Dodaj do ulubionych

Jezus - legenda czy mit?

• marszalinka czyściec 16.10.10, 18:40
      Jeśli chodzi o czyściec. W Biblii nie ma o nim ani słowa. A jeśli chodzi o
      uczynki pozwole sobie przytoczyc fragment Biblii : "Łaską bowiem zbawieni
      jesteście przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z
      uczynków aby się nikt nie chlubił (Ef 2:8-9)"
    • honeey Re: Jezus - legenda czy mit? 16.10.10, 18:49
      patka 979 masz racje ludzie muszą w coś wierzyć ja nie wiem czy wierze czy nie
      .. na razie uznaje ze jestem za młoda na to żeby podjąć decyzje czy chce być
      chrześcijanką na pewno nie jestem za kościołem to jest jedno wielkie kłamstwo ;/ ;/
      • hellokiciara aha . ale się wysśiliłam 16.10.10, 22:02
      • hellokiciara aha -ale się wysiliłam 16.10.10, 22:02
      • devenirfou Re: Jezus - legenda czy mit? 16.10.10, 22:06
        dlaczego uwazasz ze to jedno wielkie kłamstwo? Jeżeli już uznasz że jesteś dośc dorosła i postanowisz wierzyć to może czegoś się o tym dowiedz i zauważ że to Bóg ustanowił kościół.
    • werka197 Trudno jest mi wierzyc w boga bo go nie pojmuje .. 16.10.10, 22:13
      Ale wiele os. odemnie tego oczekuje ;/ okok
    • basia1994 i znów ignorancja 16.10.10, 23:48
      smaczniak i znów wykazujesz się ignorancją... Piszesz że nie można byś ateistą
      w 100% bo ludzie wierzą w rodzinę itd. Otóż znów się mylisz: Ateizm polega na
      niewierzeniu W BOGA. będąc ateistą mozesz wierzyć w magię vodoo czy cokolwiek
      chcesz.
      • basia1994 Re: i znów ignorancja 16.10.10, 23:59
        Smaczniak pozwól że przytoczę twoją wypowiedź:
        "osobiście jestem kulturalną osobą, [...]uwierz mi, że jeszcze nie widziałaś
        prawdziwej prowokacji raniącej ludzkie uczucia i wykraczającej poza jakiekolwiek
        normy etyczne i moralne"
        czyli mimo swej kultury dążysz do przekraczania norm etycznych i moralnych?
        fajnie masz

A i pozdro dla wszystkich którzy oceniają kościół z punktu widzenia Dana Browna.
        Media manipulują ludźmi. Pokazują tylko niewielki odsetek społeczności księży
        np.(chodzi mi tu o tych oskarżanych o pedofilię) ale oczywiście wszyscy uważają
        ze ksiądz nie człowiek.

A do tego smaczniaku powiedz mi gdzie ty widzisz że Bóg mówie że jeśli nie
        będziemy wierzyć w niego do nieba się nie dostaniemy.
        Tak jak w dzienniczku św. siostry Faustyny jest napisane o tym że dla księży i
        sióstr zakonnych przeznaczone są najgorętsze czeluście piekieł, tak od
        chrześcijan Bóg wymaga więcej.
        Zauważ że daje pewne zasady. Pokrywają sie one z zasadami etycznymi.
        Wierzący działa wg tych zasad i wierzy w Boga więc z tego bedzie rozliczony,
        niewierzący (bo po prostu nie może odnaleźć Boga)natomiast bedzie rozliczony
        tylko z zasad.

Bóg od chrześcijan wymaga więcej bo także więcej im ofiarował.

A do dream piszesz że wierzysz ale nie włączasz w to kościoła.
        To powiedz mi na jak długo starczy ci tych sił i wytrwałości bez sakramentów
        takich jak spowiedź św. czy komunia św.?
        • smaczniak Re: i znów ignorancja 17.10.10, 01:09
          1. zacznę od tego, że zależy jak rozumiesz pojęcie ateizm, jeżeli w tym wypadku chodzi Ci o samych bogów to się z tobą zgodzę, ja natomiast rozumiem to poprzez brak wiary w cokolwiek co nam może pomóc w życiu

2. ja nie powiedziałem, że niewierzący trafią do piekła za to, że nie wierzą, tu się pojawia twój brak zdolności czytania ze zrozumieniem

3. jakoś mnie nie ciągnie do tracenia 1h na siedzeniu w kościele, ani też na mówieniu o swoich występkach obcemu gościowi który później w najlepszym wypadku będzie tylko krzywo na mnie patrzył

4. kościół jest zakłamany, sam się już zgubił w swoich kłamstwach których dokonywał wieki temu, a co do księży irytuje mnie to, że 1/3 z nich nie przestrzega celibatu, a pozostałe 2/3 naucza małżeństwa jak mają wspólnie żyć :ściana:

ps: miałem nadzieję, że ten temat w końcu spadnie na dół i odejdzie w zapomnienie, bo już nie chce mi się czytać podobnych wypocin jak odpowiedzi basi

pozdrawiam SmaczniaK
    • elisss92 moje zdanie 17.10.10, 12:16
      Biblia to niekwestionowane arcydzieło literatury, ale nikt nie może potwierdzić, że to, co w niej
      napisane jest prawdziwe. Ludzie, pod natchnieniem pisali o człowieku, który robił to i to, był
      tym i tamtym. Tak samo jakby uznać Zębową Wróżkę, że też dokonywała cudów i módlmy
      się do niej.
      Jezus? Według mnie istniał, ale informacje o nim, o jego działalności i cudach są mocno
      przekoloryzowane.
      Biblia jest pełna symboli, nie można jej odczytywać wprost ani też brać wszystkiego serio.

I pisze to osoba, która była kiedyś wierząca, ale odeszła od wiary.
    • arasha Re: Jezus - legenda czy mit? 17.10.10, 15:45
      JA TEZ CZASAMI ZASTANAWIAM SIE CZY BÓG ISTIAŁ I CZY ISTNIEJE NA PRAWDE!
      SZCZEZE MÓWNIAC NADAL TEGO NIE WIEM smile
    • basia1994 re 17.10.10, 16:51
      "1. zacznę od tego, że zależy jak rozumiesz pojęcie ateizm, jeżeli w tym
      wypadku chodzi Ci o samych bogów to się z tobą zgodzę, ja natomiast rozumiem
      to poprzez brak wiary w cokolwiek co nam może pomóc w życiu

2. ja nie powiedziałem, że niewierzący trafią do piekła za to, że nie wierzą,
      tu się pojawia twój brak zdolności czytania ze zrozumieniem

3. jakoś mnie nie ciągnie do tracenia 1h na siedzeniu w kościele, ani też na
      mówieniu o swoich występkach obcemu gościowi który później w najlepszym
      wypadku będzie tylko krzywo na mnie patrzył

4. kościół jest zakłamany, sam się już zgubił w swoich kłamstwach których
      dokonywał wieki temu, a co do księży irytuje mnie to, że 1/3 z nich nie
      przestrzega celibatu, a pozostałe 2/3 naucza małżeństwa jak mają wspólnie żyć
      :ściana:

ps: miałem nadzieję, że ten temat w końcu spadnie na dół i odejdzie w
      zapomnienie, bo już nie chce mi się czytać podobnych wypocin jak odpowiedzi basi

pozdrawiam SmaczniaK "

no i znowu odpowiadac ci musze na głupoty które wypisujesz.
      1. Ateizm możesz sobie rozumieć jak chcesz (nawet błędnie) ale jego definicją
      jest "niewierzenie w boga" (wg wikipedii ateizm to "odrzucenie teizmu lub
      stanowisko, że bogowie nie istnieją. W najszerszym znaczeniu jest to brak
      wiary w istnienie bóstw").Nie mów o ateizmie w procentach bo takie coś nie
      istnieje. Ateistą jest się albo nie. Wierzy się w jakiegoś Boga albo nie.

2.Owszem napisałeś to. Przeczytaj ponownie swoje posty i nie zarzucaj mi
      czytania bez zrozumienia.

3. Jeśli tego nie rozumiesz to faktycznie jest to dla ciebie strata czasu. Ale
      biedny jesteś że nie dociera do ciebie jak wspaniałe moze to być gdy naprawdę
      przeżywasz mszę św.
      Ksiądz nie będzie po spowiedzi krzywo na ciebie patrzył. Myślisz że będzie cię
      pamiętał jeśli w ciągu tygodnia kilkaset osób się u niego wyspowiada?? a poza
      tym ksiądz też człowiek, też grzeszy, też spowiada się.
      4. Mówisz o kłamstwach kościoła po pierwsze przytocz mi jakieś a po drugie
      czemu oceniasz kościół za winy księży sprzed wieków?? to tak jakbyś chciał
      karać jakichś Niemców za to że są potomkami członków gestapo.
      Nie prawda że 1/3 księży nie przestrzega celibatu. nie wiem nawet czy osiągnął
      byś taki wynik sumując kościół katolicki oraz wyznania protestanckie gdzie
      pastor ma żonę.
      Wydaje się że tak wielu księży nie przestrzega celibatu bo media wyłapują i
      nagłaśniają skrajne przypadki.
      A co do nauczania-ja wielokrotnie przekonałam się że najlepsze rady padają od
      ludzi którzy mają dystans do sprawy. Nie mają niemiłych wspomnień które mogą
      wpływać na osąd.

I to nie są wypociny. Biedny jesteś bo nie wiesz jak wiara może wzbogacić życie.
      Pozostaje mi tylko życzyć ci tego byś kiedyś odnalazł swą wiarę.
    • apollyona Re: Jezus - legenda czy mit? 18.10.10, 21:03
      a slyszales o archetypie Junga?

Apollyona
    • teqiulla Re: Jezus - legenda czy mit? 18.10.10, 21:56
      nie chcę tego czytać, sory.
    • you_ Re: Jezus - legenda czy mit? 26.10.10, 14:29
      Ja wierzyłam , wierzę i zawsze będę .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka