06.12.10, 15:46
A więc dopiero co zaczęłam naukę języka niemieckiego, a już nic nie rozumiem. Wiem, zę to pewnie proste ale nie mogę tego pojąć. Chodzi o DER, DIE, DAS. Nie rozumiem dlaczego np. musi być die Shultashe, przecież to jest rodzaj żeński, a der to męski. Jakaś regułka ? Jak to łatwo zapamiętać ? Wytłumaczcie mi to proszę.
Obserwuj wątek
    • aaasia Re: Niemiecki 06.12.10, 16:21
      Nie ma na to reguły, ale czasami jak jest DIE to jest przy liczbie mnogiej wink
      • youcandance.xd Re: Niemiecki 06.12.10, 16:26
        wink Witaj w klubie głowiłam się dzisiaj nad tym na lekcji niemca , ale nic sensownego nie wymyśliłam . shock Wesołych choinka
        • karmel_ Re: Niemiecki 06.12.10, 16:29
          to nie da się tego nauczyć na regułkę. jeśli uczysz się słówkek, ucz się z rodzajnikami. tak ci będzie potem prościej. też zaczęłam teraz niemiecki, i jedyna zasada to to że w liczbie mnogie jest zawsze die.
    • w_paski tu! 06.12.10, 16:30
      to inny język! niestety jest tak że w każdym języku jest inaczej
      der-męski
      das-nijaki
      die-żeński
      regułki nie ma
      ale po kilku latach nauki będziesz to robić na wyczucie
      to naprawdę prosty język tylko trzeba nadążać za tematem i będzie git
    • magy10041996 Re: Niemiecki 06.12.10, 16:31
      poproctu trzeba wykłuć :_(
    • serduchowo Re: Niemiecki 06.12.10, 16:32
      w niemieckim jest inaczej z rodzajnikami niż w polskim, tzn. są inne np. u nas jest ta gumka, a u nich jest der radiergummi - ten gumka

nie ma na to regułki przykro mi sad
    • kicia_martycia Re: Niemiecki 06.12.10, 16:33
      nie ma żadnej regułki, po prostu trzeba sie tego nauczyć. smile i jak u nas jest np. forma męska to tam może być żeńska, oczywiście nie musi. big_grin u nas jest np. ten banan, a tam jest die Banane czyli tak jakby ta bananka big_grin
      mam nadzieję, że coś zrozumiałaś. big_grin
    • kontrastowa Re: Niemiecki 06.12.10, 16:34
      znam to .. nie cierpie tych rodzajników.. musze cie zmartwić , ale nie ma tylko rodzajników der , die da ( nie ma na nie reguły , trzeba kuć na pamieć . ) tylko w celniku , bierniku i bóg wie jeszcze czym one sie zmieniają ..
    • alice94_ Re: Niemiecki 06.12.10, 16:45
      Eh, tez to niedawno miałaam. Nam mówiła, że nie musimy się tego uczyć, tylko mamy nauczyć się odmiany przez przypadki i odpowiednio do nich dobierać rodzajniki. To taka tabelka z 15 rodzajnikami do wykucia ;d. Jeżeli chodzi o to kiedy ma być rodzaj, żeński, męski czy nijaki to pozwoliła nam korzystań ze słowników, na pamięć nie musimy tego kuć ... :p Coś tam wspominała, że przy każdym rzeczowniku w słowniku są literki m, f, n i to właśnie one wskazują na rodzaj xD.
    • naomi. Re: Niemiecki 06.12.10, 16:47
      u nich , jest na odwrót.
      • glam_skarpeta of ale WY macie fffantazję że rzal kropka pel xD;* 08.12.10, 18:14
        O
    • katsuumi_17 Re: Niemiecki 06.12.10, 16:48
      Są na to regułki, ale nie na wszystkie. Chodzi o zakończenia wyrazów- jednak mało kto uczy się tego wszystkiego. Wyrazy zakończone na określone "sylaby" mają określony rodzajnik (tych zasad nie znam, nie dotyczy to z resztą wszystkich wyrazów). Lepiej nauczyć się rodzajnika na pamięć, kiedy masz umieć dany wyraz(y).
      W niemieckim jest w wielu przypadkach inaczej, niż w języku polskim- nie każdy wyraz, który w języku polskim ma rodzaj żeński w języku niemieckim też będzie miał. Nie ma co tu tłumaczyć, po prostu musisz nauczyć się na pamięć smile
    • cameron nie ma sposobu. 06.12.10, 16:52
      na pamięć i tyle.
      mi to przychodzi od początku łatwo, cóż, bywa : )
    • karolina1997 Re: Niemiecki 08.12.10, 16:02
      np. Mutter to mama - jest to rodzaj żeński a więc stawiamy DIE ; to przecież proste. przed Vater (tata) postawisz DER bo to jest rzeczownik rodzaju męskiegowink
    • trufla Re: Niemiecki 08.12.10, 16:07
      Na to moja droga nie ma zasady. Rodzaj żenśki może mieć to co u nas ma rodzaj np. nijaki lub męski. Na to nie ma reguły musisz kuć na pamięć...
    • kara4454 !!!!!!!!! 08.12.10, 16:17
      też dopiero zaczełam jestem w 1 gim. wink

jak chodzi osoby np. schwester-siostra to piszesz die bo to jest rodzaj żeński.jak napiszesz bruder-brat to piszesz der bo to jest rodzaj męski.das sie pisze do rodzaju nijakiego ale to jest tylko das kind-dziecko. a jak masz rzeczowniki to niestety trzeba wkuwać na pamięć sad
    • pysieek Re: Niemiecki 08.12.10, 16:19
      po prostu tak jest smile inny język
      ucz się z rodzajnikami i się nad tym nie zastanawiaj bo zgłupiejesz shockbig_grinsuspicious
    • scarletrose Re: Niemiecki 08.12.10, 16:27
      Cóż, każdy język ma swoje "uroki" (; Jak wspomniały dziewczyny powyżej, musisz się tego po prostu nauczyć na pamięć - z biegiem czasu naprawdę przestanie Ci to sprawiać jakiekolwiek problemy.
    • xxxnikusxxx +. 08.12.10, 16:29
      w tym problem, że nie ma żadnej regułki. musisz się tego po prostu wyuczyć.
    • pola16 To trzeba wykuć od razu na pamięć... 08.12.10, 16:37
      Wiem co mówię. Będąc już w podst. miałam niemiecki, ale się nie uczyłam rodzajników, czyli der, die, das... Przez to do dzisiaj zdarza mi się je pomylić;/. A jest to bardzo ważne, bo w późniejszym czasie będą takie tabelki z odmianą, aby wybrać właściwą trzeba właśnie je znać...
    • elisss92 nie ma rady 08.12.10, 18:12
      rodzajników TRZEBA się nauczyć po prostu na pamięć. Niektóre są tak jak w polskim, np. das Bett- (to) łóżko, r. nijaki, ale są też zupełnie inne, np. das Mädchen, gdzie w polskim to rodzaj żeński wink
      Najlepiej, ucząc się słówek, od razu postarać się je zapamiętać, bo potem Ci się to przyda przy odmianie przez przypadki wink
      • hilary_fanka Re: nie ma rady 08.12.10, 18:17
        Cóż, do rodzajników nie ma reguły. Np. zegar to die Uhr, a w polskim to rodzaj męski. Tak już jest, rodzajników trzeba się uczyć na pamięć.
    • jay_bieber Tu! 08.12.10, 18:16
      nie ma na to regułki. do każdego rzeczownika trzeba zapamiętać rodzajnik.
      DER - r. męski
      DIE - r. żeński i l. mn.
      DAS - r. nijaki

ale to powyżej niezbyt ci pomoże, bo np. po polsku "kot" ma rodzaj męski, a po niemiecku "kot" ma rodzaj żeński, czyli DIE

nie ma na to rady. razem z nowymi słówkami, trzeba wykuć też ich rodzajniki sad

Merry santachoinkaprezent
    • anja_ Re: Niemiecki 09.12.10, 21:46
      nie ma regułek w stosowaniu rodzajników. tego trzeba się nauczyć. z czasem będziesz wiedzieć kiedy jaki rodzajnik jest, ale od pierwszych rzeczowników musisz się zacząć uczyć, żeby w nawyk Ci stawianie rodzajnika weszło. ja uczyłam się przez 6 lat i jestem na poziomie rozszerzonym, ale w gimnazjum przepisałam się i niemiecki znów mam od podstaw i wiedzę, że nie tylko Ty masz z tym problem. musisz na lekcjach uważać i jeżeli czegokolwiek nie rozumiesz pytać nauczycielki, bo jeżeli teraz zrobisz sobie zaległości to później będziesz miała tylko coraz gorzej.

trzymam za Ciebie kciuki :d
    • stupiddreamx3 Re: Niemiecki 09.12.10, 21:49
      ojj sama tego nie rozumiem : <
    • azi1002 Boru, 10.12.10, 17:30
      tu nie ma regułek ani nic do ułatwienia zapamiętywania. Trzeba wkuwać, wkuwać i jeszcze raz wkuwać. Co prawda są nieliczne zasady (np. jeśli kończy się na..., to jest...), ale nie wymienię Ci ich w tej chwili.
    • sonia321 Re: Niemiecki 12.12.10, 07:39
      na pamięć wszystkie słówka
      nie ma innej rady
      • jakrysko Re: Niemiecki 12.12.10, 21:28
        polecam ćwiczenia uciążliwych ale zarazem koniecznych rzeczy do nauczenia na stronie www.deutschkurs.pl. Słówka, formy nieregularne czasowników, rekcja, Idiomy niemieckie gramatyka.
    • andzius163 Re: Niemiecki 12.12.10, 08:11
      musisz się ich nauczyć na pamięć.
      • rooshgirl awwww 12.12.10, 21:35
        I właśnie dlatego nie lubię niemieckiego.
        To trzeba na pamięć do każdego słówka. Masakra. A przy odmianie rzeczoenika to jest tych rodzajników jeszcze więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka