Dodaj do ulubionych

Wybór gitary...

16.10.10, 19:24
Po urodzinach chcę kupić gitarę lecz kompletnie się na tym nie znam.
Nie potrafię jeszcze grać, więc gitara jak najbardziej klasyczna i dla
początkujących, tylko czym kierować się przy wyborze gitary?
Czy opłaca się kupić gitarę na allegro czy lepiej w jakimś sklepie muzycznym i
po ile stoją takie gitary?
Jeżeli się na tym znacie to proszę pomóżcie i polećcie mi coś, proszę smile
Z góry dziękuję

Obserwuj wątek
    • yourqueen. Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:27
      też mam zamiar kupić gitare i też się na tym nie znam, ale nie kupywalabym jej
      na allegro smile
    • jane_ Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:29
      nie kupuj z allegro, bo Ci przyjdzie w kawałkach.
      za 400 zł dobra gitara spokojnie będzie.

i błagam, kup sobie akustyczną. nie wiem, skąd bajki, że od klasyka się lepiej zaczyna, moim zdaniem ma tragiczny dźwięk i jest niewygodny. a jak chcesz się nauczyć, to ten niby 'wielki ból palców' nie będzie dla Ciebie większy przez metalowe struny, dasz radę. trzeba chcieć.
    • cosi Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:30
      wink
    • cocacolaa Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:31
      Z allegro radze nie kupować bo tam szajs podobno jest lepiej kupić w sklepie
      muzycznym, tam masz gwarancje że ci się nie rozwali xDD gitary klasyczne
      kosztują gdzieś od 100 wzwyż.piwo
    • mileyyyyy1998 Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:31
      ja kupiłam w sklepie muzycznym i za promocją moja koleżanka kupiła na allegro za
      chyba tak ok.400zł
    • dusssia Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:31
      tak jak napisalaś jak nie umiesz grac to musi byc klasyczna moja koleżanka swoje początki
      miała na akustycznej i palce jej odpadaly od metalowych strun

ja tez jestem początkująca wink teraz sie ucze kolęd ;d
      kupilam w komisie , niby jest używana ale kompletnie tego nie widać za 285.

powodzenia w nauceserce
      ;**
    • ehe_ na początek. 16.10.10, 19:33
      Też chcę kupić gitarę. Jednak niekupuj takiej poniżej 150 zł ( niewliczając w to kosztów przesyłki ) bo moja koleżanka kupując za 120 zł, dostała uszkodzoną i już nigdy nie będzie ona mogła być dobrze nastrojona+ma ruchomą główkę i jest stosunkowo mała. Ja kupuję taką za 199 zł z przesyłką. Oczywiście na allegro. Taniej wychodzi. A po za tym co do zakupu, jestem przekonana.

Moja:
      allegro.pl/nowe-gitary-uniwersalne-2w1-liczne-dodatki-wwa-i1264416439.html
    • iparamore Re: Wybór gitary... 16.10.10, 19:33
      najlepiej idź do jakiegoś sklepu muzycznego i poproś pracownika o pomoc. w internecie bym
      nie kupowała. akustyczną gitarę można kupić mniej więcej za 300 zł [ jak dla początkujących
      ] . a tak w góle to gitara jest świetnym instrumentem surprised!
    • orbit Re: Wybór gitary... 16.10.10, 21:28
      NIE kupuj na allegro , broń Boże..
      zwłaszcza takich do 200zł. To TOTALNY syf.
      lepiej już zapłacić to 500 zł i mieć porządną gitarę , niż kupić tańszą , któa rozwali się po
      miesiącu, a do tego struny nie takie itp .
    • mileylovexxx sama mam gitare kupilam w muzycznym 16.10.10, 21:37
      tak sie oplaca lepiej nie kupuj gity w neciewink
    • zaspana_xd Re: Wybór gitary... 16.10.10, 21:47
      ja kupiłam swoją gitarę na allegro i nie była uszkodzona smile. ja zaczynałam od
      klasycznej ale chyba lepiej od akustycznej. Ma węższy gryf, łatwiej jest łapać
      akordy.... ale może idz do sklepu muzycznego i poproś sprzedawcy o pomoc
      Polecam:
      allegro.pl/gitara-akustyczna-epiphone-dr-100-dr100-dr-100-i1265280042.html
      • mamcyckipotacie Re: Wybór gitary... 17.10.10, 00:12
        Przecież jeżeli zamierzasz się przestawić na klasyka z akustyka to i tak musisz
        się przyzwyczaić na nowo do innego układu. Nic by Ci to nie dało. IMHO to
        marnowanie kasy...
        A ta gitara z linku wydaje się przyzwoitabig_grin Ta od ehe_ nie ma nawet markerów,
        co utrudnia początki i czasem orientację podczas grania, pomijając już to że nie
        podali ani surowców, ani firmy nie mogę znaleźć. A to że to 2 w 1 za 179LN +
        masa dodatków, tylko świadczy o tym że to prawdopodobnie szmelc. Ja bym tego nie
        kupiła. I jeszcze wygląda na sklejkową...
    • mamcyckipotacie Re: Wybór gitary... 16.10.10, 23:49
      Ekh, to tak najpierw widzę że mit iż to najpierw trzeba się nauczyć gry na
      klasyku żeby grać na elektryku się szerzy, a tymczasem to bzdura i całą tezę o
      tym że najlepiej zaczynać na klasyku albo akustyku a nie od razu na elektryku
      można wsadzić między bajki i z powodzeniem opowiadać dzieciom na dobranoc. Niby
      pomaga to w ten sposób że oswajasz się z gitarą jako-taką i uczysz się grać, ale
      różnice są zarówno w budowie, jak i brzmieniu, zasadzie działania i technikach
      gry. Tak więc są to dwa zupełnie różne instrumenty.
      Teraz przejdę do tematu. Pierwszą rzeczą jaką powinnaś zrobić, jest
      zastanowienie się czy na pewno chcesz grać na gitarze i wziąć pod uwagę że to
      nie jest tak kolorowo i hop-siup, bo "co trudnego jest w szarpaniu metalowych
      linek przymocowanych do kawałka drewna i jakiegoś kijka? Banał!" otóż to jest
      chyba najczęstszy błąd, przez który po tygodniu-dwóch gitara idzie w odstawkę,
      bo to nie jest takie łatwe jakby się wydawało, są ludzie, którzy po zakupie
      pograją sobie tak trochę i stwierdzą że im to ni idzie, zniechęcają i się i
      rezygnują. Otóż oczywisty jest fakt że od razu takim Popcornem nie zostaniesz
      (dla niewtajemniczonych gitarzysta Kwasożłopów, Wilczego Pająka i Armii i to
      chyba takie ważniejsze), ale w miarę ćwiczenia będzie coraz lepiej. Tylko że
      musisz ćwiczyć regularnie, najlepiej codziennie.
      Jeżeli przemyślisz to i dochodzisz do wniosku że chcesz grać, to teraz pora
      zdecydować jaką muzykę chcesz wykonywać, to bardzo ważne przy doborze
      instrumentu. Jeżeli odpowiedniejsza będzie gitara akustyczna/ klasyczna to
      wydatek jest mniejszy, bo zazwyczaj są tańsze od elektroniki. Nie potrzebujesz
      też wzmacniacza z paką, kabli, efektów. Tylko siadasz i grasz.
      (dotyczy wszystkich gitar) Ważne są surowce z jakich wykonany jest instrument,
      rocznik (te z czasów wszelkich klęsk gospodarczych/ kryzysów ekonomicznych
      bywają gorsze jakościowo z powodu cięcia kosztów produkcji, co niestety skutkuje
      spadkiem jakości towaru), firma(wiadomo przecież że niektóre wypuszczają taki
      szrot że szkoda pisać, nie wiem jakie to będą w bezprądowych że tak się wyrażę,
      ale w sprzęcie elektronicznym takie buraki to Dymajvery czy Skajłej. Niektóre
      firmy bezprądowych robią np ze sklejki, źle rezonujące, źle trzymające strój, z
      łatwo i szybko wyginającym się gryfem, etc.), kraj produkcji... Takie tam.
      Czy kupować w sklepie czy w internecie to zależy od Ciebie. Zaznaczę że w
      sklepie jest drożej, a sprzedawca często po prostu zrobi Ci wodę z mózgu i
      namówi na b.drogi sprzęt, albo na super okazyjnie przeceniony sprzęt, tylko nie
      wspomnie że nikt nie chce go kupić bo to szrot, oczywiście jeżeli pójdziesz bez
      osoby obeznanej w sprzęcie. Minusem jest też często marny wybór. Widziałam
      sklepy z trzema gitarami na krzyż... Sklepy muzyczne w galeriach handlowych też
      nauczyłam się omijać, bo ceny wyższe a asortyment marny. Czasem wbiję po piórka,
      ale instrumentów bym tam nie kupowała, nie opłaca się. Mogę za to polecić sklep
      pod Bagatelą w Krakowie (nie wiem skąd jesteś), spory asortyment, ceny nie są
      wygórowane, ale i tak wyższe niż np. na allegro. Ja swoją basówkę kupiłam przez
      internet.
      Oczywiście, bardziej opłaca się kupić używkę w dobrym stanie za połowę ceny
      rynkowej nówki, niż nówkę (no przynajmniej w elektrycznychsmirk) W każdym razie
      kupując gitarę w sklepie, weź ze sobą kogoś kto już gra np. rok lub dłużej i
      jest obeznany w temacie. Z resztą rady takiej osoby bywają przydatne.
      Jeżeli jednak decydujesz się na elektryka, koszty rosną. Nie daj się nabrać na
      superokazje, tj. zestaw dla początkujących/ średnio zaawansowanych, bo sprzęty
      sprzedawane w takich zestawach często są gorszej jakości niż te same, ale
      kupione osobno. Zwróć uwagę na to jakie przetworniki będą dla Ciebie najlepsze i
      ile/ jakie potencjometry będą optymalne. Czyli musisz po prostu poszukać sobie
      artykułów o budowie gitary i omówienia poszczególnych części. Kiedy już wiesz
      jakiego sprzętu szukasz, wystrzegaj się firm takich jak skyway czy dimavery. Nie
      kupuj ich sprzętu bo to kit. Dobre kiedy chcesz wywalić kasę w błoto, na gitarę,
      która ma klucze z cienkiej blaszki, nie trzyma stroju, ma struny na których
      najlepiej się powiesić- nie grać, gryf się gnie, potencjometry trzeszczą,
      przetworniki pierdzą i trzeszczą, progi są źle nabite,etc. czyli po prostu na
      zabawkę, którą możesz co najwyżej powiesić na ścianie.Co prawda da się trochę
      poratować owy wynalazek, ale trzeba mieć wiedzę i umiejętności, no i zapewniam
      że bardziej opłaci się kupno dobrej gitary. Z zasady każda gitara nowa za
      mniej niż 500PLN to szrot
      , bo materiały i wykonanie są gorsze (budżetówki).
      Polecam firmy takie jak Ibanez, Mayones / Zak, Washburn, Fender (legenda), Cort,
      Epiphone, Gibson. To chyba najlepsze.
      Wzmacniacz np Fender, Marshall czy nawet Randall mogę polecić, nie wiem jak
      Ibanez czy Epiphone, nie słyszałam w akcji, ani nie czytałam o ich produktach
      nagłośnieniowych ale powinny być ok, bo to dość dobre firmy.
      Najlepiej kupować używki w dobrym stanie, bo wychodzą taniej i to sporo. Na
      allegro trafiają się okazje, ale trzeba wiedzieć co kupować, dlatego najpierw
      poczytaj na wszelkich forach i generalnie wszędzie o gitarach. Przyczaj się
      trochę i obczajaj na allegro, co się pojawia. Można trafić niezłe okazje, ale
      wiadomo - trzeba uważać na przekręty;]
    • kotek.bieberka Re: Wybór gitary... 16.10.10, 23:52
      Jeżeli sie na tym nie znasz, to po co sie za to bierzesz ?
    • green_alien Tutaj!! 16.10.10, 23:56
      W sklepie muzycznym!!!!!!!!Na allegro mogą przecież napisać co innego,wziąć
      zdjęcia robione dwa lata temu,może być porysowana itd. Kup nową,w
      sklepie.Zapytaj o te dla początkujących.Pozdrawiam smile
      • mamcyckipotacie Re: Tutaj!! 17.10.10, 00:18
        Może zastrzec sobie opcję sprawdzenia towaru przy odbiorze, za dodatkową opłatą
        (pare złotych) i w razie niezgodności z opisem odesłać na koszt nadawcy.
        Oczywiście lepiej wybierać opcję płacenia przy odbiorze. Poza tym, jeżeli
        znajdzie kogoś z okolicy, lub z opcją dojazdu to tej osoby, może sobie ograć
        sprzęt, jeżeli sprzedawca coś kombinuje to wiadomo że w ciemno nie opłaca się brać.
    • urszulka2691 sklep muzyczny... 17.10.10, 10:14
      tam doradza ci jaka gitare powinnas kupicwinkJa moja 1 gitare kupiłam chyba za 320 zł plus
      do tego futerał taki najzwyklejszy za 30 zł...Kupując gitare musisz zwrócic uwage na to jak
      ona brzmi i czy ma dore struny które bedzie łatwo kupicwink
    • vanilia0207 ;] 17.10.10, 16:25
      Ja ostatnio kupowałam nową gitarę, tyle, że aukustyczną... Kupowałam w sklepie internetowym, gitara przyszła cała, bez uszkodzeń, ale i tak wydaje mi się, że lepiej gdybyś kupiła gitarę w sklepie muzycznym i mogła przed zakupem ją zobaczyć, po co wydawać pieniądze w błoto ;] Sama od sb mogę jeszcze dorzucić żebyś kupiła gitarę ze strunami metalowymi, są lepsze od nylonowych, a przynajmniej ja takie wolę, a gram trzy lata i tak jak juz wczejśniej było wspomniane nie kupuj zbyt taniej gitary, lepiej dac więcej forsy, ale mieć porządny instrument wink Życzę powodzenia ;D
    • mileymandy Sklep muzyczny 17.10.10, 16:37
      Ja właśnie z takiego sklepu dostałam swoją pierwszą gitarę.Ach,jaka to była
      piękna chwilasmile.Nie znam się zbytnio na sklepach typu allegro,ale lepiej moim
      zdaniem kupić gitarę w sklepie muzycznym.Jeżeli nie będziesz czegoś wiedziała to
      sprzedawca ci wszystko wytłumaczy i doradzi,jaka gitara będzie dla ciebie
      najlepszabig_grin.Oczywiście,na początek gitara klasyczna,potem możesz przerzucić się
      na inne modele.Ceny to się specjalnie nie orientujęuncertain.Wszystkie gitary kupowali
      mi rodzice,ale myślę,że nie kosztuje więcej niż 1000 zł. Pozdrawiam i życzę
      udanego wyborukiss
      • mamcyckipotacie Re: Sklep muzyczny 17.10.10, 18:03
        "Oczywiście, na początek gitara klasyczna, potem możesz przerzucić się na inne
        modele" przestań szerzyć te herezje! Tak się ma zaczynanie na klasyku, żeby grać
        na np. elektryku jak zaczynanie od fletu żeby kiedyś tłuc po garach -,-'
        Klasyk/ akustyk to cena ok 200-500zł.
        Zastanawiam się tylko, jak ty grasz na gitarze, skoro nie masz o nich pojęcia?indifferent
        • mileymandy Mamcyckipotacie 18.10.10, 18:23
          Zaczęłam grać na gitarze klasycznej mając 6 lat.Miałam prywatnego nauczyciela i
          to właśnie on poradził rodzicom,abym na początek kupiła gitarę klasyczną.Jak
          miałam 10 lat sama nauczyłam się grać na elektrycznej.Nie orientuję się w
          cenach,ponieważ rodzice kupili mi wszystkie gitary.,,Zastanawiam się tylko, jak
          ty grasz na gitarze, skoro nie masz o nich pojęcia"-tak.Gram od 7 lat na
          gitarze,ale oczywiście ty masz większe pojęcie na ten temat ode mnieuncertain.Wiesz,w
          tej chwili jesteś po prostu żałosna...Umiejętność gry na gitarze nie zależy od
          orientacji w cenach...Ale,ok,miej satysfakcję,mnie ona nie jest potrzebnakiss
    • kitty_ Re: Wybór gitary... 17.10.10, 16:45
      z doświadczenia wiem, że lepiej będzie, kiedy kupujesz w sklepie muzycznym. z
      doświadczoną osobą. smile
      ja byłam w tym samym momencie co Ty, ale kupiłam przez allegro i teraz uważam,
      że moja gitara nie jest dopasowana do mnie. gryf za szeroki i takie duperele. big_grin

także, w sklepie muzycznym. C:
    • marcepanka13 hm. 18.10.10, 18:36
      przykro mi, ale akurat w tym Ci nie pomogę .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka