Dodaj do ulubionych

trądzik...

29.08.10, 16:47
mam już dosyć tych pryszczy... One poprostu mnie obrzydzają...Mam już to jakieś 2 lata i
dojrzałam już całkowicie do końca a jeszcze to mam... Pomóżcie znacie może przyczynę tego
lub jakieś domowe sposoby na pozbycie się tego? Bardzo mi zależycrying
Obserwuj wątek
    • anahi1 Re: trądzik... 29.08.10, 16:48
      sad
      • alisou Tutaj! 29.08.10, 17:00
        cóż. po pierwsze, miejąc 13 lat na pewno nie dojrzałaś jeszcze do końca i zajdzie w Tobie
        mnóstwo zmian. pryszcz robi się z nadmiaru sebum, które blokuje pory i robi się stan
        zapalny - czyli pryszcz. a jak jest tego więcej to nazywamy to młodzieńczym trądzikiem.
        aby jemu zapobiec masz szereg sposobów. pierwszy to ogromna dbałość o higienę. dwa
        razy dziennie myj twarz, tonikuj, na dzień wcieraj krem, np. matujący i korektor (ale taki
        antybakteryjny), a na noc krem na wypryski. w wolnym czasie, bądź na noc, nakładaj też
        żel punktowy - osobiście polecam taki z Oriflame - bardzo pomaga. druga sprawa to
        odżywianie. jedz owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste i jak ognia unikaj soli i
        ogólnie ostrych przypraw i ostrego jedzenia. no i czekolada też niestety powoduje
        pryszcze. jeżeli trądzik jest złośliwy i nie chce schodzić możesz też sięgnąć do apteki - po
        tabletki, pani z apteki na pewno pomoże Ci coś wybrać. a jeżeli trądzik nadal nie będzie
        ustawał, to masz tylko jedno wyjście- pójść do dermatologa, on Cię zbada i dogłębnie
        poznasz w czym tkwi problem. unikaj nadmiernego wysuszania skóry, np. w solarium, bo
        powoduje to nadmierne wydzielanie sebum. na kosmetykach sprawdzaj też czy w składzie
        nie ma siarki - jeżeli jest, to nakładaj ten kosmetyk tylko, bezpośrednio na wypryski. no i
        oczywiście trzymaj ręce z dala od twarzy - zero dotykania, wyciskania i drapania pryszczy.

to tyle. rozpisałam się, ale mam nadzieję, że to przeczytasz i Ci to trochę pomoże. <:
        • paulinn_b Re: Wejdź. Ja nie mam wogóle. To Ci pomoże 31.08.10, 15:29
          Kup sobie peeling brusher(jest świetny)
          Tonik- Perfecta No Problem! Tonik Matujący albo Soraya Professional Care&Control Tonik
          przeciwtrądzikowy
          Krem- AA Skóra pod kontrolą albo Soraya Professional krem z tej samej serii wink
      • dhampir_ Re: trądzik... 30.08.10, 18:11
        Benzacne , mi pomógł ; ) , i maść cynkowa też się super sprawdza.
        Albo idź po prostu do apteki i zapytaj się o coś skutecznego. One Ci doradzą ; )
        A jeśli to nic nie da to dermatolog.
        Ja miałam problemy z trądzikiem na dekolcie. Poszłam do dermatologa przepisał mi
        dwie maści , jedna na dzień druga na noc i trądziku nie ma ; D
        Więc może to jest rozwiązanie ; pp

Pozdrawiam ; d
        • gabusiarbd Re: trądzik... 30.08.10, 21:04
          `najlepszym rozwiązaniem bedzie dermatolog !
    • anja_ Re: trądzik... 30.08.10, 12:50
      Dorastasz, więc się nie dziw. stosuj żele, toniki, kremy, a raz w tygodniu maseczkę oczyszczającą. Ogranicz czekoladę i napoje gazowane i przebywaj na świeżym powietrzu. wtedy skóra będzie oddychać. Z wiekiem Ci to minie : -)
      • karolcia14 Re: trądzik... 30.08.10, 12:55
        Ja też mam pryszcze już od dwóch lat. Na razie nie znalazłam sposobu na pozbycie
        się ich.sad
    • scarletrose Re: trądzik... 30.08.10, 13:04
      A ja Ci radzę iść do dermatologa. Te wszelkie kosmetyki dostępne w drogeriach
      itp. są dobre jedynie do pielęgnacji skóry twarz, a nie do leczenia trądziku.
      Dermatolog to obejrzy i zapisze Ci specjalnie maści, leki (;
    • szarlotka Re: trądzik... 30.08.10, 13:13
      Ja też mam trądzik i uczęszczam do dermatologa, wtedy twoja skóra na pewno się
      poprawi. Z resztą trądzik to tylko zmiany skórne nie trzeba się nimi wcale
      przejmować . ; ) Wystarczy odrobina korektora i gotowe ; ))
    • xxxaniskaxxx no cóż. 30.08.10, 13:26
      Trądzik też mam od 2 lat. Teraz mniejszy, bo zaczęłam używać pianki i toniku
      Clean & Clear. Wcześniej mi nic nie pomagało, a to pomaga. Nie jedz jeszcze
      czekolady i produktów z kakao, bo to też pogarsza sprawę. W internecie znajdź
      czego więcej nie możesz jeść i powinno pomóc.
    • miley__xd Re: trądzik... 30.08.10, 13:36
      Witaj w moim świecie. Z góry Ci powiem, że kosmetyki mało pomogą (wierz mi, bo
      próbowałam kilka lat). W końcu rok temu poszłam na oczyszczanie do kosmetyczki.
      Co prawda boli jak cholera, ale efekty są widoczne (dopiero po 2 tygodniach,
      gdyż trzeba potem chodzić na lampy, żeby rany po oczyszczaniu się zasuszyły), bo
      przez 1,5 miesiąca nie mam ani jednego pryszcza. Chodzę tak 2-3 razy do roku i
      powiem, że mam o 25 % mniej pryszczy niż zanim się wybrałam do kosmetyczki. ;D
    • ingrid Re: trądzik... 30.08.10, 18:02
      Próbowałaś under20???Ja go używam,ale żeby mi pomogło muszę najpierw tonik a
      potem krem.
    • lovelena Re: trądzik... 30.08.10, 18:07
      dojrzałaś całkowicie? Przecież ty masz dopiero 13 lat!
      • sakura134 Re: trądzik... 30.08.10, 18:17
        Ja osobiście polecam ci Żel myjący do twarzy Soraya i tonik Clean&Clear. Najpier
        wetrzyj żel myjący spłucz wodą, później na sucha skórę użyj tonika i krem (jakiś
        tam). Ja też osobiście mam trądzik, ale mi go tak nie widać wink Używaj też
        pilingów. Z wiekiem ci przejdzie wink Unikaj czekolady! A jeżeli chodzi o
        dermatologa to nie radzę, bo mój bart tam był, babka przepisała mu jakies masci,
        ale nic nie pomogło crying
        e-nastolatki.pl/pozegnaj_sie_z_pryszczami.html
        Stronka z poradami przeciw tradzikowymi wink Mam nadzieję, że uda ci się chociaż
        trochę pozbyć obrzydliwych pryszczy wink Pozdro
    • wiktoria_ Re: trądzik... 30.08.10, 18:12
      Każdy nastolatek ma pryszcze a najgorzej jak się poci bo przez to się pory
      zatykają i pryszcze wychodzą ja używam papkę Jadwigi ją można zamówić na allegro.
    • linda Re: trądzik... 30.08.10, 18:15
      nie mozesz wiedziec kiedy dojrzejesz do konca kochanie i jedyne co moge ci doradzic to dermatoog
    • weronia19 Re: trądzik... 30.08.10, 19:00
      hej wszystkim którzy borykają się z tym problemem. Ja mam taka mieszankę której
      używam już od roku i są efekty mianowicie trzeba nabyć żel benzacneok 10zł,
      paste cynkową z kwasem salicylowym i maść ichtiolową to wszystko nakładamy
      punktowo tam gdzie jest najwiecej pryszczy badź na jednego pryszcza. Uważać z
      BENZACNE bo odbarwia ubrania ja kilka bluzek zwaliłam teraz na noc tylko używam
      jesli przykrywacie sie na głowe to pościel też wam odbarwi no chyba ze ja za
      dużó nakładałamsmile i ta mieszanke stosujciie na przemian z mascia ,,Maść
      ochronna z wit A,, raz w tygodniu żeby cera wam odpoczeła nic na noc nie
      nakładajcie ani niczym jej nie smarujcie. Na dzień używam kremu matujaćego bo
      mam cere tłustą koło oczu słuchą. Prócz tego biore wit B6 B complex i od 2 tyg
      Capivit A+E
    • urszulka2691 arbuzy i kosmetyki najlepiej z arbuza 30.08.10, 19:08
      arbuz świetnie wpływa na skóre i usówa pryszczewinkW lecie i na jesień można go kupic
      jeszcze w miare tanio a w zimie to sprubuj kosmetyki z arbuzów...
      • karolcika2205 Re: arbuzy i kosmetyki najlepiej z arbuza 30.08.10, 21:22
        dokładnie. zgadzam się smile
    • tomar Re: trądzik... 30.08.10, 19:26
      dermatolog hehe żadne specyfiki od koleżanek ci nie pomogą każdy rodzaj cery jest inny więc tylko fachowiec ci doradzi
    • andzia_28_94 Re: trądzik... 30.08.10, 20:58
      Lepiej nie kombinuj nic domowymi sposobami tylko idźdo dermatologa ja też
      takmiałam a teraz prawie kończe nie jest idealnie ale znacznie lepiej niz wczesniej
    • nataliagorka wychoć z nimi na słońce 30.08.10, 21:08
      wychoć z nimi na słońce niech się ''suszą''
      Ja też miałam ich dużo na czole ale jak wyjechałam do egiptu to mi znikły
      poprostu chodziłam z odsłoniętą grzywkąsmirk
      Sprubuj może podziała . A i myj sobie twarz żelem i tonikiem 2 razy dzieniesmirk
      Powodzeniekiss
      • scarletrose Re: wychoć z nimi na słońce 30.08.10, 21:22
        To najgorsze, co można zrobić, każdy dermatolog to powie ;f
        • nataliagorka Re: wychoć z nimi na słońce 31.08.10, 14:56
          Mi to pomogło i dermatolog mi powiedział że tak można zrobić . Ajuż sama nie wiem!!
          • mileymandy Nataliagórka 31.08.10, 15:09
            Tak,wyjść z pryszczami na słońce to,jak z piegami.Zrobi się ich tylko
            więcej!Każdy z nas ma inny rodzaj cery,twoja jest taka emm...rzadka?Sama chodzę
            do dermatologa i kazał mi zrobić grzywkę na lato,aby osłonić czoło i pryszcze
            przed słońcem.
            A tobie radziłabym używać toników do twarzy,najlepiej maseczek,żeli kremów.Sama
            tak robię i nie mam prawie w ogóle pryszczy,przez lato trochę mi przybyło,ale da
            się je spokojnie zamaskować pudremwinkUżywam kosmetyków do pryszczy marki
            Barefoot Botanicals,nie wiem,czy są już dostępne w Polsce,mam je z USA,ale
            świetnie działają.Tobie Natalia też radziłabym ich używać,tym bardziej,że masz
            do nich najlepszy dostęp z nas wszystkichwink
      • andzia_28_94 Nie! 30.08.10, 22:22
        Nie wychodź na słońce na początku jest lepiej,ale późńiej problem powraca i jest
        jeszcze gorzej więc wybieraj
    • hilaryn Re: trądzik... 30.08.10, 21:15
      Ja też mam trądzik, ale mało co mi pomagało. Więc poszłam do dermatologa i
      przyznam się, że nie żałuję. Przepisał mi świetną maść, do brze przyznam się, że
      niestety drogą, ale za to bardzo pomaga, smarujesz nią na noc i rano zmywasz. A
      tą maścią jest Epiduo. Polecam tą maść, ale to już zależy od
      ciebie.smirkkiss
      • molinka Re: trądzik... 30.08.10, 21:20
        ja używam kremu Tanno-Hermal Lotio , właściwie to jest na rany ale mi zawsze
        pomaga , kładzie się bezpośrednio na wypryski .
    • kotek.bieberka Re: trądzik... 30.08.10, 21:26
      Mam tak samo jak ty, to mnie już po prostu obrzydza, i nie moge na to patrzeć
      !!!!!!!!
    • misia_00 Tutaj wejdź , proszę :) 30.08.10, 21:28
      Hm , moja siostra miała straszny trądzik i różne sposoby ..
      Aloes . Wystarczy wyciąć listek i wycisnąć taki sok z tego listka i posmarować na pryszcze.
      Może pomoże . Domowy sposób ; )
      2 lata to sporo więc lepiej idź do dermatologa ...
      Możesz kupić też poprostu mydło antybakteryjne i myć twarz i jakieś toniki ; )
      3 - maj się ; *
    • dream_ Re: trądzik... 30.08.10, 22:34
      Masz to od dwóch lat i nie poszłaś jeszcze do dermatologa?!

Jak mi się to zaczęło, to poszłam do dermatologa, przepisał mi odpowiednie środki na to i jest
      dużo lepiej.
      Tobie też radziłabym iść do dermatologa.
      Tak samo z siebie nie przejdzie przecież.
    • melodysia1 Re: trądzik... 30.08.10, 22:35
      anahi1 napisał(a):

> mam już dosyć tych pryszczy... One poprostu mnie obrzydzają...Mam już to jakieś
      > 2 lata i
      > dojrzałam już całkowicie do końca a jeszcze to mam... Pomóżcie znacie może przy
      > czynę tego
      > lub jakieś domowe sposoby na pozbycie się tego? Bardzo mi zależycrying

Ja używałam żelu, toniku i kremu Under20 ( Under Twenty ) i jeszcze jakiś ( ale
      ten Jakiś nie działał crying ) A domowe sposoby ... ja robiłam sobie jakieś
      maseczki , przepisy znalazłam w "Dziewczyna" i w internecie .
    • milejdi Re: trądzik... 30.08.10, 22:49
      jest pełno takich wątków na forum, mogłabyś zadać sobie trud i poszukać :p

Radzę dobrze-idź do lekarza. Trądzik to choroba przewlekła i trzeba ją leczyć!
      Kosmetyki dla cery trądzikowej mogą być używane tylko jako środek uzupełniający
      w leczenie, gdyż one jedynie łagodzą objawy, ale nie leczą trądzika! to tak,
      jakbyś leczyła chorbę bez podawania leków, a jedynie łagodziła jej objawy, by za
      bardo nie rzucały się w oczu. Oczywiście, nie każda maść przepisana przez
      lekarza może zadziałać, ale lekarz nie jest jasnowidzem i nie wie, jak zareaguje
      twoja skóra. Zawsze, gdy zaczynasz używać maści, zmiany mogą się lekko
      zaostrzyć, ale stan ten ustępuję po kilku tygodniach(maximum!!!) Gorzej, gdy się
      to utrzymuje bądź zmiany są widoczne-np. rumień, łuszczenie sie skóry(bardzo
      widoczne).Jest tak dlatego, ze leki przeciwtrądzikowe działają złuszczająco,
      zmniejszając grubość wastwy rogowej naskórka.Dlatego twoja skóra moze być
      bardziej wrazliwa na słońce-polecam wtedy wodę termalna albo lekki krem
      nawilżający.Po kilku tygodniach naskórek zregenruje się i skóra bd już mniej
      wrażliwa, zaostrzone zmiany zapalne też zmaleją smile. Nie wyciskaj i nie dług, nie
      chodź też do kosmetyczki na oczyszczanie cery, bo opiera się to na tym samym,
      czyli-wyciskaniu...To może spowodować nasilenie się zmian trądzikowych i
      powstawanie blizn. serio, nie polegaj tylko na kosmetykach z drogerii.Trądzik to
      choroba, nieleczona lekami może pozostawić na twojej skórze blizny...naprawdę
      ;/Albo zmieni się wz czasem w trądzik o ostrzejszym nasileniu...chyba nie chcesz
      borykać się z trądzikiem w wieku 25 lat??!! Jesli nie, idź do lekarza.Podczas
      leczenia nie używaj też toników z alhoholem i peelingów-jak już napisałam, leki
      działają tak samo jak peeling, a alkohol podraźni tylko skórę.Jako te wspomniane
      kosmetyki pomocnicze polecam serię Physiogel Cleanser, ale te tańsze z garniera
      też są niezłe winkPielęgnacja też jest ważna, tak samo jak leczenie wink Wiekszość
      maści na trądzik przepisanych przez dermatologa zawiera nadtlenek benzoilu(ma
      fajną strukturę chemiczną, bo obczaiłam ją na internecie tongue_out)-to własnie on
      wykazuje delikatne działanie złuszczające.Są też retinoidy, pochodne witaminy
      A.On z kolei odblokowuje pory i nie pozwala na przekształcanie się zaskórników w
      kroste.Retinoidy są też podawane doustnie, ale tylko w ciężkich przypadkach i
      pod stałą kontrolą lekarza ze względu na skutki uboczne.

Tak więc-najlepsze, co możesz dla siebie zrobic, to wizyta u dermatologa.A jako
      kompleksowa pięlęgnacja-kosmetyki dla cery trądzikowej-ale nie peelingi....pzdr :8
    • azi1002 Re: trądzik... 31.08.10, 14:59
      Dermatolog? nie do końca domowy sposób, ale bardzo skuteczny.
    • xnamex Re: trądzik... 31.08.10, 15:04
      Ja bym poszła do dermatologa big_grin
      powodzenia
      albo kup sobie jakiś preparat na pryszcze, teraz dużo takich reklamują
      kiss
    • okay Re: trądzik... 31.08.10, 15:04
      najhlepsze wyjscie to wizyta u dermatologa, oni sa tak wyspecjalizowani , ze przepiszą coś na
      serio skutecznego, ja dzienki temu pozbyłam się trondziku w 3 dni wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka