Dodaj do ulubionych

Kręgosłup :(

24.07.10, 12:15
Hej, od kilku lat mam problemy z kręgosłupem. Narazie nosze gorset który nie
jest fajny wyglądam jak jakiś robot ;/. Za kilka dni jade do ortopedy który
powie mi czy zaliczam sie na operacje czy też nie. Podejrzewam że raczej tak
bo moje skrzywienie jest duże ok. 50 stopni!! Dowiedziałam się że na początku
po operacji jest trudno wszystko boli i takie tam. Bardziej jednak interesuje
mnie to czy bd mogła w miare normalnie funkcjonowac! Czy będę mogła normalnie
się schylac czy cały czas plecy bd wyprstowane? Czy bd mogła tanczyć, ćwiczyć
na wf i wykonowyc rzeczy takie jak inne nastolatki? Proszę, jezeli wiecie coś
na ten temat to pomóżcie żależy mi sad Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • zuuzaa Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 12:50
      Hej.
      W sumie nie mam takiego problemu jak ty, ale mam dwie koleżanki ze skrzywieniem
      kręgosłupa. Jedna przeszła operację, a druga zrezygnowała z noszenia gorsetu (nie widać
      było żadnej poprawy, nawet jej się pogarszało).
      Z tego co wiem, będziesz mogła normalnie funkcjonować. Ale to dopiero po jakimś czasie.
      Bo po operacji będziesz musiała na siebie bardzo uważać, nie krzywić się, nie schylać.
      Ale myślę że wszystko ci się opłaci, bo potem prawdopodobnie będziesz mogła tańczyć i
      uprawiać sporty.
      Dziwi mnie trochę, że nikt ci o tym nie powiedział. Pamiętaj, że zawsze warto spytać
      swojego lekarza, szczególnie w takich sprawach. On na pewno będzie wiedział lepiej, niż
      użytkowniczki kotka.
      Mam nadzieję, że jakoś ci pomogłam.
      • sysiek4444 Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 13:00
        ja mam lekko skrzywiony, nie wiem jak ci pomóc.
    • squash mój kolega... 24.07.10, 13:00
      miał wymienianą jakąś część w kręgosłupie. Później miesiąc leżał w szpitalu. Chodził na
      rehabilitację. Po operacji przez długi czas nie mógł się schylać, dźwigać.

więc nie licz na to, że operacji będziesz biegać i tańczyć, bo nieźle się przeliczysz...
    • oldtimesakexd Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 14:18
      Nie chcę Cię straszyć, ale nie będziesz mogła zbytnio ćwiczyć, tańczyć.. Ze
      schylaniem nie będzie problemu. smile
    • ewela. Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 15:51
      z tego co wiem (od 5 lat jeżdzę dwa razy do roku do szpitala rehabilitacyjnego więc wiem
      to i owo) to przez pierwszy rok nie można się schylać ale to nie chodzi o to że nie będziesz
      mogła sobie sama nawet zawiązać buta tylko poprostu będziesz musiała bardzo na siebie
      uważać. nie będziesz mogła nic dźwigać a reszta to już zależy od tego jak przebiegnie
      operacja. ale zapomnij o tym że będziesz uprawiać jakiś sport wyczynowo takie które
      obciążają kręgosłup, np. biegi ale takie które powodują kontuzje, jak np. piłka ręczna ale
      pływanie i siatka w małej ilości raczej ci nie zaszkodzi i też zależy od lekaża bo może dać ci
      częściowe zwolnienie z wf- u lub niestety całkowite. ale nie przejmuj się, będzie dobrze
      doktor wszystko ci wyjaśni. A dla poprawy humoru - przybędzie ci od kilku do nawet
      kilkunastu cm wzrostu i będziesz prościutka że hoho. I mam do ciebie małe pytanko. Do
      jakiego szpitala jeździsz?
      • okciiia Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 20:07
        Kilka cm by sie przydało big_grin Jeżdżę do Sczecina
    • katsuumi_17 Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 15:53
      Myślę, że pewnie będziesz mieć ograniczone pole manewru, ale też bez przesady smile
    • demcia_ Re: Kręgosłup :( 24.07.10, 17:00
      Jejciu ja też mam problemy z kregosłupem ale nie aż takie.Ja myślałam ze ja mam dosyć
      wysokie ale ja mam tak z 15 st.cool
      • nasti. Zobacz tu ;] 24.07.10, 17:49
        Interesowałam się tym tematem bo sama zastanawiałam się kiedyś nad tym rozwiązaniem.
        Dużo osób pisze, że po tej operacji nie mieli większych problemów z ruchem.
        Niektórych już 3 dni po zabiegu lekarze wyganiali z łóżka i kazali chodzić wink Co
        do sportu podobno przez pierwszy rok trzeba troche uważać, żadnych sportów
        ekstremalnych i dźwigania dużego bagażu. Ale potem podobno już wszystko jest w
        porządku i nie ma zbyt wielkich ograniczeń, także nie masz się czym martwić wink
        Oczywiście wszystko też zależy co to za skrzywienie i jaką metodą wykona się
        operację. Radzę ci poszukać informacji na specjalnych forach.
        • made_in_italia hmmm... 24.07.10, 20:18
          Pewnie przez jakiś czas nie będziesz mogła się schylać, tańczyć itd. ale z
          czasem wszystko wróci do normy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka