pauluu 24.05.10, 23:33 Podejrzewam że mam raka piersi. Ostatnio trochę o tym czytałam, a objawy są zgodne z opisem choroby. Proszę pomóżcie, jak mam o tym powiedzieć mamie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiwi Re: Chora :(( Poszę wejdź! 24.05.10, 23:40 normalnie masz powiedzieć. Później pewnie pójdziecie do takiego lekarza, który zajmuję się takimi `dolegliwościami`. Odpowiedz Link Zgłoś
taylor_love Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 15:27 ja w doradzaniu nie jestem dobra, ale może jak masz to zwróć sie pierwsze do super kumpeli.. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrusmiley O Boże... 25.05.10, 18:59 Rak piersi to jest dla mnie najgorsza choroba jaka może być... Moja mamusia na nią zmarła [*] Dziewczyno czemu ty kurwa odrazu do matki nie leciałaś powiedzieć .?! Chyba masz coś nie halo na bani ,że tego odrazu nie zrobiłaś .!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reigai Re: Chora :(( Poszę wejdź! 24.05.10, 23:41 o mamo. Rak piersi jest rzadko diagnozowany u osób po dwudziestym roku życia, a co dopiero u dzieci. Jeżeli jednak upierasz się przy swoim to powiedz o swoich podejrzeniach mamie i niech ona oceni to bądź, co bądź bardziej wprawnym okiem Odpowiedz Link Zgłoś
olianna Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 15:36 Nie martw się tym ! W ogóle o tym nie myśl ! Przez takie myślenie możesz popaść w jakąś depresje ! Powiedź o tym mamie , ona na pewno Cię zrozumie ! , * Odpowiedz Link Zgłoś
werka197 Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 00:55 ehh . No jak ? NORMALNIE .. popros mame aby zapisala Cie na jakies badania i opowiedz o tych obiawach .. WYDAJE MI SIE ZE JESZCZE ZA WCZESNIE NA RAKA PIERSI ALE OK Odpowiedz Link Zgłoś
zgredek_x3 ;* 25.05.10, 14:36 Właśnie że nie. Na raka jakiegokolwiek nigdy nie jest za późno, on po prostu atakuje. Skąd rak ma wiedzieć, ile ty masz lat? Pomyślcie. Jeśli bardzo się tym przejmujesz to powiedz mamie o swoich przypuszczeniach. Objawy to nie wszystko. Zrób sobie sama badanie, poszukaj w necie te okrężne ruchy itp. Wyobraźnia człowieka jest tak bujna, że nie raz gdy czytamy coś o chorobach później "urajamy" sobie te dolegliwości... Nie powinnaś się tak bardzo przejmować. Ale lepiej powiedz mamie może ona Ci pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
bloondi Re: ;* 25.05.10, 15:13 zgredek_x3 napisał(a): > Właśnie że nie. Na raka jakiegokolwiek nigdy nie jest za późno, on po prostu > atakuje. Skąd rak ma wiedzieć, ile ty masz lat? Pomyślcie. > Jeśli bardzo się tym przejmujesz to powiedz mamie o swoich przypuszczeniach. > Objawy to nie wszystko. Zrób sobie sama badanie, poszukaj w necie te okrężne > ruchy itp. Wyobraźnia człowieka jest tak bujna, że nie raz gdy czytamy coś o > chorobach później "urajamy" sobie te dolegliwości... Nie powinnaś się tak > bardzo przejmować. Ale lepiej powiedz mamie może ona Ci pomoże. > Zgadzam się z tobą Odpowiedz Link Zgłoś
scarletrose Re: ;* 25.05.10, 19:24 "Skąd rak ma wiedzieć, ile ty masz lat?" Ożeeeż *facepalm*. Ja tego nawet nie skomentuję, ale, gdy nie macie zielonego pojęcia o medycznych zagadnieniach, to lepiej się nie odzywajcie, bo potem taka scarletrose nie może przestać się śmiać, no. Pewnie się mylisz, w tym wieku to niesamowita rzadkość - w każdym bądź razie, powiedz mamie i ona zadecyduje, co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
emilyofan Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 14:47 O tak : [b]Mamo, nie wiem co się stało, ale podejrzewam u siebie raka piersi. Objawy są zgodne z tymi w internecie.[b] pozdro i w razie czego życia emilyofan Odpowiedz Link Zgłoś
elo_elo_3_2_0 O nie!!! (chyba) ;\ 25.05.10, 14:50 raka piersi mozna mieć powyżej 18 lat a ty masz mniej (chyba)! nie martw się ale na wszelki wypadek idż do lekarza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
coloredcrayon Tutaj 25.05.10, 14:51 To,że pewnie bolą cię piersi i wyczuwasz coś dotykając nie oznacza to raka piersi.Jak jedna z dziewczyn napisała rzadko wykrywa się raka piersi nawet u kobiet po 20.Zaś kolejna z dziewczyn napisała,że niby skąd rak ma wiedzieć ile ty masz lat?Powiem więcej na ten temat ponieważ sama dopiero co wyleczyłam się z choroby nowotworowej.Jest tysiące odmian raka,niektóre guzy tworzą się tylko u dorosłych,a niektóre u dzieci,a jeszcze inne wyst. i u tych i u tych. Powinnaś powiedzieć mamie co ci dolega i tyle.Pójdziecie do lekarza,a on da skierowanie na USG.Może się okazać,że masz poprostu torbiele?Ostatnio kiedy miałam USG lekarka,aż zdziwiła się że mam ich tyle w tym wieku,ale to nic,same znikły i już ich nie mam. Nie masz co się przejmować,tylko idź do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
aileen Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 14:52 powiedz, że obawiasz się, że możesz być chora. że objawy się zgadzają. później pójdźcie do lekarza. nigdy nie można mieć stuprocentowej pewności. trzeba zrobić badania. i jeszcze coś. nie nastawiaj się, ze jesteś chora. że to koniec. to najgorsze co można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
naturally Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 14:58 jezuuu współczue Cii <33 powiedz mamie normalnie, ona zrozumie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
nearlaify Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 14:57 Na razie nie panikuj. Jeśli wyczułaś jakiś guzek mogą się to okazać węzły chłonne. Wiem z doświadczenia, moja siostra tak właśnie miała. Czy w Twojej rodzinie ktokolwiek chorował na raka piersi? Mama, siostra, babcia, ciocia? Nie bój się powiedzieć o tym mamie - przecież Cię kocha i na pewno pomoże. 3maj się. Co do dziewczyn wyżej - rak piersi jest diagnozowany u dziewczyn poniżej 18 roku życia coraz częściej. Poczytajcie czasem coś innego niż Bravo. Odpowiedz Link Zgłoś
oliiviia Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 15:00 jeśli czyta się objawy tej choroby wydaje się, że masz je, więc to może być tylko twoja wyobraźnia. jeśli przeczytasz np. że jakiejś chorobie dokuczają boleści stopy, a ty jesteś przewrażliwiona na punkcie zdrowia to odczuwasz te boleści. xd nie wiem czy skumasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pluviale_ normalnie powiedzieć. 25.05.10, 15:20 Czy wy nie macie innych problemów? Idź do mamy, powiedz jej o swoich podejrzeniach i idź do lekarza. Chociaż wątpię, bo rak piersi jest diagnozowany u starszych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia741 Do pluviale_ 25.05.10, 15:51 Rak piersi występuję u każdego i w różnym wieku, więc nic nie gadaj jak nie jesteś doinformowana ! Odpowiedz Link Zgłoś
pluviale_ @karolcia. 25.05.10, 17:24 Cytuję z książki: Ryzyko wystąpienia raka piersi wzrasta z wiekiem począwszy od 30 roku życia. Po klimakterium utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie. Jak dla mnie dziewczyna pisząca ten post jest śmieszna - skoro ma takie objawy, to czemu nie jest już u lekarza? Pff. Owszem, rak może występować bardzo wcześnie, ale rak piersi? Uhm, wiesz, doinformowana raczej jestem - moja mama jest lekarzem. Bardzo, bardzo mało jest przypadków, że dziewczyny w wieku nastoletnim na to chorują. Ta choroba występują głównie po 30 roku życia, jak wiele książek mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia741 Re: @karolcia. 25.05.10, 19:02 No cóż może i twoja mama jest lekarzem ale co z tego. Występują przypadki teraz nawet bardzo często. Sory nie chcę straszyć, ale ja straciłam koleżankę która umarła na raka kilka lat temu. Więc mi nie gadaj że nie występują takie przypadki ! Ale masz rację w pewnym sensie że ryzyko wzrasta wraz z wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia741 nie panikuj Tuu! 25.05.10, 15:50 Najpierw to musisz iść do lekarza aby to potwierdził, na własną rękę to żadne leczenie. Może to być tylko guz nie groźny, może on być usunięty bez amputacji piersi. Więc powiedz mamie że coś wyczułaś i jak najszybciej zgłoście się do lekarza najlepiej onkologa. Odpowiedz Link Zgłoś
schab_na_goraco Ej.. 25.05.10, 15:56 to jest bardzo poważna choroba i nie powinnaś z tym zwlekać. co prawda, wątpię żebyś ją miała, ale badania są niezbędne. nie zastanawiaj się jak - zrób to jak najszybciej. powiedz jej o swoich objawach, np. że boli Cię pierś [ nie wiem, jakie masz objawy ] powiedz, że dużo czytałaś o tym, objawy są zgodne i obawiasz się najgorszego. i czy pójdzie z Tb do lekarza. jeżeli mama uzna, że to nic poważnego, bo czasem tak jest, że może sobie pomyśleć, że po prostu Tb się tak wydaje, ale powie że Ci piersi rosną - powiedz o tym tacie. nie zwlekaj! bo w przyszłości możesz zostać bez piersi, albo co najgorsza bez życia... Trzymam kciuki. ; * Odpowiedz Link Zgłoś
marti672 Re: Ej.. 25.05.10, 18:50 nie zwlekaj z tym powiedz już teraz bo im bardziej bedziesz opóźniać tym będzie gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
los.angeles Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 17:36 pamiętaj, nigdy nie bądź swoim lekarzem !!! po prostu pójdź z mamą do lekarza i tam powiedz co podejrzewasz, na pewno weźmie wtedy pod uwagę ta kwestie, choć możesz wcześniej mamie wspomnieć o tym co podejrzewasz, wyśmieje przedstaw argumenty (tylko uważaj na ton głosu, po sobie wiem, że lepiej się nie denerwować) na pewno idź do lekarza, ja zrobiłabym dokładnie tak ;D oczywiście mam nadzieje, że się mylisz . Odpowiedz Link Zgłoś
pauluu Re: Dziękuję za... 25.05.10, 18:48 Dziękuję za to że niektóre kotkowiczki potraktowały moje pytanie serio, ponieważ ja się naprawdę martwię, i nie jestem na tylko głupia żeby bezpodstawnie stwierdzać u siebie nowotwór : ( Pierwsze koty za płoty, mama ma mnie umówić do lekarza, ciekawe co będzie dalej ... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaaax3 Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 19:07 powiedz mamie, że ostatnio zauważyłaś zmiany które są podobne do objawów raka piersi. na pewno twoja mama od razu uda się z Tobą do lekarza : ) 3maj się ;* Odpowiedz Link Zgłoś
idiotka_ Re: Chora :( Poszę wejdź! 25.05.10, 19:14 powiedz jej to co tutaj napisałaś. według mnie to powinno być proste. tylko nie wpadaj w panikę. znając moją mamę to najpierw wyśmiałaby mnie a dopiero później przeczytałaby o tym w internecie, ale rodzice są różni. jeżeli bardzo się boisz reakcji mamy to powiedz o tym komuś kto na pewno nie potraktuje tego jak jakiś żart. Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 19:29 Powiedz jej jak się czujesz, porównaj to z objawami na internecie, udaj się do lekarza. Najważniejsze to to abyś się nie bała - po prostu to zrób. Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Chora :(( Poszę wejdź! 25.05.10, 19:38 Normalnie. To nie jest powód do wstydu. Mama pomoże ci w trudnych momentach, a ty zatroszcz się o to, żeby zrobić USG piersi i mammografię. Odpowiedz Link Zgłoś