nora. Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 18.01.11, 21:12 Nie mam możliwości porównania obydwóch podstaw programowych, ale nie podobają mi się np. książki do angielskiego albo fizyki, ten 'projekt' jest bezsensu, i boję się egzaminów po 3 klasie, bo podobno mają być trudniejsze i nie wiadomo czego się spodziewać . tak, zazdroszczę obecnej trzeciej gim. tego że piszą stare testy . Odpowiedz Link Zgłoś
hilary_fanka Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 18.01.11, 21:24 Nowa podstawa programowa wielokrotnie mnie rozsierdza. Jednym z jej denerwujących aspektów jest choćby projekt edukacyjny, który mamy skończyć przed feriami ( inna sprawa, że nawet nie zaczęłam). Nauki mam bardzo dużo i muszę robić jakiś głupi plakat, z którego nie dostanę oceny. Zostanę tylko kolejnym uczniakiem wyfajkowanym z listy drugoklasistów. Obniżona ocena z zachowania? Nie mam nic przeciwko. Z wzorowego obniży się na bardzo dobre, które jest dopuszczalne w temacie czerwonego paska na świadectwie. Nowe testy. Najgorsza z reform ministwrstwa. Język po raz pierwszy liczy się do liceum. My musimy napisać dwa testy - wersję rozszerzoną i podstawową - dlatego, że uczyliśmy się angielskiego w podstawówce). To już dwa egzaminy. Dochodzi jeszcze część humanistyczna praz matematyka i przedmioty ścisłe. Po raz pierwszy osobno. Nie podoba mi się to. Matematykę zawsze jakoś napiszę - gdyby była razem z przedmiotami przyrodniczymi moja sytuacja nie byłaby taka zła. Teraz boję się osobnego testu z biologii i fizyki - moich dwóch koszmaróworaz chemii i geografii, z którymi nie mam problemu. Podsumowując: piszemy pięć egzaminów i robimy durny projekt edukacyjny. Sześc minusów i zero plusów. Odpowiedz Link Zgłoś
hilary_fanka / 18.01.11, 21:28 Nowa podstawa programowa wielokrotnie mnie rozsierdza. Jednym z jej denerwujących aspektów jest choćby projekt edukacyjny, który mamy skończyć przed feriami ( inna sprawa, że nawet nie zaczęłam). Nauki mam bardzo dużo i muszę robić jakiś głupi plakat, z którego nie dostanę oceny. Zostanę tylko kolejnym uczniakiem wyfajkowanym z listy drugoklasistów. Obniżona ocena z zachowania? Nie mam nic przeciwko. Z wzorowego obniży się na bardzo dobre, które jest dopuszczalne w temacie czerwonego paska na świadectwie. Nowe testy. Najgorsza z reform ministwrstwa. Język po raz pierwszy liczy się do liceum. My musimy napisać dwa testy - wersję rozszerzoną i podstawową - dlatego, że uczyliśmy się angielskiego w podstawówce). To już dwa egzaminy. Dochodzi jeszcze część humanistyczna praz matematyka i przedmioty ścisłe. Po raz pierwszy osobno. Nie podoba mi się to. Matematykę zawsze jakoś napiszę - gdyby była razem z przedmiotami przyrodniczymi moja sytuacja nie byłaby taka zła. Teraz boję się osobnego testu z biologii i fizyki - moich dwóch koszmaróworaz chemii i geografii, z którymi nie mam problemu. Podsumowując: piszemy pięć egzaminów i robimy durny projekt edukacyjny. Sześc minusów i zero plusów. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia377 Re: moje zdanie. 18.01.11, 21:41 Moim zdaniem książki są wporządku, są kolorowe i czytelne, choć uważam że są zbyt drogie np. na ćwiczenie od angielskiego musiałam dać 50zł, to lekka przesada. Powinny być tańsze. Nasz rocznik '96 jest pokrzywdzony, gdyż nie możemy odkupić książek od poprzednich klas, bo wszyskie muszą być nowe. Beznadziejny ten projekt. Po co to komu. Wiem, że projekt można robić przez 3 lata, czyli przez całe gimnazjum i potem przedstawiamy go na forum klasy. O egzaminach nic mi nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
ultra_fiolet Re: nie , nie podoba mi się 18.01.11, 21:57 Przeraża mnie to. Obowiązkowy test z języka obcego... I te zajęcia dodatkowe, wg. mnie są zbyteczne, ale ma to też dobre strony ^^ Jednak mimo wszystko zazdroszczę tym którzy jeszcze nie byli objęci tą 'Nową Podstawą Programową' .;/ Odpowiedz Link Zgłoś
aggg Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 18.01.11, 22:06 To jest straszne...robić te durne projekty, nie wiadomo po co i test z języka o.o masakra Odpowiedz Link Zgłoś
bbika Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 18.01.11, 22:15 Ja tam nie wiem jakie są różnice w książkach, rodzeństwa jako tako nie mam więc nie wiem. Książki są całkiem znośne, ale taka np. chemia to katastrofa. Mówią językiem porąbanym kompletnie, a w szkole nauczycielka wcale nie lepszym. Nie jest tak że nie rozumiem bo nic nie umiem. Z fizyki np. coś tam rozumiem. O testach nic na razie nie wiem, a projekty całkiem fajna sprawa by była gdyby nie to że nie wiem jakie to mogą być tematy oraz że to na forum szkoły mamy wygłaszać... Tragedia. Co do sprawdzianów wiem że mamy mieć je bardziej podzielone niż obecna 3 klasy. Nie wiem po co te wszystkie reformy. Dobrze było z tamtymi, ludzie na jakiś tam ludzi wychodzili... Teraz to będzie tragedia. Słyszałam od koleżanki że my mamy z historii dojść do chyba I wojny światowej a oni skończą na chyba czasach dzisiejszych.. według mnie to niepotrzebne idiotyzmy. Dziękuję x.D Odpowiedz Link Zgłoś
chrupek Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 19.01.11, 12:31 powiem ci dżejni, że dla mnie to głupota. większość dzieci nie radzi sobie, albo w ogóle olewa naukę, a oni próbują projektami zachęcić ich do nauki. chyba ich z lekka pojeba*o. z tymi testami to też przeginka. nawet moi nauczyciele opisują to jako debilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
aparatkaa. Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 19.01.11, 12:42 jestem uczennicą drugiej klasy gimnazjum . w dodatku prywatnego gimnazjum x/ nie wiem jaka była wcześniejsza podstawa programowa , ale z tego co słyszałam był jeden obcy język , tak ? no to zazdroszczę bardzo obecnym osobom , które uczyły się wg starej podstawy programowej . niemiecki - dla mnie to jedno wielkie zuoo . po prostu nie rozumiem po co mam go się uczyć . wolałabym już francuski , hiszpański , łaciński . słyszałam , że mają też być jakieś projekty grupowe w trzeciej klasie , do oceny do testów gimnazjalnych . uważam , że to bezsensu . niektórzy i tak bd pracować w przyszłości samodzielnie i nie potrafią się odnaleźć w grupie . podręczniki są ok . chyba niewiele zmieniono . myślę , że głupotą była ich zmiana , bo nie możemy teraz odkupić książek od starszych kolegów i musimy kupić nowe :ściana: takie jest moje zdanie . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unforgiven Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 19.01.11, 12:45 to głupota i debilizm ta podstawa! a panią minister najchętniej bym... Odpowiedz Link Zgłoś
siobhan6 Ta cała pani minister jak taka mądra jest to ... 19.01.11, 13:17 Niech sobie sama pisze tyle testów i niech sobie sama robi te gó...ane projekty. W szkole nam mówią, że rocznik '96 [czyi mój] to najnormalniej króliki doświadczalne. Projekty na prawdę nie są nikomu do szczęścia potrzebne. Takie jest moje zdanie. Ale nic na to nie można poradzić tak już jest i trudno się mówi. Książki nie są złe. Ale mamy o wiele więcej nauki niż nasi starsi koledzy, gdy byli w naszym wieku. W komentarzach przeczytałam, że testy będą o 30 min. dłuższe. To prawda, ale to tylko z tego powodu, że mamy więcej materiału a nie, że jesteśmy jakimiś tępakami. Testy: /Jakoś tak chyba/ I. J. Polski i chyba Plastyka.[ Wiedza o sztuce], II. Matematyczno- przyrodnicze [ czyli przedmioty ścisłe], II. Wos i historia, IV. Języki obce. [ Rozszerzony J. Angielski, a co do innych to nie wiem] Bleee.; / Dla mnie jedynym plusem jest to, że z fizyki nie będzie zadań otwartych, bo dla wielu osób fizyka na prawdę nie jest prostą rzeczą, no i nie każdy posiada nauczyciela, który potrafiłby uczniowi dobrze wytłumaczyć zagadnienia. No, to chyba koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
jonas_lover emm. 19.01.11, 13:31 jeśli chodzi o naukę, książki itp. to nie mam nic przeciwko, ale za ten test na koniec trzeciej gim. to bym ukatrupiła. ;/ nie wiem dokładnie, jak to będzie wyglądało, ale już nam nauczyciel od angielskiego mówi, że zmienia się test, teraz będzie trzeba pisać wypracowanie, będzie więcej czegośtam i czegośtam. nauczyciele już coś mówią, że tu trudniej, tam trudniej i w końcu źle pójdzie połowie, znając moje szczęście w tym i mnie i powodzenia przy składaniu papierów do liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
adaxdd Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 19.01.11, 22:57 Mój rocznik zaczyna ta całą nową podstawę programową (1996r) Dostajemy taką samą wiedzę jak i przed tą ustawą. NOWOŚCI NIE MA. Mam ogrom kółek,dodatkowych zajęć .. nawet to dobrze ,ale ja nie wyrabiam i to nie tylko moje zdanie . My mamy tylko po 14 lat ,a wszyscy od nas oczekują nie wiadomo czego . Do książek nic nie mam , różnicy w nauce nie robią. Przy egzaminie gimnazjalnym będzie nam się liczył angielski . Nawet i dobrze . Sprzeciwów nie mam ,ale za to podniosą nam punktację w szkołach ponadgimnazjalnych . Ale to nic , nawet ta ustawa przejdzie ...jest spoko. Różnicy nie ma . Odpowiedz Link Zgłoś
angel1117 Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 19.01.11, 23:01 to kompletnie bez sensu te projekty i wgl. jak i egzamin po gim. bd mieć inaczej oceniany... Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy . 20.01.11, 16:42 Jak dla mnie ta nowa podstawa programowa to jakaś kpina. Ich już przygotowuje się do matury, co dla mnie jest nienormalne. Sprzedaje się im uporządkowaną już wiedzę, z której uczniowie niewiele rozumieją, my, tzn. tegoroczni trzecioklasiści, choć wiedzę mamy nieuporządkowaną, to przynajmniej uczymy się tego, co jesteśmy lepiej w stanie pojąć, a usystematyzujemy to sobie w średniej szkole. I tak jest lepiej. A te projekty... Mój brat jest w drugiej klasie i ma jakiś projekt z historii, nie wiem w ogóle skąd ten pomysł z projektami, ale z tego co widzę, to to jest bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
kim817 Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 20.01.11, 19:45 według mnie to wszystko jest chore. jaki sens jest w zmienianiu książek co chwilę? na przykład, do angielskiego kupowałam nowe książki, a kończąc pierwszą gimnazjum dowiedziałam się, że ich nie sprzedam, bo je wycofano i panu z antykwariatu nie zejdą. o.o wracając do podręczników, jest w nich wiele obrazków, które i tak za bardzo nie pomagają w nauce. znajduje się w nich o wiele mniej informacji niż w starszych wydaniach. testy będą porażką- np. część przyrodniczo-matematyczna będzie się składała z kilku pytań z fizykii, chemii, biologii, geografii, matematyki i pewnie jeszcze z czegoś co zapomniałam dodać. a z tych odpowiedzi będą oceny, które zostaną wpisane na świadectwo + ocena z projektu i normalne oceny z przedmiotów. ja w nowej podstawie widzę same minusy. dlaczego? bo rocznik '96 będzie pierwszy pisał ten test, a nauczyciele za bardzo nie wiedzą jak nas przygotowywać i jakich wskazówek udzielać. to będzie istna porażka, zostaje tylko modlić się, by człowiek, który będzie układał ten sprawdzian, miał dobry humor. ps pocieszam się myślą, że jak ten test wypadnie tragicznie to może obniżą punkty do liceum i wrócą do starej podstawy, mimo, że się już nie załapię. + strasznie zazdroszczę rocznikowi '95. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_rulez Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 20.01.11, 19:54 Mi się to za bardzo nie podoba, głównie dlatego, że wygłaszanie takiego projektu będzie dla mnie b. trudne. Boję się takich "wystąpień", a do tego dochodzi jeszcze fakt, że trzeba to przygotowywać prawie cały rok szkolny... co oznacza więcej nauki. Chciałabym, żeby było tak, jak kiedyś, żałuję, że akurat MOJEGO rocznika musi to dotyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
heyyeah Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 20.01.11, 23:47 Powiem tak- to jest jakaś kpina, nie nowa podstawa. Nauczyciele nie przejmują się projektami, ani zajęciami dodatkowymi, przerabiamy dramaty starożytne (Antygona), z których jak dla mnie niewiele da się zrozumieć i jakieś totalnie zagmatwaną średniowieczną książkę- Pieść o Rolandzie- z której ja- JA, która połknęłam większość klasyków litratury współczesnej (nie, nie takich jak Zmierzch) gdzieś w okolicach końca piątej klasy podstawówki- nie mogę przez to przebrnąć. Nic nie rozumiem. CZARNA MAGIA. Matma, to w ogóle- nauczyciel do luftu, jeszcze do tego materiał okropny. Boję się, że za to pięć lat ja matury nie zdam z matmy! Biologia- nie wypowiadam się. Jedyny odpowiedni komentarz to Historia- nie jest źle, ale i tak... W ogóle jestem przerażona, bo mój ulubiony przedmiot w tym momencie to... CHEMIA. A humanistką jestem przecież! Tylko ten materiał na polskim mnie zniechęca Proszę bardzo! Oto podany na tacy przez nasze ukochane ministerstow Sposób Jak Zniszczyć Prawdziwą Życiową Pasję Młodych Osób, Żeby Zajęły Się Czymś Co Przyniesie Państwo Więcej Kasy. Na przekór rządowi dożyję 140 urodzin- HA! coś koło osiemdziesięciu lat życia na koszt państwa! To będzie zemsta za abolutnie przerażającą podstawę programową i matmę obowiązkową dla wszystkich na maturze (BUU!) Odpowiedz Link Zgłoś
imperativ Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 20.01.11, 23:57 Do podręczników nie mam żadnych zastrzeżeń. Ten cały projekt, to jakieś jedno, wielkie gó*no. I po co ja to mam robić -.- Słyszałam, że ocena z tego projektu będzie wypisana na świadectwie kończącym gimnazjum.. Co do testów, to jest jakaś paranoja. Będzie to wyglądało jak matura. Zazdroszczę starszym rocznikom.. Żadnych PLUSÓW, tylko wielki MINUS -.- Odpowiedz Link Zgłoś
nolie a mi się podoba. 21.01.11, 00:24 dobra, może z tymi egzaminami to zły pomysł, ale reszta jest ok. nie wiem, ja jakoś nie zauważam różnicy co do książek. a jeśli chodzi o projekty, to uważam, że to świetny pomysł. u mnie w szkole można było wybrać sobie przedmiot i temat. przynajmniej można się wykazać i zrobić coś ponad. a jeśli jeszcze lubi się dany przedmiot to już w ogóle jest świetnie. z zajęć dodatkowych dodali nam tylko zajęcia artystyczne, także jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
wampireek Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 01:56 Jak dla mnie nowa podstawa programowa ma więcej plusów.Niektórych rzeczy uczymy się w drugiej klasie a nie w trzeciej czy jeszcze późniejszych latach i dzięki temu więcej możemy wiedzieć.Dodatkowe zajęcia tez nie są złe.Jedyne co mi się w tym nie podoba to egzaminy końcowe.Obecne klasy drugie w przyszłym roku będą podchodziły do egzaminów gimnazjalnych na koniec roku tak jak do matury.Ma być część pisemna i część ustna. To mnie osobiście trochę przeraża.Tym bardziej że jestem właśnie pierwszym rocznikiem idącym nową podstawa programową. Odpowiedz Link Zgłoś
zigii Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 09:55 może miałabym więcej do powiedzenia znając starsze podręczniki. na dzisiejszy dzień jestem zapoznana tylko z moją nową podstawą. c: podręczniki nie są super. napisane zbyt chaotycznie i ciężko jest się z nich nauczyć, przynajmniej według mnie. ogółem trudno jest się z nich cokolwiek dowiedzieć, więc trzeba zasięgać do innych źródeł, po informacje, których od nas oczekują. więcej piszemy w zeszytach, książki nosimy sporadycznie, wtedy, kiedy nauczyciel zapowie, jak jest w podręczniku dany temat. nawet ćwiczeniówki nie są dobre, tak szczerze powiedziawszy, to korzystamy jedynie z kilku, z reszty nauczyciele zrezygnowali. u nich też nie widzę zachwytu nową podstawą. nie korzystają z książek, nie zadają nam z nich zadań, wolą sami coś podyktować, powiedzieć. o testach się nie wypowiem. powiem tyle: zazdroszczę starszym rocznikom, że są w klasie, w jakiej są i że egzamin będą pisać/ pisały stary. Odpowiedz Link Zgłoś
miastowa. Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 10:36 projekty - to porażka ;/ co za c...l to wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
linnel Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 10:46 Trudno mi powiedzieć, ponieważ nie znam starej podstawy programowej. Faktycznie czasem nauczyciele sami nam mieszają, narzekają ale nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
milya Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 10:54 z jednej strony uwazam, ze to dobrze, ze tyle sie uczymy, niestety dostrzegam tez minusy. sama biore udzial w 3 rodzajach dodatkowych zajec : z chemii, fizyki i j.angielskiego. niestety w mojej szkole zajecia tez przypadaja w dni, kiedy mam dlugo lekcje i czasami nie wyrabiam sie z zadaniami domowymi. rozszerzenie programu pogorszylo sytuacje tych troche slabszych uczniow, ktorzy nie biora udzialu w zajeciach dodatkowych, tak wiec, przepasc pomiedzy uczniami piatkowymi a dwojkowymi sie powiekszyla, a nauczyciele zaczeli bardziej koncentrowac sie na nadobowiazkowych zajeciach i nie maja czasu dla reszty. mam nadzieje, ze chociaz troszke pomoglam. Odpowiedz Link Zgłoś
wychnamuzie Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 11:10 Wielka beznadzieja ! Dzięki Bogu jestem w 3 klasie i nie mam tego programu Ale z tego co się orientuje to beznadzieja po prostu jeszcze te bezsensowne projekty ja miała bym wielki kłopot przedstawić to tak na forum szkoły. Kurde gorzej jak na maturze ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
caterina97 Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 15:25 ja jestem w I gim i rzeczywiście , na biologii przeginają . robimy od cholery notatek , sięgające 4 - 5 stron o,O np . na historii - pani od matmy ostatnio nam powiedziała, że uczą nas tam o Mahomecie i islamie, jak my dobrze nie znamy pochodzenia i historii swojej religii . Odpowiedz Link Zgłoś
lostprincess Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 21.01.11, 15:38 największy minus tej podstawy programowej jest to że na książki trzeb wydać sporo kasy... a z testów zrobili nam mini maturę... a projekty są nawet spoko Odpowiedz Link Zgłoś
frydka Re: nowa podstawa programowa - wasze zdanie. 22.01.11, 20:15 nie podoba mi się.! ja jako 1-klasistka , będę miała muzykę tylko w I gim. >hah , stara podstawa programowa miała tak że w 3 muzyka tez była < oburzona . Odpowiedz Link Zgłoś
emisia1 >>> <<< 22.01.11, 21:38 Bez sensu ! Na zachodzie uczą się dwa razy mniej, a wiedzą więcej, czemu ? Bo my uczymy się całkiem nie potrzebnych rzeczy... Jeśli ktoś chce zostać nauczycielem chemii to po co ma umieć perfekcyjnie j. niemiecki (nie chodzi o mnie hehe) Odpowiedz Link Zgłoś
spontaniczna nie podoba mi się 22.01.11, 23:54 w książkach jest opisane wszystko chaotycznie, czasem w ogóle nie wyjaśnione. nie wiem, czemu nauczyciele akurat to tak chwalą, że jest mało i na temat - a ja bym powiedziała, że nie na temat. czytając wypowiedzi poprzedniczek - zgadzam się. ciągle gderają już o maturze rozszerzonej i nawalają zadania dodatkowe. jestem ciekawa czy niektóre rzeczy w ogóle kiedyś mi się przydadzą. w pierwszej klasie z języka polskiego brałam to samo co trzecie klasy, szczerze to nie wiem czy się z tego cieszyć, czy nie - niby więcej będę umieć, ale czy w ogólę to zrozumie ? na koniec powiem tyle - bezsens. co w starej podstawie bylo zlego ? czy jakbysmy poszli stara odstawa bylibysmy glupsi ? Odpowiedz Link Zgłoś