodze na takie zajęcia. Może u Cb też są organizowane takie zajęcia np. w pobliskim centrum kultury? Ja właśnie jestem w trakcie nauki. wink Nie żałuje tej decyzji. A co do gitary, to na początku proponuje nauczyć sie grać na klasycznej, a dopiero po jakimś dłuższym czasie spróbować z akustyczną, czy elektryczną.

Pzdr. piwo
        • izabellaswan Re: Gitara. Problem. 25.05.10, 08:51
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi kiss Naprawdę mi pomogły.

Pozdrawiam
    • asiula1997 Re: Problem... -. 25.05.10, 09:39
      gitara.
      zależy ile kasy chcez przeznaczyć. jeźeli dysponujesz kwotą
      około 1000 zł. to polecam gitary akustycze Grega Benetta. wink

nauka.
      to zaleźy tylko i yłącznie od ciebie. ja miałam problemy i się zniechęciłam
      ale poszłam na lekcje i gram już od ponad 2 lat. smile
      i mówiąc szczerze... uwielbiam tooo.! ;D
      pozdr. ;p
      • alisou Re: Problem... -. 25.05.10, 22:53
        jeżeli dysponujesz większą kwotą, to polecam Yamahę. to naprawdę dobra firma. no i
        zdecydowanie gitara akustyczna.

nauka bez eksperta, może być cięższa, dłuższa no i potrzeba cierpliwości. ale w dzisiejszych
        czasach można zrobić bombę atomową z pomocą internetu. ^^
        w każdym razie z pewnością znajdziesz w necie wszystkie rozpisane akordy oraz widea jak, co i
        td.
    • blackcafe Re: Gitara. Problem. 25.05.10, 23:31
      mam zamiar iść do szkoły muzycznej na gitarę .
      może poszukaj w mieście kogoś, kto uczy grać na gitarze ?
    • happymoron_xdd Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 14:41
      Ja mam akustyczną big_grin
      Uczy mnie koleżanka tzn. sama się uczę chwytów i tego aby opanować jakieś piosenki xD
      Najgorsze jest to że jak szukasz w necie chwytów to różnią się całkiem od siebie ;f
      • replaceable Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 19:54
        Na początek wsumie lepiej grać na klasyku, ma nylonowe struny, delikatniejsze.
        nie musisz kupować odrazu Fendera, może jakąś tańszą gitarę w cenie ok. 200 zł
        tutaj pisze dlaczego.
        ja miałam nauczyciela, pomógł mi trochę. ale jeżeli jesteś zawzięta i naprawdę
        chcesz się uczyć grać, możesz to zrobić sama. Początki są ciężkie, ja czasem
        miałam dosyć brzmienia gitary jak i samego instrumentu, ale gdy nauczysz się
        kilku podstaw będziesz uradowana smile
        Jeżeli naprawdę tego chcesz, nauczysz się. Tylko musisz ćwiczyć, ćwiczyć i
        jeszcze raz ćwiczyć. ;d
        • natalia2097 Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:06
          U mnie to zaczęło się od tego, że mój brat dostał gitarę i zaczął chodzić na
          lekcję (1 rok temu). W grudniu aby dostać 6 z muzyki musiałam zagrać kolędę na
          jakimś instrumencie no więc padło na gitarę, brat mnie nauczył, dostałam 6 i
          gitara poszła w kąt. Ostatnio (ok 1msc temu) znowu zainteresowałam się gitarą
          ale teraz już tak na serio nie dla oceny (muzyki już w tym semestrze nie mam)
          wiadomo umiałam kilka podstawowych chwytów (ok 3) ale zaczęłam się sama tym
          razem uczyć i wychodzi mi coraz lepiej. Na początku wiadomo, że miałam problem z
          szybkim zmienianiem chwytów ale teraz na serio wychodzi mi już to dobrze.
          Wiadomo nie jestem jeszcze profekcjonalistką ale idzie mi już coraz lepiej a mój
          brat się wkurza bo on chodzi na lekcję od roku a nie umie tyle co ja. Na pewno
          ważne tu jest samozaparcie i wiara w to co się robi ja też na początku wątpiłam,
          miałam chwile słabości ale dałam sobie z tym radę. Może najpierw spróbuj sama
          się uczyć a jak nie bd dawała rady to pomyśl o jakiś lekcjachsmile
    • dusssia Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:03
      tak sie składa , ze akurat dzisiaj kupiłam gitare, w komisie, ale wogóle nie zniszczona
      dałam 280 zł plus pokrowiec i taka książka
      i nauczyłam się już pare chwytów,
      bede sie uczyc sama , a po co mi nauczyciele,
      dasz rade ;*

dusiaaa ;x
    • aguskaa_ > Gitara. Problem. 27.05.10, 20:13
      ja zaczęłam się uczyć sama. ; )
      no a teraz mam możliwość nauki u kogoś. ;d

ale uwierz mi - dosyć dużo się nauczyłam samodzielnie, także z tym nie ma
      problemu. pozdrawiam. wink
    • markerowa Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:15
      ja moją 1 gitarę dostałam gdy miałam jakieś 12 lat ? ! tak to były moje urodziny
      , xd
      rodzice uważają ze jak pisze piosenki i lubię śpiewać to gitara mi się przyda i
      mieli racje .
      Teraz mam lat 16 i nadal gram , śpiewam , tworze ; p powiem ci tylko ze nie
      każdy człowiek ma to coś żeby grac na niej . Moja przyjaciółka tez chciała grac
      nawet ja kupiła i nici z tego uczyła się rok i nadal nic nie umie , gitara leży
      gdzieś na strychu .
    • eheehe Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:17
      Do szkoły muzycznej idź .
    • karolcia741 Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:20
      Co do kupna to zdecydowanie akustyczna. A do miejsca kupna nie mam pojęcia bo ja
      nie z tamtych okolic. A nauczyć się można szybko bo w ciągu pół roku np. na
      zajęciach w szkole muzycznej lub domu kultury. Są też specjalne podręczniki i
      książeczki z chwytami i różnymi informacjami np. jak nastrajać gitarę.
    • kotek.bieberka Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:30
      No ja się jakimś cudem nauczyłam ; ), na początek najlepsza gitara klasyczna, a
      później możesz z nimi kombinować ; ), Ja się szybko nauczyłam, gitary
      klasyczne(porządne) kosztują od ok, 200 - 250zł więc to jest trochę duży koszt,
      a jeśli już chcesz z wyposażeniem, ze wszystkim, to mogą kosztować nawet do
      400zł, mój chłopak chodzi do sql muzycznej i gra na gitarze(ja będę chodzić za
      rok do muzycznej), jeśli już porządnie nauczysz się grać na klasycznej to
      później dopiero akustyczna ; )
      Aaaa, i jeszcze coś, jeśli masz problemy że np. jeśli naciskasz struny, a krew
      nie dobiega ci do palców, to nie bierz się za to, moja qumpela tak ma i teraz
      ciągle jest smutna bo nie może spełniać swoich marzeń, ale gra na fortepianie ; )

Mam nadzieję że pomogłamkiss
    • bgirl Re: Gitara. Problem. 27.05.10, 20:46
      Ucze sie sama, jest cięzko, ale daje sobię radę. Kupilam na allegro b. tanio, zestaw every play(gitara, pokrowiec, stroik, ktory niestety jest badziewny i kostki do gry) i gitara jest dobra, a naprawde tania, klasyczna. dlaczego? jest tańsza, nie potrzebne mi jakies cudo, nie bede wystepowac na scenach(gitara akustyczna jest głosniejsza i lepiej brzmi).
      a poza tym - na klasyku lepiej sie gra, struny sa nylonowe, o wiele mniejsze odciski, początki na prawde są TRUDNE, nie zniechęcisz się, a jezeli chcesz juz akustyczna to polecam kostki do ćwiczenia bić gitarowych smile

Miłej nauki i oczywiscie dobrego zakupu. Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka