Dodaj do ulubionych

APARAT NA ZĘBY ;(

• misiaczek98 APARAT NA ZĘBY 07.01.11, 20:09
      Ja sama osobiście nie miałam tego na stałe, ale moja przyjaciółka tak. Podobno pare dni po założeni trochę bolą zęby i głowa, nie można jeść nic twardego(marchewka, jabko itp.).Z czasem można się do tego przyzwyczaić.wink
    • paytonx3 Re: Aparat na zęby ;( 07.01.11, 20:34
      Właśnie ja też niedługo będę zakładac aparat. tylko że ja marzę o aparacie stałym. moim zdaniem aparat nocny nie jest tak bardzo skuteczny jak stały. jeśli mam proponowac aparat stały to napewno nie przezroczysty, ponieważ on w ogóle nie pomoga. najlepszy jest zwykły [stały]. moja kuzynka nosi aparat od miesiąca i bardzo ładnie to u niej wygląda (ma kolorowe gumki: czerwono-zielone) ; )
    • krejzolkax Re: A----->> KLIK .! 07.01.11, 21:32
      Ja mam aparat na noc . Jest taki jasny różowy z biedronką . ; p Ale to mi nie przeszkadza . Na początku strasznie sepleniłam , ale teraz już mniej . Noszę dobre 3-4 Latka ; 0 . I nie żałuje . ! Ten aparat naprawdę działa . ! :serducho: (Aparatka) HeHe . `
    • fantabuu niemam. 07.01.11, 21:38
    • chotnick . 07.01.11, 21:51
      Parę lat nosiłam ruchomy. a poźniej 1,5 roku stały. jeszcze w gimnazjum. nie jest zle, przeżyjesz smile
    • sandrianna O aparatach 07.01.11, 23:35
      Niedawno bo w sumie 2 lata temu sama nosiłam stały aparat na początku myślałam :
      "Czy to nie siara,jak ja będę wyglądać itp." po czasie jednak zauważyłam że nosi je dużo osób i są modne.Jest kilka rodzai aparatów najtańsze od 1200 druciane zwane przeze mnie druciaki smirk następne ceramiczne już droższe o jakieś 200-400 zł i kryształowe co nie oznacza że są robione z kryształów kosztujące mniej więcej 2200smile.Nie zapominajmy że za górę i dół płaci się osobno czyli jak byś chciał/chciała kryształowe np. to zapłacisz 2200+2200=4400.Wizyty u ortodontów tzw.wizytowe miesięczne kosztują również za wizytę w zależności od ortodonty.
      Nie bój się założyć aparatu po 1. w dzisiejszych latach są mega modne 2. rodzaj aparatu nie jest ważny chociaż możesz zapytać się o przezroczysty jeżeli krępujesz się nosić aparat 3. zakładanie aparatu nie boli chociaż trwa od 1 do 3 godzin i często możesz się w tym czasie obślinić ............... Pierwsze dni nie dla każdego są męczarnią choć w moim przypadku były obudziłam się z bólem zębów już pierwszej nocy o 24 i doradzam zaopatrzyć się w dobre środki przeciwbólowe.Przy jedzeniu 1 tydzień będziesz czuł/a się nieswojo ból, uczucie czucia metalu np. widelca które da ci nagły ból i nieprzyjemności,no i oczywiście zbierający się brud między zębami doradzam kupić szczoteczki tzw.choineczki do aparatu ze szczoteczką przy których wymieniasz wkład i elmex do płukania jamy ustnej który oczyszcza niedomycia czy niedoczyszczenia.PS:Z każdym miesiącem będziesz się przyzwyczajać coraz bardziej i każdy miesiąc przykręcania zębów będzie ci sprawiał mniej bólu aż w końcu się przyzwyczaisz.A gumki na aparat możesz zmieniać według uznania i koloru możesz nawet robić tzw. kombinacje np. 1 zieloną 2. niebieską 1.zieloną 2.niebieską i tak dalej aż do końca ale poproś oto swojego ortodontę lub ortodontkę przed zabiegiem. Jak dla mnie odradzam kolorów czarnych i białych gumek na aparat ponieważ białe po kilku dniach stają się żółte a czarne wyglądają jakbyś miał/miała dziury w zębach chociaż każdy ma swoje uznanie.smirk Zdziwisz się jak szybko będziesz musiała ściągnąć aparat bo czas leci naprawdę szybko i pierwsze co sobie pomyślisz to JUŻ??? Po zdjęciu aparatu na 100% będziesz nosiła wkładki kolorowe lub przezroczyste które nosisz 2 godziny w dzień i na noc a po kilku codziennie ,dalej odwiedzać będziesz musiał/a ortodontę .Po miesiącach godziny się zmniejszą ale najprawdopodobniej jeżeli jesteś nastolatkiem/kom do 25 roku życia będziesz musiał/a nosić po zdjęciu stałego aparatu wkładki ponieważ zęby się ruszają chociaż są stałe
      A więc podsumowując :
      1.Zaopatrz się w dużą liczbę pieniędzy
      2.Środki przeciwbólowe
      3.Choineczki do aparatu i specjalną szczoteczkę
      4.Elmex lub coś podobnego do płukania jamy ustnej
      5.Ból który na pewno nastąpi
      6.Przez jakiś czas brak przyzwyczajenia do aparatu
      7.Dbaj o czystość i zdrowie zębówwink

I to wszystko czego raczej potrzebujesz .... Pozdrawiam kiss Jeśli będziesz miał/a jakieś wątpliwości to napisz do mnie kiss
    • madziusia...xd Re:mam stały normalny 08.01.11, 10:48
      hej!
      ja mamten metalowy normalny stały i on jest najlepszy bo np ten na noc to on w nocy prostuje<troszeczke> a w dzień te zęby spowrotem wracają na miejsce...a ten stały przezroczysty to on bardzo bardzo wolno zęby prostuje i jego jedyną zaletą jest to że go słabo widać a ja np nieweim co jest złego w tym że widać aparat...stały jest tez fajny bo co miesiąc sobie takie gumeczki zmieniasz i masz do wyboru różne fajne kolory i nawet kilka kolorów można i on nie boli no może na początku troszeczke ale potem to nie bo np taki na noc to on może boleć i bolec a ja mam koleżnke która od kilku lat nosi ten na noc i te zęby to jej sie wgl nie ruszyły więc ja polecam normalny metalowy stały ponośsz go z rok może półtora i będziesz miała piekne kiełki...smile
    • buuom Re: Aparat na zęby ;( 08.01.11, 13:50
      ja mam stały. wink *** ( jeżeli chodzi ci o kolor to są te thx no i zwykłe są szare bo nie ma innych kolorów. to poprostu gumki na aparacie mogą być kolorowe ;D )
    • jjl Stały :D 08.01.11, 14:16
      Kiedyś nosiałm ten wkłądany, ale tak nosiłam że nic nie dał .. teraz mam stały, noszę go od ponad roku. StrAsznie się tego bałam (wiesz, ten ból itp.) A tymczasem wszytsko wporzadku. Z początku wiadomo wszystko w buzi musi się uregulować i może boleć, ale z czasem jest lepiej smile Teraz aparat jest częscią mnie i prawie go nie czuje big_grinbig_grin Jak sobie pomyśle o tych prostych zębach jakie bedzę miała ( i już powoli mam ) to chce mi się uśmiechać, a o bólu przestaje myśleć. big_grin
    • werusia145 Re 08.01.11, 14:41
      Stały aparat na zęby to drogi interes . Najgorsze jest to , że dentyści zazwyczaj nie mówię , że jak się go ściągnie to trzeba wybielić zęby za następne 800 zł .
    • mikela ;D 08.01.11, 14:51
      ja mam stały ;D i nie jest zły ;D co miesiąc nowe gumki kolorowe zakładam ;p
      na początku bolą trochę zęby, ale potem jest lepiej ;D jeżeli wymienia się gumki to też przez 1-2 dni bolą zęby. Nie ma się czego bać wink
    • smaczna aparat na zęby 08.01.11, 15:57
      mam stały aparat na zęby już ponad pół roku i muszę powiedzieć, że nie żałuję swojej decyzji co do jego założenia. Zęby mam teraz równiutkie choć to nie koniec leczenia. Jeżeli obawiasz się aparatu to nie masz czego. zęby mogą troszkę boleć kilka dni po wizycie u ortodonty, ponieważ przez te dni się przesuwają. Co wizytę można zmieniać kolory gumek, co jest bardzo fajne wink Zęby myje się normalnie. Wiadomo, że przy jedzeniu trochę więcej będzie ci zostawać jego w zakamarkach aparatu, ale zawsze można przecież sobie umyć zęby lub popić napojem. tyle z mojej strony mam nadzieję, że troszkę pomogłam smile
      • ladyy13 Re: aparat na zęby 08.01.11, 20:16
        Kurcze , niespodziewałam się , że dostanę od was tyle cennych rad kiss Dziękuję wam z całego serducha .!!! serce <kiss w polik> Już zdecydowałam i będę mieć aparat stały wink HaH i ta frajda zmieniania gumek xD Jeszcze raz waam dziękuję kiss
        • molinka Re: aparat na zęby 08.01.11, 20:21
          ten nocny mam .
    • bearis Re: Aparat na zęby ;( 09.01.11, 15:31
      Ja mam aparat od prawie 3 miesięcy i wcale nie jest taki zły jak mówią...! mam zwykły: bez gumek i w jednolitym kolorze... smile jeśli będziesz miała aparat stały to nic wielkiego! zęby nawet nie bolą! - ale to też zależy od miejsca gdzie zęby mają być proste... tam troche pobolewa... ja mam aparat z "pierścieniami"... które są na szóstkach... są one potrzebne do zawiasów... ale najważniejsze jest to żebyś miała do tego dobra podejście! ja lubie mój aparat... traktuje go jak ozdobe na zęby wink
    • cute_princess tu 09.01.11, 21:30
      ja mam staly jakies 5 m-cy. yy kolory gumek są różne, to tez zalezy czy bedziesz miala z gumkami czy caly metalowy. Ja stawiam na różooowe ;big_grinD heehe. Ale zmienie na inny z czasem hehee ;D
    • vampiresfan Re: Aparat na zęby ;( 10.01.11, 17:01
      Ja nosze aparat na stale ale za 2mies sciagam, wbrew pozorom nie jest to takie tragicznetongue_out
    • wiolka843 aparat 10.01.11, 20:56
      mam stały aparat .. z zielonymi gumeczkami teraz..ale juz nie długo .. ;D
    • blackbitch Re: aparatt 12.01.11, 00:43
      1. Stały aparat nie jest zdejmowany wink
      2. Ja mam zwykły metalowy <są jeszcze kryształowe, ceramiczne etc -> tu masz linka ->http://www.ortodonta.info/aparaty.html>
      3. Jest mnóstwo kolorów - ligatur - tych gumek co trzymają drut na zamku <miałam fioletowy, czerwony, zielony, niebieski, zielononiebieski, różowy>
      4. Jak zdejmiesz to dopiero potem masz zdejmowany <retencyjny> - na noc <ok. rok> i taki drut z tyłu zębów <ok. 5 lat>
      5. Jak założysz to radzę kupić jakieś tabletki -> Ibuprom Max lub Apap Max, bo po założeniu i wizytach, które są raz na ok. miesiąc strasznie boli przez ok. 2-5 dni

a i jak bierzesz ligatury to najlepiej w jakimś ciemnym kolorze <nie białe, przezroczyste, żółte> bo one potem mają okropne zabarwienia smile

powodzenia z aparatem kiss kiss
    • chilli55 Re: 12.01.11, 20:56
      ja będę miała ale trochę już o tym czytałam. to czy boli zależy od osoby. może cię boleć ale nie musi.smirk
    • deedee zazdroszcze !! 12.01.11, 21:36
      zazdroszcze też bym chciała miec bo bardzo mi sie podoba ale rodzice powiedzieli że jak uzbieram kase to mogę założyć ; )_
    • lykke_li lalalalala 14.01.11, 23:11
      moj chlopak tez ma aparat.. ii ma niebieskie gumki bardzo ladne.. nie beda sie smiac , mi sie tam strasznie podobaja aparaty ... moja kolezanka ma miec w lutym... wie ze to bd bolec i wgl ale nie moze sie doczekac bo jej tezz sie podobaja wiec spoko;* ii polecam niebieskie gumki jesli masz jasna karnacje...;DDDD
    • olcix Nie polecam nocnego.... 15.01.11, 17:19
      Ja mam nocny, ale go nie nosze, bo to holerstwo tak uwiera w język, że po nocah nie śpie i ide po nowy, nie polecam nocnegoshock
    • dom_998 APARAT NA ZĘBY ;( 23.01.11, 14:17
      Ja mam stały ,metalowy ,a kolory co miesiąc zmieniasz ,bo co miesiąc chodzisz do ortodonty
    • fantabuu ... 23.01.11, 14:22
      Hej .
      niemam aparatu , ale chciała bym mieć na dolne zęby.
      nie to ze są krzywe , ale mogły by być idealnie proste.

: )
    • natala_nati APARAT NA ZĘBY ;( 23.01.11, 14:25
      Ja nie mam ... ale chciałabym mieć , miałabym przynajmniej proste ząbki xdd
    • milya rere : ))) 23.01.11, 14:26
      Ja mam aparat ruchomy (nocny). Gapa ze mnie, i jak ortodontka sie pytala jaki chce kolor, to powiedzialam, ze nie chce wiedziec, i teraz mam zolto-fioletowo-czerwony. co miesiac jezdze to podkrecenia i wtedy kilka dni boli okropnie, a pozniej jest luz. przykrym efektem noszenia aparatu moga byc tzw. stygmaty ortodontyczne, ale warto. aha, i jak bd cie bolalo, to zawsze mozna wziac apap czy cos, wiec don't worry be happy.big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka