Dodaj do ulubionych

APARAT NA ZĘBY ;(

• izoolka Ja miałam :D 06.01.11, 22:02
      ja miałam xd ściągli mi pół roku temu big_grin nosiłam jakieś 1,5 roku tongue_out początki były naprawde ciężkie..ale potem lajcik wink aż tęsknie za nim xd zawsze dwukolorowe gumki miałam tongue_out strasznie miło wspominam wink teraz niestety tylko na noc mam ;P
      ale mówie CI.opłaca sie pomęczyć wink ja byłam sensacją klasową tongue_out teraz to masa ludzi aparaty ma.fajna rzecz wink
    • meggi_13 Re: here 06.01.11, 22:05
      nie mam ale bardzo chce mieć stały (wiem że to dziwne, czytaj dalej...). wolę nosić aparat teraz, niż jak będę miała 20ileś lat, bo przesadnie prostych zębów to ja nie mam niestety... U mnie dużo dziewczyn w klasie nosi aparaty, więc nie jest to nic nowego ani 'obciachowego'. Chyba nie zakłada się go po to żeby sobie zepsuć zęby tylko poprawić wygląd? wink

I weź tą smutną buźkę z tytułu! big_grin
    • czarna2 ;) 06.01.11, 22:06
      Ja miałam kiedyś zakładany tylko na noc,niebiesko zielony ;p.
    • jagniecinka Pokochasz go :) 06.01.11, 22:15
      Mam od 4 miesięcy. Najpierw go bardzo chciałam, ale parę dni przed ogarnęła mnie panika. Dwie godziny przed założeniem myślałam, że zemdleję. Chciałam uciec i go nie mieć. Ale stało się. Samo zakładanie nie jest złe. Trwało niecałą godzinkę i nie bolało. Następne 5 dni byłam na środkach przeciwbólowych i jadłam tylko jogurty. Dodatkowo całe usta od wewnątrz miałam pozdzierane, ale specjalny wosk pomógł. Kiedy po tych 5 dniach ugryzłam kawałek kotleta mielonego byłam z siebie niesamowicie dumna. A potem już z górki smile Nie boli wcale, najwyżej pierwszy dzień po podkręceniu a ząbki prostują się w oczach. Moje są już w dużo lepszym stanie niż były a czas przeleciał jakoś tak szybko! Cudowna rzecz, naprawdę.
      Gumki do tej pory miałam jasno różowe, ciemno różowe i czerwone. Polecam te ciemniejsze, jasne kolory szybko szarzeją i się brudzą i wcale ładnie nie wyglądają.
      A! I pamiętaj, przed założeniem aparatu zjedz największe, najbardziej chrupiące jabłko jakie znajdziesz, bo prędko zatęsknisz za chrupaniem smile
    • sokbananowy Ty szczęściaro! 06.01.11, 22:18
      Bardzo ci zazdroszczę! Sama chciałabym mieć stały aparat na zęby i będę miała, ale muszę jeszcze trochę poczekać. Nie mam aż tak krzywych zębów, ale jednak trochę są krzywe i mam szparę pomiędzy jedynkami.

Ciesz się, że będziesz miała, bo twój uśmiech po zdjęciu go będzie cudowny. wink
    • elusha_21 Aparat 06.01.11, 22:18
      Tak ja mam stały , i wcale się z tego powodu nie ciesze to tylko udręka mówię Ci te stałe mycie zębów dużo rzeczy nie możesz jesc i wgl...
      Ale na szczęście za 2 miesiące ściągam big_grin
    • werka197 :) 06.01.11, 22:19
      Mam zwykly i nie wiem czemu masz ta smutna minke 'crying' bo aparaty sa cool i wgl modne. smile
    • starberry Re: 06.01.11, 22:23
      LUDZIE - ci, którzy mają wkładany!

Pomaga?
      Bo też się zastanawiam nad takowym, ale słyszałam, że mało, lub w ogóle nie pomaga...
      Mam dosyć swoich "kiełków" XD
    • pati12216 Re: ;( 06.01.11, 22:29
      Nosiłam przez trzy lata [ góra i dół] i nie było tak źle. Szczerze mówiąc na początku nie mogłam się przyzwyczaić, ale potem było dobrze. Trochę boli comiesięczne podkręcanie, ale da się znieść. Warto się przemęczyć, aby potem mieć ładne ząbki smile <br />
      Co do koloru gumek to bywały różne, na wiosnę zaszalałam - miałam różowe i efekt był ciekawy. big_grin
    • lilly4 Re: aparacik 06.01.11, 22:29
      ja mam aparacik ;D i bardzo sie ciesze ;d na poczatku musialam jeszcze nosić taka szyne ;o mowie wam ! MASAKRA ;d nie moglam w tym poprostu mowic a najgorsze bylo to ze nie moglam tego zdejmowac sad katastrofa ;d ale sam aparacik staly to cudenko ;D niezwykle sliczny i modny xddd <3 pozdrowionka ;d
    • fionaa Re: Aparat na zęby :) 06.01.11, 22:47
      Ja miałam. Zdjęli mi w Czerwcu i mam proste ząbki smile Ale przed zakładaniem musieli mi wyrwać zęba stałego uncertain Ja się cieszę że miałam aparat, opłaca się pomęczyć przez ten rok czy dwa... wink
    • niewyspana proszę ... przeczytaj :) 06.01.11, 22:54
      miałam kiedyś aparat, ale wyjmowany ;/ nic nie dał ....
      niedługo też będę mieć stały smile i bardzo się cieszę smile
      chcę mieć w końcu ładne, proste zęby wink i czarować wszystkich uśmiechem wink

wybierz aparat stały smile
    • ilovejonasss miałam aparat . 06.01.11, 23:17
      ja miałam ten nie stały, ale to NIE PRAWDA , ze go się nosi tylko w nocy -.- zaleznie od wady uzębienia nosisz go parę godzin też w dzień. ja miałam dość małą wadę i musialam nosić całą noc i 5 godzin w dzień ; /
    • simplykingu Re: 06.01.11, 23:23
      ja mam stały metalowy bo metalowe sa fajniejsze, przynajmniej je widać ;d
      i aktualnie mam czerwono-niebieskie gumki ;d
      aparaty są super ;d
      tylko pierwszy tydzień strasznie boli ;c
      + nie polecam różowych gumek po tygodniu wyblakły .
      • dominiqe Aparat stały przezroczysty. 06.01.11, 23:32
        Ja muszę mieć.. na początku miałam mieszane uczucia co do tego, ale perspektywa ładnych, prostych zębów daje do myślenia. Jestem w trakcie zbierania pieniędzy na górny łuk przezroczysty (porcelanowy), tzw dopłacenie do niego, bo jest niestety droższy od metalowego... ; / mam nadzieję, że mi się uda.
        • mydeafsenses Re: Aparat stały przezroczysty. 12.01.11, 05:44
          o ile jest drozszy?
    • ilovenessax3 Re: Aparat na zęby ;( 06.01.11, 23:36
      Ja mam stały srebrny, z kolorowymi gumkami . Wszystkim w szkole się podoba i jest booski *_* a więc zachęcam do noszenia bo dodaje uroku wink
    • isabell Miałam ;) 06.01.11, 23:51
      ja miałam stały, ten zwykły wink fajnie tak co miesiac inny kolor gumek itd.. fajnie było tongue_out
    • meggi_ JA MAM ;) 07.01.11, 07:29
      Mam aparat na zęby, stały. To nic takiego. Tylko się trzeba przyzwyczaić. Po przykręcaniu trochę boli (ortodonta mi przykręca co miesiąc, boli około 3 dni)... Ale ogólnie jest spoko. I musisz uważać, żeby ktoś ci nie ścisnął twarzy, bo to BOLI !! Serio, sama to przeżyłam. Eee... Nie można jeść niektórych rzeczy. Np: orzechów, słonecznika... Prawdopodobnie nie można żuć gumy, ale ja i tak żuję smile No. I jest fajnie smile. Powodzenia.
      PS. Wybierz ładne gumki ! smile
      • meggi_ Re: JA MAM ;) 07.01.11, 07:34
        Ja mam na górę i na dół, gumki co miesiąc inne smile . teraz mam fioletowe. miałam jeszcze czerwone, zielone, różowy (na dół), morski, granatowy... nie pamiętam więcej.
    • angell2288 Re: aparat na zeby . 07.01.11, 07:47
      ja osobiście nie mam , i nikt w klasie , ale znam takie osoby , które specjalnie się nie uśmiechają , bo mają aparat na zęby ...sad
      Przecież to dla waszego dobra , nie powinno sie przestawać uśmiechać .
      Bierzcie przykład z EWY Farny .
      https://ewa-farna-fun-club.socjum.pl/_/spolecznosci/ewa-farna-fun-club/galeria/nf01d93ab1a432af19ca11eac2df4ba73.jpg
      Ładnie wygląda , a jakie ma teraz ząbki : )
      I ja radzę nosić ten zwykły , mniej go widać , niż te kolorowe , one od razu przyciągają uwagę . scared
      • domaa Re: aparat na zeby . 23.02.11, 19:24
        Ja noszę ściagany.
        Mama mi każe nosci go 24h, ale ja go nosze nocy, jeszcze jak mi sie przypomni wink
        chciałam mieć stały, ale ortodontka powiedziała, że tam wszystko by wyniosło ok. 5 tyś +koszty wizyt. no więc drogo, drogo.
        za swój ściagany zapłaciłam chyba 300 zł. smile
        to jest już mój drugi aparat ściągany.
        ząbki są w dużo lepszym stanie smile
    • oloka17 . 07.01.11, 08:02
      ja miałam niedawno zakładany aparat stały, a teraz mam fioletowe gumkibig_grin
    • marzka Re: aparat na zęby ;( 07.01.11, 08:02
      Ja będę miała stały sciana sciana
      • edunia Re: aparat na zęby ;( 07.01.11, 23:30
        heeej. kochana nic się nie przejmuj.
        Jak zakłądałam bałam sie reakcji , zwłaszcza ze mieszkam w małej wiosce.
        fakt w szkole średnio. ale na koloniach super. zawsze zakłądam jakieś fajne kolory gumek [aparat stały] zielone, czarne, fioletowe, różowe, niebieskie, turkusowe [te fajowo wyglądały] tylko raz miałam przeźroczyste ;]
        ludzie z koloni pamiętali mnie "taa fajniutka z kolorowym aparacikiem?" to było miłe. ;]
        za 3 dni ściągam aparat u góry, i w sumie... szkoda mi big_grin
        ale został mi jeszcze na dole ;]
        bedzie dobrze .!serce
    • teamtwilight Re: Aparat na zęby ;( 07.01.11, 08:41
      Ja miałam chyba wszystkie możliwości z tych aparatów. Jednak najlepszy był stały. Niecałe dwa lata musiałam go nosić i zęby mam prościutkie smile. Polecam, tym bardziej, że aparaty są teraz modne wink
      • hania.em23 Ile kosztuje aparat stały? 07.01.11, 09:25
        ja miałam nocny i dużo mi pomógłbig_grinW przyszłości będę miała stały i tak z innej beczki chciałam się dowiedzieć ile kosztuje?
        • paula11 Re: Ile kosztuje aparat stały? 07.01.11, 15:43
          Ja mam aparat stały, z bardzo cienkimi drucikami i ogólnie jest mało widoczny ;D Na początku noszenie aparatu było dla mnie problemem bo bardzo mnie bolały zęby i przez jakieś 2 tygodnie jadłam jakieś biszkopty i kiśle ;P Ale teraz mam już zdjętą górę a za jakieś 2 tygodnie będe miała zdejmowany dół. Bardzo się ciesze że miałam taki aparat bo naprawdę dużo mi pomógł wink
        • karinka21113 Re: Ile kosztuje aparat stały? 07.01.11, 19:17
          To zależy jaki. Taki najzwyklejszy ok. 1500 zł, kosmetyczny 1800, a metoda Dammona 2000zł
        • guma144 . 07.01.11, 19:58
          ok 1.300 zł .. ja np. za gore i dol place 3 500 zł x D
        • niepojetnax3 Re: Ile kosztuje aparat stały? 23.01.11, 14:07
          Taki naprawde dobry aparat to Lustrzanka 2500 zł . ;o
          takie apraty są najlepsze mój kuzyn ma ;-d
          aparat który kosztuje mało i wystarczy ci a dwa
          miesiące kosztuje 300-200 . zł. kiss
      • lulia99 Re: Aparat na zęby ;( 16.01.11, 17:52
        Ja od września 2010 nosze aparat wyjmowany. Nie jest źle... Tylko po 3 podkręceniu strasznie bolą zęby, ale da się wytrzymać- ja zrobie wszystko byle by mieć proste zęby .. tongue_out Po za tym apraty sa teraz modne wink
    • magdusiaa Re: Aparat na zęby :( 07.01.11, 09:43
      Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszczę! Moja wada zgryzu jest bardzo duża, dentystka kilkakrotnie mówiła mi, że muszę mieć aparat. No ale cóż... mój tata twierdzi, że modelką nie zostanę i nie muszę go mieć. A ja wstydzę się uśmiechać... każde zdjęcie, na którym widac mi zęby, usuwam z aparatu fotograficznego. Moje życie przez wadę zgryzu to męczarnia. Zbieram pieniądze na aparat ortodontyczny, ale on jest bardzo drogi, a moje kieszonkowe dość skromne, a i tak nie odkładam go całego do skarbonki. Nie wiem, jak to dalej będzie. Pewnie założe sobie aparat dopiero wtedy, kiedy zacznę zarabiać. Nawet nie mam chłopaka, bo uważają mnie za brzydką przez krzywe zęby. Dlatego ciesz się, że masz aparat wink.
    • marysia0140 :D 07.01.11, 09:57
      tak mam juz przez ok. 2,5 roku big_grin taki,,widzialny", stały xd zawsze chciałam go miec i sprawia mi on ogromną frajde big_grin wydaje mi sie że do niektórych osób pasuje a jeśli jeszcze są kolorowe gumeczki <marzy>ohh smile niestety dzisiaj go ściągam bede tesknić, a jednocześnie nie moge sie doczekać jaki będzie efekt big_grinD powodzenia kiss
    • mroweczka_xxx Re: 07.01.11, 10:01
      ja mam stał, ale bez tych kolorowych gumek, bo uważam to za tandetę ;] Też się na początku bałam reakcji ludzi, ale dałam sobie smutny opis na gg i dużo osób się pytało co się stało, to odpisywałam "oszpeciłam się" ;d a potem w szkole i tak się starałam go zakrywać jak mówiłam, ale zrezygnowałam z tego jak jeden znajomy zaczął się śmiać nie z aparatu, tylko z mojej miny jak mówiłam, więc teraz szczerzę się i jest dobrze ;D Jeszcze troszkę czasu i będę mieć idealnie proste ;] Tobie też polecam - sama na początku nie chciałam, ale teraz się cieszę ;D
    • madalena aparat na zęby 07.01.11, 10:03
      nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka