Dodaj do ulubionych

Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D

25.09.10, 21:49
Tu piszcie wasze zmartwienia związane z gitarami lub nie i z różnymi
problemami ich dotyczącymi.Ja zacznę :

Mój nauczyciel od gitary kazał mi jakieś stłuczenia czy porysowania smarować
bezbarwnym lakierem aby się nie pogłębiły no i mi się wylał ten lakier na
gitarę i jest taka plama.Ale boję się zmywaczem do paznokci żeby nie zeżarł
lakieru czy czegoś tam z czego jest ta gitara zrobiona.Help!Zmywacz nic
gitarze nie zrobi??
Obserwuj wątek
    • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 21:54
      Błagam!Nie chcę uszkodzić gitary crying
    • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 21:55
      Oj. To ciekawie masz :] .
      Może po prostu spróbuj na małej części usunąć ten lakier i zobaczysz wtedy, czy coś się
      dzieje niedobrego?
      ps gitara nie jest zrobiona z lakieru, tylko z drewna... wink
      Moje teraźniejsze ''zmartwienie'' to ból opuszków i kciuka ale wieeeedziałam na co się piszę,
      więc nie narzekam tongue_out
      • patrishhiaa Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 21:59
        Chodzi ci o gitarę klasyczną lub akustyczną, tak?
        Wydaje mi się, że gitara jest jakby "polakierowana" i to może zejść niestety.
      • urszulka2691 Nuty;) 25.09.10, 22:02
        M,oje pytanie: Czy ktos z was wie gdzie moge znależc nuty na gitare z piosenki Seleny
        Gomez - a year without you???Tylko nie piszcie google bo ja chciałabym żeby te nuty
        były sprawdzone bo jak grałam z jakiejs strony z google to mi nie wychodziła ta
        melodia...Gram prawie 7 lat wiec mało prawdobodobne zebym ja sie myliła;*
        Odpowiedzi na wasze pytania...
        jak cie opuszki bola to znaczy że za długo naraz grasz....jak grasz np.10 min. i cie
        zaczynaja bolec przerwij na minutke i problem z głowy...Ja gram juz b.dgługo wiec nie
        mam takich problemów
        a co do lakieru to ja nigdy nie słyszałam o lakierze bezbarwnym że sie daje...ale na gitare
        trzeba uwazac bądź co bądź to jest dosyc delikatny instrument....

• jackllison Re: Nuty;) 25.09.10, 22:16
          Ja dopiero od trzech tygodni się uczę cool
          Co do bólu- to naturalne następstwo prawidłowych ćwiczeń oraz oznaka, że opuszki są
          jeszcze miękkie, a muszą stwardnieć. Poza tym, jak mówiłam, to dla mnie żaden problem.
          Czemu ten nauczyciel polecił Ci lakierem zatuszować pęknięcia, to nie mam pojęcia. Do
          renowacji gitar są takie środki: guitarcenter.pl/catalog/bas/akcesoria/do-
          czyszczenia/dunlop-6574

guitarcenter.pl/catalog/gitara/akcesoria/do-czyszczenia/dean-markley-6503
          • green_alien Ja się nie dziwię,bo to trochę dziwak :) 25.09.10, 22:23
            jackllison napisał(a):

> Ja dopiero od trzech tygodni się uczę cool
            > Co do bólu- to naturalne następstwo prawidłowych ćwiczeń oraz oznaka, że opuszk
            > i są
            > jeszcze miękkie, a muszą stwardnieć. Poza tym, jak mówiłam, to dla mnie żaden p
            > roblem.
            > Czemu ten nauczyciel polecił Ci lakierem zatuszować pęknięcia, to nie mam poję
            > cia. Do
            > renowacji gitar są takie środki: guitarcenter.pl/catalog/bas/akcesoria/do-
            > czyszczenia/dunlop-6574
            >
            > <a
            href="guitarcenter.pl/catalog/gitara/akcesoria/do-czyszczenia/dean-markley-6503"
            target="_blank"
            rel="nofollow">guitarcenter.pl/catalog/gitara/akcesoria/do-czyszczenia/dean-markley-6503</
        • jackllison Re: Nuty;) 25.09.10, 23:18
          A year without you? a nie without rain? bo jeśli to drugie, to tu są jakieś:

tabs.ultimate-guitar.com/s/selena_gomez/a_year_without_rain_ver2_crd.htm

tabs.ultimate-guitar.com/s/selena_gomez/a_year_without_rain_ver3_crd.htm
      • smog Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:04
        Zgadzam się z tym, że powinnaś spróbować usunąć lakier na pałej powierzchni.
        A co do opuszków palców to spokojnie, w końcu przestanie. Niestety skóra na
        opuszkach palców stanie się gruba i ciemna. Ja gdy zaczynałam grać na akustyku,
        przeciełam sobie palce strunami:/... Ale efekty warte poświęceniasmile
        • tayluver_ Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:09
          zgadzam się z koleżankami wyżej - najpierw spróbuj na małej powierzchni, wtedy
          zobaczysz czy coś się stanie . (;
          a ja mam ogólnie bardzo duży problem z gitarą .
          a teoretycznie taki, że chcę się naprawdę strasznie nauczyć grać , ale jak na
          razie nie bardzo mi idzie ... a jestem na tyle uparta, że przyrzekłam sobie, że
          nie pójdę na żadne lekcje tylko (nie wiem jak) nauczę się sama.
          i tu jest moje pytanie. czy któraś z was uczyła się grać sama w domu, bez
          żadnych lekcji w szkole muzycznej ? a jeśli tak, to czy cokolwiek z tego wyszło? ; >
          • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:18
            A co złego jest w nauczycielach gry na gitarze? shock
        • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:20
          wiem wiem. wytrwałość, dużo pracy... no i mój talent cool i pięknie będzie! big_grin
      • xxedgexx Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 27.09.10, 16:28
        ja nie umie po prostu grać z nut xd zawsze muszę mieć chwyty ; / ale muszę nad
        tym koniecznie popracować ; p
    • marcepanka13 Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:07
      Nie mam takich problemów.

Muzyczny talent jest u mnie brakiem .
      • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:17
        Trwaj dalej i nie poddawaj się smile Dziękuję za rady,dobrze poradzić się swoich ;p
        Ja nie poszłam do szkoły muzycznej,mam prywatne lekcje.Samej jest
        ciężej.Nauczyciel mi doradzi,pomoże,wesprze ; D No i zna się na tym,więc darmowe
        porady eksperta ;p Powodzenia wszystkim smile
    • dream. Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:16
      co do lakieru to nie mam pojęcia c:

tylko ostatnio pan mi kazał zapuścić paznokcie, żebym nie grała palcami shock
      mówił, że tak jest łatwiej .. to prawda?
      oczywiście nie zamierzam sobie zapuszczać paznokci xd
      • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:21
        Mi też tak powiedział big_grin, również nie mam zamiaru.
      • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:22
        Trzeba poczekać aż będą u kogoś mocne(znaczy się u dzieci są miękkie wiadomo,to
        z czasem twardnieją).Tak!!Jak się gra paznokciami to dużo lepiej i głośniej
        brzmi!!Ja przy moim panu nie mam szans,to on robi wrażenie z tymi paznokciami big_grin
        • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:23
          Dookładnie!
          • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:28
            Mogę wam trochę pomóc smile Ekspert żaden ze mnie ,ale nauczyciel dużo mi
            opowiada,tłumaczy,gada itd. I tak od 4 lat big_grin
        • tayluver_ Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:24
          nic złego nie ma oczywiście w nauczycielach gry na gitarze, ale ..
          ah ja zresztą już sama nie wiem big_grin
          a tak to lepiej jest iść na prywatne lekcje, czy do szkoły muzycznej?
          ;D z góry przepraszam za niektóre moje nie bardzo inteligentne pytania ^^
          • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:31
            Też czasem takie pytania zadaje że szok,ty to nic smile Ale wracając do.. Na
            prywatnych lekcjach nie ma ocen,mniej stresu i masz nieograniczony termin czasu
            na naukę.I zależy jaki nauczyciel ci się trafi..Prywatne lekcje=więcej swobody

Ale to moja zdanie smile
            • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:43
              O! Najlepszy przykład mojego nie rozgarnięcia: Zapomniałam ,że z lakierem się
              mogę pana spytać : D Ale nie wiem co on powie,albo poczekać,bo za rok może
              zmienię??Wolę jej nie zniszczyć,za bardzo ją kocham smileDlatego szkoda mi się jej
              pozbyć i kupić nową(lepszej jakości) bo tyle razem przeszłyśmy smileNie oddam jej
              choćbym miała walczyć jak ci pod Pałacem Prezydenckim!!A więc dzięki ,z lakierem
              już sobie dam radę.Czekam na wasze kolejne pytania smile
          • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:43
            To u Ciebie w szkole muzycznej jest klasa gitary? U mnie nie ma. sad Szkoła muzyczna to
            po prostu druga szkoła. Są lekcje artystyczne (instrument główny) i teorii, czyli kształcenie
            słuchu, rytmika, zasady muzyki, harmonia itd. Na koniec masz świadectwo, a dzięki
            ukończeniu szkoły muz. możesz startować na akademię muzyczną. A prywatne, to
            prywatne, wszystko dostosowane dla Ciebie, idące Twoim rytmem. Na gitarę polecam te
            prywatne.

Dziewczyny, jak któraś z Was uczy się sama, to ja dziś dostałam takie proste lekcje w
            plikach. Jeśli jest chętna, to podawać maile, prześlę wink
            • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:45
              Ja nie chodzę do muzycznej smile Do normalnej i chodzę prywatnie na gitarę,bo w
              muzycznej jest za dużo muzyki,a ja lubię jeszcze Wf i żeby to pożenić chodzę do
              normalnej smile
              • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:49
                Eeee. W muzycznej to jest tylko muzyka, przecież... Chyba, że przez te 7 lat czegoś nie
                zauważyłam tongue_out
                Jak już się chwalimy, to ja chodzę do gimnazjum, muzycznej i na prywatne.
                Yeaah cool
          • urszulka2691 tayluver_ 27.09.10, 18:21
            ja na twojim miesjcu poszukałabym w jakis sklepach muzycznych czy ktos nie uczy gry
            bo tak bedzie łatwiej i wiecej uwagi bedzie ci poswiecac tez nauczycielwink
      • urszulka2691 do dream. 27.09.10, 18:19
        to nie jest potrzebne po prostu kup sobie kostkę do gitarywinkChocby taką najtańsza za 3 zl.
    • karocha1z Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:50
      ja chciałam iść do szkoły muzycznej ale ... Poszłam z kumpelą
      na przesłuchanie śpiewaliśmy drobne pytania itp ale okazało się
      że było AŻ 30 OSÓB a teorię mają taką że czym więcej osób tym
      mniej miejsc czyli tylko 2 . I się nie dostaliśmy . jednak postanowiłam
      wraz z nią samemu się nauczyć i już rok gram na gitarze jednak
      jestem leworęczna a nauczyłam się grać jak praworęczni !! .
      Niedawno zrobiłam sobie przerwę w graniu i teraz jak gram
      bolą mnie opuszki tongue_outP ale to tak bywa , przejdzie .

Jeśli macie jakieś pytania czy coś piszcie 3043046 smile)

Lubię palcówki wink Moja gitara to akustyk :]
      • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 22:55
        No to kolejne moje pytanko smile

Ile razy tygodniowo gracie/ile godzin dziennie itp. ??

Ja staram się codziennie po jakieś 30 minut,godzinę a więcej jak mam coś
        trudnego do nauczenia.NIE CHODZĘ DO MUZYCZNEJ I WIEM,ŻE TAM JEST TYLKO MUZYKA.smile
        • jackllison Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 23:03
          No ja wiem, że Ty wiesz, że my wiemy o tym, że Ty wiesz, że ja wiem i o tym, że Ty wiesz big_grin
          Ok. 40 min. Kilka razy w tygodniu.
          • karocha1z Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 25.09.10, 23:08
            za bardzo to ja nie wiem ale a to nauczy się czegoś nowego a to na harcerstwo przyniose
            gitare na zbiórkę z koleżanką często smile
            • green_alien Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 26.09.10, 09:26
              Mam kolejne pytanie :

Przywiązujecie wagę do strun? Czy kupujecie byle jakie??

Ja zawsze te same,co mi nauczyciel polecił.Czyli struny La Bella coś tam big_grin
              • nick_jonas_jb Re: Wątek gitarzystów-pomoce,porady,problemy : D 26.09.10, 09:42
                green_alien napisał(a):

> Mam kolejne pytanie :
                >
                > Przywiązujecie wagę do strun? Czy kupujecie byle jakie??
                >
                > Ja zawsze te same,co mi nauczyciel polecił.Czyli struny La Bella coś tam big_grin

Ja zawsze Savarez ;]
    • jonaska97 tuuu! 26.09.10, 09:35
      Ja dopiero zaczynam nauke i nie rozumiem na jakiej linii znajduje sie h ito
      pomożecie?
      • green_alien Re: tuuu! 26.09.10, 09:41
        Ja ci nie mogę pomóc bo gram inną metodą,wymyśloną przez mojego nauczyciela.I w
        niej nic nie trzeba na pamięć smile Ale tylko on umie zmienić chwyty na takie
        jakimi grają jego uczniowie,więc idę programem z jego książki smile
        • green_alien Re: tuuu! 26.09.10, 09:42
          Powinno być coś w google wink
          • jonaska97 Re: tuuu! 26.09.10, 09:45
            no wiem ale nic z tego nie rozumiem ;/
            w internecie jest inaczej i pan inaczej tlumaczyl ;/
            jutro mam zajecia to bede wiedziala
            I pytanie;na jakiej strunie jest h?
      • nick_jonas_jb Re: tuuu! 26.09.10, 09:44
        jonaska97 napisał(a):

> Ja dopiero zaczynam nauke i nie rozumiem na jakiej linii znajduje sie h ito
        > pomożecie?

H to druga struna, a na pięciolinii to trzecia linia od dołu jeśli o to Ci chodzi.
        • temptation ;) 26.09.10, 09:48
          Ja dopiero zaczynam naukę wink . Znaczy w tamtym roku chodziłam na zajęcia z
          gitary ale jakoś się do tego nie przywiązywałam i opuszczałam zajęcia , po czym
          miałam potem za dużo do nadrobienia i przestałam chodzić . ;] mam nadzieję że w
          tym roku będzie inaczej xd .
          • green_alien Re: ;) 26.09.10, 10:57
            No to moje kolejne pytanie wink

Czy wstydzicie się występować publicznie??

Ja powoli się przełamuję smile
            • jackllison Re: ;) 26.09.10, 12:46
              Najważniejsze na scenie to to, żeby sprawić przyjemność publiczności i sobie równocześnie.
              Strach nie pomaga raczej suspicious
              • temptation Walcze ze stresem przed publicznymi.. 26.09.10, 14:41
                występami . Choć to jest tak że jak mam mówić przed klasą to luzz bo znam tych
                ludzi i wgl. jest git ale np. coś zagrać czy coś , choćby np. przed 5 osobami z
                mojej klasy to już mam lekką tremkę... xd
                • green_alien Re: Walcze ze stresem przed publicznymi.. 26.09.10, 19:57
                  Pytanie big_grin

Czego się teraz uczycie grać??wink

Ja :

Meatalica-Nothing else meaters smile

A wy??smirk
                  • green_alien hm??Zadałam pytanko :) 26.09.10, 20:28
                    • jackllison Re: hm??Zadałam pytanko :) 26.09.10, 21:37
                      to ja też zadam. Co komu da jakakolwiek odpowiedź?
                      • green_alien Re: hm??Zadałam pytanko :) 27.09.10, 16:25
                        Ciekawa jestem ;p Nie no ,a tak bez jaj : Ile macie razy w tygodniu
                        lekcje?Uważacie,że tyle wam wystarcza lub że jest to za dużo?Ja mam zajęcia raz
                        tygodniowo.I uważam,że to akurat,bo można przez tydzień wszystko dopracować smile
                      • green_alien A teraz bez jaj 27.09.10, 16:28
                        Ciekawa jestem ;p Nie no ,a tak bez jaj : Ile macie razy w tygodniu
                        lekcje?Uważacie,że tyle wam wystarcza lub że jest to za dużo?Ja mam zajęcia raz
                        tygodniowo.I uważam,że to akurat,bo można przez tydzień wszystko dopracować smile
                        I jeszcze jedno : Czy gracie kostką czasem ;p??No i do czego to jest
                        potrzebne?Lepiej brzmi ??
                        • xxedgexx Re: : ) 27.09.10, 16:33
                          ja na występach gram kostką bo głośniej brzmi gitara,a tak na co dzień gram
                          palcami ; p
                          • green_alien Serio głośniej brzmi ?? 27.09.10, 16:36
                            xxedgexx napisał(a):

> ja na występach gram kostką bo głośniej brzmi gitara,a tak na co dzień gram
                            > palcami ; p
                        • green_alien Sorry dodało się 2 razy :/ Czyt. to drugie.. 27.09.10, 16:34
                          • green_alien To gracie tą kostką??I co ona daje?? 27.09.10, 16:35
                            • green_alien Dzięki,narazie tyle ;p 27.09.10, 16:55
                              Dzięki za odpowiedź z kostką smile Nie mam na razie więcej pytań.A ten lakier
                              zostawiam w spokoju,za bardzo się boję zniszczyć gitarę.
                            • minaslia Re: To gracie tą kostką??I co ona daje?? 27.09.10, 16:59
                              Znacie jakieś fajne piosenki, najlepiej na chwyty, choć tabami nie pogardzę, na
                              akustyka/klasyka
                              • wyobraznia no więc .. : 3 27.09.10, 17:15
                                mam zamiar zacząć grać na gitarze, więc moje pytanie brzmi czy jest trudno bądź łatwo?
                                wiem, że początki zawsze są trudne, ale np. czy grę na gitarze można porównywać z grą
                                na skrzypcach ? XD
                                • jackllison Re: no więc .. : 3 27.09.10, 22:53
                                  Na skrzypcach, z tego co widziałam u mojej siostry, jest łatwo. :]
                                  Gitara to nie jest trudny instrument i każdy może się na nim nauczyć. Siła woli i wytrwałość.
                              • jackllison Re: To gracie tą kostką??I co ona daje?? 27.09.10, 22:57
                                Zgraj sobie guitar pro 5.
                                ''Fajne piosenki''- dla każdego inna będzie fajna :]
                                www.ultimate-guitar.com tu są taby, chwyty i na gtp.
                                • minaslia Re: To gracie tą kostką??I co ona daje?? 29.09.10, 19:59
                                  ja polecam www.songsterr.com co prawda zapisanie jako taby, ale w niektórych
                                  przypadkach układają się w chwyty
                                  • minaslia Re: To gracie tą kostką??I co ona daje?? 29.09.10, 20:00
                                    Mówią fajne piosenki miałam na myśli takie, które zna większość osób i nie są
                                    trudne, aczkolwiek wpadają w ucho
    • weronka97 TU 29.09.10, 20:02
      Gram na klasycznej i zastanawiam się czy nie przerzucić się na elektryczną np. na bas...
      Kto wie ile kosztuje dobra elektryczna i gdzie mozna ją kupić? -.-
      • minaslia Re: TU 29.09.10, 20:11
        ja też właśnie chce sobie kupić elektryka wypatrzyłam sobie takiego za 720zł +
        wzmacniacz 300zł

Najlepiej idź do muzycznego...
      • jackllison Re: TU 29.09.10, 20:22
        gitara.pl/forum/viewtopic.php?id=58830
        tu jest wszystko co musisz wiedzieć wink
        • weronka97 Re: TU 29.09.10, 20:38
          To, że do muzycznego to wiem ;p
          ALe i tak dzięki ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka