zjem.cie.karpiu 20.11.10, 11:46 no więc zawsze na 18 urodziny chciałam oddać krew. mogę to zrobić, pomimo to, że zrobiłam sobie tatuaż? bo gdzieś czytałam że osoby po jakiś zabiegach, itp nie mogą ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amela Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 11:50 w sumie nie mam pojęcia . zapytaj może jakiejś pielęgniarki ,czy coś ? Odpowiedz Link Zgłoś
magduusia Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 11:55 Mam 12, ale też będę chciała oddać. Ja dostałam czyjąś krew, więc... Ale jestem po zabiegu (nieważne jakim), też poproszę o odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
zjem.cie.karpiu Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 12:17 ja mam na razie 16 ;p jak czytałam w necie to jedni mówili, że można oddawać krew po 6 miesiącach po jakimś zabiegu, inni, że po 12 miesiącach, a jeszcze inni, że w ogóle nie można ;/ ja już nie wiem ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
golden_star Do roku po tatuażu nie możesz oddac krwi. 20.11.10, 12:25 Tak bynajmniej mówili w telewizji albo w gazecie . A później możesz normalnie oddać krew (po więcej niż rok po zrobieniu tatuażu). Upewnij się pytając pielęgniarki lub lekarza. Tak na marginesie fajnie, że troszczysz się o innych ludzi. Pozdro ^^ Golden_star Odpowiedz Link Zgłoś
sandy Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 13:20 Nie możesz oddać krwi przez jakiś okres(nie pamiętam jaki wypełniając 2 stronicowy kwestionariusz masz tam takie pytania np czy w okresie jakimś tam zrobiłaś tatuaż. Ja też aktualnie nie mogę oddać krwi bo miałam zabieg dentystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
valhalla Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 13:36 oddaję krew regularnie i mam tatuaż. krew możesz oddać po 6 miesiącach od wykonania tatuażu, przebytej operacji, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
valhalla Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 13:37 oddaję krew regularnie i mam tatuaż. krew możesz oddać po 6 miesiącach od wykonania tatuażu, przebytej operacji, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 tutaj! 20.11.10, 13:59 Nie ma szczególnej zasady czy mozesz czy nie. Osoby z tatułażami mają większe szanse, że są zakażone, ale sam tatułaż nie wyklucza możliwości oddania krwi. Przed oddaniem najpierw wypełniasz szczegółową ankietę, potem lekarz robi ci wywiad środowiskowy na jej temat. Potem idziesz na pobranie próbki do badań czy twoja krew się nadaje. Także przed samym oddaniem krwi jest szereg badań sprawdzających zdatnosć twojej krwi. Oddawałam krew 2 razy i nie żałuję, satysfakcja z pomocy jest ogromna, w styczniu idę oddać po raz 3 i odebrać legitymację honorowego dawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dosia321 Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 14:11 nie wiem jak to jest, tamci ci wszystko powiedza;p Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: oddawanie krwi... 20.11.10, 15:21 jest chyba coś takiego, że dopiero po pół roku od zrobienia operacji/ tatuażu możesz oddać krew. Ale reszta- jak napisałam powyżej. Na przyszłość. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
alexrusso TU 20.11.10, 15:29 Musisz odczekać ( chyba , zapytaj się w stacji ) minimalnie 2 miesiące od wykonania zabiegu . Ja już nie mogę oddać krwi bo jestem bo operacji ( mam wstawianą część zamiast kości ) Odpowiedz Link Zgłoś
zjem.cie.karpiu Re: TU 20.11.10, 21:21 mhm, rozumiem. dzięki za info. ;p a jak często można oddawać krew? Odpowiedz Link Zgłoś